Kako uzgajati reznice hibiskusa u vodi osnovni saveti

Kako uzeti reznicu hibiskusa
Početi sa zdravim sečenjem je ključni aspekt uzgoja živahne biljke. Trebalo bi da uzmete reznicu sa grane koja je kruta, ali nije potpuno zrela. Generalno, dobra grana za sečenje je zrela grana koja još nije cvetala.

Grana koju odaberete treba da bude duga najmanje osam inča i da ne pokazuje znake bolesti. Takođe treba da ima zdrave, zelene listove.

Koristite oštre i dezinficirane makaze za orezivanje da uklonite granu blizu stabljike. Nakon što sečete, koristite makaze da uklonite sve listove osim nekoliko pri vrhu reznice. U redu je ako sečete nema lišće, ali mora imati bar jedan listni čvor.

Pre nego što stavite rez u vodu, ponovo isecite bazu pod uglom od 45°. Ovo će stvoriti veću površinu rezanja i stoga će rezu omogućiti da uzme više vode.

Stavite reznicu u vodu
Nakon što dobijete zdravu reznicu hibiskusa, rez možete staviti u vodu. Napunite čistu posudu sa nekoliko inča vode i stavite rez u vodu.

Uverite se da nijedno lišće ne dodiruje vodu.

Ako je vaš cilj da vaša biljka hibiskusa razvije korenje, možda ćete želeti da razmislite o korišćenju hormona za ukorjenjivanje . Ovaj proizvod će pomoći da se ubrza razvoj korena.

Primena hormona za korenje je jednostavna. Jednostavno umočite odsečeni kraj vaše reznice hibiskusa u hormon za korenje pre nego što ga stavite u vodu.

Postavite sečenje na odgovarajuću lokaciju
Jednom kada je vaša reznica u vodi, moraćete da je postavite u povoljno okruženje.

Izaberite toplu oblast (između 65-80°F) sa visokom vlažnošću. Postavite reznice na mesto koje je svetlo, ali bez direktnog svetla.

Da biste sprečili razvoj i širenje bakterija, vodu menjajte najmanje jednom nedeljno.

Premestite sečenje u lonac

U roku od nekoliko nedelja trebalo bi da vidite da se korenje razvija duž reznice. Ovi koreni će nastaviti da rastu sve dok rez ostane zdrav.

Kada su koreni dugački oko pola inča, reznicu možete preneti u posudu napunjenu mešavinom za saksije. Izaberite mešavinu sa dobrom drenažom koja takođe može zadržati vlagu. FokFarm Happi Frog je jedna dobra opcija.

Stavite donja dva do tri inča reznice u mešavinu zemlje i dobro zalijte.

Jednom kada je sečenje u kontejneru, postavite svoj hibiskus negde gde prima jarko, ali indirektno svetlo ( hibiskus ne uživa u punoj senci ). Održavajte tlo vlažnim kako biste podstakli biljku da razvije novi rast.

Nakon što biljka počne da razvija novo lišće, možete je premestiti na lokaciju koja prima najmanje šest sati direktnog sunca. U ovom trenutku, trebalo bi da nastavite da brinete o svojoj biljci kao što biste se brinuli o bilo kojoj drugoj biljci tropskog hibiskusa.

Česta pitanja o uzgoju reznica hibiskusa u vodi:
Koliko je potrebno da reznice hibiskusa puste korene?
Reznice hibiskusa će početi da formiraju korene u roku od mesec dana. Korišćenje hormona za ukorjenjivanje može pomoći da se ubrza ovaj proces, tako da ćete možda početi da vidite korene za samo nekoliko nedelja.

Da li treba da ukorijenim reznice hibiskusa u vodi ili zemljištu?
Reznice hibiskusa možete ukoreniti u vodi ili u mešavini bez zemlje. Stavljanje reznica u vodu omogućiće vam da posmatrate razvoj korena, ali ćete kasnije morati da posadite reznicu u zemlju.

Mogu li ostaviti svoj hibiskus u vodi?
Reznice hibiskusa mogu rasti u vodi sve dok obezbedite tečno đubrivo. Međutim, velike biljke mogu postati teške i bolje se ponašati kada korenje ima zemlju za učvršćivanje.