Zasto mi listovi hibiskusa postaju zuti uobicajenih uzroka

Biljke hibiskusa osvetljavaju baštu svojim velikim cvetovima i prelepim lišćem . Međutim, ponekad listovi hibiskusa gube svoj zeleni sjaj i počinju da blede. Istražićemo neke uobičajene razloge zašto vaši listovi hibiskusa mogu da požute i načine da popravite promenu boje.

Previše vode
Prekomerno zalivanje je jedan od najčešćih razloga zbog kojih listovi hibiskusa požute. Dok biljke hibiskusa vole da im je zemlja vlažna, ne vole da sede u vlažnom ili zasićenom tlu.

Ako previše zalivate svoj hibiskus ili ga posadite u slabo drenirano zemljište, korenje možda neće moći pravilno da razmenjuje vazduh i hranljive materije. Vlažna tla će takođe povećati šanse da koren hibiskusa razvije trulež korena .

Gniloba korena se odnosi na višestruke gljivične patogene koji mogu izazvati propadanje korena. Kada se to dogodi, korenje ne može da preuzme vodu ili hranljive materije niti potpunu razmenu gasa, što sve može dovesti do žutih listova.

Ako vam se zemlja čini da je stalno vlažna, možete smanjiti količinu zalivanja biljaka. Dok će temperatura, sunčeva svetlost i vrsta zemljišta uticati na to koliko često treba da zalivate, trebalo bi da zalivate kada su gornja dva inča zemlje suva na dodir.

Većina biljaka hibiskusa zahteva najmanje šest sati dnevnog direktnog svetla da bi uspela. Ako vaša biljka hibiskusa raste u punoj ili delimičnoj senci, možda ne dobija svetlost koja joj je potrebna.

Hibiskusu, kao i svim biljkama, potrebna je svetlost za završetak fotosinteze. Ovo je proces koji biljke koriste za pretvaranje sunčeve svetlosti, vode i ugljen-dioksida u ugljene hidrate, kiseonik i vodu.

Bez dovoljno svetla, biljke hibiskusa ne mogu pravilno da završe fotosintezu. To može dovesti do nedostatka ugljenih hidrata i nemogućnosti da se završe osnovni procesi biljaka.

Žuto lišće je jedan od simptoma koji može ukazivati na to da vaša biljka nema energiju koja joj je potrebna za napredovanje. Ako sumnjate da vaš hibiskus ne dobija dovoljno svetlosti, pokušajte da ga premestite na svetlije mesto.

Hladne temperature
Kada je u pitanju odgovarajuća temperatura, moraćete da obratite veliku pažnju na vrstu hibiskusa koju uzgajate. Postoje dve glavne vrste hibiskusa: tropski hibiskus i izdržljiv hibiskus .

Tropski hibiskus je porijeklom iz vrućih područja gdje se temperature rijetko spuštaju ispod 50 ° F. Stoga, oni mogu početi da doživljavaju smanjenje zdravlja (kao što je žutilo lišća) ako temperature konstantno padaju ispod 50 ° F.

Ako očekujete hladnoću, možete premestiti tropski hibiskus u saksiji u zatvorenom prostoru ili pokriti biljke na otvorenom pokrivačem ili ćebetom. Samo se pobrinite da uklonite pokrivač kada sunce izađe i temperatura se zagreje.

Izdržljivi hibiskus, s druge strane, može preživeti temperature ispod niskih 0 ° F. Međutim, ova vrsta hibiskusa će izgubiti listove kada dođe hladnije vreme.

Nedostatak hranljivih materija

Kao i svim biljkama, hibiskusu su potrebni različiti hranljivi sastojci da bi uspeo.

Žuto lišće može ukazivati na to da biljkama hibiskusa nedostaje jedan ili više hranljivih sastojaka. Jedan od načina da se utvrdi koja im hranljiva materija može nedostajati je da pogledate koji listovi su žuti.

Ako su stariji listovi žuti, ali novi listovi su zeleni, biljci nedostaje pokretna hranljiva materija poput azota, fosfora ili magnezijuma. A ako su novi listovi žuti, ali stari rast je zelen, biljkama možda nedostaje nepokretna hranljiva materija poput sumpora, gvožđa ili mangana.

Nedostatak hranljivih materija možete otkloniti primenom lagane doze đubriva kao što je Espoma Organic Flover-Tone .

Nepravilan pH zemljišta
Dok se većina ljudi koncentriše na prisustvo hranljivih materija u zemljištu, važno je zapamtiti da pH ​​zemljišta takođe ima veliki uticaj na dostupnost hranljivih materija.

Ako je pH previsok ili prenizak, biljke hibiskusa neće moći da usvoje određene hranljive materije. Trebalo bi da težite da pH ​​vrednost bude blago kisela do neutralna, između 6,0 i 7,0.

Možete smanjiti pH tla dodavanjem sumpora i povećati pH tla dodavanjem kreča. Međutim, imajte na umu da može proći nekoliko meseci da ovi materijali promene pH vrednost.

Često postavljana pitanja:

Hoće li žuti listovi hibiskusa postati zeleni?
Malo je verovatno da će listovi hibiskusa ponovo postati zeleni kada postanu žuti. Međutim, i dalje se mogu pojaviti novi zeleni listovi.

Da li preterano zalivanje hibiskusa izaziva žuto lišće?
Da, prekomerno zalivanje biljaka hibiskusa može prouzrokovati da lišće požuti. Održavajte zemlju vlažnom, ali ne mokrom.

Žuti listovi hibiskusa: omotavanje
Brojni faktori mogu uzrokovati da listovi hibiskusa požute, uključujući niske temperature, prekomerno zalivanje i nedostatak svetlosti. Dajte sve od sebe da utvrdite problem sa kojim se vaša biljka suočava da biste rešili problem.