Obrezivanje hibiskusa i odvajanje glave osnovni saveti bastovana za spektakularan prikaz

Obrezivanje tropskog hibiskusa

Obrezivanje biljaka tropskog hibiskusa može pomoći u održavanju povoljnog oblika biljke, podsticati novi rast i povećati broj cvetova. Ali nepravilna rezidba može oštetiti vašu biljku, tako da morate znati pravi način orezivanja hibiskusa pre nego što uzmete u ruke mašine za šišanje.

Postoji više načina na koje možete orezati hibiskus. Metoda ili metode koje izaberete zavise od željenog oblika biljke, zdravlja biljke i veličine biljke.

Bez obzira na vaš metod, trebalo bi da počnete sa oštrim i dezinfikovanim alatima. Čisti rezovi će ubrzati zarastanje i takođe sprečiti širenje bolesti.

Kada orezati hibiskus
Najbolje vreme za obrezivanje biljke hibiskusa je kasna zima ili rano proleće, ili neposredno pre nego što dođe toplije vreme. Ovo se odnosi i na zatvorene i na otvorenom biljke, kao i na one koje se uzgajaju u kontejnerima i one koje se uzgajaju u zemlji.

Kako orezati hibiskus

Kada obrezujete stabljike biljke hibiskusa, trebalo bi da napravite rez od 45° neposredno iznad čvora. Ovo je uzdignuti deo stabljike gde izbijaju listovi.

Nakon što odsečete deo stabljike iznad lisnog čvora, on će brzo rasti. Zbog toga bi trebalo da odredite gde želite više rasta i u skladu sa tim orezujte.

Na primer, ako postoji rupa u lišću blizu donje leve strane vaše biljke, možda ćete želeti da obrezujete stabljiku desno od rupe. Ali orezivanje neposredno iznad čvora koji pokazuje levo, ohrabrićete biljku da pošalje novi rast u rupu.

Štipanje grana za podsticanje rasta
Drugi način obrezivanja hibiskusa uključuje uklanjanje nekoliko centimetara od vrha svake grane. Ovo će podstaći formiranje novog rasta i odličan je izbor ako ste zabrinuti zbog prevelike rezidbe.

Štipanje takođe može pomoći da izdužene i retke biljke hibiskusa postanu guste.

Kako orezati hibiskus u obliku drveta

Dok tropski hibiskus prirodno raste kao granasti grm, možda ste videli hibiskus koji izgleda da raste iz jednog glavnog stabla. Izgled dugačke stabljike sa lišćem i cvetovima rezultat je pažljivog obrezivanja.

Ako želite da sa svojom biljkom hibiskusa postignete oblik poput drveta, sledite ove korake.

Počnite sa biljkom koja ima stabljiku koja je visoka nekoliko stopa. Ovo će biti glavni “deblo”, pa ako želite ravno deblo, izaberite biljku sa ravnim stabljikom.
Odrežite vrh stabljike oko četiri inča ispod mesta gde biste želeli da bude vrh drveta kada završite.
Izmerite šest inča od vrha stabljike, a zatim odrežite sve grane koje se pojavljuju ispod ove linije.

Nastavite da obrezujete nove grane dok rastu iz debla.
Odrežite nekoliko gornjih inča svake grane koju ste ostavili na vrhu “debla” da biste podstakli bujniji izgled i više cveća.

Da li bi trebalo da odlepite cveće hibiskusa?
Deadheading je proces uklanjanja mrtvih cvetova sa biljaka. Vrtlarci završavaju ovaj korak kako bi biljke održale urednim i podstakle ih da proizvode novo cveće.

Iako mrtva glava neće naštetiti biljkama hibiskusa, to nije neophodno. Cvetovi hibiskusa će prirodno pasti nekoliko dana nakon što prestanu da cvetaju.

Česta pitanja o obrezivanju i odumiranju hibiskusa:
Koliko unazad treba da obrezujem hibiskus?
Najbolje je izbegavati uklanjanje više od 2/3 grane hibiskusa kada obrezujete. Imajte na umu da će se novi rast pojaviti na vrhu orezanog izdanka, pa ga orezujte nazad na područje gde biste želeli više rasta.

Da li treba da ubijem svoj hibiskus?
Ne, ne morate da ubijate hibiskus. Međutim, uklanjanje mrtvih cvetova može zadržati izgled biljke.

Kada je najbolje vreme za orezivanje hibiskusa?
Najbolje vreme za obrezivanje hibiskusa je kasna zima ili rano proleće pre nego što se pojavi novi rast. Ovo omogućava biljci da uloži svu svoju energiju u novi rast i cvetanje tokom vegetacije.

Koliko treba da obrezujem svoj hibiskus?
Količina koju treba da obrezujete zavisi od veličine i oblika vašeg hibiskusa i vaših ličnih preferencija. Generalno, najbolje je istovremeno ukloniti najviše 1/3 ukupne zapremine biljke.

Mogu li da obrezujem hibiskus tokom vegetacije?
Da, možete orezati hibiskus tokom vegetacije ako je potrebno. Međutim, važno je izbegavati prečesto obrezivanje, jer to može smanjiti cvetanje i stresti biljku.

Koji alati su mi potrebni za obrezivanje hibiskusa?
Za obrezivanje hibiskusa trebaće vam par oštrih makaza za rezidbu ili makaza. Uverite se da su oštrice čiste i oštre da ne biste oštetili biljku.

Kako da ubijem svoj hibiskus?
Za mrtvoglavi hibiskus, uštipnite ili odrežite osušene cvetove na mestu gde se susreću sa stabljikom. Uklonite ceo cvet, uključujući mahunu semena, da biste podstakli stvaranje novih pupoljaka.

Mogu li razmnožavati hibiskus iz reznica?
Da, hibiskus se može razmnožavati iz reznica u vodi ili zemljištu uzetim tokom vegetacije. Izaberite zdravu stabljiku sa nekoliko listova i napravite čist rez neposredno ispod čvora lista. Uklonite donje listove, umočite odrezani kraj u hormon za ukorjenjivanje i posadite reznicu u saksiju sa vlažnom zemljom za saksiju. Držite reznicu na toplom, vlažnom mestu i redovno zalivajte dok se ne ukorijeni i ne počne da raste.

Okončanje
Obrezivanje vaše biljke hibiskusa može pomoći u podsticanju novog rasta i promeni oblika biljke. Iako možete ubiti biljke hibiskusa, ovo nije neophodan korak.