Uobicajenih stetocina i bolesti nevena

Kako popraviti i ublažiti uobičajene štetočine i bolesti nevena
Neven su šareno, veselo cveće koje čini odlične biljke za pratnju uzdignutih gredica ili povrtnjaka. Međutim, to znači da su vaši neveni privlačni za štetočine kao što su lisne uši. Ako ne želite da žrtvujete svoje nevene, morate da držite štetočine i bolesti na odstojanju neizbežno. U ovom članku ćemo ispitati 13 najčešćih štetočina i bolesti nevena i kako se boriti protiv njih.


Suočavanje sa uobičajenim štetočinama i bolestima nevena – najvažnije
Neven se suočava sa širokim spektrom štetočina i bolesti. Uobičajene štetočine nevena uključuju lisne uši, gusenice, puževe i puževe. Neven takođe može patiti od bolesti kao što su botritis i pepelnica. Koristite metode kao što su hortikulturna ulja, insekticidni sapuni ili fungicidi za borbu protiv ovih problema.

Uobičajene štetočine i bolesti nevena i kako ih identifikovati

1. Lisne uši

Lisne uši su česta i problematična baštenska štetočina. Ovi mali crni ili zeleni insekti se hrane sokom i skupljaju se u velikom broju na donjoj strani listova. Biljke zaražene lisnim ušima takođe mogu patiti od crne plesni i zastoja u rastu listova.

Dobro ciljano prskanje iz creva trebalo bi da izbaci lisne uši, ali biološka kontrola, insekticidni sapun i hortikulturna ulja su takođe efikasna rešenja. Pokušajte i ohrabrite prirodne grabljivce lisnih uši kao što su muhe, čipkarice ili bubamare.

2. Gusenice

Lišće nevena predstavlja primamljivu metu za mnoge vrste gusenica. To uključuje petlja za kupus, narandžasti tortriks i gusenice suncokretovog moljca. Ako primetite gusenice na svojim nevenima, zaštitite ruke rukavicama i skinite ih.

Redovno plevite područje oko svojih nevena da biste sprečili gusenice. Većina leptira ili moljaca polaže jaja na korov jer su one glavne biljke za ishranu gusenica. Uklanjanje korova smanjilo je rizik od polaganja jaja gusenica u blizini vaših nevena.

3. Earvigs

Uši su svejedi štetočine koje mogu ciljati vaše cveće nevena. Pored toga, uši imaju crvenkasto-braon tela sa istaknutim kleštima na stomaku. Obično su aktivni noću, a ne tokom dana. Uklonite skrovišta poput opalog lišća i koristite hortikulturna ulja, insekticidni sapun ili domaće zamke da biste iskorijenili uši.

4. Kopači lišća

Kopači lišća ponekad koriste neven kao rasadnik za svoje larve. Kada se larve pojave, one „rupaju“ ili jedu kroz lišće nevena. Zaraženi listovi često imaju male vijugave linije vidljive na površini.

Lisni rudari su mali leteći insekti sa crnim i žutim telima. Uklonite zaraženo lišće i koristite insekticidni sapun ili hortikulturna ulja da ubijete sve preostale napadače. Dobro zalijte svoje nevene i održavajte ih zdravim da biste sprečili rudare lišća.

5. Puževi i puževi

Puževi i puževi su uvek prisutni neprijatelji za većinu baštovana. Ovi mekušci proždiru mlade biljke nevena ili sadnice. Puževi i puževi su aktivniji u vlažnim uslovima.

Ako vidite puževe ili puževe kako napadaju vaše nevene, skinite ih i zgnječite. Da puževi i puževi ne dođu do vaših nevena, postavite zamke za voće ili pivo kako biste ih ubili. Takođe možete podsticati prirodne grabljivce puževa i puževa kao što su ptice, ježevi i žabe.

6. Paukove grinje

Paukove grinje su sitni insekti koji mogu zaraziti nevene da bi se hranili hlorofilom. Ako su listovi prekriveni belom mrežom, verovatno su krive paukove grinje. Listovi takođe mogu imati smeđe ili žute mrlje. Koristite biološke kontrole, hortikulturna ulja, insekticidni sapun ili dobro usmereni rafal iz creva da biste uklonili paukove grinje.

7. Thrips

Kao i lisne uši, tripsi se mogu hraniti sokom vaših nevena. Ovi sićušni crni ili smeđi insekti mogu prouzrokovati da lišće izgleda ispupčeno ili srebrno. Iako zdravi neven mogu preživeti infestaciju tripsa, slabe biljke će teško patiti. Oslobodite se tripsa pomoću hortikulturnih ulja, insekticidnih sapuna ili mera biološke kontrole.

8. Bele mušice

Bele mušice su još jedna vrsta insekata koji sišu sok i mogu napasti nevene. Ove male bele ili srebrne mušice skupljaju se ispod lišća. Simptomi zaraze bele mušice uključuju naslage medljike, čađavu crnu buđ ili požutjelo lišće.

Hortikulturna ulja i insekticidni sapun mogu se prilično brzo otarasiti belih mušica. Takođe možete da ih izbacite rafalom iz creva. Mere biološke kontrole, kao što su predatorske grinje, takođe dobro funkcionišu.

9. Alternaria pegavost listova

Alternaria pegavost listova je uobičajena gljivična bolest koja može zaraziti nevene. Uzrokuju ga različite vrste gljivica iz grupe Alternaria. Ako vaši neveni pate od pegavosti listova Alternaria, možda ćete videti ljubičaste mrlje koje pokrivaju stabljike i lišće.

Najbolji lek za pegavost listova Alternaria je upotreba fungicida. Organski bakar gljivice ideje su najbolja opcija. Dobre prakse zalivanja mogu smanjiti rizik od pegavosti listova Alternaria, tako da zalivajte u podnožju stabljika.

10. Aster žute

Aster žute boje obično inficiraju članove porodice Asteraceae, kao što su neven. Ovo je uzrokovano mikroskopskim parazitima koji se nazivaju fitoplazma, koji se mogu proširiti na biljke ako se voze na lisnatim čamcima.

Uobičajeni simptomi žute astere uključuju čudne zelene izrasline koje izranjaju iz cvetnih glava, usporen rast i požutelo lišće. Očistite područje oko vaših nevena od ostataka listova i korova. Leafhoppers ih koriste za pristup vašim nevenima, koji oslobađaju fitoplazmu.

11. Botritis

Botritis, takođe poznat kao siva plesan, je još jedna uobičajena gljivična bolest koja pogađa nevene. Ova bolest napreduje u vlažnim, vlažnim uslovima. Neven zaražen botritisom može imati smeđe, mrtvo lišće i vidljive naslage sive plesni.

Botritis se može tretirati korišćenjem organskih bakarnih fungicida ili sličnih proizvoda. Da biste smanjili rizik od opekotine, zalijte nevene u dnu stabljike, a ne sa visine. Mokro cveće i lišće su pod većim rizikom od razvoja gljivice.

12. Pepelnica

Većina baštovana će biti upoznata sa pepelnicom. Ova gljivična bolest uspeva u suvim uslovima tokom dana i vlažnim noću. Neven koji pate od pepelnice imaće prašnjave bele mrlje na listovima. Za lečenje pepelnice koristite hortikulturna ulja ili organske bakarne fungicide.

13. Trulež korena ili stabljike

Trulež korena ili stabljike je uobičajena bolest nevena uzrokovana gljivičnim infekcijama. Takođe može biti uzrokovano prekomernim zalivanjem ili natopljenim zemljištem. Simptomi uključuju crne ili braon lezije na stabljikama i smeđe, kašasto, smrdljivo korenje.

Koristite organske bakarne fungicide za borbu protiv truleži stabljika. Za trulež korena, odrežite smrdljivo ili kašasto korenje i izbegavajte zalivanje nevena dok se zemlja još malo ne osuši.

Opcije i rešenja pesticida i insekticida

Bez obzira koja štetočina ili bolest napada vaše nevene, lako možete pronaći rešenje. Ako koristite fungicide, pesticide ili mere biološke kontrole, uvek pratite uputstva na pakovanju.

Hortikulturna ulja
Hortikulturna ulja poput ulja repice ili neema su neki od najefikasnijih tretmana za većinu štetočina i bolesti nevena. Ulje kanole možete pronaći u prodavnicama prehrambenih proizvoda, dok je neem ulje dostupno na mreži ili u baštenskim centrima. Hortikulturna ulja deluju tako što prekidaju životne cikluse štetočina poput lisnih uši.

Insekticidni sapun
Insekticidni sapuni mogu ugušiti i uništiti neželjene štetočine poput lisnih uši ili lisnih rudara. Međutim, oni mogu predstavljati rizik za korisne insekte, pa pokušajte da nanesete ove sapune uveče. Ako ne možete da pronađete insekticidni sapun, rastvor sapuna za pranje sudova i vode trebalo bi da uradi trik.

Biološke kontrole
Biološke kontrole su organski i prirodan način suzbijanja štetočina korišćenjem prirodnih predatora. Nematode, predatorske grinje i crvi su uobičajene vrste biološke kontrole. Ove mere dobro deluju protiv štetočina poput lisnih uši.

Fungicidi
Fungicidi se koriste za lečenje gljivičnih bolesti koje mogu opustošiti vaše nevene. Organski fungicidi, kao što su organski bakarni fungicidi, su poželjniji od sintetičkih proizvoda. Sintetički fungicidi mogu sadržati agresivne hemikalije koje mogu ubiti insekte ili pogoršati zdravlje tla. Ponekad možete zameniti fungicide za domaće lekove koristeći sodu bikarbonu, ulje za kuvanje ili sapun za suđe.

Pesticidi
Tretmani pesticidima mogu brzo eliminisati štetočine, ali mnogi od ovih proizvoda se oslanjaju na hemikalije. Dok su organski pesticidi dostupni, sintetički mogu ubiti korisne insekte i čak zagaditi vaše tlo. Pokušajte da koristite pesticide samo kao poslednje sredstvo.

Upravljanje štetočinama i bolestima

Najbolji način da zaštitite svoje nevene od štetočina i bolesti je da obezbedite prave uslove za uzgoj. Neven su jednogodišnje biljke koje se lako održavaju i koje je prilično lako uzgajati.

Nevenima je potrebno puno sunca – najmanje 6 do 8 sati dnevno – na zaštićenom mestu. Zalivajte svoje nevene jednom nedeljno tako što ćete svoju kantu za zalivanje usmeriti na dno stabljika. Time se izbegava prodiranje vode na listove ili cvetove, što može dovesti do gljivičnih infekcija.

Đubrivo može pomoći vašim nevenima da postanu dovoljno jaki da se bore protiv bolesti i štetočina. Dajte svojim nevenima nekoliko doza razblaženog đubriva tokom vegetacije. Obezbedite plodno, dobro drenirajuće zemljište kako biste smanjili rizik od preplavljenog tla i obezbedili obilje ishrane.

Redovno plevite područje oko nevena. Ovo uklanja skrovišta za štetočine kao što su uši i puževi i puževi. Takođe obezbeđuje dobar protok vazduha oko vaših nevena dajući im dovoljno prostora.

Okončanje
Neven su odlične biljke za pratnju i cenjene su zbog svog atraktivnog cveća. Međutim, ovo takođe čini nevene privlačnim za štetočine kao što su lisne uši, gusenice, puževi i puževi. Nevene takođe mogu da pate od bolesti kao što su žuta astra i pepelnica. Obezbedite dobre uslove za rast kako biste zaštitili svoje nevene. Koristite hortikulturna ulja, insekticidni sapun i mere biološke kontrole za iskorenjivanje štetočina i bolesti.