Škotski čičak Simbol Dana Svetog Andrije

Neki se možda pitaju zašto je Škotska odabrala skromni korov kao svoj nacionalni cvet, ali ovaj bodljikav cvet nudi više nego što se na prvi pogled čini.

Smatra se da je čičak jedan od najstarijih priznatih nacionalnih cveća, koji predstavlja Boni Škotsku već više od 500 godina, i jedan je od najpoznatijih simbola zemlje (zajedno sa Haggisom, tabletom, Irn Bru i St Andrevom, naravno.)

Dakle, kada je u pitanju nacionalno cveće u Velikoj Britaniji, Engleska ima tudor ružu, Vels narcis, a Irsku predstavlja djetelina, ali zašto je Škotska odabrala čičak?

Kako je škotski čičak postao nacionalni cvet zemlje?

Postoji mnogo debata o ovome, ali jedna priča nas vraća u doba Vikinga i njihove invazije na Britaniju. Rečeno je da je nordijska vojska planirala napad na škotski klan i da bi zadržala element iznenađenja skinula je cipele da bi bila još tiša.

Međutim, jedan od nordijskih vojnika stao je na čičak, vičući od bola (mi ga ne krivimo) i upozoravajući škotske klanove na zasedu – suvišno je reći da je klan pobedio u bitci. Nismo sigurni da li je priča istinita, ali hej, ipak je to sjajna priča o poreklu.

Tu je i priča o kralju Džejmsu V, koji je stvorio elitni red vitezova koji su nosili čičak kao svoj amblem. Za njihov moto je rečeno da je „nemo me impune lacessit“ što u prevodu znači „niko me ne napada nekažnjeno“. Zaista jake reči.

Vredi napomenuti da postoje stotine vrsta čička koje rastu u Škotskoj, od tradicionalnog pamučnog čička sa svojim živopisnim ljubičastim cvetom i šiljastim čašicama, do mošusnog čička sa čekinjastim cvetovima koji narastu toliko da klimaju glavom. Međutim, niko nije sasvim siguran koja je biljka ta koja predstavlja zemlju na njenim grbovima.
Šta znači škotski čičak?

Škotski čičak predstavlja viteštvo, hrabrost i čast. Do današnjeg dana jedna od najvećih nagrada koje se mogu dobiti u Škotskoj je Najdrevniji i najplemenitiji Orden čička. Ovo se daje onima koji su učinili velike stvari za zemlju – to je kao da ih je kraljica proglasila vitezom.

Ali dok se cvet poklanja impresivnim ljudima, on je sam po sebi prilično impresivan. Škotski čičak može da naraste do osam stopa visok i četiri stope širok, a mošusni čičak može da proizvede 120.000 semenki.

Ova biljka takođe igra važnu ulogu u podržavanju ekosistema Škotske jer češljuge koriste čičak da prave svoja gnezda – definitivno ne biste želeli da pokušate da ukradete njihova jaja u ovoj bodljikavoj tvrđavi.

Kako se koristi čičak?

Primetićete čičak na zvaničnim značkama i izvezene dizajne na škotskim uniformama, ali u svetu cveća, čičak se uživa kao deo buketa, pogrebnih počasti, pa čak i venčanog cveća.

Škotski čičak Simbol Dana Svetog Andrije

Međutim, samo određene vrste čička dospevaju u ove izložbe – ne vaše tipične divlje sorte. Eringium, na primer, je zadivljujući cvet čička koji dodaje malo divljine svakom buketu i obično je uparen sa omiljenim ružama obožavatelja.

Da li ste znali da se i čičak može jesti? Neki ljudi vole da traže hranu, a zatim umeću ovaj korov u salate i pečene priloge – samo u slučaju da se ikada osetite ljuto.

Kada je dan Svetog Andreja?

Dok je škotski čičak nacionalni cvet, Sveti Andrija je zaštitnik Škotske i svake godine 30. novembra zemlja ga slavi.

Nije baš tako živo kao na proslavama Dana Svetog Patrika u Irskoj, ali mnoga preduzeća se zatvaraju u Škotskoj za ovaj praznik i porodice se okupljaju na obroku.

Kako je Sveti Andrej postao svetac zaštitnik Škotske?

Veruje se da je Sveti Andrej postao svetac zbog proročkog sna. Još u 9. veku, Škotski i Englezi su bili u ratu.

Škotski kralj Angus je sanjao da će njegova vojska pobediti i da će se na nebu pojaviti krst koji je bio simbol Svetog Andreja.

Dakle, zarekao se da će, ako se san ostvari, učiniti Svetog Andreju zaštitnikom zemlje, a ostalo je, kako kažu, istorija.

Znate li o važnoj istoriji Škotske? Sledeći put kada vidite čičak, nemojte o njemu razmišljati samo kao o lepom korovu, već ga prepoznajte kakav jeste – simbol snage i jedinstva za ovu ponosnu zemlju.