Zasto moja biljka aloje ima smedje mrlje i kako to popraviti

Kada su biljke aloe srećne i zdrave, njihovi listovi su živozeleni. Međutim, ponekad biljke aloje razvijaju probleme koji dovode do smeđih mrlja na listovima. Nastavite da čitate da biste saznali o nekim od razloga zašto vaša biljka aloje može imati smeđe mrlje.


Uzroci smeđih mrlja na listovima aloje
Razne različite bolesti mogu izazvati smeđe mrlje na listovima aloe. Evo nekih od najčešćih uzroka.

Rđa aloje je gljivična bolest koju izazivaju patogeni Phakopsora pachifhiza i Phakopsora meibomiae. Ove gljive napadaju spoljašnji deo listova, uzrokujući promene boje.

Pege od rđe aloje mogu početi svetlo žute ili narandžaste pre nego što postanu smeđe ili crne. Vremenom, pege će se stvrdnuti, a zaraženi listovi mogu pasti.

Drugi znaci rđe aloje mogu uključivati narandžaste mase spora na dnu listova biljke.

Aloja rđa se češće javlja u hladnim i vlažnim uslovima.

Generalno, smeđe mrlje uzrokovane rđom aloje nisu razlog za zabrinutost. Dok zaraženi listovi mogu pasti, novi listovi mogu ostati zdravi.

Antracnoza

Antraknoza je opšti termin koji se koristi za opisivanje grupe gljivičnih bolesti koje izazivaju tamne mrlje na listovima. Jedna gljiva koja može izazvati antraknozu u biljkama aloje je Colletotrichum gloeosporioides.

Znaci antraknoze u biljkama aloje uključuju tamnozelene ili smeđe mrlje različitih veličina. Ove tačke obično izgledaju natopljene vodom i utonule.

Kako bolest napreduje, mrlje često potamne i razvijaju crvenkaste centre. Broj pega se takođe može povećati i formirati velike mrlje trulog tkiva.

Ako primetite antraknozu na vašem planu za aloju, najbolje je da obrezujete zaraženo tkivo. Odložite maramicu i obezbedite dezinfekciju svih alata pre i posle rezidbe.

Antraknoza može ostati u stanju mirovanja u zemljištu. Zbog toga ćete možda želeti da presadite biljku aloje u svežu mešavinu za saksije nakon uklanjanja zaraženih listova.

Bolest pegavosti listova
Bolest koja je jednostavno poznata kao bolest pegavosti listova može biti uzrokovana patogenom Alternaria alternata i vrstama iz roda Curvularia.

Pege uzrokovane Alternaria alternata obično se prvo pojavljuju kao tamno smeđe, okrugle i utonule. Kako bolest napreduje, pege mogu razviti koncentrične krugove sa različitim nijansama crvenkaste i braon boje.

Na kraju, pege će se širiti, a čitavo lišće može postati smeđe i smežurano (i biljka može pokazati znake opadanja).

Gljive iz roda Curvularia izazivaju tamno smeđe mrlje koje izgledaju natopljene vodom. Takođe može postojati izgled natopljen vodom oko spoljne ivice pega.

Kako ove mrlje stare, mogu izgledati šugave i svetlo smeđe ili sive.

Kako sprečiti smeđe mrlje na aloji

Pošto različiti patogeni mogu izazvati smeđe mrlje na biljkama aloje, može biti teško tačno identifikovati šta uzrokuje ružne fleke. Dobra vest je da su preventivne strategije iste svuda.

Gljive se šire u vlažnim uslovima. Stoga, veliki deo vaše preventivne strategije uključuje kontrolu vlage.

Prvo, održavajte nisku vlažnost. Biljke aloje preferiraju suv vazduh sa manje od 50% vlažnosti.

Zatim zalijte svoju biljku aloe samo kada se gornja dva do tri inča zemlje osuši. Prekomerno zalivanje može dovesti do stalno vlažnog tla, podstičući razvoj i širenje bolesti.

Takođe bi trebalo da koristite mešavinu za saksije koja dobro drenira i posudu sa drenažnim rupama.

Pored održavanja uslova suvim, takođe treba da vodite računa o tome da izbegnete unošenje patogena. Pregledajte nove biljke pre nego što ih unesete u svoj dom i koristite pouzdano zemljište za saksije aloje.

Kako lečiti smeđe mrlje na aloji
U većini slučajeva, trebalo bi da odrežete zaraženo tkivo i odložite ga. Uverite se da dezinfikujete sve alate pre i posle rezidbe.

Nakon što obrezujete, pokušajte da smanjite vlagu u vazduhu i zemljištu. Ako pratite ove korake, vaša biljka aloje bi se trebalo oporaviti. Biljke aloje će takođe imati koristi od laganog đubrenja svake sezone.

Održavajte svoju biljku aloe zdravom
Gljivične bolesti su uzrok broj jedan smeđih listova na biljkama aloje. Verovatno ćete izbeći ove probleme tako što ćete održavati niske nivoe vlage u vazduhu i zemljištu. Uz dužnu pažnju i pažnju, vaše biljke aloje će uspevati godinama koje dolaze.

Za više, pogledajte naš detaljni vodič za negu biljaka aloje kod kuće.