Monstera biljke protiv biljaka zmija u cemu je razlika

Biljke monstere i biljke zmija su dve najpopularnije i najomiljenije vrste sobnih biljaka. Međutim, ove dve vrste su veoma različite. U ovom članku ćemo pogledati razlike između biljaka Monstera i biljaka zmija.


Razlike između biljaka Monstera i biljaka zmija

Porodica i rod
Rod Monstera sadrži oko 60 vrsta zimzelenih vinove loze iz porodice arum (Araceae). Biljke zmije (Dracaena trifasciata) su zimzeleni sukulenti iz porodice špargla (Asparagaceae).

Iako su biljke Monstera i biljke zmija oboje klasifikovane kao tropske vrste, one rastu u različitim staništima. Biljke monstere su autohtone u tropskim kišnim šumama širom Centralne i Južne Amerike. Biljke zmije naseljavaju sušna, stenovita područja širom tropskih regiona zapadne Afrike.

Botaničke karakteristike

Biljke monstere i biljke zmija imaju veoma različite botaničke karakteristike. Biljke monstere su penjajuće zimzelene vinove loze koje su klasifikovane kao hemiepifiti. Dok je glavno korenje biljke Monstera pričvršćuje za šumsko tlo, njeno vazdušno korenje penje se na obližnje drveće.

Većina vrsta biljaka Monstera proizvodi velike zimzelene listove sa karakterističnim rupama i rascepima poznatim kao fenestracija. Neke vrste biljaka Monstera imaju masivne listove koji narastu do 35 inča.

U međuvremenu, zmijske biljke imaju šiljaste tamnozelene sočne listove sa horizontalnim trakama i žuto-zelenim ivicama. Ovi listovi nalik oštrici mogu narasti do 6 stopa u pravim uslovima. Različite vrste zmijskih biljaka imaju različite obrasce i oblike rasta.

Očekivanja rasta
U svom prirodnom staništu, biljke Monstera mogu da se popnu do 65 stopa (20 metara) koristeći svoje vazdušno korenje. Neke vrste biljaka Monstera, kao što je Monstera adansonii, mogu biti dugačke do 13 stopa. Čak iu najboljim uslovima, biljke zmije će retko rasti više od 6 stopa u divljini.

U zatvorenom prostoru, biljke Monstera kao što je Monstera deliciosa dostići će visinu od 10 do 15 stopa – u zavisnosti od sorte. Vrste poput Monstera adansonii su idealne ako želite manju, upravljivu biljku Monstera. Biljke zmija dostižu visinu od oko 4 stope u zatvorenom prostoru.

Većina biljaka Monstera ima bržu stopu rasta od biljaka zmija. Biljke monstere obično dodaju otprilike 1 do 2 stope novog rasta godišnje. Biljke zmija rastu sporije i obično dodaju između 2 i 12 inča novog rasta godišnje.

Životni vek
Biljke monstere imaju duži prosečan životni vek od biljaka zmija. Neke vrste biljaka Monstera mogu da žive i do 40 godina kada im se pruži odgovarajuća nega. Međutim, biljke zmija su i dalje prilično dugovečne. Biljke zmija mogu da žive otprilike 10 do 25 godina ako im se pruži optimalna nega.

Biljke monstere protiv biljaka zmija: zahtevi za negu
Zahtevi za negu
Iako biljke Monstera i biljke zmija potiču iz tropske klime, njihovi zahtevi za negu u zatvorenom prostoru su veoma različiti. Kao sukulenti, zmijske biljke su kućne biljke koje se veoma malo održavaju i o njima se prilično lako brine. Biljke monstere mogu biti malo zahtevnije kada je u pitanju nega u zatvorenom prostoru.

Sunčeva svetlost
Biljke zmija potiču iz sušnih, stenovitih staništa, što znači da mogu da podnesu više izlaganja svetlosti od biljaka Monstera. Tipično, zmijskim biljkama je potrebno oko 8 sati jakog, indirektnog svetla dnevno, idealno sa prozora okrenutog prema jugu. Biljke zmija takođe podnose uslove slabog osvetljenja bolje od biljaka Monstera, iako se to ne preporučuje tokom dužeg perioda.

Biljke monstere takođe uspevaju na jakom, indirektnom svetlu. Međutim, potrebno im je samo oko 5 do 6 sati sunčeve svetlosti dnevno. Biljke monstere će se boriti u uslovima slabog osvetljenja, proizvodeći manje listove bez ikakvih fenestracija.

Nijedna od ovih biljnih vrsta ne voli intenzivnu direktnu svetlost jer ovi uslovi mogu spaliti ranjive listove.

Temperatura & Vlaga

Iako biljke Monstera i biljke zmija trebaju tople temperature, one imaju veoma različite zahteve za vlažnošću. Obe vrste preferiraju temperature između 65 i 85ºF (18 do 30ºC). Biljke monstere će se boriti ako temperature padnu ispod 50ºF (10ºC), dok biljke zmija ne vole temperature ispod 60ºF (15,5ºC).

Biljke monstere potiču iz staništa tropskih kišnih šuma sa toplim, vlažnim uslovima. Većini biljaka Monstera potrebna je vlažnost između 60 i 80%. Ipak, neke vrste Monstera potiču iz hladnijih šumskih staništa oblaka sa nivoima vlažnosti od čak 40%.

Biljke zmije uspevaju u sušnim staništima i potrebna im je niska vlažnost između 30 i 50%. Prosečna vlažnost u domaćinstvu bi trebalo da bude u redu za Zmijski plan. Nasuprot tome, biljke Monstera zahtevaju ovlaživače ili posude sa šljunkom da bi obezbedile odgovarajući nivo vlažnosti.

Zalivanje
Biljke monstere i biljke zmija takođe imaju različite potrebe za vodom. Biljke monstere su navikle na iznenadne pljuskove u kišnim šumama, pa im je potrebno češće zalivanje. Zalivajte biljke Monstere svakih 10 do 14 dana ili kad god se gornjih 2 inča tla osete suvim.

U međuvremenu, biljke zmija potiču iz sušnih, kamenitih staništa – što ih čini veoma otpornim na sušu. Biljke zmije treba zalivati svake 2 do 3 nedelje tokom leta. Biljke zmije su podložne prekomernom zalivanju, pa ostavite da se oko 2/3 zemlje osuši pre zalivanja.

Zemljište
Biljke monstere i biljke zmija zahtevaju malo drugačije vrste zemljišta. Biljke monstere zahtevaju dobro drenirajuće zemljište koje još uvek može zadržati malo vlage. Međutim, zmijskim biljkama su potrebna labava, dobro drenirajuća tla. Ovo pomaže u zaštiti biljaka zmija od prekomernog zalivanja.

Biljke monstere protiv biljaka zmija: Dostupne vrste biljaka
Dostupne vrste biljaka
I biljke Monstera i biljke zmija nude obilje raznolikosti, iako su biljke Monstera raznovrsnije od biljaka zmija. Različite vrste Monstera, kao što su Monstera Peru i Monstera Stanleiana, imaju različite vrste listova. Biljke monstere takođe dolaze u raznovrsnim varijantama.

Većina vrsta zmijskih biljaka dostiže slične veličine, ali mogu rasti na malo različite načine. Sansevieria ‘Moonshine’ ima srebrnozelene listove, dok Sansevieria cilindrica ima zaobljene listove.

Generalno, biljke Monstera su skuplje od biljaka zmija zbog njihove veće veličine. Raznolike sorte Monstera obično su najskuplje vrste biljaka Monstera. Monstera adansonii je obično najjeftinija sorta Monstera. Biljke zmija imaju tendenciju da budu razumno pristupačne, iako neobične sorte mogu biti skupe.

Biljke monstere i biljke zmija su veoma različite na nekoliko načina. Većina vrsta biljaka Monstera je porijeklom iz toplih, vlažnih kišnih šuma, dok biljke zmija potiču iz sušnih, kamenitih područja tropske zapadne Afrike. Za biljke zmija je obično lakše brinuti nego za biljke Monstera. Biljke zmija zahtevaju više sunčeve svetlosti, ali manje vode nego biljke Monstera.