Kako iseci cesarke za vazu ili buket

Sve što treba da znate o rezanju češera za cvetne aranžmane

Sa svojim visokim, elegantnim cvetnim stabljikama i centralnim strukturalnim šišarkama, nije iznenađenje da su šišarke fantastične kao rezano cveće. Cveće ehinacee je bogato značenjem i simbolikom i odlično je za kreiranje letnjih ili jesenjih cvetnih vaza. Možete da koristite i stabljike cveća i glavice semena da dodate boju i strukturu vašim ekranima. U ovom članku ćemo objasniti kako da isečete šišarke za aranžman vaze ili buketa.


Kako seći češarke za vazu ili buket – najvažnije
Stabljike češnjaka treba brati samo sa ustaljenih biljaka. Odrežite stabljike kada cveće počne da cveta i latice se razviju. Uverite se da su stabljike jake i čvrste. Odrezane stabljike češnjaka traju otprilike četiri do sedam dana. Sakupite glavice semena kada cvetanje završi.

Šišarke su deo roda Echinacea u porodici tratinčica ili suncokreta (Asteraceae). Deset vrsta je prepoznato, a hortikulturari su takođe stvorili niz prekrasnih sorti. Ime ehinacea odnosi se na šiljaste centralne cvetne šišarke i potiče od grčke reči „ekhinos“, što znači „morski jež“.

Šišarke dolaze u nizu lepih boja, od ljubičaste i ružičaste do narandžaste, crvene, žute, bele i zelene. Latice zrače iz šišarki sićušnih cvetova bogatih nektarom i lagano padaju da podsećaju na loptu. Šišarke čine odlično rezano cveće, iako su neke sorte pogodnije za sečenje od drugih.

Biljke ehinacee mogu narasti do 4 ili 5 stopa u visinu, sa cvetovima koji izbijaju iz vrhova dugih stabljika zvanih peteljke. U zavisnosti od sorte, ovo višegodišnje divlje cveće može uživati u dugoj sezoni cvetanja koja traje od sredine leta do jeseni. Šišarke donose neke fantastične prednosti vašoj bašti, kao što je privlačenje oprašivača.

Mnoge indijanske grupe koristile su ehinaceu kao deo svojih praksi tradicionalne medicine. Smatra se da šišarke ublažavaju opekotine, prehlade, pa čak i zubobolju. Kao rezultat toga, veruje se da šišarke predstavljaju lečenje i zdravlje. Rezani ili osušeni šišari su divno promišljen poklon za nekoga ko se oporavlja od bolesti.

Uzgajanje šišarki u vašoj bašti

Šišarke su trajnice koje se lako uzgajaju i koje se lako održavaju i kojima je potrebno šest do osam sati direktne sunčeve svetlosti dnevno, najbolje ujutru. Uvriježene šišarke su otporne na sušu i retko im je potrebno zalivanje, iako je mladim biljkama potrebno nedeljno zalivanje prvih 6 do 12 meseci. Biljke ehinacee uspevaju na labavim krečnim, ilovastim ili peskovitim zemljištima koja su blago kisela. Takođe ih je lako presaditi i podeliti ako ikada budete morali da se preselite ili želite da proširite svoju kolekciju.

Šišarke će takođe imati koristi od laganog đubrenja tokom sezone cvetanja, a vredi se odbiti da promovišemo novo cvetanje i smanjimo se dok krenemo u zimske mesece.

Najbolji alati za rezanje šišarki

Da biste isečili stabljike češera, koristite par oštrih makaza za rezidbu ili škare. Kada sečete bilo koji cvet, neophodno je očistiti i sterilisati makaze pre i posle svakog reza. Ovo sprečava širenje nevidljivih bolesti. Operite makaze za orezivanje u toploj vodi sa sapunom pre nego što sečete češarke.

Kada seći češarke za rezane cvetne aranžmane

Odabir pravog vremena za sečenje stabljika češera pomaže im da traju malo duže. Važno je samo uzeti reznice sa jakih, uspostavljenih biljaka. Nežno protresite svaku stabljiku cveta i berite samo ako je stabljika čvrsta i cvet se ne klati previše.

Cvetovi šišarki treba da se iseku neposredno pre nego što budu u punom cvetu kada latice počnu da se razvijaju. Takođe je vredno proveriti da li su pestici centralnog cvetnog konusa još uvek svetlozeleni. Najbolje vreme za sečenje cvetne stabljike je rano ujutro ili kasno uveče, a ne sredinom popodneva.

Cveće će trajati duže rezanjem mlađeg cveća jer će nastaviti da se razvija u vazi. Koristeći makaze, uklonite stabljiku dijagonalnim rezom i uklonite donje listove. Stavite stabljiku u vazu sa mlakom vodom.

Takođe možete da isečete glavice semena ehinacee da dodate neku lepu strukturu vazi za cveće. Sačekajte kasnije u sezoni kada latice uvenu i češeri počnu da postaju smeđi. Uklonite izbledele latice i sve lišće i stavite stabljiku u vazu sa mlakom vodom.

Vodič korak po korak za sečenje češera

Pre sečenja, uverite se da su vaše makaze za orezivanje čiste i sterilne. Imajte pri ruci posudu sa mlakom vodom za stabljike.
Uklonite stabljiku dijagonalnim rezom, ostavljajući sve neotvorene pupoljke na biljci.

Stavite svaku stabljiku u posudu za vodu, spremnu da kasnije prenesete u vašu vazu.
Napunite čistu vazu mlakom vodom i stavite stabljike. Stavite vazu na hladno mesto, dalje od direktne sunčeve svetlosti.
Dodajte malo hrane za cveće da biste produžili cvetanje.
Sledite isti postupak kasnije tokom sezone ako berete glave semena.

Koliko dugo će trajati rezani šišari?
Sveže odsečene cvetne stabljike češnjaka će trajati četiri do sedam dana u hladnim uslovima daleko od direktne sunčeve svetlosti. Stabljike glave semena će trajati duže – između 10 i 14 dana. U vazi uvek koristite mlaku vodu i redovno je menjajte da bi vam stabljike bile hidratizovane.

Saveti za produženje životnog veka rezanih češera

Postoji nekoliko saveta koje možete da koristite da biste maksimalno iskoristili svoje rezane šišarke. Hajde da detaljnije pogledamo nekoliko isprobanih metoda:

Redovno menjajte vodu
Odsečene cvetne glavice i glavice semena stavite u vazu sa mlakom vodom. Redovno menjajte ovu vodu za svežu mlaku vodu svakih nekoliko dana. Svaki put kada punite vazu, malo odrežite bazu stabljike koristeći sveže dijagonalne rezove.

Takođe možete dodati hranu za cveće ili cvetni konzervans u vodu svaki put kada dopunite vazu. Ovo vam može pomoći da dobijete malo više vremena za uživanje u svojim stabljikama češera.

Za više saveta o tome kako da produžite život sveže rezanog cveća, pogledajte naš sveobuhvatan vodič.

Čuvajte svoju vazu dalje od sunčeve svetlosti
Postavljanje vaše vaze na pravo mesto pomaže u sprečavanju prebrzo odumiranja sveže odsečenih stabljika češera. Izaberite mesto koje je prilično hladno i ima stabilne temperature. Uverite se da je vaza takođe zaštićena od direktne sunčeve svetlosti.

Kalijum-aluminijum-sulfat, takođe poznat kao prah stipse, je jedan od načina da se produži životni vek vaših sveže odsečenih cvetova češera. Alum prah se tradicionalno koristi za kiseljenje povrća jer pomaže da ostane hrskavo i sveže. Pored toga, prah stipse se sastoji od kristala kalijum-aluminijum sulfata, koje obično možete pronaći u blizini začina za kiseljenje u supermarketu.

Alum prah pomaže u očuvanju rezanog cveća jer stimuliše stabljiku da apsorbuje više vode. Kada ponovo punite vazu, koristite prašak od stipse svaki put kada ponovo odsečete stabljiku češera. Pre nego što vratite stabljiku u vodu, umočite bazu stabljike u prah od stipse.

Tretman ključale vode
Brzo kupanje u kipućoj vodi može pomoći da vaše rezano cveće cvjeta duže traje. Kipuća voda ubija sve bakterije koje se nakupljaju na stabljici ili u vazi, omogućavajući stabljici da ostane hidrirana. Kada ponovo odsečete stabljiku tokom promene vode, stavite je u par inča ključale vode. Nakon što se voda ohladi, stabljika će lakše ostati hidrirana.

Kako čuvate ili sušite šišarke?

Šišarke ne prave samo sjajno sveže rezano cveće, već se dobro ponašaju i kao sušeno cveće. I glavice cveća i glavice semena mogu se sušiti i koristiti u vazama. Glave semena se mogu ostaviti da umru i prirodno se osuše na biljci, a zatim se odseče i odmah koriste.

Ako želite da ih osušite, cvetne glave ehinacee se mogu ubrati u bilo koje vreme tokom sezone cvetanja. Za najbolje rezultate izaberite stabljike sa cvetovima koji su potpuno otvoreni. Cvetne glavice treba da se potpuno osuše u roku od jednog ili dva dana i trajaće do šest meseci.

Hajde da pogledamo kako da sačuvamo i osušimo rezani češar:

Koristeći sterilne makaze za rezidbu, odrežite odabranu stabljiku. Uverite se da ostavite sve neotvorene ili nove cvetne pupoljke na biljci.
Lagano isperite stabljike da biste uklonili prljavštinu i druge zagađivače, posebno sa latica.
Koristeći klinove ili kuke, okačite stabljike češnjaka naopako na hladnom i suvom mestu. Stavite posudu ili list ispod da uhvatite sve latice koje otpadaju.
Alternativno, raširite stabljike ehinacee na poslužavnik i stavite ih napolje na sunčano, zaštićeno mesto. U zavisnosti od vaše klime, može potrajati do pet ili šest dana da se stabljike osuši.
Kada se vaše stabljike osuše, možete ih koristiti u aranžmanima od suvog cveća kao cele stabljike. Takođe možete iseći osušenu stabljiku na komade i koristiti ih za pravljenje čaja od ehinacee i drugih proizvoda.

Okončanje

Ne samo da šišarke cvetaju dugo, već ih možete koristiti i kao rezano cveće. Uvek koristite čiste, sterilne makaze za rezidbu za berbu cvetnih glava ili glavica semena ehinacee. Kada isečete stabljike, uklonite sve preostale listove i stavite stabljike u čistu vazu sa mlakom vodom. Sveže odsečene stabljike češera mogu da traju do nedelju dana, a mogu se i osušiti.