Cveće je zaokupljalo ljudsku maštu vekovima, čak i milenijumima. Od nastanka aranžiranja cveća u starom Egiptu, do medicinske upotrebe u drevnoj Kini i prosperiteta u viktorijanskoj Engleskoj, cveće je bilo ogroman deo ljudskog života. Danas uglavnom koristimo i gajimo cveće za dekorativnu upotrebu, ali još uvek mnogo toga ne znamo o 250.000 do 400.000 vrsta cvetnih biljaka u svetu. Evo 10 najzanimljivijih činjenica o cveću koje možda niste znali...

1) Titun Arum je najveći cvet na svetu i visok je skoro 10 stopa. Često se naziva i mrtvačkim cvetom zbog užeglog mirisa pokvarenog mesa.

2) Razbijajući buđ, Mesečev cvet cveta samo noću, dok se danju zatvara.

3) U Holandiji 17. veka, lukovice lala bile su vrednije od zlata. Simbolizovali su besmrtnost, život i ljubav.

4) Biljka agava stoji pusta dugi niz godina bez cvetanja, nakon čega izraste samo jedan cvet i ugine.

5) Pored toga što je služila za odbijanje zlih duhova, Anđelika je korišćena u Evropi stotinama godina kao lek za sve, od bubonske kuge do lošeg varenja.

6) Cvetovi i listovi maslačka su odličan izvor vitamina A, C, kalcijuma i kalijuma.

7) Stari Egipćani su koristili cvet lotosa u ritualima sahrane. Cvetovi lotosa cvetaju u rekama i vlažnim močvarama, ali mogu da ostanu u stanju mirovanja tokom suše, ali ponovo porastu sa povratkom vode. Egipćani su lotos smatrali simbolom vaskrsenja i večnog života.

8) Ruže su vezane za jabuke, maline, trešnje, breskve, šljive, nektarine, kruške i bademe.

9) Čičak se smatra nacionalnim cvećem Škotske, jer kada su Vikinzi napali Škotsku, usporili su ih delovi divljeg čička, dozvoljavajući lokalnim stanovnicima da pobegnu.

10) Za proizvodnju jednog grama ružinog ulja potrebno je dve hiljade cvetova ruže.