Ultimativni vodic za postupanje sa zutim i smedjim liscem na biljkama kamelije

Kada posadite kameliju u svojoj bašti, verovatno računate na živopisno zimzeleno lišće i izvrsno cveće. Međutim, ponekad lišće kamelije može početi da postaje žuto ili smeđe. Nastavite da čitate da biste saznali o mogućim uzrocima ove promene boje i načinima za rešavanje problema.

Razlozi zašto lišće kamelije postaje žuto ili smeđe
Iako bismo želeli da vam ukažemo na jedan razlog zašto su vaši listovi kamelije izgubili svoju zelenu boju, ne možemo.

To je zato što postoji mnogo različitih razloga zašto lišće kamelije može postati žuto ili smeđe, uključujući probleme životne sredine, štetočine i bolesti. Vaš posao je da pogledate moguće uzroke promene boje lišća i utvrdite koji se odnosi na vašu biljku.

Suša
Dobro uspostavljene biljke kamelije mogu tolerisati kratke periode suše. Međutim, mlade biljke su manje sposobne da se nose sa stresom koji izaziva suša, što može dovesti do žutih ili smeđih listova na biljkama kamelije.

Zbog toga, držite tlo malo vlažnim dok se vaše biljke kamelije dobro ne postave.

Takođe je važno zapamtiti da potrebe biljke za vodom variraju u zavisnosti od životne sredine. Pošto se biljke same hlade transpiracijom (proces u kojem voda isparava iz lišća biljaka), pristup vodi je ključan tokom vrućih perioda.

Prekomerno zalivanje može dovesti do žutih ili smeđih listova na biljkama kamelije.
Tako je – previše vode takođe može dovesti do promene boje lišća!

Iako može zvučati kontraintuitivno, previše vode zapravo može sprečiti biljke da upijaju vodu.

Ako koreni biljaka stalno sede u vlažnom tlu, koreni mogu početi da trunu. Ako se to dogodi, biljkama je teško da apsorbuju vodu, kao i da završe razmenu gasova.

Cilj je da zemlja ostane vlažna, ali ne mokra. Količina koju treba da zalivate zavisi od mnogih faktora životne sredine, ali možete očekivati da ćete zalivati kameliju jedan do tri puta nedeljno.

Dok prekomerno zalivanje može dovesti do problema sa upijanjem vode i razmenom gasa, tako može i nepravilan tip zemljišta.

Biljke kamelije preferiraju dobro drenirano i dobro provetreno tlo. Zbog toga mogu nastati problemi ako posadite kamelije u zbijenim ili teškim glinovitim zemljištima.

Otpuštanje tla viljuškom za kopanje pre sadnje može pomoći da se poboljša i aeracija i drenaža. A mešanje u malo gotovog komposta takođe može pomoći u poboljšanju teksture i strukture tla.

Oštećenje od smrzavanja
Većina vrsta kamelije je umereno otporna na hladnoću i može da preživi temperature i do 0ºF. Iako tačna tolerancija na hladnoću zavisi i od vrste i od sorte, kamelije su generalno otporne na USDA zone 6 ili 7.

Međutim, izuzetno niske temperature ili produženi hladni periodi mogu oštetiti lišće kamelije. Ako temperatura padne ispod 0ºF, lišće može izgoreti od mraza.

Kako se listovi odmrzavaju, često izgledaju kao da su naprašeni slojem braon boje. Ova promena boje je znak oštećenja tkiva.

Dugi periodi ekstremne hladnoće mogu oštetiti celu biljku i čak dovesti do njene smrti. Zbog toga morate zaštititi svoje biljke kamelije od ove hladnoće.

Jedna od opcija je da posadite svoju kameliju u kontejnere i prenesete biljke u zaštićeno područje tokom zime. Ako se odlučite za ovu metodu, postavite biljke na hladno mesto (poput garaže), a ne u toplu kuću.

Ako se očekuje da će temperature dostići 0ºF samo na kratko, možete ostaviti biljke u zemlji. Jako malčirajte oko osnove biljke drvenom ivercom ili slamom da biste zaštitili koren biljke.

Oštećenje od sunca može dovesti do žutih ili smeđih listova na biljkama kamelije.
Mnoge vrste kamelije ne mogu da podnesu jako popodnevno sunce. Ovi oštri zraci mogu oštetiti tkiva listova, uzrokujući da lišće postane žuto, belo ili smeđe.

Vremenom će oštećeni listovi verovatno pasti sa biljke. Međutim, novi listovi će nastaviti da rastu normalno.

Najbolji način da sprečite oštećenja od sunca je da zaštitite svoje biljke kamelije od direktnog popodnevnog svetla. Ovo bi moglo uključivati postavljanje biljaka na istočnoj strani kuće ili njihovo sađenje u području koje prima prošarano svetlo.

Štetočine koje sišu sok
Male štetočine kao što su lisne uši, paukove grinje, tripsi i krljušti koriste svoje usne organe za pirsing i sisanje da uklone biljni sok. Kada mnogi od ovih štetočina napadnu lišće kamelije, listovi mogu promeniti boju.

Ako primetite puno ovih štetočina, možete ih suzbiti tako što ćete ih prskati neem uljem ili insekticidnim sapunom.

Česta pitanja o žutom ili smeđem lišću na kamelijama:
Šta je moje lišće kamelije žuto?
Listovi kamelije mogu požuteti zbog suše, prekomernog zalivanja, oštećenja od sunca, hladnoće, štetočina koje sisaju sok i još mnogo toga.

Da li će žuti listovi kamelije ponovo postati zeleni?
Jednom listovi kamelije postaju obojeni, malo je verovatno da će se vratiti u prvobitno zeleno stanje. Međutim, novi listovi će verovatno biti zeleni i zdravi.

Okončanje:
Može postojati više različitih razloga zašto lišće kamelije može postati žuto ili smeđe, uključujući probleme životne sredine, štetočine i bolesti. Ne zaboravite da pogledate moguće uzroke promene boje lišća i odredite koji se odnosi na vašu biljku za najbolji način delovanja.

Za više, pogledajte naš detaljni vodič o značenju i simbolici kamelija i otkrijte naše omiljene vrste cvetova crvene, bele i ružičaste kamelije.