neverovatnih upotreba i prednosti pothos biljaka

Sve što treba da znate o upotrebi i prednostima pothos biljaka

Pojavljujući se u skoro svakom domu ljubitelja kućnih biljaka širom sveta, biljka Pothos je neophodna za početnike i iskusne vlasnike biljaka. Pored svojih traženih vučnih loza i izuzetne lakoće nege, pothos biljke pružaju niz drugih upotreba i prednosti. Nema razloga da ne volite popularni Potos.


O Pothos biljkama

Pothos je botanički poznat kao Epipremnum aureum, nakon što je započeo u rodu Pothos i prošao kroz nekoliko promena imena tokom godina. Ove biljke su poreklom sa ostrva Francuske Polinezije, ali su naturalizovane u tropskim šumama širom sveta.

Mogu se naći kako se penju na stabla drveća na otvorenom u svojim staništima. Ovde razvijaju masivne listove koji biljku čine gotovo neprepoznatljivom od onoga što smo upoznali u zatvorenom prostoru.

Zahvaljujući svojim tropskim staništima, Pothos prave divne sobne biljke i pružaju niz pogodnosti u našim domovima.

12 neverovatnih prednosti potos biljaka:

1) Nisko održavanje
Minimalno održavanje
Pogledajte bilo koju listu kućnih biljaka pogodnih za početnike i zaista ćete pronaći Pothos blizu vrha. Tolerišući mnogo zanemarivanja, ove biljke su odlične za skoro sve unutrašnje uslove. I dalje izgledaju kao novi kada su pod malim stresom.

Postavite Pothos na skoro svako mesto sa dovoljno svetla i ostaće srećno. Ne zahteva visok nivo vlažnosti da bi održao svoj sjaj i nije zabrinut zbog propuštenog zalivanja ili dva.

Osim odgovarajuće svetlosti, vode, zemlje, rezidbe i povremenog đubriva, ove biljke ne zahtevaju nikakav dodatni doprinos da bi izgledale dobro. Stavite ih na skoro svako mesto u vašem domu i oni će raširiti svoje prelepe vinove loze. Samo ćete morati da razmislite o presađivanju biljke potosa u veću posudu za saksije svake godine ili dve.

2) Skoro nemoguće ubiti
Pored toga što se malo održava, Pothos je neverovatno otporan na većinu štetočina i bolesti. Oni spadaju u kategoriju biljaka koje je gotovo nemoguće ubiti, zajedno sa popularnim Sansevieria i livenim gvožđem.

Možete ih ostaviti skoro svuda, zaboraviti na njih i neće izgledati drugačije nedeljama.

Koliko god dobro izgledali, to ne znači da napreduju ili čak preživljavaju. Za najbolju negu, ne treba ih ostavljati ili zanemarivati na duge periode. Ali ako slučajno zaboravite na njih na neko vreme, Pothos vas neće kazniti za to.

Požutjelo lišće ili opadanje lišća su uobičajeni znaci na koje treba paziti na vašoj pothos biljci, koja se obično pojavljuje kada su uslovi okoline manje nego idealni.

3) Toleriše različite svetlosne uslove
Osvetljenje je borba za upravljanje u zatvorenom prostoru. Pronalaženje savršenog srećnog medijuma koji većina sobnih biljaka preferira – jarko indirektno svetlo – može biti teško, posebno kada imate mnogo biljaka koje treba da se uklope na isto mesto.

Tu dolazi Pothos. Ove biljke najbolje iskorištavaju sve uslove osvetljenja koje im se daju, toliko da im se često daje oznaka biljke „bez svetlosti“. Bilo da su postavljene na tamnije mesto u vašoj kuhinji ili blistaju na zracima nekog direktnog jutarnjeg sunca, ove biljke će nastaviti da uspevaju.

Ali, od suštinskog je značaja imati na umu da njihova sposobnost da neverovatno dobro upravljaju slabim osvetljenjem ne znači da će uspešno rasti u tim uslovima.

Ako ste zadovoljni da vaš Pothos zadržite veličinu kakva jeste, slabo osvetljenje nije problem. Ali, ako želite da raste i traje duže, najbolje je jarko indirektno svetlo.

4) Lako se razmnožava
Razmnožavanje je popularna aktivnost za roditelje kućnih biljaka i nije teško shvatiti zašto.

Razmnožavanje potosa vam omogućava da proizvedete više svojih dragocenih biljaka bez ikakvih troškova. Sve što je potrebno su oštre makaze i nekoliko minuta vašeg vremena. A kada je u pitanju Pothos, proces ne može biti jednostavniji.

Sa dugim stabljikama koje se penju po strukturama i prate po policama, razmnožavanje sečenjem stabljike je neverovatno jednostavno.

Odrežite komad vinove loze od 4 inča odmah ispod čvora lista. Uklonite listove sa donje polovine reznice, ostavljajući najmanje dva lista na vrhu.

Ukorijenite svoje reznice u čaši napunjenoj filtriranom vodom ili mješavinom za razmnožavanje tla. Trebalo bi da puste korenje u roku od nekoliko nedelja, nakon čega se mogu grupisati i ponovo posaditi kako bi se formirala potpuno nova biljka Pothos.

5) Može da raste samo u vodi
Kako ih je tako lako razmnožavati u vodi, Pothos ima još jednu biljnu supermoć – mogu dugoročno rasti samo u vodi.

Iako ovo nije tako lako kao da stavite stabljiku u čašu vode i zaboravite na to, moguće je ostaviti svoje stabljike potosa u vodi da rastu duže od nekoliko nedelja koliko im je potrebno da puste korenje.

Ovim biljkama Pothosa uzgojenim u vodi će biti potrebno nekoliko kapi tečnog đubriva koje se dodaje u vodu svakih nekoliko nedelja. Redovno dopunjavanje vode ili potpuna promena vode svakih nekoliko dana pomoći će da korenje bude što je moguće zdravije.

Uz neke dodatne hranljive materije u vodi, ove biljke mogu da žive nekoliko meseci ili čak godina u čistoj tegli.

Uverite se da koristite prozirno staklo da biste posmatrali kako koreni rastu, pretvarajući svoje poduhvate razmnožavanja u potpuni ukrasni komad.

6) Prečišćavanje vazduha
Verovatno ste čuli za čuvenu NASA-inu studiju o čistom vazduhu, koja se često citira na internetu. U ovoj studiji, naučnici su testirali sposobnost sobnih biljaka da uklone isparljiva organska jedinjenja (VOC) iz vazduha za potencijalnu upotrebu u svemirskim stanicama.

Možda ne znate da je skromni Potos bio deo ove studije i da je pokazao obećavajuće rezultate u uklanjanju nekoliko štetnih jedinjenja iz vazduha.

Od svih testiranih jedinjenja, Epipremnum aureum je imao sposobnost da ukloni benzen, formaldehid, ksilen i toluen iz vazduha. U studiji nisu uklonili trihloretilen ili amonijak, ali su ipak bili bolji od mnogih drugih sobnih biljaka, uključujući veoma sličnu biljku penjaču Philodendron hederaceum.

Ova studija, iako dobra u svojim metodama, godinama je „razotkrivena“ za kućnu upotrebu. Da biste postigli iste rezultate, trebalo bi vam stotine biljaka na malom prostoru.

Međutim, čak i nekoliko biljaka će imati neke pozitivne efekte. Osim toga, pošto ih je tako lako propagirati, uvek možete zaraditi još više da biste požnjeli nagrade.

7) Feng šui
Ako ste zainteresovani za Feng Shui, još više ćete voleti Pothos.

Za ovu duboko simboličnu biljku se kaže da uklanja ustajalu ili tamnu energiju iz neiskorišćenih delova vašeg doma. Zahvaljujući njegovoj sposobnosti da uspeva u uslovima slabijeg osvetljenja, možete ga postaviti na vrh ormarića ili u tamni ugao kako biste poboljšali energiju u tim oblastima i poboljšali ukupni energetski balans u vašem domu.

U nekim regionima se takođe veruje da Potos donosi sreću i prosperitet. Među njegovim brojnim uobičajenim imenima je nadimak „Biljka novca“, koji se koristi u tradicionalnom Feng Shuiju za podsticanje finansijskog prosperiteta i obilja.

Prema tradiciji, treba da postavite Pothos u jugoistočni deo vašeg doma da bi koristi stupile na snagu.

8) Ornamentalna vrednost
Nakon njihove lakoće nege, ono zbog čega su pothos biljke najomiljenije je njihov izgled.

Sa sjajnim listovima u obliku srca koji se pojavljuju duž pratećih stabljika, Pothos je jedna od najzaslužnijih kućnih biljaka koje možete pronaći.

Često se koriste za osvetljavanje polica za knjige ili kuhinjskih prozora i izgledaju sjajno kako vise sa plafona u korpi, čineći da se vaš dom oseća kao prava urbana džungla.

Ne morate se držati popularnog zlatnog potosa, iako su i oni zapanjujući.

Dostupne su mnoge uzbudljive sorte potosa sa različitim šarama šarenosti. „Neon“ ima – pogađate – neonsko zeleno lišće, dok čuvena „Mermerna kraljica“ ima prugaste bele šare.

Probajte ‘Cebu Blue’, sa izduženim listovima u dubokoj zeleno-plavoj nijansi za nešto sasvim drugo. Sa toliko mnogo toga za izbor, sigurno ćete želeti da ih sve sakupite.

9) Sposobnost penjanja
Pothos čine odlične sobne viseće biljke, a njihove stabljike se obično ostavljaju da se spuštaju niz stranice polica ili kaskadno spuštaju korpe.

Međutim, malo ih koristi u drugom pravcu. Pothos su odlični penjači, obično se nalaze u njihovim prirodnim staništima oko stabala drveća. Ova sposobnost im daje širok spektar upotreba i prednosti u vašem domu.

Stabljike potosa mogu se obučiti oko polica ili stubova mahovine kako bi se stvorila impresivnija lisnata karakteristika nego što jedna saksija može da pruži.

Kada se podignu na rešetku i imaju odgovarajuće uslove osvetljenja, mogu se čak koristiti i kao paravan za privatnost za zatvaranje soba u otvorenim prostorima za život.

Alternativno, možete ostaviti rešetku uz zid radi mešavine živih tapeta i divnog prečišćivača vazduha.

10) Može pomoći kod alergija
Za one koji pate od alergija, Pothos može pružiti olakšanje.

Ne samo da je biljka pogodna za alergije (drugim rečima, ne izaziva alergije), već ima i neka svojstva koja mogu pomoći osobama koje pate od alergija u kući.

Kao tropske biljke, Pothos vole vlažnost, ali takođe mogu povećati nivo vlažnosti u vašem domu. Potrebno je nekoliko biljaka da bi imalo efekat na malom prostoru, ali će podići nivo vlažnosti za nekoliko procentnih poena kada se postave zajedno.

Ovo, u kombinaciji sa njihovom sposobnošću da uklone benzen i formaldehid iz vazduha, može ublažiti simptome alergije.

Stavite nekoliko biljaka Pothosa blizu svog kreveta ili na radnom stolu u svojoj kancelariji da biste iskoristili sve prednosti.

11) Prednosti za mentalno zdravlje
Sada je opšte poznato da nas biljke čine srećnijim.

Naučnici su potvrdili prednosti biljaka i prirode za mentalno zdravlje, čineći osnovu za praksu zvanu terapeutski hortiku. Interakcija sa svetom prirode pozitivno utiče na naše raspoloženje i ukupni izgled, u suštini, čineći nas srećnijima.

Ove pogodnosti se odnose i na Pothos. Jedna studija je razmatrala prednosti interakcije sa biljkama Pothosa. Otkrili su da je samo dodirivanje listova izazvalo prirodni umirujući efekat kod učesnika, iako nisu mogli da vide biljke dok su ih dodirivali.

Ova studija, kao i mnoge druge, pokazuje koliko je ukorenjena naša veza sa prirodom.

12) Produktivnost i pamćenje
Ako se mučite da obavite posao u svom domu ili kancelariji, postavljanje biljke Pothos na vaš sto može biti odgovor na vaše probleme.

Nekoliko studija je pokazalo da prisustvo zelenila oko kancelarija značajno poboljšava produktivnost i daje zaposlenima pozitivniji pogled na svoj rad.

Ali to nije sve. Biljke vam takođe mogu pomoći da poboljšate svoje pamćenje. Samo sat vremena interakcije sa prirodom, uključujući vaš prijateljski Pothos, može pomoći u zadržavanju pamćenja u kratkom roku.

Stavite nekoliko biljaka Pothosa na svoj sto ili oko svoje kancelarije da biste osetili pozitivnu, produktivnu energiju.

Okončanje

Zahvaljujući njihovoj lakoći nege i dobrom izgledu, već postoji toliko razloga da volite Pothos. Ali naučnici su nam dali još više razloga da volimo ove zapanjujuće biljke zbog njihovih prednosti za naše fizičko i mentalno zdravlje. Počnite sa jednom i razmnožite više da biste ispunili svoj dom ovim divnim biljkama.

Ako tražite svoju sledeću biljku potosa koju ćete dodati u svoju kolekciju, pogledajte naš detaljni vodič o tome gde da pronađete najbolje pothos biljke za prodaju.