prelepih cveca koje se dobro slazu sa karanfilima

Nakon što pogledate delikatne naborane latice karanfila, lako je shvatiti zašto je to jedno od najpopularnijih rezanih cvetova. I dok ovo cveće izgleda zapanjujuće samo po sebi, dobro se uklapa i sa drugim cvetovima. Upoznaćemo vas sa nekim od najboljih cveća za uparivanje sa karanfilima kako biste napravili prelep buket.

Najbolje cveće za uparivanje sa karanfilima u cvetnim aranžmanima

1. Bebin dah
Babi’s Breath je prelepo cveće koje se dobro slaže sa karanfilima
Ako postoji jedan cvet koji se smatra klasičnim parom karanfila, to je bebin dah . Oba ova cveta imaju delikatan i romantičan izgled koji ih čini zajedno poput soli i bibera.

Iako ovo cveće ima sličnu estetiku, cvetovi daha bebe su mnogo manji od karanfila. Ova razlika u veličini pruža dovoljan kontrast da bi buket bio zanimljiv.

2. ljiljani
Ljiljani su prelepo cveće koje se dobro slaže sa karanfilima
Dok su karanfili poznati po svojim naboranim laticama i okruglom obliku, ljiljani su poznati po glatkim linijama. Spajanjem ljiljana u obliku trube sa okruglim karanfilima stvara se lep kontrastni aranžman.

Neke opcije ljiljana uključuju ružičaste i bele ljiljane zvezdara i bele uskršnje ljiljane .

3. Hrizanteme
Hrizanteme su prelepo cveće koje se dobro slaže sa karanfilima
Ako tražite cvet koji je slične veličine i oblika kao karanfili, ali malo drugačiji, pogledajte hrizanteme . Poznato i kao mame, ovo cveće ima slojeve na slojevima glatkih, šiljatih latica.

Postoje razne mame, a mnoge od njih dobro se slažu sa karanfilima. Mame sa dugmadima imaju male cvetove koji dobro slažu sa naborima karanfila, a izdužene latice paukova pomažu u balansiranju delikatnih karanfila.

4. Gerbera Daisies
Dok se čini da se delikatne latice karanfila skoro stapaju, jasno odvojene latice gerbera su sasvim suprotne. To znači da možete upariti karanfile i gerbere za lep kontrastni buket.

I iako su oblici cveća prilično različiti, karanfili i gerbera tratinčice su otprilike iste veličine. Dakle, dok će buket biti intrigantan, cveće će se dobro uklopiti.

5. Ruže
Ruže su prelepo cveće koje se dobro slaže sa karanfilima
I ruža i karanfil su dva klasična rezana cveća, što je jedan od razloga zašto se tako dobro spajaju! A pošto možete pronaći različite oblike i boje ruža , možete odabrati onu koja vam pomaže da kreirate upravo mešani aranžman koji zamišljate.

Odlučite se za čajne ruže ako želite prefinjeniji i elegantniji izgled. A ako tražite nešto romantičnije i čudnije, uzmite neke baštenske ruže koje ćete upariti sa svojim karanfilima.

6. Snapdragons
Snapdragons je prelepo cveće koje se dobro slaže sa karanfilima
Jedno od pravila pravljenja buketa je da težite ravnoteži u teksturi, boji i visini. Zbog toga se izduženi zmajevi dobro slažu sa kompaktnijim karanfilima.

Pokušajte da koristite više stabljika karanfila da napravite osnovu za svoj buket, a zatim uvucite nekoliko stabljika zmajeva da biste dodali malo visine i intrige.

7. Lisianthus
Još jedan elegantan cvet koji se dobro slaže sa karanfilima je lisianthus . Oba ova cveta imaju meke latice koje se slažu tako da formiraju male, okrugle cvetove. Međutim, cveće je dovoljno različito da stvara buket koji nije previše jednodimenzionalan.

Lisianthus često uključuje više cvetova na jednoj stabljici, tako da ćete možda morati da imate samo dve ili tri stabljike u aranžmanu srednje veličine.

8. Eukaliptus
Iako eukaliptus nije cvet, ova biljka proizvodi zelenilo sa prigušenom plavo-zelenom nijansom koja se odlično slaže sa karanfilima.

Još jedan razlog zašto se eukaliptus dobro slaže sa karanfilima je njegov izduženi oblik. Možete ugurati nekoliko stabljika ovog zelenila u svoje karanfile da dodate malo dubine aranžmanu.

9. Calla Lilies
Kala ljiljani su prelepo cveće koje se dobro slaže sa karanfilima
Ne dozvolite da vas ime ovog cveća zavara – oni zapravo nisu ljiljani. Međutim, uprkos pogrešnom nazivu, njihov sofisticirani oblik nalik čaši čini zapanjujući par za karanfile.

Pošto kala i karanfili imaju tako različite oblike i teksture, upotreba samo ova dva cveta može biti pomalo neugodna. Da biste omekšali buket, dodajte cveće kao što su baštenske ruže ili prskane mame.

10. Stock
Stock su prelepo cveće koje se dobro slaže sa karanfilima
Poslednji cvet koji se dobro slaže sa karanfilima je stoka, poznata i kao Matiola . Stock proizvodi mnogo malih naboranih cvetova na dugim stabljikama – izgleda kao gomila sitnih cvetova karanfila na stabljici!

Mešanje karanfila i temeljca sa zelenilom poput eukaliptusa može pomoći u stvaranju mirnog, ali veselog buketa.

Cveće koje se dobro slaže sa karanfilima Česta pitanja:
Koje cveće se najbolje slaže sa karanfilima?
Sve vrste cveća mogu se dobro upariti sa karanfilima! Neki cvetovi za isprobavanje uključuju ruže, zmajeve, hrizanteme i ljiljane.

Kako slažete karanfile?
Pošto su karanfili ravniji, najbolje je da ih prvo stavite u svoj buket. Zatim možete dodati više stabljike i veće cveće poput ljiljana i zmajeva.

Koliko dugo traju karanfili?
Karanfili će trajati jednu do dve nedelje u vazi. Držite ih podalje od direktne svetlosti i toplih temperatura kako biste im pomogli da ostanu sveži.

Okončanje
Sada kada znate cveće koje se dobro slaže sa karanfilima, možete odabrati nekoliko svojih omiljenih i kreirati svoj buket.

Za više, pogledajte naš detaljni vodič o zonama uzgoja karanfila i autohtonim rasponima , savete o upravljanju karanfilima koji ne cvetaju i kako da razmnožavate i presađujete cvetove karanfila u svojoj bašti.