Koliko svetlosti treba biljkama kalateje

Sve što treba da znate o zahtevima za osvetljenje Kalateja kod kuće
U ovom vodiču ćemo vas provesti kroz najbolje uslove osvetljenja za biljke Kalateja koje se uzgajaju u zatvorenom prostoru. Poznatije kao biljka zvečarke, kalateje su kućne biljke koje se relativno lako uzgajaju. Iako ne prave baš upadljivo cveće, imaju dramatičnije i šarenije lišće od većine drugih biljaka koje se uzgajaju u zatvorenom prostoru. To znači da nude boju i lepotu tokom cele godine, a ne samo kada cvetaju. Da biste dobili najdramatičnije šare i boje od vaše omiljene sorte Kalateja, moraćete da obezbedite odgovarajuće svetlosne uslove.


Koliko svetlosti je potrebno kalateji?
Držite Kalatejas u oblastima koje nude indirektno, filtrirano svetlo niskog do srednjeg intenziteta. Ako izaberete veštačko biljno svetlo, obezbedite oko 15 do 20 vati ili njihov ekvivalent. Prozor za zapadnu ili severnu ekspoziciju sprečava direktnu sunčevu svetlost da opeče ove delikatne listove.

Zašto je svetlost neophodna za zdrave biljke

Biljke se oslanjaju na svetlost da bi ih hranile, iako na indirektan način. Moć fotosinteze omogućava kalateji da stvori šećere koji su im potrebni za energiju samo od sunčeve svetlosti.

Iako su biljci takođe potrebni hranljivi sastojci iz zemlje i voda (plus povremeno lagano đubrivo) da bi održala ćelijski pritisak, svetlost je primarna briga za većinu vrsta.

Terminologija svetlosti u vezi sa biljkama ponekad može biti malo zbunjujuća, ali ovo su primarni uslovi svetlosti kojih treba da budete svesni za referencu:

Slabo osvetljenje: Potpuno indirektno svetlo ili svetlo koje snabdevaju samo unutrašnja tela opšte upotrebe. Usporava isparavanje vode, ali se preporučuje za neke biljke.
Filtrirano svetlo: Blokirano drvećem, nadstrešnima nadstrešnicama ili drugim preprekama koje sprečavaju direktnu sunčevu svetlost da padne na lišće biljaka. Generalno svetlije od uslova slabog osvetljenja, sa najmanje 25 vati dostupnih ako se koristi direktno veštačko osvetljenje.
Mešovita svetlost: Mešovita svetlost je dovoljno jaka da obezbedi jaku svetlost najmanje četiri do šest sati dnevno, ali direktna sunčeva svetlost je ograničena. Ova količina je tipična za prozore koji nemaju južnu ili istočnu ekspoziciju i radiće za većinu biljaka kojima je potreban do srednjih nivoa svetlosti.
Jarko svetlo: Neke biljke dobro rade samo na najjačem svetlu. Direktna sunčeva svetlost kroz prozor se preporučuje samo za neke biljke koje su otporne na opekotine od sunca. Indirektna jarka svetlost je najbolja za mnoge biljke i može se stvoriti sa ekranskim filmom na staklu.
Tipični svetlosni uslovi koje kalateje primaju u svojim izvornim staništima
Tipični svetlosni uslovi koje kalateje primaju u svojim izvornim staništima
Kalateje su biljka ispod priče koja uspeva u korenu i nagomilanom lišću drugih stabala. Malo prirodnog svetla dopire do ovog dela južnoameričkih šuma i džungle.

Oni uspevaju u oblastima koje nude stabilno snabdevanje indirektnom svetlošću, ali bez direktnog svetla u bilo kom trenutku. Indirektno, filtrirano svetlo je važno da bi se boja održala postojanom jer izlaganje velikom broju svetlosti može dovesti do izbledelih šara i boja.

Pokušajte da zamislite relativnu osvetljenost džungle tokom dana, uzimajući u obzir kako nema direktne sunčeve svetlosti koja probija krošnje. Nije baš tamno ili u senci, ali nema šanse da jako sunce udari u biljke u ovoj priči.

Znaci da vaša kalateja prima previše svetla

Izbledeli, svetlo zeleni ili čak providni listovi ukazuju na to da Kalateja prima više svetlosti nego što želi. Razočaravajuće je kupiti šarenu i jarko šarenu kalateju samo da biste je videli kako bledi kod kuće.

Posmeđivanje duž vrhova i hrskavi listovi takođe mogu ukazivati na opekotine od sunca od preteranog svetla. Posebno pazite na direktno svetlo, koje biljke Kalateja ne vole čak ni u malim dozama. Direktno izlaganje uzrokuje smeđe, uvijanje i smrt zahvaćenih listova nakon samo dan ili dva.

Znaci da vaša kalateja ne prima dovoljno svetla
Kalateja takođe može izgubiti boju ako se stavi u prostor sa premalo svetla. Iako više vole srednje nivoe indirektne i filtrirane svetlosti, ni oni ne mogu rasti u potpunoj tami.

Postavljanje Kalateja predaleko od prozora rezultiraće bledim ili providnim listovima sa malo vidljive boje ili uzorka. Biljka kalateje može razviti rastegnut ili zakržljao izgled, ili stabljike mogu postati meke, klonule i viseće. Za prethodno prvo lišće, razmislite o rezidbi vaše biljke kalateje da biste podstakli zdrav novi rast. Takođe, pazite na uobičajene bube, štetočine i bolesti Kalateja i razmislite o presađivanju ako je potrebno.

Malo je teško dobiti dovoljno svetla da Kalateja ostane šarena, ali prilagodite svetlo dok ne vidite dobar rast listova i svetle šare. Ako boje izblede, pokušajte da pomerite biljku u ili van svetla dok se ne oporavi.

Vredi napomenuti da se nedavno propagira

Biljke kalateje će u početku imati koristi od blago smanjene izloženosti svetlosti i treba ih postepeno prilagođavati svetlijim lokacijama u kući.

Najbolja izloženost svetlosti za kalateje koje se uzgajaju u zatvorenom prostoru

Budući da je kalateja biljka ispod priče koja prirodno prima relativno malo direktnog svetla, prilično je dobro prilagođena indirektnom svetlu koje se nalazi u većini domova.

Postavljanje Kalateja blizu niza relativno svetlih unutrašnjih lampi ili plafonskih svetiljki obično može da obezbedi pravu količinu filtriranog svetla. Ako je prozor poželjniji, pokušajte sa zapadnom ili severnom ekspozicijom jer je malo verovatno da ćete u bilo kom trenutku doživeti mnogo direktnog svetla.

Istočni i južni prozori se mogu koristiti samo ako su prekriveni obradom prozora koji filtrira svetlost.

Rotiranje Kalateja jednom svakih nekoliko meseci će osigurati da ne raste u jednom pravcu ili gubi boju na nekim listovima više od drugih.

Kalateama je potrebno malo manje svetlosti zimi, ali ne do tačke u kojoj biste morali da ih premestite ili promenite podešavanja osvetljenja biljaka između leta i zime.

Česta pitanja o zahtevima za osvetljenje biljke Kalateja:

Da li Kalatejas može da živi pri slabom osvetljenju?
Kalateje preferiraju uslove slabog do srednjeg osvetljenja, sve dok je svetlost indirektna. Premalo svetla će učiniti da boje i šare izblede sa listova isto kao i previše svetlosti. Jeftina sijalica male snage može lako dopuniti svetlo potrebno ovoj kućnoj biljci.

Može li kalateja podneti puno sunca?
Ove biljke nikada ne mogu prihvatiti da im puno sunca pada na lišće. Direktna sunčeva svetlost opeče lišće i uzrokuje njihovo uvijanje i eventualno opadanje. Čak i kratkotrajno izlaganje punom suncu može ostaviti kalateju izbledelu i oštećenu.

Kakva je svetlost potrebna Kalateji?
Kao biljka u džungli koja raste pod velikim krošnjama, Kalatejas preferira indirektno i relativno slabo osvetljenje. Mnogi ljudi to zbunjuju zbog skoro nikakvih svetlosnih uslova, ali ovim biljkama je potrebno do srednjeg nivoa svetlosti. Držite svetlo indirektno i izbegavajte puno sunca.

Hoće li Kalateja živeti srećno u zatvorenom?
Kalateje je lakše držati u zatvorenom prostoru nego napolju u većini klimatskih uslova jer im je potrebna indirektna svetlost i visoka vlažnost. Uz rutinsko zamagljivanje i neka podešavanja kako bi se pronašlo pravo mesto za svoje svetlosne preferencije, kalateja može lako da uspe u zatvorenom prostoru.

Kako znate da li vaša Kalateja dobija dovoljno svetlosti?
Kada ova biljka dobije samo pravo svetlo, ona će spremno izbaciti nove listove i pokazati duboke boje i različite šare na listovima. Poznavanje tačne vrste koju imate i kako bi trebalo da izgleda pomoći će vam da primetite kada boja ili uzorak bledi.

Okončanje

Kalateja nije najlakša kućna biljka za uzgoj u zatvorenom prostoru. Međutim, ispravna indirektna svetlost uveliko pomaže da biljka bude srećna i šarena. Pošto su šareni listovi ove sobne biljke glavna atrakcija, neophodni su odgovarajući nivoi svetlosti da bi se održao njen izgled.

Nemojte se plašiti da svojoj kalateji date malo manje svetlosti zimi, što bi trebalo da se desi prirodno ako se nalazi blizu prozora. Za biljke koje se uzgajaju uz veštačko svetlo, možda ćete želeti da smanjite vreme za sat ili dva kako biste sprečili da izblede.