Zahtevi za osvetljenje biljaka Monstera osnovni saveti

Sve što treba da znate o zahtevima za osvetljenje biljaka Monstera kod kuće
Sa impresivnim oblicima i velikim listovima, biljke Monstera se lako vole. A pošto postoji toliko mnogo sorti Monstera, postoji biljka za svakoga! Bez obzira koju vrstu Monstere imate, važno je da obezbedite odgovarajuću količinu i vrstu svetlosti. Ovde ćemo pokriti sve što treba da znate o zahtevima za osvetljenje biljaka Monstera.


Zahtevi za osvetljenje biljaka Monstera – najvažnije
Biljke monstere najbolje rade kada dobiju 5+ sati jarke, indirektne svetlosti, ali mogu dobro da rade i pri srednjem do slabom osvetljenju.
Izbegavajte direktnu svetlost, jer to može da spali lišće.
Dobro mesto je nekoliko stopa udaljeno od prozora okrenutog prema jugu, istoku ili zapadu.

Zašto je svetlost važna za biljke

Pre nego što zaronimo u detalje u vezi sa svetlom za Monstere, dobro je razumeti zašto je svetlost važna za biljke.

Biljke se oslanjaju na svetlost koja im pomaže da pretvore ugljen-dioksid i vodu u kiseonik i ugljene hidrate. Ovaj proces je poznat kao fotosinteza. Bez svetlosti, biljke ne mogu proizvesti energiju koja im je potrebna za rast i završetak neophodnih procesa.

Dok sve biljke zahtevaju svetlost, ne zahtevaju sve biljke istu količinu ili vrstu svetlosti. Razumevanje sledećih termina je od pomoći u razumevanju zahteva za svetlošću.

Jarko direktno svetlo
Intenzivna je, nefiltrirana svetlost. Ako biljku stavite napolje po sunčanom danu ili blizu sunčanog prozora, ona bi dobila jarko direktno svetlo. Ova vrsta svetlosti rezultira senkama.

Jarko indirektno svetlo
Odnosi se na puno svetlo koje nije direktno od sunčevih zraka. Unutrašnjost sobe sa prozorom okrenutim prema jugu ima ovu vrstu svetlosti.

Filtrirano svetlo
Da li je svetlost koja prolazi kroz objekat kao što je prozirna zavesa ili krošnja šume. Često je sličan jakom indirektnom svetlu.

Slično je senovitim uslovima. Često se nalazi u sobama sa prozorima okrenutim prema severu ili hodnicima i ulazima bez prozora. Određene vrste biljaka mogu da napreduju bez sunčeve svetlosti ili minimalnog izlaganja svetlosti.

Native Monstera svetlosni uslovi

Biljke monstere su porijeklom iz tropskih šuma u ​​Centralnoj Americi. Neke vrste Monstera rastu na šumskom tlu, a druge izlaze iz zemlje i penju se na veće drveće i žbunje.

Pošto monstere žive u šumi, nisu izložene mnogo direktnoj svetlosti. Umesto toga, oni primaju indirektnu svetlost koja je prošla kroz krošnje šume. U zavisnosti od debljine krošnje, monstere mogu dobiti jako, srednje ili slabo osvetljenje.

Znaci da vaša biljka Monstera prima previše svetla

Ako primetite da vaša biljka doživljava nešto od sledećeg, postoji velika šansa da dobija previše svetla.

Ako primetite bele, smeđe, žute mrlje ili opuštene listove na listovima vaše Monstere, postoji velika šansa da dobija pogrešnu vrstu svetlosti. Direktno sunce će spaliti lišće Monstere, što će na kraju dovesti do mrtvog tkiva.

Ako sunčevi zraci direktno pogađaju vašu biljku, poželećete da promenite osvetljenje. Možete dodati prozirnu zavesu na svoj prozor ili pomeriti biljku nekoliko stopa od prozora.

Važno je napomenuti da žute i smeđe mrlje takođe mogu biti uzrokovane prekomernim ili nedovoljno zalivanjem biljke Monstera, kao i bolesti biljaka. Ako vaša biljka Monstera ne prima direktnu svetlost, njena promena boje verovatno nije posledica previše svetla. Nedostatak rasta takođe može biti pokazatelj da je vaša biljka monstera vezana za koren i da joj je potrebno presađivanje.

Znaci da vaša biljka Monstera ne prima dovoljno svetla

Dok biljke Monstera mogu da podnesu niske nivoe svetlosti, najbolje se ponašaju na srednjem do direktnom svetlu. Ako primetite nešto od sledećeg, postoji velika šansa da bi vaša biljka mogla imati koristi od više svetlosti.

Sporo rast
Ako vaša monstera raste sporo, ali inače izgleda zdravo, možda ne dobija dovoljno svetlosti. Biljkama je potrebna svetlost da bi im pomogla da proizvode ugljene hidrate, a čudovišta nisu izuzetak.

Ako ne primetite nove listove tokom nekoliko meseci, pokušajte da premestite biljku negde gde dobija više svetlosti.

Pošto će vaša biljka zimi dobijati manje svetlosti, ona će za to vreme usporiti svoj rast. Ne morate da brinete ili pomerate svoju Monsteru; vaša biljka će nastaviti da raste kako se nivo svetlosti povećava u proleće.

Nedostatak fenestracija
Fenestracije su zvanični naziv za rupe u listovima monstere. Ove rupe su veliki deo onoga što određene Monstere čini tako magičnim! Stoga je razočaravajuće ako vaša biljka proizvodi samo čvrste listove.

Dok biljke Monstera mlađe od tri godine možda nemaju fenestracije, starije biljke bi ih trebale razviti. Ako vaša Monstera radi nema mnogo rupa, verovatno je to zbog neprikladnog okruženja.

Jedan od glavnih uzroka je nedostatak svetlosti. Da biste rešili ovaj problem, premestite biljku na mesto gde dobija svetlije svetlo. Ipak, trebalo bi da izbegavate direktno svetlo.

Da li je svim Monstera biljkama obično potrebna ista izloženost svetlu?

Iako su sva čudovišta pripadnici istog roda, postoji mnogo različitih vrsta. Neke vrste koje se obično drže kao kućne biljke uključuju Monstera deliciosa, Monstera adansonii i Monstera oblikua.

Sve ove biljke imaju različite oblike, ali sve najbolje rastu na indirektnom svetlu. Jarko do srednje svetlo je najbolje, ali biljke mogu izdržati niže nivoe svetlosti.

Ako imate raznoliku biljku Monstera, izuzetno je važno da se uverite da ove biljke dobijaju dovoljno svetlosti. Pošto ove sorte nemaju toliko hlorofila kao zelene monstere, one imaju smanjenu sposobnost fotosinteze. Zato ih držite u prostoru koji prima jako, ali indirektno svetlo.

Najbolja izloženost svetlu za biljke Monstera koje se uzgajaju u zatvorenom prostoru

Do sada znate da monstere zahtevaju indirektno svetlo i generalno bolje napreduju u dobro osvetljenim prostorijama, ali takođe mogu da tolerišu sredine za uzgoj sa srednjim ili slabim osvetljenjem. Nekoliko ključnih razmatranja kojih treba imati u vidu:

Izbor najbolje lokacije
Kada dođe vreme da izaberete najbolju lokaciju za vašu biljku Monstera, imate nekoliko opcija. Jedno sjajno mesto za vašu biljku monstera je nekoliko stopa udaljeno od prozora okrenutog prema jugu, istoku ili zapadu. Sve ove lokacije će dobiti adekvatnu količinu svetlosti. Izbegavajte da biljku postavljate ispred prozora, jer je to može izložiti direktnom svetlu i promaji.

Ako nemate mesto blizu prozora, ne brinite! Čudovišta će biti srećna u unutrašnjosti sobe, sve dok nije potpuno mračno.

A ako živite u super svetlom stanu ili kući, uvek možete staviti prozirne zavese preko prozora da biste filtrirali svetlost.

Rotiranje vaše biljke Monstera
Ako svoju biljku Monstera postavite na područje koje prima svetlost samo iz jednog smera, dobra je ideja da rotirate biljku svakih nekoliko meseci. Ovo će sprečiti da vaša biljka raste postrance dok poseže za svetlom.

Doba godine
Još jedna stvar koju treba uzeti u obzir je doba godine. Pošto je prirodno okruženje Monstera blizu ekvatora, one dobijaju slične količine svetlosti tokom cele godine.

Međutim, kako se više udaljavate od ekvatora, leta postaju svetlija, a zime tamnije. Dobra vest je da biljke Monstera to mogu da podnesu, tako da ne morate da obezbeđujete dodatno osvetljenje tokom mračnih zimskih meseci. Njihov rast će se usporiti tokom zime, ali ovo nije razlog za brigu.

Upakovati
Obezbeđujući svojoj biljci Monstera odgovarajuću vrstu i količinu svetlosti, na kraju ćete dobiti zdravu biljku u kojoj možete uživati godinama koje dolaze. Ne zaboravite da izbegavate direktne zrake i obezbedite jako do srednje svetlo.

Česta pitanja o preferencijama svetla za biljke Monstera
Da li je Monstera biljka pri slabom osvetljenju?
Biljke monstere su tolerantne na niz indirektnih svetlosnih uslova i dobro će rasti u uslovima slabog osvetljenja.

Može li monstera rasti na veštačkom svetlu?
Veštačka svetla za rast mogu se koristiti u prostorijama koje primaju minimalnu ili nikakvu izloženost prirodnom svetlu kako bi se pomoglo u razvoju rasta biljaka Monstera u zatvorenom prostoru. Samo budite sigurni da koristite postavku na niskom nivou i idealno ne izlažite biljku direktnom veštačkom svetlu tokom dužeg vremenskog perioda.

Može li Monstera da živi u senci?
Prirodno stanište za većinu biljaka Monstera je pod krošnjama šume u senci okolnih stabala i lišća, tako da će srećno rasti u zasjenjenim uglovima u većini domova i kancelarija.

Koliko svetla treba čudovište?
Biljke monstere najbolje rade kada dobiju 5+ sati jarke, indirektne svetlosti, ali mogu dobro da rade i pri srednjem do slabom osvetljenju.

Kako da znam da li moja Monstera dobija previše sunca?
Ako primetite bele, smeđe ili žute mrlje na listovima vaše Monstere, postoji velika šansa da dobija previše svetla. Direktno sunce će takođe spaliti lišće Monstere, što će na kraju dovesti do mrtvog tkiva.