Kada i kako zalijevati biljke monstere osnovni saveti

Naš osnovni vodič za zalivanje biljaka Monstera

Čuvena Monstera (AKA švajcarska biljka sira) je sjajna kućna biljka koja se voli zbog svoje hladne strukture listova i opuštenog stila. Ovde ćemo vam reći sve što treba da znate o zalivanju biljaka Monstera kod kuće jer je to možda najosnovniji element koji osigurava da vaša biljka zaista uspeva. Ništa ne ubija monsteru brže od prekomernog ili podvodnog zalivanja biljke, ali uz nekoliko dobro poštovanih smernica vaše će biti sasvim dobro.


Kao opšte pravilo, trik je da se zaliva samo kada se gornji sloj zemlje osuši oko 80% puta (obično svakih 10 do 14 dana). Međutim, imajte na umu da postoji nekoliko faktora u igri, kao što su preovlađujući svetlosni uslovi, relativna temperatura okoline na kojoj stanuje vaša Monstera, mešavina zemljišta koju koristite, kao i veličina same biljke. Čitajte dalje da biste saznali više i svoju igru zalivanja izjednačili sa profesionalcima.

Tražite svoju sledeću biljku Monstera? Pogledajte naš stručni vodič za najbolje usluge isporuke biljaka Monstera u SAD.

Stvari koje treba uzeti u obzir prilikom zalivanja biljaka Monstera

Za potrebe ovog vodiča, prvenstveno govorimo o zalivanju biljaka Monstera u zatvorenom prostoru. Kao što je navedeno, postoje različiti faktori koji će uticati na učestalost i zapreminu vaših ciklusa zalivanja. Vredi razmotriti svaki od njih dok formulišete najbolji plan za svoju Monsteru u odnosu na vaše sopstveno jedinstveno životno okruženje.

Na otvorenom ste malo više prepušteni na milost i nemilost, ali osnovni principi i dalje važe. Uvek nastojte da zadržite određeni stepen vlage u zemljištu, posebno tokom sušnih perioda. Takođe, obezbedite odgovarajuću drenažu kako biste izbegli brojne probleme koji dolaze sa stajaćom vodom i zasićenim tlom.

Temperatura i vlažnost
Biljke Monstera rastu sasvim dobro u većini kućnih okruženja i verovatno će biti zaštićene od značajnih umerenih fluktuacija.

U većini kuća, stanova i kancelarija sa opštom temperaturom okoline u rasponu od 60 do 72 F, potrebe za zalivanjem će biti u velikoj meri u skladu sa procenama za 10 do 14 dana.

Ako se nalazite u veoma toplom zatvorenom okruženju iz bilo kog razloga, biljka će brže gubiti vlagu i moraćete da se prilagodite u skladu sa tim.

Klima-uređaji takođe mogu igrati važnu ulogu. Tropske biljke vole vlažno okruženje (žude za svojim izvornim prašumama). Obično bi bilo idealno od 50 do 75% relativne vlažnosti (iako nije praktično kod kuće i na većini severne hemisfere).

Klima uređaji imaju naviku da usisavaju vlagu iz vazduha, tako da ćete morati da nadgledate tlo da li zadržava vlagu tokom dugih perioda korišćenja naizmenične struje.

Svetlost
Zalivanje biljaka Monstera Lagana razmatranja
Dok su biljke Monstere super tolerantne na mnoštvo svetlosnih uslova, one zaista uspevaju na jakom, indirektnom svetlu.

Svetlost, kao izvor toplote, igraće značajan faktor u potrebama vaše biljke za zalivanjem. Mesto u blizini prozora okrenutog prema jugu će ubrzati gubitak vlage u odnosu na bilo šta na severnoj, zapadnoj ili istočnoj orijentaciji.

Za više, pogledajte naš detaljni vodič o najboljoj poziciji za biljke Monstera da uspevaju u kući.

Sezona
Kao što je uobičajeno u prirodnom svetu, većina kućnih biljaka prolazi kroz period od blagog do potpunog mirovanja tokom zimskih meseci. Rast se usporava i potrebe vaše biljke u pogledu vode i hrane mogu se smanjiti.

Ovo je važan period kada treba da budete na strani opreza sa svojim navikama zalivanja. Iako nikada ne želite da tlo bude suvo do kosti, verovatno ćete morati da zalivate samo svake 3 nedelje ili tako nešto dok ne dođe proleće i ponovo se pojavi muškost biljke.

Zalivanje biljaka Monstera Razmatranja tla
Tip i struktura vaše mešavine zemljišta će igrati osnovnu ulogu u tome koliko često treba da zalivate svoju biljku Monstera.

Moj omiljeni recept za zemljište je da kombinujem dobro drenirajuću mešavinu zemljišta za kućne biljke za sve namene sa otprilike 40% nečeg malo robusnijeg da bi se pomoglo aeraciji (kao što su kora i perlit). Ovo će omogućiti da voda slobodno teče kroz tlo. Iako imajte na umu da će vam možda trebati veća učestalost vode (svakih 7 do 10 dana u proleće do leta).

Standardne mešavine za saksije su takođe dobre (one koje pokupite u lokalnom baštenskom centru ili na mreži). Iako imaju tendenciju da budu malo gušće i duže zadržavaju vlagu (smanjujući vaše potrebe za učestalošću zalivanja).

Za više, pogledajte naš sveobuhvatan vodič za najbolju mešavinu tla za biljke Monstera.

Odvodnjavanje
Ovo je imperativ. Uverite se da bilo koja saksija ili sadilica koju koristite ima neki oblik drenažne rupe da voda slobodno teče kroz biljku u tanjir za sakupljanje ispod.

Takođe, ne dozvolite biljci da stoji u zasićenom tanjiru duže vreme. Natapanjem zemlje već ste obavili svoj posao pa sakupite višak i odbacite.

Kada zaliti biljku Monstera

Biljke monstere odlično obaveštavaju vas kada su žedne. Brzo ćete naučiti da razumete njihove potrebe kako se vaš odnos sa biljkom razvija tokom vremena. Postoji nekoliko ključnih stvari na koje treba obratiti pažnju.

Pratite nivoe vlage u tlu
Kao što je navedeno, opšte pravilo je da se ponovo zaliva tek kada se gornji sloj zemlje osuši otprilike 75 do 80% puta. Ovo možete da proverite prstima ako vam ne smeta da se malo zaprljate. Ili, možete investirati u sondu ili merač vlage i jednostavno ga ubaciti u tlo.

Merač vlage daje tačno očitavanje sadržaja vlage u korenu. Ako očitavanje pokazuje 3-4, to znači da je vreme za zalivanje biljaka. Sačekajte nekoliko dana ako je očitavanje više od toga.

Poslednji način (i malo rudimentalniji) je jednostavno korišćenje štapa. Ako štap izađe suv, to znači da je zemlja suva. A ako na štapu ima ostataka zemlje, to ukazuje da tlo ispod još uvek ima malo vlage.

Kada se listovi uvijaju i biljka gubi, ona je živahna zelena
Signalni znak da je vaša biljka dehidrirana i treba joj piće.

Kada Monstera listovi počnu da postaju smeđi na ivicama (i potencijalno blede i malo žuti)

Zalivanje biljaka Monstera kada listovi počnu da postaju smeđi
Smeđe mrlje ili mrlje na biljkama Monstera su uobičajene posebno kada je vazduh veoma suv u zimskim mesecima ili takođe ako je biljka izložena AC tokom dužeg perioda tokom dana. Pored provere nivoa vlage u zemljištu, pogledajte da lišće pošpricate malo vodenog spreja ili (bolje) uložite u ovlaživač ako živite u veoma suvoj klimi.

Kada je najbolje doba dana za zalivanje biljaka Montstere:
Tema o kojoj se dugo raspravljalo, ali ako je moguće, želeo bih da zalijem prvo ujutro. Ovo će vašoj biljci Monstera dati vremena da voda prođe i prikupi se. Zadržavanje vode je generalno bolje u jutarnjim satima pre nego što su toplota ili svetlost takođe u punoj snazi.

Koliko često treba da zalivam biljke Monstera
Iz iskustva, za biljku Monstera srednje veličine u normalnom/prosečnom životnom okruženju, sa biljkom izloženom jakom, indirektnom svetlu, trebalo bi da zalivate svakih 10 do 14 dana u proleće do leta i svakih 14 do 21 dan zimi meseci.

Uvek postoji upozorenje zasnovano na različitim faktorima u igri, tako da se uvek preporučuje nedeljna provera.

Kada NE zalivati svoju biljku Monstera
Kada ne zalivati biljke Monstera
Lako je steći naviku da samo zalivate svoju biljku Monstera kad god vam se ukaže prilika, a da zaista ne uzmete u obzir trenutno stanje zdravlja i potreba biljke.

Prekomerno zalivanje je daleko najčešći razlog propadanja i bolesti biljaka Monstera. Uvek budite na strani opreza i proverite osnovne tačke pre daljeg zalivanja. Nekoliko ključnih tačaka koje treba pratiti:

Nikada ne zalivajte biljku Monstera kada je najmanje 50% tla u saksiji još uvek vlažno ili vlažno (opet proverite prstima, sondom ili štapom).

Listovi monstere postaju žuti – jedan su od najčešćih znakova prekomernog zalivanja. Proverite da li ništa ne blokira drenažne rupe ispod i odmah zaustavite dalje zalivanje dok se zemlja skoro potpuno ne osuši.

Znaci crnih mrlja na stabljici. Ovo je često znak gljivične infekcije koja se razvija povezana sa prekomernim zalivanjem i/ili zasićenim korenom ili truležom korena. Ostavite da se zemlja potpuno osuši i primenite dobar organski fungicid.

Koja vrsta vode je najbolja za Monstera Deliciosa?
Voda iz slavine ima tendenciju da bude prekomerno hlorisana na mnogim mestima što nije idealno za kućne biljke. Ako je moguće, prvo filtrirajte i svaki put koristite vodu sobne temperature.

Kišnica je takođe generalno u redu ako je sakupljate u svojoj bašti.

Kako zalijevati biljke Monstera
Kantom za zalivanje dodajte vodu oko osnove stabljike i preko gornjeg sloja zemlje dok voda ne počne da teče. Možete prestati kada počne da se pojavljuje u tanjiru ispod. Ostavite 10 minuta, a zatim sakupite višak iz tanjira i ocedite.

Vodeni sprej je takođe odlična ideja za listove i može se primenjivati mesečno. Samo nemojte prezasititi (dovoljno je lagano, nežno prskanje!).

Vodeni sprej za biljke Monstera

Koliko treba da zalivam svoju Monstera Deliciosa?
Ovo će u velikoj meri zavisiti od veličine vaše biljke Monstera i posude za saksije. Za razliku od zapremine, obilno zalivajte dok ne vidite da prolazi kroz tanjir ispod.

Šta raditi između ciklusa zalivanja?
Monstera je biljka koja je lagana, tako da ne bi trebalo da zahteva mnogo gužve između ciklusa zalivanja. Samo pazite na listove tako što ćete ukloniti prašinu i povremeno prskati vodom.

Kako zalijevati razmnožene listove/stabljike monstere?
Zalivanje razmnoženih biljaka Monstera
Ako uzgajate razmnožavanje u zemljištu, uverite se da je zemlja vlažna i ne mokra. Pored toga, zalijte plan jednom nedeljno. Osim toga, ako rastete u vodi, menjajte vodu svakih 7 do 10 dana.

Zalivanje Monstera Deliciosa nakon presađivanja
Cilj je da se biljka dobro natopi odmah nakon presađivanja. Zatim ostavite da se tlo skoro potpuno osuši pre nego što započnete redovne cikluse vode.

Za više, pogledajte naš detaljni vodič za presađivanje biljaka Monstera kod kuće.

Upakovati
Ukusan švajcarski sir je zaista vredna biljka za uzgoj kod kuće. Uopšteno govoreći, to je jedna od najlakših kućnih biljaka za negu. Samo budite pažljivi sa svojim navikama zalivanja i imaćete cvetnu lepotu na svojim rukama godinama koje dolaze. Zapamtite, svi imamo malo različita životna okruženja, pa pratite i prilagođavajte raspored zalivanja po potrebi kako biste osigurali da vaša biljka Monstera ima najbolju priliku da napreduje. Uživati!

Česta pitanja o zalivanju biljaka Monstera
Kako da znam da li je mojoj Monsteri potrebna voda?
Listovi koji počinju da se uvijaju, padaju ili se hrskaju na ivicama uobičajeni su znakovi da je vašoj biljci Monstera potrebno zalivanje.

Koliko vode treba da dam svojoj Monsteri?
Obilno zalivajte dok ne vidite vodu kako teče u tanjir ispod lonca. Tačna zapremina zavisi od veličine biljke i posude.

Da li da zamaglim svoju Monsteru?
Nežna magla može pomoći da se lišće hidrira i obezbedi određeni stepen vlažnosti. Pazite da ne zasitite listove jer stajaća voda na površini može dovesti do propadanja i gljivičnih infekcija.

Može li lišće žute monstere ponovo postati zeleno?
U zavisnosti od ozbiljnosti gubitka boje, većina biljaka Monstera neće povratiti svoju punu živo zelenu boju nakon što pati od problema sa prekomernim ili slabim zalivanjem. Ako je list u posebno lošem stanju, pogledajte da ga odsečete što bliže (i uredno) stabljici kako biste omogućili novi rast.

Kako da znam da li je moja Monstera zdrava?
Kao i kod svih kućnih biljaka, ključ je pronaći pravi balans svetlosti, vode, hrane i temperature. Svaki dom ili kancelarija predstavlja svoj jedinstveni skup okolnosti, tako da ćete morati da nadgledate i prilagođavate se kako biste osigurali da vaša biljka Monstera napreduje. Srećna, zdrava Monstera će biti živahno zelena, sa jakim zdravim listovima i pokazivati stabilan rast.

Da li se biljke mogu oporaviti od prekomernog zalivanja?
Biljke se mogu oporaviti od prekomernog zalivanja ako ste rano ublažili i prilagodili cikluse zalivanja. Pažljivo pratite tokom perioda od 2 nedelje i posmatrajte opšte znake poboljšanja ukupnog zdravlja biljke.