Ultimativni vodic za negu biljaka zlatne ribice Columnea gloriosa

Sve što treba da znate o uzgoju i nezi zlatnih ribica kod kuće

Biljka zlatne ribice ulepšava svaki dom cevastim crvenim i žutim cvetovima koji podsećaju na ribu po imenu biljke. Zajedno sa divnim cvetovima, ove biljke imaju prekrasne prateće listove koji stvaraju dramatičan kaskadni prikaz. Pre nego što dodate biljku zlatne ribice u svoj dom, znajte da im je potrebna posebna briga. Ovde ćemo vam reći sve što treba da znate o nezi biljaka zlatne ribice, uključujući kako da sadite; najbolja mešavina zemljišta; razmatranja svetlosti, temperature i vlažnosti; kako zalivati i đubriti; kada i kako orezivati, razmnožavati i ponovo saditi ove prelepe biljke.


Sadržaj:
Nega biljaka zlatne ribice – najvažnije
O biljkama zlatne ribice (Columnea gloriosa)
Značenje i simbolizam biljke zlatne ribice
Kako uzgajati biljke zlatne ribice u zatvorenom prostoru kod kuće (sadnja, tlo, svetlost i temperatura)
Nega biljaka zlatne ribice (zalivanje, đubrenje, orezivanje, razmnožavanje i ponovno sađenje).
Uobičajeni problemi sa zlatnim ribicama i kako ih lečiti
Osnovni alati za negu biljaka zlatne ribice
Nega biljaka zlatne ribice – najvažnije
Držite svoju biljku zlatne ribice tamo gde dobija 12+ sati jarke, ali indirektne svetlosti svakog dana. Uverite se da temperatura ostane između 60-80ºF i održavajte umerenu vlažnost. Obezbedite biljci zlatne ribice gustu mešavinu zemlje, kao što su jednaki delovi tresetne mahovine, kore jele i perlita, i zalijte samo kada je zemlja suva.

O biljkama zlatne ribice (Columnea gloriosa)

Poreklo i istorija
Biljke zlatne ribice su porijeklom iz tropskih šuma Centralne i Južne Amerike, kao i sa Kariba. Za razliku od većine biljaka, Columnea gloriosa ne živi na zemlji u zemljištu. Umesto toga, ona se nalazi u krošnji šume na granama drveća.

Ovaj obrazac rasta čini zlatne ribice epifitima, što potiče od grčke reči „epi“ što znači na vrhu i „phite“ što znači biljka. Dok epifiti rastu na drugim biljkama, oni ne kradu hranu i vodu od svojih biljaka domaćina. Oni jednostavno zavise od većih biljaka za podršku.

Botaničke klasifikacije
Biljke zlatne ribice su članovi porodice Gesneriaceae, koja uključuje i afričke ljubičice. Njihov rod je Columnea, a njihova vrsta je gloriosa.

Važno je napomenuti da se druga vrsta iz ovog roda, Columnea nematanthus, takođe naziva biljka zlatne ribice. Dakle, obavezno pogledajte naučno ime da biste razlikovali to dvoje.

Popularne sorte
Najpopularnija sorta Columnea gloriosa je „Superba“. Ova sorta ima tamno kestenjasto lišće prekriveno malim dlačicama.

Neke sorte su hibridi različitih vrsta Columnea, uključujući gloriozu. To uključuje „Gold Spice“, „Lava Flov“ i „Orange Sherbert“.

Da li će zlatne ribice cvetati kada se uzgajaju u zatvorenom prostoru?
Uz odgovarajuću negu, biljke zlatne ribice će proizvesti cveće u zatvorenom prostoru. U stvari, kućne biljke mogu čak i cvetati češće od svojih divljih kolega!

Koliko često i koliko dugo će cvetati?
U divljini, ove biljke obično cvetaju tokom tople sezone kada ima više dnevne svetlosti. U zatvorenom prostoru, mnoge biljke zlatne ribice cvetaju svake godine tokom 4-6 najtoplijih meseci.

Ali napori u uzgoju biljaka stvorili su sorte koje mogu skoro neprekidno cvetati u zatvorenom prostoru. Uz odgovarajuću negu, ove nove sorte će cvetati tokom cele godine.

Koliko dugo će biljke zlatne ribice obično živeti?
Uz odgovarajuću negu, biljke zlatne ribice mogu lako da žive više od deset godina.

Da li su biljke zlatne ribice toksične za ljude i/ili kućne ljubimce?
Biljka zlatne ribice nije toksična za ljude i kućne ljubimce, uključujući pse i mačke.

Značenje i simbolizam biljke zlatne ribice
Čuveni taksonomer Carl Linnaeus stvorio je ime roda Columnea po botaničaru Fabiju Koloni. Ime roda gloriosa govori o veličanstvenom, sjajnom cvetu biljke zlatne ribice.

Kako uzgajati zlatne ribice u zatvorenom prostoru kod kuće

Očekivanja rasta
Umesto da rastu u visinu, biljke zlatne ribice rastu kaskadno. Stabljike mogu narasti do tri stope dugačke, ali mogu da podnesu i obrezivanje.

Uz odgovarajuću negu, stabljike biljaka zlatne ribice mogu svake godine da porastu više od jednog stopala.

Šta uraditi pre sadnje
Pre nego što dodate biljku zlatne ribice u svoj dom, izvršite sledeće korake.

Pronađite pravi prostor. Pošto biljke zlatne ribice imaju naviku rasta, pobrinite se da obezbedite adekvatnu količinu prostora za njihove dugačke stabljike. Ako ih posadite u saksiju, stavite je na uzdignut bočni sto ili stalak za biljke. Ili izaberite mesto gde možete da stavite viseću korpu.
Proverite da li postoji odgovarajuće okruženje. Biljke zlatne ribice vole stabilnu, toplu temperaturu, pa pronađite mesto dalje od promaje ili loše izolovanih prozora. Oni vole jako, ali indirektno svetlo, tako da je blizu prozora okrenutog prema jugu odlično mesto.

Koja je najbolja mešavina zemljišta za biljke zlatne ribice?
Najbolja mešavina zemljišta za kućne biljke

Važna komponenta nege biljaka zlatne ribice je odabir odgovarajuće mešavine zemljišta.

Pošto su ove biljke navikle da rastu na drveću i granama, a ne na tlu, potrebna im je mešavina zemljišta koja dobro drenira.

Ako kupujete prethodno mešano zemljište, potražite mešavinu sa oznakom za orhideje. Mnogi od ovih dobro poznatih cvetova su takođe epifiti, tako da će mešavina za saksije za orhideje takođe dobro funkcionisati za biljke zlatnih ribica. Mešavine zemljišta označene za afričke ljubičice takođe dobro funkcionišu.

Takođe možete napraviti sopstvenu mešavinu od materijala koji dobro dreniraju kao što su perlit, kora jele, tresetna mahovina i kokosov kokos.

Dobar odnos je:

jedan deo perlita
jedan deo jelove kore
jedan deo tresetne mahovine ili kokosovog vlakna
Kako posaditi biljke zlatne ribice

Izaberite sadilicu koja je samo malo veća od korena biljke – biljke zlatne ribice vole da budu malo vezane za koren. Uverite se da lonac ima odgovarajuće rupe za drenažu kako biljka ne bi sedela u stajaćoj vodi.

Kada pronađete odgovarajuću sadilicu, napunite donju trećinu mešavinom za saksije koja dobro drenira, kao što je gore opisana.

Zatim stavite biljku zlatne ribice u lonac i napunite oko korena još mešavine za saksije. Ne morate da nabijate mešavinu jer ova biljka nije navikla da bude u zbijenom tlu. Kada završite, osnova stabljika treba da bude na nivou tla.

Biljke zlatne ribice vole puno jarke svetlosti, pa nastojte da im obezbedite najmanje 12 sati svetlosti svakog dana. Odlično mesto za njih je blizu prozora okrenutog prema jugu.

Iako ove tropske biljke vole da se namaču na suncu, direktni zraci mogu da im naškode. Ako primetite da lišće vaše biljke postaje suvo ili izgorelo, uvek možete dodati prozirne zavese na prozor ili pomeriti biljku.

Postavke temperature i vlažnosti biljke zlatne ribice
Pošto ove biljke potiču iz tropskih krajeva, preferiraju tople temperature. Cilj je da vaša kuća bude između 60-80ºF.

Biljke zlatne ribice uspevaju u vlažnim uslovima koji oponašaju njihove prvobitne domove. Održavajte vlažnost vazduha iznad 60%. Ako je vaš dom suv, posebno tokom zimskih meseci, koristite ovlaživač ili nežno prskajte biljku vodom svakih nekoliko dana.

Nega biljaka zlatne ribice

Kako zaliti biljke zlatne ribice
Biljkama zlatne ribice je potrebno redovno piće, ali mrze sedenje u vodi. Kada određujete koliko ćete zalijevati svoju biljku zlatne ribice, moraćete da uzmete u obzir doba godine, nivo vlažnosti i temperaturu.

Vodite računa o sezoni – Tokom kasnog proleća do rane jeseni, vaša biljka aktivno raste i koristi vodu. Stoga, nastojte da zalivate svoju biljku svake nedelje. Kada se rast biljaka uspori zimi, obično je dovoljno zalivanje jednom u 2-3 nedelje.
Ostavite da se zemlja osuši između zalivanja – Kada zalivate, temeljno natopite mešavinu za saksije i sačekajte dok se gornja dva inča ne osuše pre nego što ponovo zalijete.
Vodite računa o vlažnosti i temperaturi – Bez obzira na godišnje doba, što je vaša kuća toplija i suvija, to ćete češće morati da zalivate.
Izbegavajte vlaženje lišća – Prilikom zalivanja pokušajte da izbegnete prolivanje puno vode na listove biljke. Kanta za zalivanje sa izlivom čini ovo lakim.
Koristite odgovarajuću vodu – Koristite kišnicu ili filtriranu vodu da biste izbegli dodavanje viška minerala.
Za više, pogledajte naš detaljni vodič za zalivanje biljaka zlatnih ribica kod kuće.

Đubrenje biljaka zlatne ribice
Biljke zlatne ribice ne zahtevaju tonu hranljivih materija, ali će imati koristi od lakih doza đubriva sa visokim sadržajem fosfora.

Pomešajte đubrivo 1-3-1 do četvrtine preporučene jačine i đubrite dva puta mesečno kada biljka aktivno raste. Možete zaliti ovo đubrivo u tlo biljke ili ga prskati po listovima biljke.

Kako orezati biljke zlatne ribice
Pošto biljke zlatne ribice brzo rastu kada su zdrave, često imaju koristi od podrezivanja. Uklanjanje starog i viška vegetativnog rasta takođe može podstaći cvetanje.

Kada se odlučite za rezidbu, uradite to u kasnu zimu ili rano proleće. Koristite oštre makaze za rezidbu da isečete stabljike. Da biste izbegli previše stresa na biljku, izbegavajte uklanjanje više od 1/3 svake stabljike.

Kako razmnožavati biljke zlatne ribice
Ako želite da podelite svoju biljku zlatne ribice sa svojim prijateljima, imate sreće! Ove biljke se lako razmnožavaju reznicama stabljika.

Uzmite reznicu – Koristeći oštre makaze, uklonite vrh stabljike. Ciljate na komad koji je dugačak 4-6 inča i sadrži najmanje dva lista.
Dodajte hormon za ukorjenjivanje – Dok vaša reznica može ukorijeniti bez pomoći hormona, dovršavanje ovog koraka povećava vaše šanse za uspjeh. Jednostavno umočite vrh stabljike reznice u hormon za ukorjenjivanje.
Stavite u kontejner – Stavite reznicu u posudu koja sadrži mešavinu za saksije sličnu onoj koju koristite za zrele biljke. Stavite samo centimetar reznice ispod zemlje.
Sačekajte – biće potrebno najmanje četiri nedelje da vaša biljka formira korenje. Za to vreme, obezbedite za sečenje iste uslove životne sredine koje obezbeđujete odraslim biljkama zlatne ribice.

Presađivanje biljaka zlatne ribice
Pošto biljke zlatne ribice imaju plitko korenje i vole da su malo vezane za korenje, nećete morati da ih presađujete često. Jednom kada je biljka priroda, presađivanje svake dve godine.

Ako birate novi lonac, nemojte previše povećavati veličinu. Zapamtite, ove biljke imaju plitko korenje i vole plitke saksije!

Da biste presađivali, izvadite biljku iz stare posude i obrišite staru zemlju sa korena. Napunite novu saksiju sa malo sveže zemlje za saksije, a zatim dodajte biljku. Obavezno dobro zalijte nakon presađivanja.

Uobičajeni problemi sa zlatnim ribicama i kako ih lečiti

Zašto moja biljka zlatne ribice nema cveće?
Nedostatak cveća nije nužno znak nezdrave biljke, ali ko ne bi želeo da vidi te jedinstvene cvetove? Ako vaša biljka ne cveta, razmislite o tome da dovršite jednu za više od sledećeg.

Poboljšajte okruženje vaše biljke – Ako je vaša kuća previše hladna, suva ili mračna, malo je verovatno da će vaša biljka cvetati. Premestite svoju biljku na bolju lokaciju ili prilagodite okruženje svog doma.
Povećajte fosfor – Fosfor je neophodan za proizvodnju cveća. Čak i ako primenjujete đubrivo, možda ne dodajete dovoljno fosfora. Pređite sa višenamenskog đubriva za kućne biljke na proizvod za cvetne biljke.
Ograničite vodu – Zadržavanje vode tokom 4-6 nedelja zimi može podstaći cvetanje.

Povećajte količinu svetlosti – Ako biljke ne dobijaju dovoljno svetla, one postaju dugonoge. Premestite svoju biljku na sunčanije mesto ili dodajte svetlo za rast. Zapamtite, vaša biljka zlatne ribice želi da primi najmanje 12 sati jakog, indirektnog svetla svakog dana.
Orezivanje – Ako želite da vaša biljka izgleda malo punije, to možete podstaći rezidbom. Odsecite vrhove stabljika da biste podstakli bočni rast.

Proverite da li postoji odgovarajuća drenaža – Ako višak vode ne može da iscuri iz saksije vaše biljke, biće sklona gljivičnim infekcijama. Uverite se da koristite mešavinu za saksije koja dobro drenira. Takođe, uverite se da vaš lonac ima rupe za drenažu.
Smanjite zalivanje – Meke stabljike su znak da preterano zalivate. Uverite se da ste dozvolili da se zemlja osuši između zalivanja.
Osnovni alati za negu biljaka zlatne ribice
Osnovni alati za kućne biljke
Ne trebaju vam nikakvi specijalni alati za negu biljaka zlatnih ribica, ali sledeće će vam pomoći.

Oštre makaze za rezidbu – One će olakšati obrezivanje i razmnožavanje.
Kanta za zalivanje sa dugim izlivom – Limenka sa dugim izlivom olakšava zalivanje vaše biljke zlatne ribice bez kvašenja listova.
Đubrivo sa visokim sadržajem fosfora – Đubrivo koje sadrži veću količinu fosfora od azota i kalijuma će pomoći u podsticanju cvetanja.

Okončanje
Sa veličanstvenim pratećim listovima i blistavim cvetovima, biljka zlatne ribice je zapanjujući dodatak svakom domu. Obezbedite mnogo svetlosti, održavajte temperaturu toplom i koristite mešavinu zemljišta koja dobro drenira da bi vaša biljka bila srećna.

Česta pitanja o nezi biljaka zlatne ribice:

Koje je najbolje đubrivo za biljke zlatnih ribica?
Pomešajte đubrivo 1-3-1 do četvrtine preporučene jačine i đubrite dva puta mesečno kada biljka zlatne ribice aktivno raste. Možete zaliti ovo đubrivo u tlo biljke ili ga prskati po listovima biljke.

Koliko svetlosti treba biljkama zlatne ribice?
Biljke zlatne ribice vole puno jarke svetlosti, pa nastojte da im obezbedite najmanje 12 sati svetlosti svakog dana. Odlično mesto za njih je blizu prozora okrenutog prema jugu.

Koje je najbolje tlo za biljke zlatnih ribica?
Biljke zlatne ribice su navikle da rastu na drveću i granama, a ne na tlu, pa im je potrebna mešavina zemljišta koja dobro drenira.

Ako kupujete prethodno mešano zemljište, potražite mešavinu sa oznakom za orhideje. Mnogi od ovih dobro poznatih cvetova su takođe epifiti, tako da će mešavina za saksije za orhideje takođe dobro funkcionisati za biljke zlatnih ribica. Mešavine zemljišta označene za afričke ljubičice takođe dobro funkcionišu.

Takođe možete napraviti sopstvenu mešavinu od materijala koji dobro dreniraju kao što su perlit, kora jele, tresetna mahovina i kokosov kokos.

Koliko često zalivate biljku zlatne ribice?
Biljkama zlatne ribice je potrebno redovno piće, ali mrze sedenje u vodi. Kada određujete koliko ćete zalijevati svoju biljku zlatne ribice, moraćete da uzmete u obzir doba godine, nivo vlažnosti i temperaturu. Obično ćete morati da zalivate nedeljno tokom proleća i leta svake 2 do 3 nedelje tokom kasne jeseni i zimskih meseci.

Kako se brinete o biljci zlatne ribice?
Držite svoju biljku zlatne ribice tamo gde dobija 12+ sati jarke, ali indirektne svetlosti svakog dana. Uverite se da temperatura ostane između 60-80ºF i održavajte umerenu vlažnost. Obezbedite biljci zlatne ribice gustu mešavinu zemlje, kao što su jednaki delovi tresetne mahovine, kore jele i perlita, i zalijte samo kada je zemlja suva.

Možete li razmnožavati biljku zlatne ribice?
Koristeći oštre makaze, uklonite vrh stabljike. Ciljate na komad koji je dugačak 4-6 inča i sadrži najmanje dva lista. Stavite reznicu u posudu koja sadrži mešavinu za saksije sličnu onoj koju koristite za zrele biljke. Stavite samo centimetar reznice ispod zemlje. Biće potrebno najmanje četiri nedelje da vaša biljka formira korenje. Za to vreme, obezbedite za sečenje iste uslove životne sredine koje obezbeđujete odraslim biljkama zlatne ribice.

Kako mogu dobiti moja zlatna ribica da cveta?
Ako je vaša kuća previše hladna, suva ili mračna, malo je verovatno da će vaša biljka cvetati. Premestite svoju biljku na bolju lokaciju ili prilagodite okruženje svog doma.

Možda ćete morati da povećate i fosfor koji je neophodan za proizvodnju cveća. Čak i ako primenjujete đubrivo, možda ne dodajete dovoljno fosfora. Pređite sa višenamenskog đubriva za kućne biljke na proizvod za cvetne biljke.

Koliko dugo žive biljke zlatne ribice?
Uz odgovarajuću negu, biljke zlatne ribice mogu lako da žive više od deset godina.

Ultimativni vodič za negu biljaka zlatne ribice (Columnea gloriosa) MojaCvecara Biljka zlatne ribice ulepšava svaki dom cevastim crvenim i žutim cvetovima koji podsećaju na ribu istoimenu biljku. Zajedno sa divnim cvetovima, ove biljke imaju prekrasne prateće listove koji stvaraju dramatičan kaskadni prikaz. Pre nego što dodate biljku zlatne ribice u svoj dom, znajte da im je potrebna posebna briga. Ovde ćemo vam reći sve što treba da znate o nezi biljaka zlatne ribice, uključujući kako da sadite; najbolja mešavina zemljišta; razmatranja svetlosti, temperature i vlažnosti.