Vodič za negu Monstera Peru Monstera Karstenianum

Vodič korak po korak za uzgoj i negu biljaka Monster Peru kod kuće
Naravno, čudovišta su dobro poznati favoriti među sakupljačima kućnih biljaka. Ali da li ste znali da postoji i nekoliko retkih sorti koje vredi sakupljati? Uzmite biljku Monstera Peru (Monstera karstenianum). To je upečatljiva penjačka loza sa teksturiranim listovima i ležernom prirodom iz roda Monstera. Spremni ste da svom domu dodate jedinstvenu vrstu koja nije potrebna za održavanje? Ovde ćemo vas provesti kroz sve što trebate znati o tome kako uzgajati i kako se brinuti za Monstera Peru biljke kod kuće.


Kako uzgajati Monstera Peru (Monstera Karstenianum) – osnove:
Botanički naziv: Monstera karstenianum sp. Peru
Takođe poznat kao: Monstera Peru. Zbunjujuće, ponekad se prodaje kao Marble Planet Pothos i Epipremnum Marble Planet.
Teškoća uzgoja: Lako do umereno
Zahtevi za svetlo: Jarko, indirektno svetlo tokom celog dana. Može tolerisati direktnu jutarnju svetlost ili slabiju svetlost.
Temperatura i vlažnost: Uspeva od 65 do 80 stepeni Farenhajta i umerene do visoke vlažnosti.
Potrebe za zalivanjem: nedeljno ili dvonedeljno u proleće i leto i svake dve nedelje zimi. Zalivajte kada se gornjih nekoliko centimetara osuši i ne dozvolite da biljka sedi u vlažnom tlu.
Prednosti zemljišta: Dobro drenirano, gazirano i neutralno zemljište sa pH nivoom od 5 do 7.
Đubrenje: Višenamensko đubrivo jednom mesečno, samo u proleće i leto.
Očekivanja rasta: Vinova loza može dostići između jednog i 20 stopa u dužinu, u zavisnosti od uslova rasta.
Toksičnost: Toksično za ljude i kućne ljubimce.

O Monsteri Peru (Monstera Karstenianum)

Naučne činjenice
Vrsta Monstera karstenianum se smatra članom roda Monstera. Biljke ovog roda pripadaju porodici biljaka Araceae, poznatoj kao porodica arum.

Zanimljivo, Monstera karstenianum nije formalno priznato ime vrste. Takođe ćete videti da se ova biljka prodaje kao Marble Planet Pothos i Epipremnum Marble Planet.

Poreklo i istorija
S obzirom na konfuziju oko imena ove biljke, teško je pratiti njeno poreklo. Međutim, mnogi veruju da potiče iz delova južnog Meksika i Centralne Amerike.

Vrste iz roda Monstera potiču iz tropskih zona u Americi. Osim toga, tropske karakteristike ove biljke i ime Peru nagoveštavaju korene na zapadnoj hemisferi.

Botaničke karakteristike

Monstera Peru ima živopisne, sjajne zelene listove jedinstvenog oblika i teksture. Njegovi listovi su ovalnog oblika sa zašiljenim vrhovima i talasastim izgledom.
Zanimljivo je da ova vrsta voli da se penje. Njegove zimzelene loze će se lako popeti na skoro 20 stopa uz drvo. Kao kućne biljke, Monstera Peru uživa u stubu od mahovine ili rešetki koju može da obavija.

Druge popularne sorte monstere koje rastu kao sobne biljke
Postoji 45 vrsta Monstera, od kojih su mnoge popularne kao kućne biljke. Evo nekoliko sorti koje ćete verovatno uočiti u vašoj lokalnoj baštenskoj radnji.

Monstera deliciosa
Monstera variegata
Monstera borsigiana
Monstera adansonii
Monstera standleiana

Koristi i prednosti
Monstera Peru se prvenstveno uzgaja kao ukrasna biljka. Neki ljudi koriste biljke Monstera u Feng Shui svrhe. Za njih se kaže da privlače sreću i izazivaju inspiraciju.

Iako se ova biljka smatra toksičnom, neke druge monstere proizvode jestivo voće. Na primer, Monstera deliciosa ima voće koje ima ukus kao mešavina ananasa i banana.

Toksičnost

Nažalost, Monstera Peru se smatra toksičnim za ljude i životinje. Ako se konzumira, izaziva oticanje jezika i grla. Dakle, želite da ovu biljku držite van domašaja dece i kućnih ljubimaca u vašem domu.

Koliko dugo će Monstera Karstenianum obično živeti?
Životni vek monstere varira u zavisnosti od genetike i uslova rasta. Međutim, neki uzgajivači su prijavili da vrsta živi čak 40 godina.

Monstera Peru Značenje i simbolika
Monstera Peru je dobila ime po latinskoj reči Monstera. Kao što ste možda pretpostavili, ova reč znači „čudovišno“. To je zato što biljke iz roda Monstera mogu da proizvedu impresivno veliko i bizarno lišće.

Monstera karstenianum sama po sebi nema mnogo simbolike. Međutim, druge biljke iz ovog roda su počele da predstavljaju različite ideje. Na primer, u Kini, Monstera deliciosa simbolizuje čast i poštovanje starijih.

Kako uzgajati Monstera Peru (Monstera Karstenianum) kod kuće:

Da li je Monstera Peru lako uzgajati kod kuće?
Mnogi smatraju da je monstera Peru kućna biljka koja se lako uzgaja kod kuće. Sve dok se brinete o svojoj Monsteri, ona će pokazati svoje impresivno lišće godinama ili čak decenijama koje dolaze.

Očekivanja rasta
Monstera Peru vinove loze mogu narasti do 20 stopa u dužinu, iako će verovatno biti sva manji u zatvorenom prostoru. Stabljike biljke rastu brzo, do dva metra godišnje, sa listovima koji dosežu do četiri inča širine.

Šta uraditi pre sadnje

Pre nego što posadite svoju Monstera Peru, trebalo bi da razmislite o idealnoj lokaciji za ovu biljku. Potrebno mu je mesto van domašaja dece, sa jakim, indirektnim svetlom i prostorom za loze da visi ili se penju.

Lagane loze ove biljke čine je odličnim kandidatom za viseće korpe. Međutim, preferira okruženje u kojem može da se penje, poput sadilice sa stubom od mahovine ili rešetkom.

Sada uzmite plastični lonac sa drenažnim rupama i druge alate za sadnju vaše Monstera Peru. Proverite odeljak Osnovni alati u nastavku za kompletnu listu materijala koji treba da imate pri ruci.

Koja je najbolja mešavina tla
Najbolja mešavina zemljišta za kućne biljke
Monstera Peru voli dobro drenirajuće, neutralno zemljište sa pH nivoom od 5 do 7. Biljka će uživati u sastojcima koji povećavaju drenažu i aeraciju.

Ključno je osigurati da tlo Monstera Peru nije teško ili gusto, jer će to uzrokovati previše zadržavanja vlage. Neki materijali koje treba uzeti u obzir su tresetna mahovina ili kokos kokos, kora orhideje, perlit ili mlevena kora bora.

Za više, pogledajte naš osnovni vodič za najbolju mešavinu zemljišta za biljke Monstera.

Kako posaditi Monstera Peru
Sada je došlo vreme da posadite svoju Monstera Peru. Evo nekoliko koraka koje treba preduzeti za sadnju ove lepote kao sobne biljke.

Pre sadnje, sakupite svoj materijal, uključujući plastičnu sadilicu sa drenažnim rupama. Ako korenje raste iz trenutnog lonca, razmislite o povećanju kontejnera za jednu veličinu.
Napravite mešavinu zemlje sa sastojcima kao što je perlit da biste poboljšali aeraciju i drenažu.
Dodajte svoju mešavinu zemlje na dno posude tako da vrh korenske kugle bude samo nekoliko centimetara ispod ivice saksije.
Stavite biljku u ovaj novi kontejner i popunite sve praznine zemljom dok se koren korena ne pokrije.
Razmislite o tome da biljku postavite na poslužavnik sa šljunkom ili da je stavite blizu ovlaživača ako je vlažnost u vašem domu niska.

Vaša Monstera Peru će srećno rasti na mestu sa puno svetle, indirektne sunčeve svetlosti. Ovo može biti na površini nekoliko stopa od prozora okrenutog prema jugu ili bliže prozoru koji gleda na sever ili istok.

Monstera karstenianum može podnijeti direktnu jutarnju svjetlost. Ali, izgoreće ako se ostavi u direktnom kontaktu sa sunčevim zracima. Takođe će tolerisati slabe svetlosne uslove. Međutim, premalo sunca će dovesti do toga da biljka raste sporije ili postane dugonoga.

Postavke temperature i vlažnosti
Kao tropska biljka, Monstera Peru uživa u relativno toploj i vlažnoj klimi. Ova vrsta uspeva u okruženjima između 65 i 80 stepeni Farenhajta i umerene do visoke vlažnosti.

Kako se brinuti za Monstera Peru (Monstera Karstenianum) kod kuće

Potrebe za zalivanjem
Monstera Peru ima nedeljni ili dvonedeljni raspored zalivanja u proleće i leto. Smanjite učestalost zimi. Trebalo bi raditi otprilike jednom u dve nedelje, u zavisnosti od uslova uzgoja.

Zapamtite, iako je ova vrsta tropska, neće uživati u životu u vlažnim uslovima. Zalivajte svoju Monstera karstenianum samo kada se gornjih nekoliko centimetara zemlje osuši.

Kako, kada i zašto oploditi
Da bi vaša Monstera Peru bila hranjena i srećna, koristite višenamensko đubrivo jednom mesečno tokom proleća i leta. Neki vlasnici kućnih biljaka smatraju da đubriva sa vremenskim otpuštanjem dobro deluju sa ovom vrstom.

Ovu biljku nije potrebno đubriti tokom hladnijih meseci jeseni i zime.

Obrezivanje Monstera Peru
Obrezivanje vaše Monstera karstenianum može poboljšati njen izgled i podstaći veći rast. Možda ćete želeti da obrezujete loze koje su postale dugonoge, žute, imaju smeđe mrlje ili su oštećene.

Da biste obrezali Monstera Peru, uzmite čistu rezidbu i isecite tik iznad oblasti koju želite da uklonite. Ako obrezujete zdravu lozu, biće odličan kandidat za razmnožavanje.

Propagacija

Ako želite da razmnožite svoju Monsteru Peru, najbolje je to učiniti tokom prolećnih ili letnjih meseci. Koristite čiste makaze ili makaze da isečete tik ispod čvora na jednoj od loza vaše biljke.

Nakon uzimanja reznice, možete razmnožavati vodom ili sadnjom u zemlju. Stavite mesto koje ste iseći direktno u bilo koji medijum i koreni će početi da se formiraju. Ako se razmnožava u zemljištu, održavajte okolinu vlažnom dok vaša biljka ne uspostavi korenje.

Za više, pogledajte naš detaljni vodič za razmnožavanje biljaka Monstera.

Kada i kako presaditi Monstera Karstenianum
Monstera Peru ne treba često presađivanje. Razmislite o presađivanju svake dve do tri godine ili kada primetite da korenje raste kroz drenažne rupe.

Kada presađujete, povećajte samo jednu veličinu kontejnera ili oko inč ili dva šire od trenutne saksije biljke. Pratite korake u odeljku Kako saditi da biste osigurali da vaša Monstera uspeva u novom okruženju.

Za više, pogledajte naš detaljni vodič za presađivanje biljaka Monstera.

Uobičajeni problemi i kako ih lečiti

Znaci problema sa zalivanjem
Ako previše zalivate svoju Monstera Peru, možda ćete primetiti da joj listovi postaju žuti. Prekomerno zalivanje takođe može prouzrokovati da ova biljka razvije trulež korena.

Prilagodite raspored zalivanja biljke kako biste bili sigurni da prima vodu samo kada je gornjih nekoliko inča zemlje suvo. Uklonite sva područja oštećena truležom korena i presadite svoju Monsteru u čisto tlo.

S druge strane, podvodne biljke Monstera Peru će početi da padaju. Ako primetite da lišće izgleda beživotno ili uvelo, povećajte učestalost zalivanja.

Znaci da Monstera Peru postaje previše svetla
Vaša Monstera Peru će patiti ako se ostavi na direktnoj sunčevoj svetlosti. Previše svetlosti može izazvati smeđe, izgorele tačke na njegovom lišću. Ako primetite tragove opekotina, ponovo postavite biljku tako da prima samo indirektno svetlo.

Znaci problema sa temperaturom
Temperature ispod 65 stepeni Farenhajta mogu usporiti rast ove biljke. Ako temperature padnu ispod 50 stepeni Farenhajta, biljka može prestati da raste ili umre.

Ako primetite znake zastoja u rastu, premestite ga u okruženje sa temperaturom od 65 do 80 stepeni Farenhajta.

Uobičajene štetočine i bolesti
Iako je neuobičajeno da se Monstera Peru suočava sa problemima sa štetočinama ili bolestima, evo nekoliko na koje ćete želeti da pripazite.

Spider mite
Ljuskasti insekti
Mealibugs
Gljivični problemi poput truleži korena
Ako primetite najezdu štetočina, ručno uklonite vidljive insekte. Zatim koristite insekticid dok simptomi ne nestanu. Za gljivične infekcije, odrežite zahvaćena područja biljke i stavite ih u sveže, čisto tlo.

Osnovni alati za Monstera Peru
Osnovni alati za kućne biljke
Evo kompletne liste materijala koje ćete želeti da imate pri ruci za negu vašeg Monstera Peru.

Plastični kontejner sa drenažnim otvorima
Tanjir ili ukrasni lonac za uklanjanje viška vode
Dobro drenirajuća mešavina zemljišta
Višenamensko đubrivo ili đubrivo sa vremenskim oslobađanjem
Moss stub ili rešetka
Kanta za vodu
Očistite makaze ili makaze
Insekticid
Posuda sa šljunkom ako je potrebno za dodatnu vlažnost
Ovlaživač, ako je potrebno
Rukavice za rukovanje biljkom

Okončanje
Monstera karstenianum je savršen kandidat za ulepšavanje vaše kolekcije. Između svoje opuštene prirode i raskošnog lišća, ova biljka donosi vizuelnu privlačnost svakom prostoru. Sada kada znate kako da brinete o Monstera Peru, spremni ste da je predstavite kao najnovijeg člana vašeg doma.

Monstera Peru (Monstera Karstenianum) Česta pitanja:

Da li je Monstera Peru dobra sobna biljka?
Da, Monstera Peru je odlična sobna biljka, sve dok ispunjavate njene potrebe za negom.

Koliko velika Monstera Peru (Monstera karstenianum) postaje?
Vinova loza Monstera Peru može dostići dužinu između jednog i 20 stopa, u zavisnosti od uslova uzgoja.

Koliko brzo rastu biljke Monstera Peru (Monstera karstenianum)?
Monstera karstenianum je vrsta koja brzo raste. Njegova loza se može popeti i do 20 stopa kada dostigne zrelost.

Da li je Monstera Peru otrovna za pse i druge kućne ljubimce?
Da, Monstera Peru je toksična i za životinje i za ljude. Može izazvati oticanje grla i jezika.

Može li Monstera Peru tolerisati slabo osvetljenje?
Da, Monstera Peru može tolerisati slabo osvetljenje. Međutim, suviše slabo osvetljenje može dovesti do zastoja u rastu ili dugonoge loze.