Kako orezati biljke anturijuma osnovni vodič

Sve što treba da znate o obrezivanju anturijuma kod kuće
Ako imate oštećenu ili neuravnoteženu biljku anturijuma (poznatu i kao cvet flaminga, čipkasti list ili repni cvet) u vašoj zatvorenoj bašti, orezivanje može rešiti vaše probleme. Iako nije jedan od najvažnijih zadataka u nezi biljaka anturijuma, obrezivanje može pomoći da se energija vaše biljke preusmeri ka novom rastu i istovremeno poboljša estetika. U ovom članku ćemo pokriti pravi način za obrezivanje biljaka Anthurium kod kuće uz uputstva koja se lako prate korak po korak.


Obrezivanje biljaka anturijuma

Biljke anturijuma zahtevaju redovno obrezivanje da bi se uklonili žuti, smeđi ili bolesni listovi, kao i istrošeno cveće. Ovo će poboljšati rast i učiniti biljku manje podložnom problemima sa štetočinama i bolestima. Oblikovanje se takođe može obaviti jednom godišnje u proleće, uklanjajući ne više od jedne trećine biljke odjednom.

Važnost obrezivanja

Obrezivanje je suštinski zadatak za sve sobne biljke. Nekima je potrebno više rezidbe nego drugima, ali sve sobne biljke će imati koristi od rezidbe u nekom trenutku.

Najvažniji razlog za orezivanje je uklanjanje oštećenih ili izbledelih listova i cvetova kako bi se napravio put za veći rast. Kada požuteli listovi ili istrošeni cvetovi ostave na biljci, oni crpe energiju koja bi se mogla iskoristiti za izbacivanje novih listova i cvetova.

Ovaj slab rast je takođe podložniji običnim oštećenjima štetočina i bolesti anturijuma, tako da je uklanjanje od vitalnog značaja za zdravlje vaše biljke. Ako bilo koja štetočina ili bolest uspe da se provuče, orezivanje takođe može biti od pomoći u kontroli i upravljanju, zaustavljajući širenje pre nego što ovi problemi preuzmu celu biljku.

Obrezivanje takođe pomaže u održavanju oblika vaše biljke. Neki listovi mogu postati neposlušni, rastući u pogrešnom pravcu ili čineći biljku nagnutom. Obrezivanje poboljšava estetiku biljke i istovremeno promoviše novi rast i cvetanje.

Očekivanja rasta anturijuma
Veličina anturijuma će u velikoj meri zavisiti od sorte koju uzgajate, kao i od uslova uzgoja. Simbolični anturijum može da dostigne visinu od tri stope ili čak veći kada mu se pruži prostor za rast, ali patuljaste sorte će se uglavnom držati oko jedne stope visine.

U zatvorenom prostoru, gde uslovi životne sredine nisu idealni, a biljka je ograničena na saksiju, ove biljke rastu relativno sporo. Mogu da porastu do svog punog potencijala u velikom loncu i sa pravim uslovima, dodajući nekoliko inča svojoj visini svake sezone. Međutim, većina ostaje kompaktna kao kućne biljke.

Koje je najbolje doba godine za obrezivanje anturijuma?
Vreme rezidbe će u velikoj meri zavisiti od svrhe rezidbe. Ako obrezujete biljku da biste oslobodili biljku požutelih, smeđih ili bolesnih listova, to je najbolje uraditi ranije nego kasnije. Bilo koje doba godine je pogodno, sve dok ne uklanjate previše biljke odjednom.

Rano proleće je najbolje ako obrezujete da biste oblikovali biljku ili podstakli novi rast (takođe najbolje vreme za presađivanje ili razmnožavanje biljke anturijuma). Ovo će obezbediti najbrže vreme oporavka i iskoristiti prednost sezonskog rasta.

Izbegavajte rezidbu zimi kada je rast usporen. Biljci će trebati više vremena da se oporavi i u ovom trenutku može biti ranjivija na probleme sa rastom.

Koji su osnovni alati za obrezivanje biljaka anturijuma?

Sve što vam treba za orezivanje anturijuma su makaze za orezivanje ili čak obične makaze. Trebalo bi ih nedavno naoštriti kako bi se napravio što čistiji rez, omogućavajući biljci da brže zaraste.

Takođe se savetuje da očistite svoje alate pre nego što počnete da obrezujete, posebno ako ste se nedavno bavili bolesnim biljkama. Štetne bakterije se mogu sakriti na vašim alatima, šireći se na sve biljke na kojima se koriste. Operite sapunom i vodom ili dezinfikujte 5% rastvorom izbeljivača pre upotrebe na bilo kojoj biljci.

Sok koji proizvode biljke anturijuma takođe može biti iritantan za kožu. Ako imate osetljivu kožu, nosite baštenske rukavice tokom rezidbe da biste zaštitili ruke.

Kako, kada i gde treba da obrezujete biljke anturijuma?

Najčešći razlog za orezivanje anturijuma je uklanjanje oštećenih listova i istrošenih cvetova. To treba raditi tokom cele godine čim se pojave problemi. Pratite ove korake da biste biljku održavali urednom i uštedeli energiju:

Identifikujte sve žute ili smeđe listove, kao i listove sa velikim površinama oštećenja koje bi ih mogle učiniti ranjivim na štetočine i bolesti.
Odrežite listove što je više moguće, izbegavajući oštećenje centra biljke ili okolnih listova. Preterano osušeni listovi mogu jednostavno otkinuti biljku bez potrebnog podrezivanja.
Uklonite sve istrošeno cveće do osnove stabljike, ostavljajući mesto da se pojave novi cvetovi.
Ako primetite obolele listove, odrežite ih odmah uklonite i bacite ih u kantu. Proverite donju stranu listova da li postoji bilo kakvo širenje. Očistite i dezinfikujte svoje makaze nakon toga kako biste sprečili da se problem proširi na ostatak vaših kućnih biljaka.

Kako oblikujete biljke anturijuma?

Kada obrezujete da biste oblikovali anturijume, uvek počnite u rano proleće kako biste se brzo oporavljali. Ne uklanjajte više od jedne četvrtine biljke odjednom da biste sprečili šok. Pratite ove korake da biste oblikovali svoju biljku:

Identifikujte sve listove koji se protežu dalje od prirodnog oblika biljke. Odrežite ih u osnovi da biste stvorili više ravnoteže.
Izbegavajte sečenje novih listova ili onih prema vrhu biljke, jer će to najviše uticati na rast. Ako treba da obrezujete lišće, prvo se rešite starijih.
Kada je biljka izbalansirana i u željenom obliku, vratite je na prethodno mesto. Rotirajte saksiju jednom nedeljno kako biste svim oblastima dali jednaku sunčevu svetlost, sprečavajući neuravnotežen rast u budućnosti.

Briga o vašem anturijumu nakon obrezivanja

Normalno je da ubrzo nakon rezidbe primetite uvenuće, klonuće ili blago žutilo. Biće potrebno nekoliko nedelja da se biljka oporavi i vrati u rast pre rezidbe. Održavajte podlogu tla anturijuma vlažnom redovnim zalivanjem i osigurajte da biljka ima dovoljno sunčeve svetlosti i da se nalazi na toplom mestu u vašem domu.

Ne menjajte drastično nijedan faktor svoje rutine tokom ovog vremena. Ovo će samo pojačati šok, produžavajući vreme oporavka biljke. Nakon nekoliko nedelja, možete primeniti izbalansirano đubrivo za kućne biljke ako je potrebno kako biste vašoj biljci dodatno podstakli rast.

Česta pitanja o rezidbi anturijuma:

Koliko često treba da obrezujem svoj anturijum?
Koliko često ćete orezati zavisiće od performansi biljke. Preporučuje se redovno orezivanje radi uklanjanja oštećenih listova ili istrošenih cvetova, ali orezivanje da bi se promenio oblik biljke i podstakao novi rast treba da se obavlja samo jednom godišnje.

Mogu li da odsečem višak listova anturijuma?
Možete da odsečete sve listove koji se ne uklapaju u oblik biljke, sve dok ne uklonite više od jedne četvrtine do jedne trećine biljke odjednom. Prvo uklonite starije listove gde je to moguće da biste ograničili uticaj na novi rast.

Da li da odsečem smeđe listove sa moje biljke anturijuma?
Smeđe lišće će obično pasti sa vašeg anturijuma prirodno, kao što je slučaj u divljini. Međutim, ovi listovi ne izgledaju sjajno i takođe mogu pružiti dom za naseljavanje štetočina. Najbolje je da ih uklonite čim ih uočite da biste poboljšali estetiku i praktikovali dobru higijenu bašte.

Kako povećati listove anturijuma?
Pružanje odgovarajuće nege pomoći će vašem anturijumu da razvije svoj puni potencijal, uključujući i veličinu listova. Svetlost je najvažniji faktor koji treba uzeti u obzir, zajedno sa puno vode i pravih hranljivih materija. Obrezivanje oštećenog lišća takođe može usmeriti energiju ka zdravom rastu, povećavajući veličinu listova.

Obrezivanje anturijuma – poslednja reč
Iako obrezivanje anturijuma nije uvek 100% neophodno, može značajno poboljšati zdravlje i ukupan izgled biljke. Manje je uvek više – uklonite samo ono što je neophodno da sprečite šok i pomognete vašoj biljci da ojača.

Ako tražite svoju sledeću biljku anturijuma koju ćete dodati u svoju kolekciju, pogledajte naš detaljni vodič za najbolje prodavnice biljaka koje isporučuju anturijume širom zemlje.