Da li su biljke Ficus Ginseng pogodne za kucne ljubimce

Sve što treba da znate o toksičnosti Ficus Ginseng

Drveće fikusa ginsenga (Ficus microcarpa) je prelepo drveće u zatvorenom prostoru koje nije potrebno za održavanje. Posebno su dobri kao bonsai stabla početnika. Ali da li su stabla Ficus ginsenga bezbedna za vaše kućne ljubimce? U ovom članku ćemo objasniti da li su stabla Ficus ginsenga pogodna za kućne ljubimce.


Da li su biljke Ficus Ginseng pogodne za kućne ljubimce?
Drveće fikusa ginsenga je popularno drveće u zatvorenom prostoru sa atraktivnim trbušastim stablima i voštanim zelenim listovima. Ovo drveće je poreklom iz delova tropske jugoistočne Azije i Australije. U zatvorenom prostoru, stabla Ficus ginsenga mogu narasti između 1 i 2 stope visoko, što ih čini idealnim za bonsai.

Nažalost, stabla Ficus ginsenga nisu pogodna za kućne ljubimce jer su umereno toksična za mačke i pse. Drveće fikusa ginsenga je takođe toksično za ljude ako se proguta. Ovo važi za većinu vrsta drveća fikusa koje se uzgajaju kao sobne biljke.

Drveće fikusa ginsenga je toksično zbog soka sadržanog u stabljikama i listovima. Ako neko od vaših kućnih ljubimaca proguta deo ficus ginsenga, može doći do različitih stomačnih tegoba. Sok fikus ginsenga takođe može izazvati iritaciju kože ako vaši kućni ljubimci dođu u kontakt sa njim.

Ako mislite da je vaš ljubimac progutao deo biljke Ficus ginsenga, potražite sledeće simptome:

Gubitak apetita
Preterano slinjenje
dijareja
Povraćanje

Iako efekti obično nisu fatalni, uvek je najbolje kontaktirati svog veterinara i dobiti njegov savet. Neprijatni simptomi treba da prođu u roku od nekoliko sati. Međutim, ako se stanje vašeg ljubimca pogorša, zakažite hitan pregled kod svog veterinara.

Kako zaštititi svoje kućne ljubimce u blizini vašeg Ficus Ginseng

Ako u svom domu imate i kućne ljubimce i biljke Ficus ginsenga, važno je da ih držite odvojeno. Postoji nekoliko načina da držite svoje ljubimce dalje od biljaka Ficus ginsenga.

Najlakše rešenje je ili staviti drvo van domašaja. Možete ga držati i u prostoriji u koju vaši ljubimci retko ulaze. Uvek držite vrata zatvorena ako možete.

Takođe možete koristiti proizvode kao što su sprejevi za odbijanje kućnih ljubimaca da biste svoje ljubimce i biljke držali odvojeno. Citronella je dobar sprej za upotrebu. Ako odlučite da koristite sprej, uverite se da je bezbedan i za vaše drvo Ficus ginsenga.

Ako ne želite da koristite sprej, možete napraviti domaću verziju koristeći malo limunovog soka. Takođe možete staviti kore od citrusnog voća oko vašeg Ficus ginsenga. Mnogi kućni ljubimci ne vole miris citrusa, tako da može delovati kao odvraćanje. Limunov sok je takođe savršeno bezbedan za vaš Ficus ginseng.

Kućni ljubimci obično istražuju biljke poput Ficus ginsenga ako im je dosadno. Ako svom ljubimcu obezbedite mnogo igračaka da ga zaokupite, možete ga držati podalje od vaših biljaka.

Okončanje
Koliko god da su stabla ginsenga Ficus popularna, ona su takođe umereno toksična za kućne ljubimce i ljude. Ako vaš ljubimac proguta deo biljke Ficus ginsenga, imaće stomačne probleme ili iritaciju kože. Simptomi bi trebalo da prođu nakon nekoliko sati, ali potražite savet od veterinara ako se stanje vašeg ljubimca pogorša.