Ultimativni vodic za raznovrsne biljke Monstera

Raznolike vrste biljaka Monstera i saveti za uzgoj kod kuće
Taman kada pomislite da biljke Monstera ne mogu biti lepše sa svojim velikim, rupičastim listovima, nailazite na zapanjujuće šarolike sorte. Raznobojna čudovišta imaju oblik i oblik koji poznajete i volite, ali svoju lepotu pojačavaju zelenim listovima u kombinaciji sa belim, žutim ili menta zelenim šarama.


Ove posebne biljke imaju zahteve za negom slične potpuno zelenim biljkama Monstera deliciosa. Međutim, oni su malo osetljiviji i zahtevaju više svetlosti. Ove šarolike sorte su prilično retke, ali uz ozbiljnu pretragu, možete pronaći i dodati jednu od ovih zapanjujućih ukrasnih biljaka svom domu.

Ovde ćemo vas provesti kroz sve što treba da znate o raznovrsnim biljkama Monstera, uključujući najpopularnije vrste; nauka koja stoji iza šarenila; plus osnovni saveti o uzgoju i brizi o raznovrsnim biljkama Monstera kod kuće.

Raznolike biljke monstere – najvažnije
Raznolikost u biljkama Monstera je uzrokovana genetskom mutacijom koja sprečava ćelije biljke da proizvode hlorofil što dovodi do promene boje u tkivu.
Raznolike biljke Monstera treba da dobijaju najmanje šest sati jarke, ali indirektne svetlosti svakog dana.
Potrebna im je umerena vlažnost i temperatura vazduha između 65-80ºF.
Posadite ih u mešavinu za saksije koja dobro drenira.
Zalivajte samo kada je gornji deo zemlje jedan do dva inča suv.

O šarenoj monsteri
Šta uzrokuje šarenilo u čudovištima?
Neke biljke su prirodno raznolike zbog svog DNK. Govorimo o biljkama kao što su zmije, molitvene biljke i druge. Međutim, to nije slučaj sa šarenim čudovištima.

Izmjenjeno tkivo kod Monstera je uzrokovano genetskom mutacijom koja zabranjuje nekim tkivima biljke da proizvode hlorofil. U slučaju da niste znali, hlorofil je molekul koji biljkama daje zelenu boju. To je takođe jedinjenje koje biljke koriste za hvatanje sunčeve energije.

Pošto neke ćelije šarenih čudovišta sadrže hlorofil, a neke ne, ova vrsta šarenila je poznata i kao himeralna šarenila. Himera je biljka koja sadrži ćelije sa različitim genetskim sastavom tik jedna pored druge.

Možete li napraviti monsteru šarenu?
Raznobojne čudovišta nastaju kada ćelija doživi mutaciju, a zatim proizvodi nove ćelije sa istom DNK. Iako izloženost različitim hemikalijama može povećati verovatnoću da će ćelije mutirati, ne pokušavajte ovo kod kuće.

Većina šarolikih čudovišta jednostavno nastaje nakon što njihove ćelije mutiraju zbog nepoznatog uzroka.

Gde možete kupiti šarenu monsteru?

Pošto su šarene monstere prilično retke, nemojte očekivati da ćete ih pronaći u svom prosečnom rasadniku biljaka. Neki specijalizovani rasadnici i butici za kućne biljke povremeno nabavljaju ove biljke, ali one brzo odlete sa polica.

Ako redovno kupujete u lokalnoj prodavnici biljaka, neće škoditi da im kažete da tražite šarenu monsteru. Jednom kada saznaju da ga tražite (i da ste spremni da platite), mogu da pripaze na vas.

Druga opcija je da krenete na internet. Najlakši način da pronađete šaroliku monsteru je da potražite rez lista i čvora ili samo čvor. Neki ljudi sa zrelim biljkama prodaju reznice na veb lokacijama kao što je Etsi. Takođe možete pretraživati prodavnice retkih biljaka za ukorenjene reznice ili zrele biljke, ali budite spremni da platite prilično peni.

Koliko košta šarena monstera?
Ove biljke su pravi kolekcionarski predmeti, a njihova cena to odražava. Tačan trošak zavisi od sorte koju izaberete, veličine biljke, kao i od prodavca. Uz to, evo nekih prosečnih troškova.

Neukorenjeno sečenje sa čvorom: $150-$250
Neukorenjeno sečenje sa čvorom + list: 250-400 dolara
Ukorenjeno sečenje: 350-700 dolara
Ukorenjena biljka sa nekoliko listova: $500-$1500+

Popularne vrste šarenih monstera
Postoji niz vrsta Monstera koje pokazuju pravu šarenilo u svojoj strukturi listova. Ovi uključuju:

Monstera deliciosa ‘Variegata’

Takođe poznata kao „Albo Variegata“, ova sorta ima mrlje bele ili krem boje na listovima. Takođe može imati listove koji su pola zeleni, a pola beli.

Da bi uzgajali nove biljke „Variegata“, rasadnici sade hiljade semena Monstera deliciosa, a zatim traže genetske mutacije u sadnicama. Šarenilo je izuzetno retko; oko 1 od svakih 6.000 biljaka razvija varijacije.

Monstera deliciosa ‘Tajlandsko sazvežđe’

Monstera „Tajlandsko sazvežđe“ je dobila ime po mrljama kremasto bele boje koje podsećaju na zvezdano nebo. Biljka je prvi put proizvedena putem kulture tkiva u laboratoriji na Tajlandu, otuda i njeno ime.

Ova sorta je privukla pažnju poslednjih godina i postala je popularna širom sveta internet. Godine 2020. izabrana je za omiljenu novu biljku lišća na izložbi tropskih biljaka na Floridi.

Monstera deliciosa ‘Albo Borsigiana’

‘Borsigana’ je zapravo podvrsta Monstera deliciosa. Biljke ‘Borsigiana’ brže rastu i imaju manje listove. „Albo Borsigiana“ je šareni oblik „Borsigiana“.

Monstera deliciosa ‘Ablo Borsigiana’ ima listove koji su malo manji od drugih raznobojnih sorti Monstera deliciosa. Listovi su mu tamnozeleni sa belim mrljama.

Monstera deliciosa „Aurea“ (ili „Marmorata“)
Monstera deliciosa ‘Aurea’
Kredit: Etsi
Ako volite biljke sa žutim šarama, „Aurea“ je za vas. Ova sorta se ponekad naziva i „Marmorata“.

Bez obzira kako je nazvali, ova biljka ima upečatljivu kombinaciju boja tamno zelene i žute. Poput sorti ‘Albo’, žute šare se mogu pojaviti na malim mrljama tkiva ili na polovini lista.

Mint Monstera

Kredit: Etsi
Mint Monstera je možda najređa od svih njih. Umesto belih, krem ili žutih šara, ima svetlo zelenu boju mente pomešanu sa tradicionalnom tamnozelenom Monsterom.

Pre nego što kupite Mint Monstera, uverite se da ste pronašli renomiranog prodavca. Lako je uređivati fotografije kako bi Albo Monstera izgledala kao da su Mint Monstera.

Variegated Monstera Care

Možete li uzgajati šarenu monsteru iz semena ili rezanja?
Ako želite da svom domu dodate biljku šarene monstere, moraćete da kupite reznicu ili zrelu biljku.

Iako se ove biljke mogu uzgajati iz semena, nećete znati da li će seme prerasti u šaroliku biljku dok ne nikne. Stoga, ne verujte semenu koje se prodaje kao šarena čudovišta.

Navika rasta
Raznobojne čudovišta imaju navike rasta koje su slične onima njihovih članova porodice koji nisu šareni. Međutim, šarene sorte rastu nešto sporije.

Najbolje tlo za šarene biljke monstere
Jedna važna stvar koju treba znati o šarenim monsterama je da su one malo podložnije truleži korena od tradicionalnih biljaka Monstera deliciosa. To znači da je dobro drenirajuće zemljište posebno važno za raznolike sorte.

Raznolike monstere vole dobro drenirajuće zemljište za saksije koje je takođe bogato organskom materijom.

Da biste napravili mešavinu koju će vaše biljke voleti, kombinujte sledeće:

jedan deo tresetne mahovine
jedan deo perlita
jedan deo sitne borove kore
Temperatura & Vlaga
Sve vrste šarene monstere zahtevaju okruženje koje podseća na tropske krajeve. Održavajte temperaturu između 65-80 ° F. Pored toga, stavite svoju biljku dalje od bilo kojeg područja u kojima ćete imati vruće ili hladne propuhe.

Trebalo bi da održavate vlažnost na srednjem do visokom nivou da bi vaše biljke bile srećne. Ako je vaša kuća ili stan veoma suv, razmislite o kupovini ovlaživača.

Svetla razmatranja za šareno čudovište

Pošto ove biljke nemaju toliko hlorofila kao druge monstere, teže im je da usvoje svetlo koje im je potrebno. To znači da je ključno da im obezbedite dovoljno svetla.

Iako je ovim biljkama potrebno mnogo svetlosti, ne uspevaju dobro na direktnom svetlu. Kada tražite mesto za njih, pokušajte da pronađete oblast koja prima najmanje 8 sati jakog, ali indirektnog svetla. Jedna sjajna opcija je ispred prozora okrenutog prema jugu prekrivenog prozirnim zavesama.

Za više – pogledajte naš sveobuhvatni vodič o zahtevima za osvetljenje biljaka Monstera.

Razmatranje zalivanja
Kao i sve monstere, ove biljke vole da im je zemlja vlažna, ali ne mokra. Mogu da podnesu da tlo postane malo suvo, ali ne mogu tolerisati ekstremnu sušu.

Dobro pravilo je da se zaliva kada je gornji deo zemlje jedan do dva inča suv. Da biste proverili nivo vlage, nežno gurnite prst u tlo blizu osnove biljke.

Učestalost zalivanja zavisi od niza faktora. Kako se vlažnost smanjuje i temperatura povećava, moraćete češće zalivati. Još jedna stvar na koju treba obratiti pažnju je godišnje doba. Pošto biljke usporavaju svoj rast zimi, neće im trebati toliko vode.

Hranjenje i đubrenje raznovrsnih biljaka Monstera
Hranjenje i đubrenje
Ove biljke nisu teške hranilice, ali će imati koristi od redovnih doza đubriva za sobne biljke (naročito ako izgledaju malo mlohavo ili opušteno). Nanesite opšte đubrivo za kućne biljke jednom mesečno u kasno proleće do ranu jesen. Ne morate da đubrite van ovog vremenskog okvira.

Presađivanje
Raznolike monstere sporo rastu, tako da ih ne morate često presađivati. Ako prerastu svoj trenutni kontejner, možete ih premestiti u novi kontejner koji je nekoliko inča veći od njihovog trenutnog kontejnera.

Za više, pogledajte naš detaljni vodič za presađivanje biljaka Monstera.

Obrezivanje
Čudovišta mogu dobiti ozbiljan rast. Dok šarene sorte rastu sporije od drugih, i dalje mogu postati prilično velike.

Možete orezati lišće vaše biljke koristeći par oštrih i dezinficiranih makaza. Ako vršite orezivanje, možete razmnožavati nove biljke od materijala koji ste odsekli.

Razmnožavanje šarene monstere

Ako želite da razmnožite šarenu monsteru, to možete učiniti tako što ćete odrezati deo stabljike koji sadrži čvor ili vazdušno korenje. Ne treba vam rez da sadrži list, samo čvor.

Kada sečete, odrežite sve listove tako da vam ostane 1-2 lista. Uverite se da ne odsečete čvor.

U ovom trenutku, vaša reznica je spremna za korenje. Stavite ga u teglu sa filtriranom vodom sobne temperature i stavite teglu na mesto koje prima indirektno svetlo. Zamenite vodu svake nedelje. Reznica bi trebalo da počne da formira korene nakon bilo koje nedelje do nekoliko meseci.

Nakon što je reznica formirala korenje, možete je posaditi i brinuti o njoj kao i za bilo koju drugu šarenu monsteru.

Šarena monstera – štetočine, bolesti i drugi problemi
Štetočine, bolesti i drugi problemi
Raznolike monstere su podložne mnogim problemima sa kojima se suočavaju obične biljke Monstera deliciosa.

Raznolika čudovišta mrze sedenje u vlažnom tlu. Ako to urade, mogu razviti trulež korena.

Ako biste iskopali svoju biljku, primetili biste da je korenje mekano i trulo. Međutim, ovo nije uvek praktično, a u ovom trenutku trulež je ozbiljna.

Neki znaci da vaša biljka može imati trulež korena su žuti listovi, smeđe mrlje i usporen rast. Ako je korenje trulo, vaša biljka ne može da preuzme hranljive materije, vodu i kiseonik koji su joj potrebni za rast, što dovodi do ovih simptoma.

Da biste sprečili truljenje korena, zalivajte samo kada je gornji centimetar ili dva vašeg tla suv. Pored toga, koristite dobro drenirajuću mešavinu za saksije koja omogućava da višak vode pobegne.

Ako zeleni delovi vašeg lišća postaju žuti, može postojati niz razloga.

Prekomerno zalivanje biljaka Monstera može dovesti do truleži korena što može dovesti do žutog lišća. Vodite računa da zalivate samo kada su gornja dva inča zemlje suva.

Drugi mogući uzrok je taj što vaša biljka ne dobija dovoljno sunca. Pokušajte da premestite svoju biljku na sunčanije mesto.

Okončanje
Sa zadivljujućim oznakama i prelepom formom, ko ne bi želeo šarenu monsteru? Sada kada znate nešto više o ovim biljkama, možete ih dodati na svoju listu želja za biljkama!

Česta pitanja o šarolikoj Monsteri:

Šta uzrokuje šarenilo u Monsteri?
Raznolikost u biljkama Monstera je uzrokovana genetskom mutacijom koja sprečava da neki deo biljnog tkiva proizvodi hlorofil. Hlorofil je molekul koji biljkama daje zelenu boju.

Možete li napraviti monsteru šarenu?
Raznolikost u biljkama Monstera nastaje kada ćelija doživi mutaciju, a zatim proizvodi nove ćelije sa istom DNK. Iako izlaganje različitim hemikalijama može povećati verovatnoću da će ćelije mutirati, ne pokušavajte ovo kod kuće.

Zašto je šarena Monstera tako skupa?
Zbog složenosti u proizvodnji raznovrsnih biljaka Monstera i retkosti ovih botaničkih karakteristika, ove biljke su često u nedostatku što povećava cenu u odnosu na redovnu biljku Monstera.

Koliko košta šarena Monstera?
Očekujte da ćete platiti do 1500 dolara za zrelu šaroliku biljku Monstera.

Koliko svetla treba šarenoj Monsteri?
Pošto ove biljke nemaju toliko hlorofila kao druge monstere, teže im je da usvoje svetlo koje im je potrebno. To znači da je ključno da im obezbedite dovoljno svetla. Ciljajte na mesto u svom domu koje prima jako, indirektno svetlo tokom većeg dela dana.