Kada i kako oploditi neven osnovni vodič

Sve što treba da znate o đubrenju cveća nevena

Neven su poznati po tome što se lako uzgajaju i nude mnoštvo upotreba i prednosti. Pouzdani su u mnogim različitim uslovima i brzo rastu bez mnogo muke. Ali čak i najotpornije biljke će bolje rasti i cvetati kada im se daju uslovi i đubrivo koje najbolje odgovara njihovim potrebama. Ovaj vodič govori o svemu što treba da znate o tome kada i kako oploditi neven.


Đubrenje nevena – najvažnije
Iako nisu zahtevni, neven će imati koristi od organske izmene prilikom sadnje, zajedno sa laganom primenom NPK 5-10-5 đubriva. Nanesite više đubriva pre cvetanja samo ako vidite jasne znake da im nedostaju hranljive materije. Izbegavajte prekomerno đubrenje tako što ćete striktno pratiti pakovanje.

Đubrenje i zdravlje biljaka

Uz nekoliko izuzetaka, većina biljaka će bolje rasti kada im se da odgovarajuća količina đubriva u pravo vreme. To je, na kraju krajeva, ono za šta je dizajniran. Đubriva dodaju zemljištu esencijalne hranljive materije koje su ključne za zdravlje biljaka.

Hranljive materije su grupisane u tri različite kategorije: makronutrijenti, sekundarne hranljive materije i mikronutrijenti. Svi hranljivi sastojci su podjednako važni i neophodni su za zdravlje biljaka, grupisani u ove kategorije samo zato što ih biljke zahtevaju u različitim količinama.

Đubrenje vaših biljaka je vaš način da osigurate da imaju sve hranljive materije koje su im potrebne da bi bile zdrave i napredovale (pogledajte naš vodič za očekivanja rasta nevena za više). Poznavanje od čega je napravljeno đubrivo pomaže vam da razumete koja vrsta đubriva vam je potrebna, zašto su određene vrste đubriva bolje za neke biljke, a ne druge, i zašto će vašim biljkama biti potrebno đubrivo koje se primenjuje u različito doba godine.

Makronutrijenti
NPK đubriva obezbeđuju makronutrijente, koji bi trebalo da budu prisutni u biljkama u koncentracijama većim od sekundarnih ili mikroelemenata.

Makronutrijenti i njihove glavne funkcije su:

Azot (N) – podstiče rast listova
Fosfor (P) – podstiče cvetanje i plodove
Kalijum (K) – podstiče rast korena i fotosintezu.
Svaki makronutrijent se fokusira na drugačiji aspekt rasta i zdravlja biljaka. NPK đubrivo se meša u različitim odnosima, u zavisnosti od posebnog fokusa tog đubriva i uticaja koje je dizajnirano da ima na vaše biljke.

Na primer, ako želite da osigurate da vaše biljke imaju najbolje šanse za cvetanje, moraćete da kupite đubrivo sa većim odnosom fosfora da biste podstakli proizvodnju cveća.

Sekundarne hranljive materije
Sekundarne hranljive materije imaju značajne koristi za vaše biljke, ali su potrebne u manjim količinama od makronutrijenata. Sekundarne hranljive materije i neke od kritičnijih uloga koje oni igraju su:

Kalcijum (Ca) – za formiranje ćelijskog zida i poboljšanje apsorpcije drugih hranljivih materija.
Magnezijum (Mg) – je esencijalna komponenta hlorofila koja omogućava biljkama da proizvode hranu. Magnezijum takođe deluje kao nosač fosfora u biljkama.
Sumpor (S) je važan u fotosintezi i potreban je za sintezu određenih aminokiselina i proteina.
Mikronutrijenti
Iako čine manje od 1% suve težine biljke, mikronutrijenti su i dalje kritični za zdravlje biljaka. Najlakši način da obezbedite da vaše zemljište ima dovoljno mikronutrijenata je dodavanjem organskog komposta, ali su dostupna i specifična mikrohranljiva đubriva ako je potrebno.

Postoji osam esencijalnih mikronutrijenata:

bor (B)
cink (Zn)
mangan (Mn)
gvožđe (Fe)
bakar (Cu)
molibden (Mo)
hlor (Cl)
Nikl (Ni).
Vrste đubriva
Vrste đubriva
Postoje dva osnovna oblika đubriva – organsko i neorgansko. Organska đubriva su napravljena od prirodnih materijala kao što su tresetna mahovina, kompost i morske alge, da spomenemo samo neke. Vremenom, ova đubriva poboljšavaju zdravlje zemljišta i produktivnost.

Neorganska đubriva, kao što reč kaže, su sintetička. Dolaze u tri različita oblika:

Tečno đubrivo – obično se razblaži u vodi i primenjuje dok zalivate biljke nevena.
Đubrivo u prahu – obično se posipa po zemlji neposredno pre zalivanja, ali se takođe može razblažiti u vodi.
Granularno đubrivo – često proizvodi koji se sporo oslobađaju unesu u zemljište po potrebi. Oni omogućavaju hranljivim materijama da se uđu u tlo tokom dužeg perioda kad god se nanosi voda.
Znaci da vašem nevenu nedostaju hranljive materije
Znaci da vašem nevenu nedostaju hranljive materije
Prepoznavanje da li vašim biljkama nedostaju hranljive materije je izazovno jer postoji toliko mnogo faktora u igri. Loše tlo, loše pozicioniranje, nedovoljna drenaža ili oštećenje insekata su samo neki od mogućih uzroka lošeg učinka biljaka.

Ali, uz pažljivo ispitivanje i proces eliminacije, možete identifikovati nedostatke hranljivih materija u vašim nevenima.

Neki od najčešćih znakova nedostatka hranljivih materija entiteti su:

Židasto i retko lišće
Iskrivljeni ili deformisani listovi
Žuto lišće ili smeđe i žute mrlje na listovima
Listovi postaju ljubičasti ili crveni
Nedostatak cveća
Ako vaši neven ne cvetaju najbolje, problem je obično nedostatak sunca. Međutim, to može biti uzrokovano i nedostatkom fosfora. Ako su dobro pozicionirani na suncu, problem sa hranljivim materijama je verovatnije objašnjenje za nedostatak cvetanja (za više, pogledajte naš detaljni vodič o zahtevima za svetlošću nevena).

Još jedan znak nedostatka fosfora kod nevena je kada donja strana lista postane ljubičasta. Dakle, u vašem procesu eliminacije, nedostatak cveća i ljubičastih listova bi bio veoma jak pokazatelj nedostatka fosfora.

Sledite isti proces sa drugim znacima da biste eliminisali druge potencijalne probleme pre nego što se okrenete đubrivu.

Kada i koliko često treba da oplodite biljku nevena?

Većina sorti nevena nije izbirljiva prema zemljištu, ali najbolje raste na bogatom i dobro drenirajućem zemljištu. Neveni koji su prekomerno oplođeni imaju tendenciju da rastu lišće na račun cveća, tako da je važno hraniti se samo kada je potrebno – uglavnom kada je zemljište lošeg kvaliteta.

Posadite neven u proleće nakon poslednjeg mraza kada se tlo zagreje. Počnite mešanjem dobre količine organskog komposta u zemlju pre sadnje. Ako zemljištu ozbiljno nedostaju hranljive materije, dodajte šaku đubriva sa sporim oslobađanjem u isto vreme da biste poboljšali uslove kako biljka sazreva.

Malo je verovatno da će vašim nevenima trebati više đubriva od toga za ovu sezonu. Ali, ako vidite da ne rade tako dobro kao što ste se nadali, primenite dozu granuliranog đubriva neposredno pre ili neposredno nakon početka cvetanja.

Ne hranite svoje nevene đubrivima sa visokim sadržajem azota, jer ćete podstaći rast bujnog lišća preko cveća. Izaberite đubrivo dizajnirano za cvetanje za najbolje rezultate.

Najbolje đubrivo za biljke nevena

Počnite sa dobrim organskim kompostom ili dobro sazrelim stajnjakom. Osim što obezbeđuje hranljive materije, ovo takođe poboljšava ukupan kvalitet vašeg zemljišta. Ako posle toga treba da đubrite na osnovu performansi vaše biljke i testa zemljišta, izaberite đubrivo sa odnosom 5-10-5 NPK ili đubrivo posebno dizajnirano da podstakne cvetanje:

Espoma baštensko đubrivo 5-10-5
Age Old Bloom prirodno tečno đubrivo
Miracle-Gro u vodi rastvorljiva biljka za pojačavanje cvetanja
Kako primeniti đubrivo
Kako primeniti đubrivo
Kada dodajete đubrivo u rupice tokom sadnje, dobro ga promešajte i izbegavajte direktan kontakt sa korenom. Ako đubrivo dođe u direktan kontakt sa korenima, može ih spaliti i izazvati ozbiljna oštećenja.

Kada primenjujete kasnije tokom sezone, rasporedite đubrivo oko linije za kapanje ili razblažite u vodi, u zavisnosti od odabranog proizvoda. Ako postoji mogućnost oticanja, granule đubriva lagano ukopajte u tlo kako biste bili sigurni da ne izgubite vredne hranljive materije.

Ključna razmatranja
Neven nisu zahtevni i preživeće (pa čak i cvetati) bez mnogo pažnje. Ali, pod određenim okolnostima, najbolje će rasti kada im se da dodatno đubrivo.

Nemojte preterano đubreti, posebno azotom, jer on podstiče rast mekog lišća i ometa proizvodnju cveća. Preterani rast mekog lišća, posebno u prisustvu previše vlage, podstaći će pepelnicu. Zapamtite, takođe je mudro smanjiti neven na kraju sezone cvetanja.

Česta pitanja o đubrenju biljaka nevena:

Da li je biljkama nevena potrebno đubrivo?
U odgovarajućem tlu, nevenima nije potrebno đubrivo da bi dobro rasli. Međutim, oni će uglavnom bolje uspevati u većini baštenskih zemljišta uz povremenu primenu po potrebi.

Kada treba da oplodim svoje biljke nevena?
Nanesite đubrivo na rupe prilikom sadnje u proleće ako zemljištu nedostaju hranljive materije. Malo je verovatno da će vašim godišnjim nevenima biti potrebno više đubriva tokom sezone, ali se mogu primeniti ako biljke imaju loš učinak.

Koje je najbolje đubrivo za biljke nevena?
Počnite sa dobrim organskim kompostom umešanim u zemlju. Zatim dodajte granulirana đubriva sa sporim oslobađanjem dizajnirana da promovišu cvetanje. Koristite đubrivo na bazi tečnosti za neven u saksiji za laku primenu i apsorpciju.

Da li je Miracle Grov pogodan za biljke nevena?
Miracle Grov Bloom Booster se može koristiti za nevene svih vrsta.

Upakovati

Neven su zadržali svoju popularnost, a nije teško shvatiti zašto. Šarene, simbolične, jednostavne za uzgoj i korisni dodaci svakoj bašti su vredni vašeg vremena i malo truda koji će biti potrebno da se uzgajaju ove prelepe biljke koje takođe čine sjajno rezano cveće u aranžmanima buketa i vaza. Neven će imati koristi od organske izmene prilikom sadnje, zajedno sa laganom primenom NPK 5-10-5 đubriva.

Za više, pogledajte naš osnovni vodič za sve što trebate znati o uzgoju nevena.