Najbolja mešavina zemljišta za biljke aloje osnovni saveti

Sve što treba da znate o biljkama i zemljištu aloje!

Sa svojim mesnatim, nazubljenim listovima i širokim spektrom boja, biljke aloe vere čine atraktivne sobne biljke. Ne samo da izgledaju dobro, već i biljke aloje imaju niz medicinskih upotreba, od umirivanja kože do lokalnog ublažavanja bolova. Kao i drugi sukulenti, biljka aloje uspeva u zemljištu sa odličnom drenažom. Evo šta treba da znate o izboru najbolje mešavine zemljišta za vaše biljke aloje.


Najbolja mešavina zemljišta za biljke aloje
Biljke aloe vere zahtevaju zemljište sa izuzetnom drenažom. Najbolje zemljište za saksije za biljke aloje sadrži mešavinu peska, perlita, plovućca i sitnih čestica borove kore. Aloe vera preferira neutralan do alkalni pH, od 7,0 do 8,5, ali može tolerisati blago kisela zemljišta.

Zašto je izbor zemljišta važan

Vrsta zemlje koju odaberete će uticati na sposobnost vaše biljke aloje da raste i napreduje. Zemljište je ključno za zdravlje vaše biljke, zajedno sa drugim faktorima životne sredine kao što su vlažnost, svetlost i temperatura.

Šta zemljište obezbeđuje biljkama? Prvo, dobra zemlja za saksije služi kao osnova za vašu biljku, pružajući sidro u kojem koreni mogu rasti. Ali tlo čini više nego samo pričvršćivanje biljke na mestu. Pravo zemljište za saksije takođe obezbeđuje hranljive materije, kiseonik i vodu koje su biljke potrebne. Kako tlo utiče na zdravlje aloe vere?

Hranljive materije: Zemljište obezbeđuje hranljive materije koje su biljke potrebne za preživljavanje, kao što su bakar, azot, magnezijum i fosfor. Biljke apsorbuju minerale kroz korenje.
Voda: Zemljište je puno pora ili malih prostora između čestica. Pore otvore vodu i biljke uzimaju kroz svoje korenje. Vlaga se zatim distribuira po biljci, zajedno sa kiseonikom i hranljivim materijama. Voda takođe deluje kao sistem za hlađenje, sprečavajući biljke od pregrevanja isparavanjem kroz lišće.
Vazduh: Pore tla takođe sadrže vazduh. Biljke aloe vere koriste vazduh da transformišu šećere u energiju koja im je potrebna za preživljavanje.
Izolacija: Zemlja deluje kao izolator za koren biljke aloje, koji štiti od značajnih temperaturnih fluktuacija.

Zajedničke baze tla

Zemljište se sastoji od mešavine organske materije koja se raspada, poznate kao biomasa, i mineralnih čestica. Tip zemljišta je određen veličinom čestica i mineralnom teksturom.

Pesak: Najveće čestice u zemljištu. Peščano zemljište se brzo drenira i omogućava odličnu aeraciju. Ne zadržava dobro vlagu ili hranljive materije.
Glina: Najsitnije čestice u zemljištu. Glinena zemlja se veoma sporo odvodi i nema prostora za vazduh. Dobro zadržava vodu i hranljive materije.
Mulj: Između čestica gline i peska, po veličini. Nudi dobar balans zadržavanja vode i hranljivih materija, drenažu i aeraciju.
Zemljišta su definisana mešavinom tri veličine čestica – peska, gline i mulja – koje sadrže. Uravnotežena količina čestica poznata je kao “ilovasto” tlo.

Tresetno zemljište ima veći procenat biomase i nudi drenažu, zadržavanje vlage i aeraciju sa kiselijim pH.

„Kredasto“ zemljište se brzo drenira, ne zadržava hranljive materije i alkalnije je.

Biljke imaju svoje specifične sklonosti prema tlu, pa ih koristite da biste odredili vrstu zemlje za saksije koju koristite.

Koje su primarne komponente koje se koriste u mešavini zemljišta za saksije?
Koje se primarne komponente koriste u mešavini zemljišta za saksije?
Mešavina zemljišta za saksije ima nekoliko komponenti. Mešavina koju odaberete određuje kako tlo:

zadržava vlagu
omogućava odvod vode
obezbeđuje hranljive materije
pojačava aeraciju

Kada uzgajate aloe veru u kontejnerima, upotreba prave mešavine zemljišta za saksije je ključna za zdravlje biljaka. Koje elemente sadrži zemlja za saksije? Evo nekih uobičajenih elemenata tla za saksiju:

Kokos kokos je vlaknasti materijal koji potiče od kokosovih ljuski i pomaže zemljištu da zadrži vlagu
Kompost/organska materija ili biomasa je razložena biljna materija koja obezbeđuje hranljive materije; razgrađen je od strane korisnih mikroba u zemljištu kao što su bakterije i gljivice.
Perlit je vulkanska stena koja povećava zadržavanje vlage u zemljištu dok poboljšava drenažu i aeraciju.
Pine od borove kore su sitne strugotine od borovog drveta koje potiču od borovog malča; finoće poboljšavaju drenažu i snižavaju pH zemljišta.
Plovac je lagana vulkanska stena koja poboljšava drenažu i aeraciju
Kamenje/šljunak omogućava korenima biljaka da traže prostor
Pesak pomaže da se tlo efikasnije odvede
Aktivator zemljišta ubrzava brzinu razlaganja biomase
Sphagnum tresetna mahovina dolazi iz močvara i močvara; ova raspadnuta mahovina poboljšava zadržavanje vlage i drenažu dok snižava pH tla
Vermikulit je prirodni mineral koji poboljšava aeraciju i pomaže zemljištu da zadrži više vlage i hranljivih materija

Uobičajeni znaci da koristite pogrešnu mešavinu zemljišta za biljke aloje

Ako listovi vaše biljke aloe vere počnu da žute – posebno ako su biljke izložene direktnom suncu – zemljište može biti previše suvo. Dodajte malo perlita da poboljšate zadržavanje vlage uključen bez ugrožavanja drenaže.

Kao i većina drugih sukulenata, biljke aloe vere su podložne truleži korena ako je tlo previše vlažno. Ako listovi obezboje i osećaju se „gnjecavo“, vaše tlo možda nije dovoljno dobro drenirano. Dodajte pesak ili plovućcu da biste poboljšali drenažu.

Važnost dobro drenirajućeg zemljišta za saksije za biljke aloje
Pravilna drenaža je neophodna za zdravlje aloe vere. U svom prirodnom staništu, ovi sukulenti rastu na peščanim, pješčanim zemljištima sa malo hranljivih materija. Repliciranje ovih uslova za zatvorene sadnje je ključno.

To znači da izaberete dobro drenirajuće zemljište za saksije. Mešavina peska, plovućca, perlita i sitnih čestica borove kore je dobar početak. Takođe možete da izaberete mešavinu zemlje za saksije sukulenta/kaktusa.

Koji nivoi pH u tlu najbolje odgovaraju biljkama aloje?
Biljke aloe vere najbolje rastu u blago alkalnom zemljištu, sa pH od 7,0 do 8,5. Međutim, oni takođe rastu u neutralnom do blago kiselom zemljištu sa pH od 7,0 do 6,5.

Najbolji kućni recept za mešavinu aloje biljaka

Najbolji kućni recept za mešavinu za saksije za biljke aloje sadrži:

1 deo ilovače
1 deo peska
1 deo plovućca
1 deo perlita
1 šaka sitne borove kore

Jednostavno pomešajte sve sastojke u velikoj posudi. Kada mešate, možda ćete želeti da dodate malo vode da povežete komponente zajedno, ali pazite da ne preterate sa vodom. Uvek grešite na suvoj strani kada pravite zemlju za saksije za biljke aloe vere.

Najbolja prethodno mešana tla za biljke aloje
Ako jednostavno želite da koristite prethodno mešano zemljište za svoje biljke aloje, imate sreće. Zemljište za saksije za kaktuse i sukulente je odličan izbor. Odgovarajuće opcije uključuju:

Hofmanova mešavina organskog kaktusa i sočne zemlje
Savršena mešavina prirodnih sočnih i kaktusnih biljaka
Espoma organska mešavina kaktusa
Ako tražite novu biljku aloje koja stiže u saksiji, sastavljena i spremna za isporuku, pogledajte naš vodič za najbolje usluge isporuke biljaka aloje.

Česta pitanja o mešavini zemljišta za biljke aloje:

Koliko često treba da menjam zemljište za svoju biljku aloe?
Ako vaša biljka izgleda dugotrajno ili je prerasla svoju saksiju, pravo je vreme da presadite aloju u novu posudu sa svežom zemljom. Međutim, nemojte presađivati u preveliki kontejner, jer tlo može zadržati previše vode za aloju.

Mogu li da koristim zemlju kaktusa za biljke Aloe?
Kaktus i sočno tlo su odličan izbor za biljke aloe vere.

Da li biljke aloje vole vlažno ili suvo zemljište?
Biljke aloje zahtevaju zemljište sa odličnom drenažom, pa se prepustite suvom tlu. Biljke aloje ne vole vlažno zemljište.

Koja su primarna razmatranja za tlo pri presađivanju biljaka aloje?
Kada presađujete biljku aloje, izaberite zemljište za saksije sa odličnom drenažom. Korenu aloe je potrebno dosta provetravanja i ne voli da bude mokro.

Da li veličina biljke utiče na mešavinu zemljišta za biljke Aloe?
Ne, biljke aloje zahtevaju istu mešavinu zemljišta, bez obzira na veličinu.

Da li posuda za saksije utiče na vrstu mešavine zemljišta za biljke aloje?
Biljke aloje uspevaju u saksijama napravljenim od terakote ili drugog poroznog materijala koji omogućavaju da se zemlja osuši. Ako je vaša aloja zasađena u neporoznom kontejneru, možda ćete želeti da dodate dodatni perlit i plovućac da biste obezbedili odgovarajuću drenažu.

Da li su biljkama aloje potrebne duboke posude za saksije?
Kontejneri treba da budu onoliko duboki koliko su široki i dovoljno duboki da se stabljika aloje može zakopati u zemlju.

Okončanje

Biljke aloje su atraktivan izbor za zatvorene bašte. Njihovo mesnato lišće i nazubljene ivice dodaju strukturalni interes svakoj prostoriji. Biljke aloje treba da uspevaju kada se sade u pogodno zemljište — labavu, dobro provetrenu mešavinu koja se lako oceđuje.