ZZ Tolerancije temperature i vlažnosti biljaka

Najbolji raspon temperature i vlažnosti za ZZ biljke koje uspevaju u zatvorenom prostoru

Biljka ZZ (Zamioculcas zamiifolia) nudi sve vrste korisnih svojstava, i jedna je od najlakših sobnih biljaka za uzgoj – a njena priroda koja je jednostavna za održavanje se proteže na temperaturu i vlažnost. Poreklom iz Afrike, biljka ZZ (poznata i kao Zanzibarski dragulj, gavran ZZ biljka, smaragdna palma ili biljka Zuzu) uspeva u raznim uslovima uzgoja. Toleriše niz raspona vlažnosti i temperature, ali na sreću može srećno da raste na prosečnoj unutrašnjoj umerenoj temperaturi, između 65 i 85 stepeni F, i prosečnoj vlažnosti u zatvorenom od 40 do 50 procenata.


ZZ Tolerancije temperature i vlažnosti biljaka – najvažnije
ZZ biljke uspevaju u različitim uslovima temperature i vlažnosti. Preferiraju prosečne unutrašnje temperature koje se kreću od 65 do 85 stepeni F. Preferiraju sušnije uslove i dobro rastu u opsegu vlažnosti između 40 i 50 procenata, što je tipično za mnoga domaćinstva.

Tipični rasponi temperature i vlažnosti ZZ biljke primaju u svojim izvornim staništima

Z. zamifolia je autohtona u istočnoj Africi, u velikom regionu koji se prostire na hiljade milja, od istočne Afrike, Južne Afrike preko Mozambika, Tanzanije, Malavija i Zimbabvea do Kenije. U svom izvornom staništu, biljka ZZ raste u uslovima koji uključuju travnjake, suve šume, vlažne zimzelene šume, obale reka, stenovite predele i žbunaste šikare.

Raznovrsno prirodno stanište ZZ biljke znači da je evoluirala da toleriše širok i raznolik spektar uslova uzgoja. Na primer, debeli, gomoljasti rizomi biljke pomažu u skladištenju vode, što znači da su biljke dobro prilagođene suvim uslovima i periodima suše.

Na sreću, preferencija biljke lako pada u prosečne uslove u zatvorenom prostoru. Na primer, prosečna vlažnost od 40 do 50 procenata dobro funkcioniše za ZZ biljke. Ako živite u izuzetno sušnoj klimi, vaša ZZ biljka može imati koristi od dodatne vlage u vazduhu.

ZZ biljke takođe dobro rastu na prosečnim temperaturama u zatvorenom prostoru, u rasponu od 65 do 85 stepeni F. Međutim, ne dozvolite da biljke ostanu predugo na temperaturama ispod 45 stepeni, jer je to jednostavno previše hladno za njih.

Znaci da je vaša ZZ biljka izložena pogrešnoj temperaturi i vlažnosti

Ako je vaša biljka ZZ izložena niskim temperaturama – ispod 45 stepeni F – tokom dužeg perioda, zdravlje biljke može da pati. Možda ćete primetiti uvelo ili smežurano lišće ili žuto lišće. Na kraju, biljka će propasti. Takođe je mudro podrezati i orezivati ZZ biljke bilo kakvog lišća koje je bilo u prošlosti ili propadajuće.

ZZ biljke imaju tendenciju da preferiraju sušnije nego vlažnije uslove. U stvari, većina problema sa ZZ biljkama potiče od prekomernog zalivanja. Ali ako vaša ZZ biljka raste na intenzivnom izlaganju svetlosti, u blizini izvora toplote ili u sušnim uslovima, možda ćete primetiti smeđe boje na vrhovima listova. Ovo može značiti da bi biljka cenila veću vlažnost ili da su temperature previsoke.

Sa druge strane, ako su uslovi izuzetno vlažni, možete primetiti probleme kao što je buđ koja raste na tlu. Pri visokoj vlažnosti pomešanoj sa lošom drenažom i prekomernim zalivanjem, vaša biljka ZZ može patiti od truleži korena.

Za više, pogledajte naš detaljni vodič za zalivanje ZZ biljaka i najbolju mešavinu zemljišta za ZZ biljke.

Idealna temperatura i vlažnost za ZZ biljke

ZZ biljke prilično opraštaju i tolerišu različite temperature u zatvorenom prostoru. Međutim, najbolje će se snaći na temperaturama koje ostaju konstantno između 65 i 85 stepeni F.

Održavajte svoju ZZ biljku udobnom tako što ćete je postaviti dalje od oblasti intenzivnog, direktnog svetla, kao što su prozori okrenuti prema jugu ili zapadu. Umesto toga, postavite ZZ biljke blizu istočnog ili severnog prozora, ili blizu izvora jakog indirektnog svetla, tj. prozora okrenutog prema jugu ili zapadu koji je uvek prekriven providnom zavesom.

Izbegavajte postavljanje ZZ biljaka blizu ventilacionih otvora, grejača, radijatora ili klima uređaja. Stalno fluktuirajuće temperature ispod 60 stepeni i iznad 85 stepeni F mogu sprečiti vašu ZZ biljku da postigne optimalan rast. Nikada ne dozvolite da vaša ZZ biljka ostane predugo na temperaturama ispod 45 stepeni F.

Što se tiče vlažnosti, idealan je raspon vlažnosti u zatvorenom prostoru između 40 i 50 procenata. Međutim, biljke ZZ tolerišu širok spektar uslova. Niža vlažnost neće nužno naštetiti vašoj ZZ biljci, ali možda ćete morati malo češće da zalivate ili preduzmete korake da povećate vlažnost.

Kao i mnoge druge sobne biljke, prekomerna vlažnost može izazvati štetočine i druge probleme. Ako je vlažnost veoma visoka tokom dužeg perioda, možete primetiti buđ ili trulež korena.

Lako je pratiti vlažnost okoline u celom domu. Jednostavno koristite higrometar. Ova luka sposoban, jeftin alat je jednostavan za upotrebu i takođe meri temperaturu.

Kako povećati vlažnost u vašem domu

Obično nije potrebno povećavati vlažnost za ZZ biljke. Ali ako živite u sušnom regionu ili su vaše ZZ biljke stalno previše suve, možete odlučiti da povećate nivo vlažnosti.

Postoji nekoliko jednostavnih načina za povećanje vlažnosti. Jedan od najlakših je grupisanje nekoliko biljaka zajedno. Kada su biljke postavljene blizu jedna drugoj, stvaraju mikroklimu. Kako biljke rastu, nivoi vlažnosti u vazduhu oko njih se prirodno povećavaju.

Takođe možete postaviti svoje ZZ posude za biljke na tacne ili posude ispunjene kamenčićima. Dodajte vodu u posudu i stavite posudu na vrh. Kako voda isparava, vazduh oko biljke ZZ postaje sve vlažniji.

Pored toga, možete zamagliti svoju ZZ biljku. Samo pazite da ne preterujete.

Konačno, možete postaviti ovlaživač u prostoriju sa vašim ZZ biljkama. U većini slučajeva, međutim, ZZ biljke ne zahtevaju mnogo dodatne vlage da bi uspele i zapravo preferiraju suve uslove.

Briga o ZZ biljkama u proleće i leto
U sezoni rasta, obično toplim prolećnim i letnjim mesecima, ne dozvolite da se vaša ZZ biljka pregreje. Izbegavajte da ga postavljate blizu otvora za grejanje ili radijatora.

Ne stavljajte ZZ biljku na ili blizu prozora okrenutih prema jugu ili zapadu ili drugim mestima sa intenzivnim izlaganjem suncu. Umesto toga, postavite svoju ZZ biljku na indirektno svetlo ili blizu prozora sa slabim osvetljenjem okrenutim prema severu ili istoku.

Ako koristite klima uređaj u svom domu, takođe ćete morati da pazite na previše niske temperature. Tokom leta, držite ZZ biljke dalje od klima uređaja i ventilacionih otvora za klimatizaciju, jer udari klimatizovanog vazduha mogu naglo sniziti temperaturu.

Sada je takođe najbolja sezona da razmislite o presađivanju, rezidbi ili razmnožavanju vaše ZZ biljke.

Nosite rukavice kada rukujete ZZ biljkom i saksijom. Biljni sok sadrži kristale kalcijum oksalata, koji mogu izazvati iritaciju kože i očiju.

ZZ Nega biljaka tokom zime

Tokom zimskih meseci, nastavite da držite ZZ biljke dalje od grejnih registra, radijatora i ventilacionih otvora. Izbegavajte hladne propuhe sa prozora ili vrata. Ako primetite opadanje listova, vaša biljka je možda previše hladna. ZZ biljke ne rastu dobro kada temperatura padne ispod 45 stepeni F.

Dok ZZ biljke preferiraju sušnije uslove, pazite da se vaša biljka ne osuši previše. Ako primetite da vrhovi listova porumene, povećajte vlažnost. Takođe – najbolje je da odložite đubrenje vaše ZZ biljke u ovo doba godine.

Često postavljana pitanja o tolerancijama temperature i vlažnosti biljke ZZ:

Koja temperatura je suviše hladna za ZZ biljke?
Temperature niže od 45 stepeni F su previše hladne za ZZ biljke. Oni preferiraju unutrašnje temperature u rasponu od 65 do 85 stepeni F.

Koja je temperatura prevruća za ZZ biljke?
ZZ biljke mogu tolerisati širok raspon temperatura. Pokušajte da im ne dozvolite da budu iznad 85 stepeni F tokom dužeg vremenskog perioda.

Da li su ZZ biljke osetljive na toplotu?
ZZ biljke nisu posebno osetljive na toplotu, ali preferiraju gornji opseg temperatura oko 85 stepeni F. Izbegavajte da ih postavljate na prozore okrenute prema jugu ili zapadu, blizu radijatora i blizu toplotnih registra.

Mogu li ostaviti svoju ZZ fabriku napolju?
Možete postaviti svoju ZZ biljku na otvorenom ako je temperatura između 65 i 85 stepeni. Ne ostavljajte ZZ biljku na direktnoj, jakoj sunčevoj svetlosti.

Kako da znam da li je moja ZZ biljka zdrava?
Zdrava ZZ biljka ima sjajne, duboke listove i debele, uspravne stabljike. Ako primetite uvenuće ili porumenelost, proverite uslove uzgoja.

Okončanje
ZZ biljke predstavljaju prelep dodatak svakoj prostoriji. Njihova priroda niskog održavanja znači da tolerišu niz uslova rasta, uključujući temperaturu i vlažnost. U većini slučajeva, samo dajte sve od sebe da vaše ZZ biljke držite između 65 i 85 stepeni F i 40 do 50 posto vlažnosti i one će uspevati.

Ako tražite svoju sledeću ZZ fabriku, pogledajte naš detaljni vodič za najbolje prodavnice biljaka koje isporučuju ZZ biljke širom zemlje.