neverovatnih upotreba i prednosti biljaka zmija

Sve što treba da znate o upotrebi, prednostima i vrednosti zmijskih biljaka
Biljke zmije su neke od najpopularnijih i najprepoznatljivijih sobnih biljaka. Traženi su zbog svojih zapanjujućih strukturnih listova i lakoće nege. Međutim, u ovim zanimljivim biljkama postoji mnogo više nego što se na prvi pogled čini. Uz nekoliko prednosti za dizajn enterijera, kao i fizičko i mentalno zdravlje, Sansevieria zaista ima sve. Čitajte dalje dok vas vodimo kroz 12 neverovatnih prednosti zmijskih biljaka.


O biljkama zmija
Biljke zmije su biljke iz roda Sansevieria, poznate i kao svekrvlji jezik zahvaljujući svojim šiljastim strukturalnim listovima. U optimalnim uslovima uzgoja, biljke zmija mogu da žive 20 godina ili više.

Iako se i dalje obično nazivaju Sansevierias, ove biljke su zapravo premeštene u rod Dracaena zahvaljujući napretku u sekvenciranju DNK. Srećom, pošto je promena tako nedavna, traženje Sansevierie u vašem lokalnom rasadniku neće dovesti do zbunjenog izgleda. Imena se trenutno koriste naizmenično, pri čemu se mnogi drže originalne Sansevieria klasifikacije.

Biljke ovog roda su poreklom iz zapadne Afrike, sa novim sortama i hibridima koji se nalaze u tropskim oblastima širom sveta. Najprepoznatljivija biljka zmija je Sansevieria trifasciata i njena šarolika sorta ‘Laurentii’.

Ove biljke su divan dodatak svakoj kolekciji kućnih biljaka, posebno za početnike, zahvaljujući mnoštvu prednosti koje pružaju.

Prednosti biljaka zmija

1. Prečišćavanje vazduha
Verovatno ste naišli na NASA-inu studiju o čistom vazduhu, koja se često citira da bi potvrdila svojstva sobnih biljaka za prečišćavanje vazduha. Ova studija, objavljena 1989. godine, sprovedena je da bi se testirala sposobnost nekoliko sobnih biljaka da čiste vazduh u svemirskim stanicama.

Naučnici su se fokusirali na nekoliko isparljivih organskih jedinjenja (VOC) koja se nalaze u vazduhu u našim domovima, kao što su benzol, formaldehid i trihloretilen. Postavili su kućne biljke, uključujući Sansevieria trifasciata, u kontrolisano okruženje i testirali kvalitet vazduha nakon nekoliko sati. I, u čuvenom rezultatu, mnoge biljke su uklonile ova isparljiva jedinjenja iz vazduha impresivnom brzinom.

Sansevieria je bila jedna od retkih biljaka u studiji koja je uklonila skoro sva testirana jedinjenja iz vazduha, osim amonijaka, čineći ih fantastičnim prirodnim prečistačem vazduha za vaš dom.

Pošto je studija sprovedena u tako malom prostoru i kontrolisanom okruženju, jedna biljka zmija u velikoj prostoriji neće imati isti uticaj kao što je pronađeno u studiji. Međutim, to je samo izgovor da svoj dom spakujete sa što više zmijskih biljaka.

2. Feng Shui
Feng šui ima za cilj da uravnoteži energije u vašem domu, dovodeći ih u skladu sa okruženjem i stvarajući pozitivan prostor. Svako ko poseduje kućnu biljku već će znati koliko može da ulepša prostor, čineći ga suštinskim elementom u svakom feng šui orijentisanom dizajnu.

Biljke zmije su odlične feng šui biljke zahvaljujući svojim svojstvima prečišćavanja vazduha i strukturnom izgledu. Njihovo snažno uspravno lišće donosi snažnu pozitivnu energiju i zaštitni kvalitet u vaš dom.

Takođe se lako održavaju, izgledaju zdravo i vizuelno privlačno čak i uz malo zanemarivanja.

Za više, pogledajte naš detaljni vodič za najbolje lokacije za zmijske biljke koje će uspevati u vašem domu ili kancelariji.

3. Lako održavanje
Zmija biljka je nesumnjivo najbolja preporučena kućna biljka za početnike. Gotovo ih je nemoguće ubiti zbog njihove tolerancije na širok spektar uslova okoline. I, zbog svojih sočnih listova, uspevaju da budu ostavljeni sami danima ili nedeljama bez ikakve pažnje.

Bez obzira da li su ostavljene na slabom osvetljenju ili direktnom suncu, sansevieria se susreće sa vrlo malo problema i obično ih ne muče previše štetočine i bolesti. Najčešći problem je prekomerno zalivanje zbog prekomerne brige, a ne zbog zanemarivanja, što može dovesti do opadanja zmijske biljke ili žutog lišća.

Stavite ih u bilo koji ugao vašeg doma, u saksiji u blago kiseloj zemlji koja zadržava vlagu, dajte im vodu svake dve ili tri nedelje ili tako nešto, lagano đubrenje leti, povremeno orezivanje i verovatno će uspeti. Zmijskim biljkama je obično potrebno presađivanje svakih 18 meseci.

4. Ornamentalna vrednost
Ne možemo navesti prednosti zmijskih biljaka bez pominjanja njihovog izgleda. Ove robusne biljke dodaju strukturan, ali prirodan izgled vašem dizajnu enterijera sa dugim, uspravnim listovima i zadivljujućim šarama šara.

Popularna Sansevieria trifasciata ‘Laurentii’ je najprepoznatljivija, sa zanimljivim prugama i jarko žutim ivicama. Međutim, postoji mnogo više zmijskih biljaka koje možete izabrati kako bi odgovarale svakom stilu dizajna. Neki imaju šire ili kraće listove, dok drugi imaju fascinantne cilindrične listove u zadivljujućoj oblik.

Većina sorti će takođe narasti prilično velike pod pravim uslovima. Ovo ih čini odličnim samostalnim funkcijama, ispunjavajući prazne uglove u vašem domu.

Manje sorte su pogodne za postavljanje na police i uklapaju se direktno na prozorsku dasku u kuhinji.

5. Lako se razmnožava
Razmnožavanje je najveća baštovanska veština koju možete steći. Na kraju krajeva, ko ne želi da uzgaja više biljaka bez ikakvih troškova? Ako ste fanatik razmnožavanja, obožavaćete biljke zmija. Postoji toliko mnogo načina za razmnožavanje zmijskih biljaka, i svi su neverovatno jednostavni.

Prvi metod razmnožavanja, i daleko najlakši, je presađivanje mladunaca. U suštini, biljka radi sav posao za vas tako što proizvodi manje biljke oko baze pričvršćene rizomima. Sve dok ovo štene ima nekoliko korena, možete ga odvojiti od matične biljke i posaditi u novu saksiju. Snake Plants će redovno proizvoditi mladunčad u pravim uslovima, dajući vam konstantno besplatno snabdevanje novim biljkama.

Ako vaša biljka nema mladunčad, to ne znači da ih ne možete razmnožavati. Reznice listova će se takođe brzo ukoreniti u vodi ili zemlji, i za kratko vreme prerasti u potpunu biljku. Odrežite nožem ceo, zdrav list u dnu biljke i stavite ga u čašu vode napunjenu šljunkom da zadržite rez. Trebalo bi da pusti korene u roku od nekoliko nedelja.

Da biste ukorenili reznice u tlu, isecite jedan list na nekoliko delova od 4 inča i stavite ih sa korenom nadole u ​​medijum za razmnožavanje kao što je kokosov kokos, perlit i vermikulit. Presadite u pojedinačne saksije kada koreni narastu nekoliko centimetara.

6. Toleriše različite svetlosne uslove
Kao i većina sobnih biljaka, zmijske biljke preferiraju jarko indirektno svetlo. Međutim, njihov opseg svetlosti koji se može preživeti je daleko iznad ovog ideala. Mogu da podnesu skoro sve uslove osvetljenja (sa nekoliko izuzetaka) i i dalje će izgledati jednako dobro kao i onog dana kada ste ih kupili.

Sansevieria može da podnese relativno niske uslove osvetljenja na pravim temperaturama. Možda neće rasti, ali neće pokazivati ni znake borbe. Raznolike sorte mogu malo izgubiti boju, ali druge vrste će biti savršeno dobro pri slabom osvetljenju.

Takođe mogu da podnesu dosta direktne sunčeve svetlosti tokom dana. Pošto njihovi listovi zadržavaju dosta vlage, bolje su opremljeni da podnesu direktnu sunčevu svetlost nego kućne biljke sa delikatnim lišćem. Neće im smetati mesto ispred svetlog prozora, sve dok nema oštrog popodnevnog sunca. U ovim uslovima mogu čak i cvetati.

7. Može ublažiti alergije
Takođe se veruje da biljke zmija pomažu u ublažavanju alergija koje se prenose vazduhom zahvaljujući svojim svojstvima prečišćavanja vazduha. Pošto mogu da apsorbuju zagađivače iz vazduha i oslobađaju kiseonik i vlagu, čist vazduh koji se oslobađa deluje slično kao prečistač vazduha kako bi smanjio probleme sa alergijama. Oni takođe mogu uhvatiti prašinu i polen, smanjujući količinu koja visi u vazduhu.

Iako ove prednosti nisu naučno dokazane, pronalaženje i uvjeravanje sami ne može škoditi. Pobrinite se da biljku držite blizu ili dodajte par po prostoriji da biste u potpunosti iskoristili prednosti.

8. Mala potrošnja vode
Zalivanje sobnih biljaka je jedan od najosnovnijih zadataka nege. Ali, to je takođe zadatak koji mnogi ljudi greše. Bilo zbog nedovoljnog ili prekomernog zalivanja, održavanje odgovarajuće vlage u zemljištu može biti teško. Međutim, kada su u pitanju zmijske biljke, voda je daleko manje briga.

Dugi, šiljasti listovi Sansevierie zadržavaju puno vode, dajući im njihov debeljuškast, sočan izgled. Ovi objekti za skladištenje znače da se biljka ne oslanja u velikoj meri na vlagu u tlu, čuvajući rezerve u slučaju suše zahvaljujući svom zapadnoafričkom poreklu. Lako mogu da prođu nedelju ili dve, često i duže, bez dodatne vode i vole da im se zemlja potpuno osuši pre sledećeg zalivanja.

Ovo dovodi do dve prednosti. Prvo, ako slučajno zaboravite na povremeno zalivanje, ovoj biljci neće smetati. Daleko bi radije manje vode nego previše vode. I drugo, potrebno je da koristite manje vode da biste ga održali u životu. Ovo možda neće napraviti veliku razliku u loncu u zatvorenom. Ali, može uštedeti mnogo vode kada se sadi na otvorenom, jer ove biljke rado preživljavaju samo na kišnici.

9. Prednosti za mentalno zdravlje
Kućne biljke (i biljke uopšte) nude mnoga korisna svojstva. Štaviše, oni nemaju samo fizičke koristi, već imaju i koristi za mentalno zdravlje.

Sposobnost biljaka da smanje stres i poboljšaju raspoloženje dobro je dokumentovana u mnogim studijama. U stvari, ove prednosti su toliko značajne da su iznedrile potpuno novu granu terapije koja ima za cilj da pomogne pacijentima sa mentalnim zdravljem – terapeutsku hortikulturu.

Ove studije su otkrile da nas interakcija sa sobnim biljkama, bilo da se brinemo o njima ili jednostavno postojimo oko njih, čini smirenijima i prijatnijima u našem okruženju. Ne morate da živite u zatvorenoj džungli da biste iskoristili ove prednosti – čak ni jedna kućna biljka postavljena na vašem stol dok radite dokazano smanjuje nivo stresa.

Briga o kućnim biljkama takođe pruža osećaj postignuća koji dolazi sa brigom o živim bićima. Na ovaj način su veoma slični kućnim ljubimcima, samo sa manje održavanja – posebno kada su u pitanju biljke zmija.

10. Povećajte produktivnost i poboljšajte pamćenje
Pored smanjenja stresa na poslu, Snake Plants takođe povećavaju produktivnost na radnom mestu. Studija koju je sproveo Univerzitet u Ekseteru pokazala je da biljke oko kancelarije mogu povećati produktivnost radnika do 15%. Radnici su takođe bili srećniji i imali su pozitivnije interakcije sa svojim radnim okruženjem.

Ali to nije sve. Druga studija Univerziteta u Mičigenu istraživala je uticaj prirode na zadržavanje pamćenja. Istraživači su otkrili da je samo jedan sat proveden u interakciji sa prirodom poboljšao zadržavanje pamćenja do 20%. Naučnici su opisali efekte kao slične meditaciji.

Ako želite da poboljšate svoju produktivnost ili pamćenje i istovremeno ulepšate svoju kancelariju, zmijske biljke su odgovor.

11. Poboljšava akustiku
Iako su zmijske biljke prelepe, to nije sve što mogu da ponude u vašem dizajnu enterijera. Ove biljke takođe mogu da apsorbuju zvuk kroz svoje lišće i stabljike, smanjujući eho i buku i poboljšavajući akustiku u prostoriji.

Dok sve kućne biljke apsorbuju zvuk kada su smeštene u zatvorenom prostoru, debeli listovi i navike gustog rasta čine ih jednom od najboljih biljaka koje apsorbuju zvuk.

Što su listovi viši, to je bolja barijera koju pružaju. Možete koristiti nekoliko biljaka da zaklonite čitavo područje ili postavite jednu u pravcu posebno bučnog mesta da biste poboljšali uslove.

12. Bolji san
Ako se borite da zaspite noću, jedna ili dve biljke zmija u vašoj spavaćoj sobi mogu biti samo odgovor na vaše probleme. Opet, treba zahvaliti svojstvima ove biljke za prečišćavanje vazduha, sa poboljšanim kvalitetom vazduha što rezultira boljim, dubljim snom.

Biljke zmije takođe oslobađaju kiseonik noću i hvataju čestice prašine koje mogu da prekinu redovne obrasce spavanja kod ljudi sa alergijama.

Druge studije su otkrile da izlaganje aromatičnim biljkama pre spavanja izaziva dublji i opušteniji san.

Ako možete da naterate svoju biljku zmija da cveta, premestite je u svoju spavaću sobu i ona će osloboditi slatki miris koji može stvoriti bolje uslove za dubok san.

Često postavljana pitanja o prednostima zmijskih biljaka:

Za šta su dobre biljke zmija?
Biljke zmija su cenjene zbog svoje ukrasne vrednosti, svojstava prečišćavanja vazduha i sposobnosti da privlače pozitivne tokove energije u Feng Shui praksama.

Gde da postavim biljku zmije u svojoj kući?
Biljke zmije uspevaju u oblastima sa slabom osvetljenošću (za razliku od mnogih vrsta biljaka), tako da bi negde blizu prozora okrenutog prema severu ili zapadu bilo idealno.

Koji su nedostaci zmijskih biljaka?
Biljke zmije su poznate po sporom uzgoju i može biti malo teško za razmnožavanje ako niste ranije pokušali. Takođe se smatraju toksičnim za ljude i kućne ljubimce i mogu biti skloni gljivičnim infekcijama.

Da li je biljka zmija srećna biljka?
Biljke zmija se zaista smatraju srećnom biljkom zahvaljujući svojim sposobnostima prečišćavanja vazduha i sposobnosti da privlače cveće pozitivne energije na gore u Feng Shuiju.

Koja vrsta zmijske biljke je najbolja?
Jedna od najpopularnijih vrsta zmija koja se uzgaja u zatvorenom prostoru je Sansevieria Laurentii. Prema NASA-inoj zloglasnoj studiji čistog vazduha, ova vrsta zmijske biljke pokazala se najefikasnijom u uklanjanju i filtriranju gadnih toksina iz vazduha.

Poslednje misli

Sa toliko divnih prednosti, zaista ne možete pogrešiti ako dodate biljku zmija u svoj dom. Bez obzira da li ste u tome samo zbog ukrasne vrednosti ili mogućnosti feng šuija balansiranja energije, ili ako želite da smanjite stres i poboljšate pamćenje, naći ćete ono što vam treba u biljci zmija.

Ako želite da proširite svoju kolekciju, pogledajte naš osnovni vodič za najbolje prodavnice biljaka i rasadnike koji isporučuju biljke zmija širom zemlje.