Najbolja mešavina zemlje za Majesti Palme osnovni saveti

Sve što treba da znate o Majesti palme i zemljištu!

Svojim lučnim, pernatim listovima, palma Majesti (Ravena rivularis) daje dramatičnu, tropsku atmosferu vašem domu. Ovi domoroci Madagaskara napreduju kada im se obezbedi optimalna ravnoteža vode, svetlosti i đubriva. Korišćenje prave mešavine zemlje – ilovasto zemljište sa savršenom mešavinom zadržavanja vode i drenaže – je ključno. Iako ih je lako uzgajati kada su uslovi pravi, Majesti palme mogu biti malo posebne. Evo šta treba da znate o najboljoj mešavini zemlje Majesti palmama.


Najbolja mešavina zemlje za Majesti palme – Osnove:
Majesti palme najbolje rastu na bogatom, dobro drenirajućem zemljištu koje zadržava adekvatnu vlagu. Poželjan je kiseli pH – čak 5,0. Mešavina dva dela peska, dva dela tresetne mahovine i jednog dela ilovače je dobar početak. Zemlja za kaktuse sa nekoliko šaka tresetne mahovine takođe može biti dobar izbor.

Zašto je izbor zemljišta bitan

Da li je zemlja koju koristite za sadnju Veličanstvenih palmi zaista važna? Zajedno sa svetlošću, temperaturom i vlažnošću, tlo je ključno za zdravlje i opstanak vaše biljke.

Naravno, zemlja učvršćuje vašu biljku na mestu, pružajući čvrstu osnovu u kojoj se koreni mogu zadržati. Ali tlo takođe obezbeđuje hranljive materije, kiseonik i vodu koji su potrebni biljkama. Pogledajmo nekoliko načina na koje zemljište utiče na zdravlje biljaka:

Zemljište sadrži hranljive materije koje su biljke potrebne za preživljavanje. Koreni uzimaju minerale kao što su kalcijum, bakar, magnezijum, azot, fosfor i još mnogo toga iz zemlje.
Zemljište je puno malih prostora poznatih kao pore. Ove pore sadrže vodu koju upijaju koreni biljaka. Voda se kreće gore i kroz biljku, isporučujući hranljive materije i kiseonik, olakšavajući fotosintezu i hladeći biljku dok isparava iz listova.
Pore tla sadrže vazduh; biljkama je potreban vazduh da transformišu šećere u energiju, oslobađajući kiseonik.
Zemlja izoluje korenje biljaka, štiteći od fluktuacija temperature.

Od čega je napravljeno tlo?
Zemljište je mešavina mineralnih čestica i organske materije koja se raspada, poznata kao biomasa. Tip zemljišta zavisi od teksture i veličine čestica minerala koje sadrži.

Pesak: Najveće čestice su pesak. Peščano zemljište nema tendenciju da zadrži vlagu ili hranljive materije, ali se brzo odvodi i nudi vrhunsku aeraciju za korenje biljaka.
Glina: Najmanje čestice poznate su kao glina. Glinena zemlja se veoma sporo odvodi i zadržava vodu i hranljive materije. Međutim, ne zadržava mnogo vazduha.
Mulj: Čestice mulja su po veličini između čestica peska i gline. Zadržavanje vode i hranljivih materija, brzina drenaže i nivoi aeracije su takođe između.
Zemljišta sadrže mešavinu peska, gline i mulja. Kada postoji uravnotežena količina od tri veličine čestica, tlo se naziva „ilovasto“. Druge uobičajene vrste zemljišta uključuju „treset“, koji sadrži puno biomase. Tresetno zemljište nudi drenažu, zadržavanje vlage i aeraciju; takođe ima tendenciju da bude na kiseloj strani.

Takozvano „kredasto“ zemljište sadrži mnogo kalcijum karbonata, što ga čini alkalnijim. Kredasto tlo takođe ima tendenciju da se vrlo brzo odvodi i ne zadržava dobro hranljive materije.

Posebne preferencije rasta biljke treba da vode vrstu tla koju odaberete. Od zadržavanja vode do pH i aeracije, svaka biljna vrsta ima svoje jedinstvene preferencije tla.

Koje su primarne komponente koje se koriste u mešavini zemljišta za saksije?

Mešavina zemljišta za saksiju sastoji se od elemenata koji:

zadržati vlagu
zadržati hranljive materije
pustiti vodu da se ocedi
promovišu aeraciju
Korišćenje prave mešavine zemlje za saksije je posebno važno za zdravlje biljaka u kontejnerima, kao što su Majesti palme. Većina tla za saksije sadrži mešavinu sledećih elemenata:

Coco Coir: Vlakna iz kokosovih ljuski; poboljšava zadržavanje vlage
Kompost/organska materija: razgrađena biljna materija koja je bezbedno razgrađena korisnim mikrobama, bakterijama i gljivicama u tlu; obezbeđuje hranljive materije kontejnerskim biljkama
Perlit: vulkanska stena koja se prvenstveno sastoji od silicijum dioksida; povećava zadržavanje vlage, drenažu i aeraciju
Fine borove kore: sitne strugotine borovog drveta (nusproizvod proizvodnje borovog malča) koji poboljšavaju drenažu i povećavaju kiselost
Plovac: Lagana vulkanska stena koja poboljšava drenažu i poboljšava aeraciju
Pesak: Poboljšava drenažu tla
Aktivator zemljišta: koji sadrži huminske kiseline ubrzava kompostiranje organske materije
Sfagnum tresetna mahovina: raspadnuta mahovina sfagnum sakupljena iz močvara i močvara; otpušta tlo, poboljšava drenažu, poboljšava zadržavanje vlage i snižava pH zemljišta
Vermikulit: Lagani dodatak zemljištu koji poboljšava aeraciju i povećava zadržavanje vode i hranljivih materija

Uobičajeni znaci da koristite pogrešnu mešavinu zemljišta za biljke Majesti Palm
Kako znati da li koristite pogrešnu mešavinu zemljišta? Potražite sledeće znakove upozorenja sa vašeg veličanstvenog dlana:

Pocrneli, uplakani ili oštećeni koreni: Zemlja je previše vlažna

Žuto lišće: Zemlja je previše vlažna ili joj nedostaju esencijalne hranljive materije kao što su azot, magnezijum i mangan
Smeđi saveti na lišću: Zemlja je previše suva
Paukove grinje: Zemlja je previše suva
Važnost dobro drenirajuće zemlje za saksije za Majesti palme
Uz vrlo malo izuzetaka, biljke ne vole mokre noge. Majesti palmi (kao i većina vrsta palmi u zatvorenom) zahtevaju dobru drenažu i ne vole da sede u vlažnom tlu. To može dovesti do truljenja korena, jer biljke ne mogu dobiti dovoljno vazduha. Možete poboljšati drenažu tla dodavanjem amandmana kao što su tresetna mahovina, sitne čestice borove kore, plovućac, vermikulit, perlit ili pesak vašoj veličanstvenoj zemlji palmi.

Koji pH nivoi u tlu najbolje odgovaraju Majesti palme?
Majesti palme preferiraju kiseli pH nivo, između 5,0 i 6,0. Kiselost možete povećati pomoću tresetne mahovine ili borove kore.

Najbolji recept za mešavinu za saksije za vašu veličanstvenu palmu obezbediće odličnu drenažu, dovoljno zadržavanje vlage, odgovarajući nivo kiselosti i adekvatnu aeraciju. U tu svrhu preporučujemo:

Dva dela tresetne mahovine
Dva dela peska
Jedan deo ilovače
Jednostavno pomešajte ove sastojke zajedno. Ako treba da poboljšate drenažu, dodajte šaku perlita ili sitne borove kore u mešavinu.

Najbolja prethodno mešana tla za Majesti palme
Ako više volite da koristite prethodno pomešana tla za svoje veličanstvene dlanove, izaberite mešavinu koja dobro drenira. Opcije uključuju:

Soil Sunrise Palm Potting Mešavina
Miracle Gro mešavina kaktusa, palmi i citrusa
Dr Earth Ekotic
Možete koristiti zemlju za saksije za kaktuse, ali dodajte malo tresetne mahovine da biste poboljšali zadržavanje vode i smanjili pH.

Česta pitanja o mešavini zemlje za palme Majesti:

Koliko često treba da menjam tlo za palmu mog Veličanstva?
Majesti palme imaju koristi od novog tla svake dve godine. Takođe možete razmisliti o promeni zemlje ako vaša palma Veličanstva prestane da napreduje, postane vezana za koren ili naraste prevelika za sadašnju posudu.

Mogu li koristiti zemlju od kaktusa za Majesti palme?
Možete koristiti zemlju od kaktusa za Majesti palme. Samo dodajte šaku tresetne mahovine da povećate vlagu i zadržavanje hranljivih materija i snizite pH nivoe.

Da li Majesti palme vole mokro ili suvo tlo?
Majesti palme preferiraju vlažno, ali dobro drenirano tlo. Ne rastu dobro u vlažnom tlu, a zemlja koja je previše suva može dovesti do smeđeg lišća.

Koja su osnovna razmatranja za tlo pri presađivanju Majesti palmi?
Kada prijavljujete veličanstvene palme, izaberite lagano, dobro drenirajuće tlo bogato organskom materijom. Osiguranje dobre drenaže je ključno.

Da li veličina biljke utiče na mešavinu zemljišta za Majesti palme?
Bez obzira na njihovu veličinu, veličanstvene palme preferiraju lagano, dobro drenirajuće tlo koje sadrži dovoljno vlage i hranljivih materija.

Da li posuda za saksije utiče na vrstu mešavine zemlje za Majesti palme?
Vrsta mešavine zemljišta za veličanstvenu palmu uvek treba da bude dobro drenirana i da zadrži odgovarajuću količinu vlage. Kiseli pH je takođe važan.

Da li su Majesti palmi potrebni duboki kontejneri za saksije?
Majesti palme rastu sporo, ali mogu postati veoma velike. Izaberite kontejner koji pruža dovoljno prostora za koren vaše biljke.

Upakovati

Veličanstvene palme daju bujnu, tropsku atmosferu svakoj prostoriji. Ove spororastuće palme su najsrećnije kada im je zemlja koja nudi odličnu drenažu, ali zadržava dovoljno vlage i hranljivih materija da biljke budu srećne. Dodavanje tresetne mahovine, peska i perlita vašoj mešavini za saksije može pomoći vašoj veličanstvenoj palmi da raste i napreduje. Za više, pogledajte naš detaljni vodič o tome gde da postavite Majesti palme u domu za optimalnu negu i feng šui prednosti.