Ultimativni vodic za zalivanje krep mirte najbolje prakse za optimalan rast i zdravlje

Mnogi ljudi vole krep mirte zbog njihovog šarenog cveća i prelepe oljuštene kore. Ako želite da uzgajate neku od ovih biljaka kod kuće, trebalo bi da znate kako i kada da ih zalivate. U ovom vodiču ću pokriti sve što treba da znate o zalivanju biljaka mirte.


Koliko često zalijevati krep mirtu
Generalno, trebalo bi da zalivate svoju biljku mirte oko jedan do dva puta nedeljno. Međutim, brojni faktori utiču na to koliko često treba da zalivate svoju biljku.

Uzmite u obzir sledeće faktore kada razmišljate koliko često da zalivate mirtu.

Starost biljke
Novozasađene mirte zahtevaju više vode nego ustaljene biljke. To je zato što mlađe biljke imaju manji korenov sistem koji ne može da dopre do vode duboko u zemlji.

Cilj je da zemlja ostane vlažna tokom prvih šest meseci života vaše biljke. Ovo će pomoći da biljka bude zdrava jer razvija snažniji korenov sistem.

Kada biljka dostigne drugu godinu u zemlji, nećete morati da je zalivate tako često. I dalje treba da se trudite da izbegnete da se zemlja potpuno osuši, ali ne morate da brinete o tome da li će zemlja biti potpuno vlažna.

Doba godine
Tokom toplijih meseci, voda će brže ispariti iz zemlje. Pored toga, mirte će koristiti i izgubiti više vode putem transpiracije – procesa koji koriste da se ohlade.

To znači da je mirtama potrebna više vode tokom leta nego u proleće, jesen i vodu. Iako ćete možda morati da zalivate svoju biljku samo jednom mesečno u jesen, možda ćete morati da je zalivate dva puta nedeljno tokom leta.

Tip zemljišta takođe može uticati na to koliko često treba da zalivate mirtu od krepa.

Voda se kreće kroz peskovita tla brže nego kroz tla bogata glinom. To znači da ćete morati češće da zalivate biljke koje rastu u peskovitom tlu nego biljke koje rastu u glinenom tlu.

Padavine
Iako možda zvuči očigledno, više kiše znači da ćete morati ređe da zalivate svoje krep mirte. Ako tlo ostane vlažno od padavina, možete odložiti zalivanje.

S druge strane, periodi suše zahtevaju da češće zalivate svoju mirtu.

Kako zaliti mirtu od krepa

Kada dođe vreme da zalijete svoju krep mirtu, vaš cilj bi trebalo da bude da biljku zalijete temeljno i duboko. Ove biljke imaju koristi od rjeđeg, dubokog zalivanja više od redovnog, plitkog zalivanja.

Takođe treba da se trudite da izbegnete prskanje vode i zemlje po listovima biljke. Ovo će pomoći da se ograniči razvoj i širenje bolesti.

Možete koristiti jednostavno crevo ili kantu za zalivanje da nanesete vodu oko baze vaše biljke. Polako dodajte vodu, tako da ima priliku da prodre kroz zemlju.

Ako imate više biljaka ili želite da sebi olakšate stvari, možete koristiti crevo za natapanje da biste polako kapali vodu u zemlju. Ostavite crevo uključeno oko 20 minuta odjednom.

Kada zaliti mirtu od krepa

Generalno, najbolje je zalivati ujutru ili uveče. Slabo osvetljenje i hladne temperature tokom ovih perioda će sprečiti da voda odmah ispari.

Međutim, dobro je i zalivanje vaše krep mirte tokom dana.

Što se tiče doba godine, tokom leta ćete morati češće da zalivate biljke mirte. Osim ako je zemlja veoma suva, možda nećete uopšte morati da zalivate tokom zime.

Najčešća pitanja o zalivanju Crape Mirtle:

Koliko često treba da zalivam mirtu?
Veličina biljke, doba godine i vrsta zemljišta će uticati na to koliko često treba da zalivate mirtu. Većina biljaka zahteva vodu jedan do tri puta nedeljno tokom leta, a mesečno tokom zime.

Mogu li da prelijem mirtu?
Da, moguće je preterati vodu sa vašom krep mirtom. Ako ove biljke sede u vlažnom tlu, mogu razviti trulež korena i žuto lišće.

Koliko vode je potrebno mirtama?
Mirtama je potrebno najmanje jedan inč vode nedeljno. Međutim, mlađim biljkama i onima koje rastu u vrućim sredinama može biti potrebno do tri inča vode nedeljno.

Da li da zalivam svoje drvo Crape Mirtle ujutru ili uveče?
Najbolje je da zalijete svoje drvo mirte ujutru tako da lišće ima vremena da se osuši pre nego što sunce zađe. Ovo može pomoći u sprečavanju gljivičnih bolesti.

Da li mogu da zalivam svoje drvo krep mirte prskalicom?
Da, možete zaliti svoje drvo krep mirte pomoću prskalice. Međutim, najbolje je koristiti crevo za natapanje ili sistem za navodnjavanje kap po kap, jer oni isporučuju vodu direktno do korena i smanjuju gubitak vode kroz isparavanje.

Kako mogu da znam da li mom drvetu Crape Mirtle treba voda?
Jedan od načina da saznate da li vašem drvetu Crape Mirtle treba voda je da proverite nivo vlage u zemljištu. Zabijte prst u zemlju do drugog zgloba. Ako je zemlja suva, vreme je za zalivanje. Još jedan znak vodenog stresa je uvenuće ili opušteno lišće. Merači vlage takođe mogu biti korisni za tačna očitavanja vlage u zemljištu.

Okončanje
Da bi vaša mirta bila srećna, potrudite se da zemlja ostane vlažna. U zavisnosti od životne sredine, doba godine i veličine biljke, trebalo bi da zalivate svoju mirtu od nekoliko puta mesečno do nekoliko puta nedeljno.

Za više, pogledajte naš detaljni vodič o uzgoju i brizi za krep mirtu u vašoj bašti i sve što treba da znate o obrezivanju i obrezivanju krep mirte.