Ultimativni vodič za negu kišobranskih biljaka Schefflera

Sve što treba da znate o uzgoju i negovanju kišobrana kod kuće

Schefflera (AKA biljke kišobrana) su relativno veliki grmovi ili mala stabla koja čine odlične komade kao kućne biljke. Takođe se obično nazivaju biljke suncobrana ili stablo hobotnice. Iako mogu da prežive u manje nego savršenim uslovima, neće izgledati najbolje ili dugo trajati bez odgovarajuće nege. Ovde ćemo vas provesti kroz sve što trebate da znate o nezi kišobranskih biljaka, uključujući kako da sadite, zalivate, đubrite, orezujete i razmnožavate svoju scheffleru kod kuće.


Sadržaj:

Nega kišobranskih biljaka – najvažnije
O biljkama kišobrana
Kišobran biljke Značenje i simbolika
Kako uzgajati biljke kišobrana kod kuće iu zatvorenom prostoru
Nega kišobranskih biljaka
Uobičajeni problemi, štetočine i bolesti i kako ih lečiti
Osnovni alati za negu kišobrana (Schefflera).

Nega kišobranskih biljaka – najvažnije

Biljke kišobrana treba da se drže na jakoj indirektnoj sunčevoj svetlosti gde temperatura ambijentalnog vazduha ostaje između 60F i 75F tokom dana i noći, tokom cele godine. Koristite mešavinu zemlje koja se sastoji od dva dela tresetne mahovine na jedan deo perlita i jedan deo komposta. Zalivajte filtriranom ili kišnicom samo kada je zemlja suva i đubrite svakih 6 nedelja samo tokom proleća i leta.

O biljkama kišobrana
Poreklo i istorija

Uobičajeni naziv biljka kišobran najčešće se odnosi na drveće i žbunje iz roda Schefflera. Biljke su porijeklom iz toplijih i tropskijih dijelova svijeta kao što su Australija, Java, neki dijelovi Kine, Nove Gvineje i Tajvana. Mogu da rastu na otvorenom samo u najtoplijoj klimi, tako da se mnoge sorte prvenstveno uzgajaju kao sobne biljke.

Rod i vrsta

Schefflera arboricola je vrsta koja se najčešće prodaje kao patuljasta biljka kišobrana kao sobna biljka, sa dostupnim šarenim sortama poput „Gold Capella“, „Compacta“ i „Green Gold“.

Schefflera vs Heptapleurum – u čemu je razlika?

Ceo rod Schefflera je prošao kroz mnoge promene imena tokom decenija i vekova od njegovog prvobitnog otkrića pre oko 150 godina. Heptaplerum je uobičajen sinonim za ime, posebno u slučaju patuljastog kišobrana. Heptaplerum arboricola je identičan Schefflera arboricola.

Da li su biljke kišobrana toksične?

Ova tropska biljka sadrži visok nivo kalcijum oksalata u lišću, korenu i kori. Ovo formira oštre kristale koji mogu da iritiraju usta, grlo i stomak bilo koje dece ili kućnih ljubimaca koji jedu biljku.

Takođe nije bezbedno za ograde papagaja ili gmizavaca, uprkos tome što su različite vrste koje se nazivaju stabla kišobrana bezbedne za ovu upotrebu. Držite svoje kišobransko drvo iz roda Heptaplerum ili Schefflera tamo gde kućni ljubimci i deca ne mogu da dođu do njih.

Upotreba i prednosti za biljke kišobrana

Zbog svoje toksičnosti, biljke kišobrana se uglavnom nigde u svetu ne koriste kao hrana ili lek. Koriste se prvenstveno zbog svoje privlačnosti i lepote. Biljke Schefflera su rangirane na 16 od 28 u NASA-inoj studiji o poboljšanju kvaliteta vazduha od kućnih biljaka, tako da ih vredi dodati za zdraviji dom.

Kišobran biljke Značenje i simbolika

Većina većih biljaka kišobrana jednostavno se koristi kao drveće u senci. Međutim, manje biljke patuljaste kišobrane obično se povezuju sa srećom i bogatstvom. Drvo je posebno simbolično u Kini, gde se obično koristi da unese bogatstvo i energiju u domaćinstvo kroz praksu Feng Shuija.

Zakrivljeni listovi nalik na prste i oblik nalik čaši oponašaju otvorenu ruku koja je ispružena da nešto primi, tako da nije iznenađujuće što je zaslužio takvu simboliku. Neke istočnjačke verske grupe ga takođe koriste kao simbol uređene i metodične energije zbog grupisanog rasporeda njegovih listova.

Kako uzgajati biljke kišobrana kod kuće

Očekivanja rasta biljaka Schefflera u zatvorenom prostoru

Čak i patuljasto drvo kišobrana može narasti do 25 stopa kada se posadi na otvorenom u pravoj klimi, dok druge vrste Schefflera mogu dostići 80 stopa ili više. Biljke kišobrana u zatvorenom prostoru ostaju mnogo kompaktnije prirodno, dostižući maksimalnu visinu od 4 do 6 stopa u većini slučajeva. Može dostići 2 do 3 stope u širinu u zavisnosti od toga kako je orezan i dozvoljeno da se širi. To je jedno od većih grmova ili drveća u zatvorenom prostoru, ali će se lako uklopiti u većinu domova i kancelarija.

Malim biljkama kišobrana koje su visoke samo metar ili dva biće potrebno pet ili šest godina da dostignu svoju punu visinu. Ovo bi trebalo da vam obezbedi dovoljno vremena da pronađete konačno mesto za biljku u punoj veličini.

Šta uraditi da se pripremite za sadnju

Uverite se da mesto koje odaberete za biljku može da podnese njenu zrelu visinu do 6 stopa. Kišobranskim biljkama je potrebno labavo i dobro drenirano tlo kako bi se sprečilo razvoj truleži korena.

Prilagodite lonac veličini korijenske kugle biljke, sa ciljem da joj date samo jedan inč ili dva prostora sa svih strana. Prevelike saksije mogu izgledati kao da će vam uštedeti vreme, ali biljka kišobrana neće tako dobro rasti kada je zakopana u ogromnoj količini zemlje.