Kako uzgajati i brinuti se o medaljoni Calathea

Sve što treba da znate o uspešnom uzgoju kalateja medaljona kod kuće
Sa šarenim listovima koji podsećaju na sliku, medaljon kalateje je zapanjujuća biljka. Međutim, lepota ima svoju cenu. Kao i druge vrste molitvenih biljaka, medaljon kalateje nije najlakša biljka za njegu. Međutim, kada shvatite kako da ga usrećite, bićete nagrađeni prikazom koji zaustavlja prikazivanje.


Kako uzgajati medaljon od kalateje – osnovne stvari
Botanički naziv: Goeppertia veitchiana
Takođe poznat kao: Calathea veitchiana
Poteškoće u rastu: umerene
Zahtevi za svetlo: Nizak do umeren nivo indirektne svetlosti, tolerantno na slabo osvetljenje
Temperatura i vlažnost: uspeva na temperaturi vazduha između 65ºF i 85ºF i umerenoj do visokoj vlažnosti
Potrebe za zalivanjem: Zalivajte kada se gornji centimetar zemlje osuši, otprilike jednom nedeljno
Prednosti zemljišta: Dobro drenirajuće sa pH između 5,5 i 6,5
Đubrenje: Gnojite izbalansiranim đubrivom za sobne biljke svakog drugog meseca u proleće i leto
Očekivanja rasta: do jedne stope visine i jedne stope širine
Toksičnost: Nije toksično za ljude i kućne ljubimce

O medaljoni Calathea

Medaljon kalateje je član porodice molitvenih biljaka, Marantaceae. Ovu porodicu deli sa drugim popularnim kućnim biljkama, kao što su crveno postavljena molitvena biljka (Maranta leuconeura) i kalathea musaica (Goeppertia kegeljanii).

Do ovog veka medaljon kalateje pripadao je rodu kalateja. Međutim, nedavna molekularna istraživanja su ove biljke svrstala u rod Goeppertia. Specifični epitet ostaje veitchiana, pa je naziv vrste sada Goeppertia veitchiana.

Kao i drugi članovi porodice molitvenih biljaka, medaljon kalateje ima šarene listove sa šarama. Vrhovi listova su tamnozeleni sa svetlijim zelenim šarama koje podsećaju na grube poteze boje. Dno listova je tamnocrvenkasto-ljubičasto.

Kao i druge vrste biljaka kalateje, njihovi listovi se kreću prema svetlosti. Danju spuštaju listove, a noću podižu.

Uz pravilnu negu, ove biljke mogu da žive više od dvadeset godina.

Kako uzgajati medaljon Calathea

Očekivanja rasta
Ove biljke obično imaju maksimalnu visinu od jednog stopala, ali će stalno proizvoditi grozdove novih listova ako su zdravi. Ako im se pruži dovoljno prostora, mogu narasti i preko jednog stopala u širinu.

Šta uraditi pre sadnje
Pre nego što posadite svoj medaljon od kalateje, moraćete da pronađete odgovarajući kontejner. Prvo, uverite se da lonac ima rupe za drenažu. Sav materijal kontejnera je u redu, uključujući plastiku, terakotu i keramiku.

Pošto ove biljke neće rasti mnogo, ne želite da izaberete veliki lonac. Obično je dovoljan lonac od šest do deset inča visok i širok.

Takođe ćete morati da obezbedite dobru lokaciju za svoju biljku. Pošto ove biljke ne vole direktno sunce, možda ćete morati da postavite zavese ili senke preko svetlih prozora.

Najbolja mešavina zemljišta
Biljke medaljona kalateje vole dobro drenirajuću zemlju za saksije koja takođe zadržava vlagu. Tlo bi trebalo da ostane vlažno, ali ne i mokro.

pH treba da bude blago kisel, između 5,5 i 6,5.

Prethodno mešano zemljište za saksije može dobro da funkcioniše za biljke medaljona kalateje. Neke od opcija koje treba razmotriti uključuju Espoma organsku mešavinu zemljišta za saksije i mešavinu za saksije Fok Farm Happi Frog.

Kombinujte sledeće materijale ako želite da napravite sopstvenu zemlju za saksije:

tri dela tresetne mahovine
jedan deo perlita
jedan deo sitne borove kore
Za više, pogledajte naš detaljni vodič za najbolju mešavinu tla za biljke kalateje.

Kako saditi
Nakon što dobijete posudu, napunite dno mešavinom od nekoliko centimetara. Stavite koren vaše biljke u kontejner, a zatim ga prekrijte sa više zemlje za saksije. Osnova stabljika biljke može biti na nivou tla.

Kada završite sa sadnjom, dobro zalijte.

Biljke medaljona kalateje vole slabo do umereno svetlo koje podseća na njihovu matičnu šumsku podlogu. Zbog toga su odlične biljke za tamna područja.

Biljke kalateje ne trebaju jako svetlo i ne mogu tolerisati direktno svetlo. Oštri zraci mogu opeći lišće biljke.

Pošto ovim biljkama nije potrebna jaka svetlost, postoji mnogo različitih lokacija na kojima mogu da uspevaju. Najvažnije je zaštititi ih od direktnog svetla.

Neke lokacije koje će raditi za ove biljke uključuju blizu prozora okrenutih prema severu ili unutrašnjost prostorija. Ako želite da svoju biljku postavite blizu svetlog prozora okrenutog prema jugu, okačite zavese da biste raspršili svetlost.

Postavke temperature i vlažnosti
Biljke kalateje vole tople temperature između 65ºF i 85ºF. Mogu da podnesu kratke periode nižih temperatura, ali će hladnoća usporiti njihov rast.

Pored održavanja temperature, takođe treba izbegavati postavljanje biljke u blizini vrućih i hladnih propuha.

Što se tiče vlažnosti, biljke kalateje medaljone vole vlažan vazduh. Oni napreduju na visokom nivou vlažnost, između 60% i 90%. Međutim, oni takođe mogu dobro da rade na umerenoj vlažnosti.

Pošto će biljke medaljona kalateje patiti na suvom vazduhu, možda ćete morati da primenite načine da povećate vlažnost. Najlakši način za to je ovlaživač.

Ako ne želite da kupite ovlaživač, možete redovno prskati vazduh bocom sa raspršivačem. Alternativno, ispod saksije vaše biljke možete postaviti poslužavnik napunjen šljunkom i vodom. Međutim, ove metode možda neće povećati vlažnost koliko je potrebno.

Kako se brinuti za medaljon Calathea kod kuće

Zalivanje
Biljke kalateje vole da im je tlo stalno vlažno, ali ne mokro. Oni će patiti ako im se zemlja osuši.

Da biste održali zemlju vlažnom, treba da zalivate kada se gornji centimetar zemlje osuši. Možete koristiti prst da testirate vlažnost tla.

Kada zalivate, temeljno natopite zemlju dok ne iscuri iz drenažnih rupa. Obavezno

izbacite svu vodu koja se skupi u ladicu za prikupljanje.

Učestalost zalivanja zavisi od niza faktora. Međutim, možete očekivati da ćete zalivati biljku jednom svake nedelje.

U principu, leti ćete morati da zalivate češće nego zimi. Međutim, suv zimski vazduh može zahtevati da zalivate biljku svake nedelje.

Temperatura i svetlosni uslovi takođe utiču na to koliko često treba da zalivate. Visoke temperature i više svetla zahtevaće da češće zalivate.

Pošto biljke medaljona kalateje mogu biti osetljive na minerale u vodi, za najbolje rezultate treba da koristite filtriranu vodu ili kišnicu.

Đubrenje
Redovno đubrenje vaše biljke medaljon kalateje obezbediće joj hranljive materije koje su joj potrebne za napredovanje. Iako ove biljke nisu teške hranilice, one će patiti ako dugo budu sa đubrivom ili drugim oblicima hranljivih materija.

Ciljajte da đubrite svoju biljku jednom svakog drugog meseca u proleće i leto. Nećete morati da đubrite tokom jeseni i zime.

Uravnoteženo đubrivo za kućne biljke je najbolji izbor. Miracle-Gro Indoor Bilt Food je jedna dobra opcija. Ako tražite organsko đubrivo, pogledajte Espoma organsku hranu za sobne biljke.

Bez obzira koje đubrivo izaberete, obavezno razblažite proizvod prema uputstvima na pakovanju.

Za više, pogledajte naš detaljni vodič za đubrenje biljaka kalateje.

Obrezivanje
Medaljoni Calathea ne zahtevaju mnogo rezidbe. Uz to, korisno je ukloniti obolele ili obezbojene listove.

Kada uklonite list, isecite ga blizu osnove tla koristeći oštar i dezinficiran nož ili par makaza za rezidbu.

Za više, pogledajte naš detaljni vodič za razmnožavanje biljaka kalateje.

Propagiranje

Najbolji i najlakši način za razmnožavanje medaljona kalateje je deljenjem. Odvajanjem grudvica stabljika i listova, možete formirati nove biljke. Međutim, ovaj metod je najbolji za zrele biljke.

Da biste svoju biljku razmnožili deljenjem, sledite ove korake:

Uklonite biljku iz lonca i obrišite višak zemlje.
Nežno odvojite grudve korena rukama. Ako je potrebno, možete koristiti nož ili par makaza da isečete korenje.
Stavite svaku podelu u novi lonac napunjen zemljom za saksije.
Bunar.
Za više, pogledajte naš detaljni vodič za razmnožavanje biljaka kalateje.

Presađivanje
Moraćete da presadite svoj medaljon od kalateje tek kada postane vezan za koren. Generalno, možete očekivati da presadite biljku svake dve do tri godine.

Pre nego što presadite:

Izaberite posudu koja je samo za inč ili dva veća od trenutnog lonca.
Podignite grudu korena iz starog kontejnera, uznemiravajući korenje što je manje moguće.
Stavite biljku u novu saksiju i popunite dodatni prostor zemljom za saksiju.
Dobro zalijte biljku i pazite na nju narednih nekoliko nedelja.

Za više, pogledajte naš detaljni vodič za presađivanje biljaka kalateje.

Uobičajeni problemi sa medaljonima Calathea

Biljke medaljona Calathea mogu razviti brojne probleme ako se uzgajaju u neprikladnom okruženju. Evo nekih od najčešćih problema na koje treba da pazite.

Smeđe ivice lišća
Ako primetite da vaša biljka kalateje razvija suve, smeđe ivice, to je znak da nešto nije u redu.

Jedan od najčešćih znakova toga je nepravilno zalivanje. Pošto ove biljke vole da im je zemlja vlažna, vodite računa o zalivanju kada se vrh zemlje osuši.

Drugi mogući uzrok je niska vlažnost. Ako je vazduh veoma suv, koristite ovlaživač da biste dodali vlagu u vazduh.

Pogrešna vrsta vode takođe može izazvati smeđe ivice listova. Neka voda iz slavine može stvoriti nakupljanje minerala ili hemikalija. Zato pokušajte da koristite destilovanu vodu ili kišnicu.

Još jedan uzrok hrskavih ivica listova je prekomerno đubrenje. To može dovesti do nakupljanja soli i drugih minerala, uzrokujući smeđe ivice.

Iako će se novi listovi pojaviti uvijeni, stariji listovi ne bi trebalo da se uvijaju prema unutra.

Nedovoljno zalivanje je najverovatniji uzrok uvijanja listova. Ne zaboravite da temeljno zalivate kada se gornji centimetar zemlje osuši.

Pre nego što pretpostavite opušteno lišće na biljka lathea ukazuje na problem, zapamtite da ove biljke noću spuštaju svoje listove. Uz ovo, stalno venuće lišće ukazuje na problem.

I nedovoljno i prekomerno zalivanje može dovesti do opadanja listova. Ako ste pod vodom, vaše biljke neće imati pristup dovoljno vode. Ako preterate sa zalivanjem, vaše biljke mogu razviti trulež korena i neće moći pravilno da uzimaju vodu.

Niske temperature takođe mogu uzrokovati da biljke razviju opušteno lišće.

Ako primetite da neki listovi vaše biljke postaju žuti, trebalo bi da proverite okolinu.

Jedan od najčešćih uzroka žutih listova je prekomerno zalivanje. Iako ove biljke vole da im je zemlja vlažna, ne vole vlažno tlo. Zapamtite, treba da zalivate samo kada je gornji centimetar zemlje suv.

Čak i ako zalivate prema pravilnom rasporedu, zemljište koje se slabo drenira može ostati mokro. Obavezno koristite tlo koje omogućava da se višak vode odvodi.

Paukove grinje su dosadne male štetočine koje mogu brzo da izmaknu kontroli. Iako su grinje, one formiraju mreže na donjoj strani listova biljaka.

Pošto su štetočine tako male, možda ćete primetiti štetu koju nanose pre nego što primetite same štetočine. Oni koriste svoje usne organe da uklone biljni sok i uzrokuju male, žute tačke.

Paukove grinje možete obrisati krpom natopljenom sapunom ili ih poprskati insekticidnim sapunom ili hortikulturnim uljem.

Ovlaživač će znatno olakšati posao nege vašeg medaljona od kalateje. Nije neophodno, ali je preporučljivo.

Osim toga, neće vam trebati nikakvi specijalni alati.

Najčešća pitanja o gajenju medaljona Calathea

Da li je kalathea medaljon dobra sobna biljka?
Da, medaljon od kalateje može da uspeva u zatvorenom prostoru sve dok obezbedite odgovarajuće okruženje. Uverite se da održavate visoku vlažnost i izbegavajte izlaganje direktnoj svetlosti.

Koliko je velika biljka medaljona kalateje?
Ove biljke imaju maksimalnu visinu od oko stopu i širinu.

Koliko brzo rastu biljke medaljona kalateje?
Ove biljke su relativno sporo rastu. Pod pravim uslovima, proizvodiće više novih listova svake godine.

Da li je medaljon kalateja retka biljka?
Ne, ove biljke nisu naročito retke. Možda nećete moći da ih pronađete u svakom baštenskom centru, ali su lako dostupni na mreži.

Da li je medaljon kalateje otrovan za pse i druge kućne ljubimce?
Ne, ove biljke nisu toksične za pse, mačke i druge kućne ljubimce.

Može li medaljon Calathea tolerisati slabo osvetljenje?
Da! Ove biljke mogu uspevati pri slabom osvetljenju, što ih čini odličnom kućnom biljkom za mračne domove i kancelarije.

Okončanje

Iako medaljon od kalateje nije najlakša biljka za njegu, njegova lepota čini trud vrednim toga. Ne zaboravite da održavate visoku vlažnost, koristite dobro drenirajuću zemlju za saksije i izbegavajte direktno sunce.