Da li su cesarke toksicne za pse kucne ljubimce i druge zivotinje

Šišarke su prelepi dodaci za svaku baštu, koji ne zahtevaju mnogo održavanja. Šišarke takođe pružaju brojne prednosti, a čak su i jestive. Međutim, da li se ove pogodnosti odnose na vaše kućne ljubimce ili stoku? Ovaj članak će objasniti da li su šišarke toksične za pse, kućne ljubimce i druge životinje.


Da li su češarke toksične za pse, kućne ljubimce i druge životinje?
Šišarke (Echinacea spp.) nisu toksične za pse, mačke ili životinje poput konja. Većina životinja može bezbedno da konzumira šišarke u malim količinama bez ikakvih štetnih efekata.

Međutim, šišarke sadrže nekoliko jedinjenja koja se koriste u medicini kod ljudi. Ova jedinjenja mogu reagovati sa bilo kojim lekom koji vaš ljubimac uzima. Na sreću, ovo je problem samo ako vaš ljubimac konzumira velike količine šišarki.

Zreli šišari su otporni na jelene, ali su ranjivi na zečeve. Šišarke nisu toksične ni za jednu od ovih vrsta. Ako divlje životinje prete vašim češarevima, najbolje je da ih zaštitite.

Da li su češarke toksične za ljude?

Šišarke nisu toksične za ljude. U stvari, jestivi su listovi četinara, cvetni pupoljci, stabljike i koreni. Listovi češera i cvetni pupoljci mogu se jesti sirovi, ali najbolje rade kada se osuše i koriste za pravljenje čaja od ehinacee.

Šišarke su široko korišćene kao lekovite biljke od strane mnogih indijanskih društava. Savremena istraživanja su pokazala da su šišarke bogate antioksidansima. Oni takođe mogu ojačati naš imuni sistem i ublažiti simptome prehlade i gripa. Šišarke takođe mogu ublažiti probleme sa kožom kao što su akne ili ekcem.

Šta učiniti ako vaš ljubimac pojede šišarku

Iako šišarke ne bi trebalo da stvaraju probleme vašem ljubimcu, najbolje je da ih nadgledate. Ako vaš ljubimac pojede šišarke, proverite da li ima dijareju ili povraća. Prekomerna konzumacija može izazvati nelagodnost u stomaku.

Ako vaš ljubimac prima lekove i pojede šišarke, to može uticati na njihov lek. Ako vaš ljubimac pojede šišarke, proverite kod svog veterinara da li će to uticati na njihov lek.

Kako držati kućne ljubimce podalje od češera

Iako šišarke neće naštetiti vašim kućnim ljubimcima, najbolje je da ih držite podalje. Ako vaš ljubimac pojede previše vaših češera, vaš baštenski prikaz bi mogao biti uništen. Šišarke su višegodišnje biljke, što znači da im treba neko vreme da ponovo izrastu.

Jedan od najlakših načina da držite svoje ljubimce podalje od šišara je da zaštitite svoje biljke pomoću barijere. Pileća žica ili ograda od drveta dobro funkcioniše. Visoke ograde takođe štite vaše šišarke od jelena.

Uzgajanjem pratećih biljaka u blizini, takođe možete odvratiti svoje ljubimce da istražuju šišarke. Biljke pratioci poput citronele, timijana i drugih biljaka imaju jake mirise. Ovo takođe štiti vaše šišarke od zečeva.

Takođe možete nabaviti repelentne sprejeve koji štite kućne ljubimce i divlje životinje od biljaka poput šišara.

Okončanje
Šišarke se ne klasifikuju kao toksične za pse, mačke ili stočne životinje poput konja ili ovaca. Čak i ako vaš ljubimac pojede nekoliko češera, ne bi trebalo da ima zdravstvenih problema. Uz to, šišarke mogu da ometaju lekove vašeg ljubimca, pa proverite ovo kod svog veterinara.

Za više, pogledajte naš detaljni vodič o tome kako uzgajati šišarke.