Najbolja mešavina zemljišta za Areca Palme osnovni saveti

Sve što treba da znate Areka palme i zemljište!
Nekada ugrožene, palme areke sada se nižu na ulicama skoro svakog tropskog grada, a njihove ljupke simbolične listove i skupljene zlatne stabljike greju unutrašnjost bezbrojnih domova. Ova popularna biljka nudi mnogo upotreba i prednosti, a relativno je laka za uzgoj, ali samo ako joj obezbedite sve što joj je potrebno za napredovanje, počevši od lonca punog najbolje mešavine zemlje za areka palme.


Najbolja mešavina zemljišta za Areca Palme
Najbolja mešavina zemlje za saksije za palmu areke sadrži mešavinu zemlje na bazi treseta i peska za bogate hranljivim materijama, aeraciju, vrhunsku drenažu i težinu za podršku visokoj biljci. Zemljište Areca palmi treba da bude blago kiselo sa pH u rasponu od 6,1 do 6,5.

Zašto je izbor zemljišta bitan

U različitim delovima sveta prirodno postoje beskrajni različiti sastavi zemljišta. Ako izaberete mešavinu ili napravite sopstvenu mešavinu koja je prikladna za vašu areka palmu, pomoći će joj da raste i da bude zdrava.

Uz svetlost i vodu, pravo zemljište sadrži sve što je vašoj Areca Palmi potrebno, kao što je optimalna mešavina hranljivih materija za rast, prirodna kontrola štetočina i bolesti, idealna aeracija korena sa regulacijom razmene gasova i optimalno snabdevanje vodom sa pravim zadržavanjem vlage nivo.

Kiselost zemljišta (nivo pH) takođe utiče na kvalitet zemljišta u odnosu na vašu areka palmu. Kiselost može da promeni strukturu zemljišta, toksičnost, rast bakterija i dostupnost hranljivih materija.

Koje se primarne komponente koriste u mešavini zemljišta za saksije?

Ne možete samo iskopati bilo kakvu prljavštinu i nazvati je mešavinom za saksije. Zemljište za saksije sadrži različite komponente, uključujući različite osnove tla različitih veličina čestica i sastojaka poput hranljivih materija i minerala. Svi ovi faktori se spajaju kako bi svaki miks bio jedinstven.

Zajedničke baze tla
Glina – Glina ima najmanje mineralne čestice i sadrži malo organske materije. Ne drenira dobro, nudi malo aeracije i ima nizak sadržaj hranljivih materija.
Pesak – Pesak se sastoji od zrna nepravilnog oblika koja su mnogo veća od čestica gline. Voda se brzo odvodi kroz tla na bazi peska, nudeći odličnu aeraciju.
Mulj – Čestice mulja su veće od gline, ali manje od peska. Njegov mineralni i stenski sastav daje mu prašnjavu teksturu.
Ilovača – Vrsta gornjeg sloja zemlje, ilovača sadrži pesak, mulj i glinu.
Treset – Treset (busen) se sastoji od delimično razložene organske materije (prvenstveno razgrađene tresetne mahovine).
Kreda – Kredna tla su bogata mineralima, kalcijum karbonatom. Oni imaju tendenciju da budu alkalni, kameni i dobro dreniraju.

Uobičajeni aditivi za mešavinu zalivanja
Organska materija/kompost – Organska materija je upravo ono što zvuči – kombinacija živih i mrtvih stvari koje se raspadaju. Dodaje hranljive materije u tlo.
Sfagnum mahovina – Osušena mahovina sfagnum (još ne raspadnuta verzija tresetne mahovine) je popularan aditiv za peščana tla, jer pomaže u poboljšanju zadržavanja vlage.
Kokosov kokos – Nastao iz ljuski kokosovih oraha, kokosov kokos, poput mahovine sfagnuma, često se dodaje u peskovito zemljište kako bi se poboljšalo zadržavanje vlage.
Vermikulit – Vermikulit je kameni mineral koji sadrži magnezijum, aluminijum i gvožđe. Koristi se za osvetljavanje i provetravanje mešavina za saksije, a istovremeno obezbeđuje hranljive materije.
Fine borove kore – Ovo su sitne komadiće borove kore veličine nokta koji se koriste za poboljšanje zadržavanja vlage i, kako se razlažu, dodaju hranljive materije zemljištu.
Plovac – Ova lagana magmatska stena rahli tlo i poboljšava aeraciju, što ga čini odličnim dodatkom za glinu.
Perlit – Ovo vulkansko staklo se dodaje teškim zemljištima ili zemljištima na bazi gline da bi se održalo labavo, poboljšalo drenažu i sprečilo da postane previše gusto ili kompaktno.
Pesak – Sama osnova tla, pesak se takođe koristi kao dodatak težim zemljištima za poboljšanje aeracije i drenaže dok se mešavina labavi.
Aktivator zemljišta – Ovo je sintetički proizvod dizajniran da poboljša oslobađanje hranljivih materija u zemljištu i njihovu dostupnost biljkama.
Stene/šljunak – Zemljište koje sadrži šljunak i stene naziva se šljunkovito zemljište. Korisno je u oblastima gde ima malo površinske vlage, jer olakšava prodiranje korena biljke do dubljeg, vlažnijeg nivoa tla.
Uobičajeni znaci da koristite pogrešnu mešavinu zemljišta za Areca Palms
Uobičajeni znaci da koristite pogrešnu mešavinu zemljišta za Areca Palms
Najčešći znaci zdravstvenih problema kod većine vrsta palmi su smeđi vrhovi na listovima, opušteni listovi i kašaste stabljike.

Svi ovi znaci mogu ukazivati na to da ima previše vlage oko korena biljke, a loša drenaža je obično najčešći problem sa zemljom palme areke.

Smeđi vrhovi se takođe mogu pojaviti kao rezultat zalivanja vaše Areca Palm vode sa fluorom. Međutim, uzgajanje vaše biljke u blago kiselom tlu koje areka palme vole sprečiće u vodu vašeg grada da je ne zauzme biljka.

Važnost dobro drenirajuće zemlje za saksije za Areca palme
Areka palme su veoma podložne truleži korena koje može brzo da ubije biljke. Prekomerno zalivanje može da izazove trulež korena, ali zemljište koje zadržava previše vlage i ne drenira dobro može dovesti do toga da vaša biljka bude preplavljena i razvije trulež korena.

Najbolji aditiv zemljištu za poboljšanje aeracije i drenaže za areka palme je pesak jer njegova težina takođe pomaže da se podrži najteža struktura biljke.

Koji pH nivoi u tlu su najprikladniji za Areca Palme?
Areca palme uspevaju u blago kiselom zemljištu sa pH u rasponu od 6,1 do 6,5.

Vrhunski kućni recept za mešavinu za palmu Areca

Da biste napravili sopstvenu mešavinu koja dobro drenira, bogatu hranljivim materijama, rastresita i podržavajuću mešavinu za saksije za areka palmu, pomešajte:

1 deo grube zemlje za saksije
1 deo perlita
1 deo borove kore
Dodajte pesak i treset da biste postigli željenu težinu i bogatstvo
Dok mešate komponente zemlje, nosite rukavice da biste zaštitili ruke od krhotina i, bez da se smeša pokvasi, dodajte malo vode dok idete da biste pomogli sastojcima da se povežu.

Najbolja prethodno mešana zemljišta za Areca palme
Možda ćete uživati u praktičnom pristupu mešanja sopstvene zemlje za saksije, ali areka palme dobro prolaze u većini zemljišta za saksije opšte namene formulisanih za kućne biljke, kao što su:

Dirtco. 100% potpuno prirodno zemljište za palmu
Miracle-Gro mešavina za zalivanje u zatvorenom prostoru
Miracle-Gro mešavina kaktusa, palmi i citrusa

Česta pitanja o mešavini zemljišta za Areca Palms
Koliko često treba da menjam tlo za svoju Areca Palmu?
Areca palme više vole da budu vezane za koren i potrebno im je presađivanje samo svake dve do tri godine. Međutim, možete revitalizovati zemljište redovnim primenama đubriva tokom proleća i leta.

Mogu li koristiti zemlju kaktusa za Areca Palm?
Areka palme mogu da žive u kaktusu ili sočnom zemljištu jer obe nude odličnu drenažu i blago kiseli pH. Možda ćete, međutim, morati da dodate dodatno đubrivo da biste povećali sadržaj hranljivih materija u zemljištu kaktusa da biste nahranili svoju gladnu palmu areke.

Da li Areka palme vole vlažno ili suvo zemljište?
Areka palme preferiraju vlažno, ali dobro drenirajuće zemljište koje nikada nije vlažno.

Koja su primarna razmatranja za tlo pri presađivanju Areca palmi?
Sve dok je vaša biljka bila srećna i zdrava u trenutnoj mešavini za saksije, najbolje je da vaša mešavina zemljišta bude u skladu sa mešavinom u kojoj se vaša biljka već nalazi kada presađujete palmu areke u sveže zemljište. Ovo će sprečiti da biljka bude šokirana usled nagle promene tipa tla.

Da li veličina biljke utiče na mešavinu zemljišta za Areca Palme?
Primarna briga za mešavinu zemlje velike areke palme, za razliku od manjih biljaka, je da tlo treba da bude dovoljno teško da podrži gornju biljku. Da biste poboljšali aeraciju i drenažu, možete dodati pesak u smešu dok mešavina bude dovoljno teška da podrži biljku.

Da li posuda za saksije utiče na vrstu mešavine zemljišta za Areca Palme?
Areca palmama je potreban kontejner za saksije sa dosta drenažnih rupa. Ako vaš ne nudi baš dobru drenažu, možete dodati sloj šljunka ili kamenja na dno kako biste prikupili višak vode.

Da li su Areca Palmama potrebni duboki kontejneri za saksije?
Korijenski sistemi areca palmi rastu horizontalno, ali su relativno plitki, što znači da najbolje rade u širokom i plitkom kontejneru.

Uživajte u toplini svoje Areca Palme u zatvorenom prostoru
Sada kada imate savršenu mešavinu zemlje koja će pomoći vašoj areka palmi da napreduje, možete se zavaliti i uživati u tropskoj lepoti, bujnom zelenilu i čistijem vazduhu koji ova omiljena sobna biljka donosi u vaš dom. Samo budite sigurni da pronađete najbolju poziciju u svom domu da Areca Palms zaista napreduje.