Kako ubrati orezati i osušiti sveže ubranu lavandu

Sve što treba da znate o obrezivanju i sušenju sveže lavande kod kuće
U ovom zgodnom vodiču ćemo pokriti sve od obrezivanja grmlja lavande do najboljih metoda za sušenje i čuvanje ovih veličanstvenih ljubičastih cvetova dugo nakon završetka sezone žetve. Lavanda je jednostavno, jedna od najmagičnijih biljaka koje baštovan može da uzgaja. Kao moćan oprašivač i drevna lekovita biljka koja je bogata simboličkom vrednošću, nema nedostatka razloga za održavanje zdravih zaliha lavande. Kao i mnoge drvenaste trajnice, lavanda povremeno uživa u dobroj frizuri kako bi se obezbedio snažan ponovni rast. Prevod? Mnogo svežih cvetova lavande u kojima možete uživati – to jest, pod pretpostavkom da znate kako da ih sačuvate.

Bez obzira da li imate baštu punu lavande, ili samo pokušavate da smislite najbolji način da osušite sveže cvetove lavande koje ste srećom stekli – došli ste na pravo mesto. Evo svega što treba da znate o sušenju sveže lavande.


Kako orezati lavandu
Uspeh u sušenju svežih cvetova lavande počinje pravilnim navikama obrezivanja. U zavisnosti od vrste lavande koju uzgajate, vremena i predlozi rezidbe se malo razlikuju. Imajte na umu da je uvek moguće iseći male količine lavande tokom vegetacije. Međutim, verovatno ćete imati više za sečenje (i biljku boljeg oblika) ako se držite obrezivanja celog grma jednom godišnje. Evo pregleda tri glavne vrste lavande, plus sve detalje o tome kako i kada ih orezati.

Obrezivanje engleske lavande
Najotpornija lavanda od ove tri, engleska lavanda (Lavandula angustifolia) se često nalazi u severnim baštama sa hladnim zimama. U okviru ove sorte lavande, između ostalih, naći ćete uobičajene sorte poput Munstead, Betti Blue, Miss Katherine i Buena Vista.

Englesku lavandu najbolje je orezati u jesen, jer ove sorte mogu izdržati zime čak i nakon velike frizure (za razliku od narednih vrsta na ovoj listi). Da biste obrezali svoju englesku lavandu, odrežite jednu polovinu do dve trećine novog rasta. Ne zaboravite da sledite najbolje prakse obrezivanja tako što ćete seći iznad čvorova listova ili bočnih grana. Takođe ćete želeti da budete svesni oblika vaše biljke lavande kada je obrezujete, i trebalo bi da težite da odsečete novi rast, a istovremeno oblikujete svoju biljku u zaobljen humak. Ovo će osigurati da sledeće sezone preraste u isti željeni okrugli oblik!

Obrezivanje francuske lavande
Budući da ste delikatnija vrsta lavande, poželećete da obrezujete francusku lavandu (Lavandula dentata) krajem leta (za razliku od sredine jeseni) kako biste biljci dali dovoljno vremena da se prilagodi između rezidbe i hladnijih zimskih meseci.

Stručnjaci preporučuju orezivanje ne više od jedne trećine visine biljke i posebno pazite da se ne približite drvenim komadićima – koji zapravo mogu oštetiti vašu lavandu ako se isečete.

Obrezivanje španske lavande
Obrezivanje sorti španske lavande (Lavandula stoechas) kao što su Anouk i Vinter Bee takođe treba obaviti pažljivo. Pridržavajte se istih smernica kao kada obrezujete francusku lavandu – odrežite je ranije nego što biste to uradili englesku lavandu i ostavite više biljke netaknuto, uzimajući samo jednu trećinu.

Više detalja o obrezivanju i razmnožavanju lavande naći ćete ovde.

Metode sušenja lavande
Kada završite sa obrezivanjem grmlja lavande, vreme je da započnete proces sušenja. Za male snopove lavande, često možete da ih osušite kako jesu, stojeći u vazi (bez vode). Ali kada imate više nego puni buketa, poželećete da sledite jedan od ovih metoda sušenja u nastavku.

Viseći u snopovima

Ovo je moj lični omiljeni način sušenja lavande, posebno zbog toga kako veličanstveno izgleda i miriše viseća lavanda. Takođe je odlična opcija za ljude koji nemaju adekvatan prostor za stolom da polože stvari na sušenje.

Da biste okačili svoju lavandu, trebaće vam gumene trake, velike spajalice (veličina Jumbo najbolje funkcioniše) i tamno suvo mesto za kačenje biljaka. Ja lično volim da u najtamnijem uglu moje kuhinje zavučem parče konca između dva eksera i tamo okačim lavandu da se osuši.

Odabir mesta koje je i tamno i suvo je važan jer sunčeva svetlost zapravo može oštetiti vaše osušene cvetove, dok prevelika vlažnost može dovesti do plesni. Ako živite u prirodno vlažnom okruženju, razmislite o pokretanju ventilatora ili držanju otvorenih prozora u blizini vaše stanice za sušenje kako biste osigurali da vaše biljke dobiju adekvatnu ventilaciju.

Da biste osušili lavandu, počnite tako što ćete je grupirati u snopove koji nisu veći od grla pivske flaše. Čvrsto omotajte svoje snopove gumenom trakom, a zatim držite oba kraja velike spajalice i odvojite unutrašnji deo od spoljašnjeg dela da biste napravili dvostranu kuku (trebalo bi da izgleda kao izduženo izobličeno „S“). Pričvrstite jedan kraj kuke na vašu gumenu traku i ne na vašu stalak za sušenje ili kanap. Obezbedite adekvatan razmak između svakog snopa kako biste omogućili cirkulaciju vazduha.

Dok neki ljudi vole da koriste kanap za umotavanje biljaka za sušenje, ja više volim gumene trake. Svež biljni materijal ima tendenciju da se skuplja prilikom sušenja, a gumene trake mogu da se prilagode ovoj promeni širine, dok kanap neće – što može dovesti do toga da veliki deo vašeg biljnog materijala padne na zemlju.

Izloženo na ekranima

Ako slučajno imate stabilan površinski prostor za sušenje lavande, onda je polaganje druga opcija. Lavanda se, kao i većina biljaka, najbolje suši uz dosta ventilacije, što čini korišćenje paravana (ili perforiranog metalnog stola) poželjnijim. Ako nemate pristup ovim stvarima, možete jednostavno da položite čistu krpu na sto i rutinski rotirate svoju lavandu kako biste osigurali da se podjednako dobro suši sa svih strana.

Ne zaboravite da izaberete površinu koja će omogućiti da se vaša lavanda osuši na samo jednom nivou (što znači da stabljike nisu nagomilane jedna na drugu). Takođe je dobro napomenuti da sušenje lavande na ovaj način obično traje nekoliko nedelja ili više u zavisnosti od toga u kojoj klimi živite.

Stručni saveti za uspešno sušenje
Ventilacija je ključna, posebno ako živite u vlažnoj klimi. Obavezno otvorite prozore ili razmislite o pokretanju ventilatora u blizini (ne na) lavande koja se suši kako biste osigurali da se vlaga ne zarobi između stabljika.

Sunčeva svetlost može oštetiti vaše bilje koje se suši, kako po boji, tako i po mirisu, kao i po lekovitosti (ako sadite da napravite bilo šta od njih), pa izaberite tamno mesto da osušite lavandu kad god je to moguće.

Nakon nekoliko nedelja strpljivog čekanja da se vaša lavanda osuši, počećete da se pitate da li je „spremna“. Da biste saznali kada se vaša lavanda dovoljno osušila da bi se odložila (ili koristila za pravljenje ukusnog infuziranog ulja), poželećete da sprovedete ono što se zove brzi test. Uzmite stabljiku iz svoje kolekcije za sušenje i pogledajte da li možete da je slomite. Ako ne možete, vašoj lavandi treba više vremena. Ako možete, testirajte nekoliko drugih stabljika (iz različitih oblasti). Kada imate nekoliko koje se mogu prepoloviti kao grančica, vaša lavanda je dovoljno suva da je možete odložiti.

Imajte na umu da ako planirate da koristite svoju lavandu u pravljenju venaca, možda nećete želeti da dozvolite da se ovako osuši. Kao što možete zamisliti, lavandu koja je dovoljno suva da pukne biće teško oblikovati u kružni kalup za venac.

Kako čuvati sušenu lavandu
Postoji nekoliko načina za čuvanje i korišćenje vaše sušene lavande, o čemu ćemo ovde zaroniti.

Papirne kese

Kao privremeno rešenje (idealno šest meseci ili manje), papirne kese dobro rade za skladištenje suvog biljnog materijala, uključujući lavandu. Ovo takođe dobro funkcioniše ako želite da vaše stabljike ostanu netaknute, a ne da ih skinete i samo sačuvate cveće. Preporučujemo da označite svoje torbe i da ih čuvate (preklopljene) u hladnom, suvom ormariću.

Staklene tegle

Za one koji žele da svoju sušenu lavandu zadrže svežom duže od nekoliko meseci, najbolje rade zatvorene staklene tegle (poput onih koje se koriste u konzerviranju). Opet, obavezno označite svoju teglu detaljima, uključujući vrstu lavande, gde ste je ubrali i datum.

Imajte na umu da ova metoda najbolje funkcioniše za one koji žele da sačuvaju samo cveće, a ne celu stabljiku. Da biste zadržali svoje cvetove lavande (bez stabljike), jednostavno ručno skinite cvetove sa stabljike. Ako imate osetljivu kožu ili sinuse, možda ćete želeti da to uradite napolju, noseći rukavice, jer ovi aromatični cvetovi odaju dosta mirisa, čak i nakon što se osuše!

Plastične kese za hranu
Ako želite da očuvate čitave stabljike lavande netaknute i da ih čuvate na duži vremenski period, velike plastične kese za hranu dobro rade. Ovo će zadržati vaše cvetove sveže, a istovremeno će vam omogućiti da očuvate stabljike i cveće na jednom mestu.

Stvari koje možete napraviti od sušene lavande

Sada dolazi zabavni deo. Imate gomilu sušene lavande, ali šta da radite sa njom? Cvetovi lavande su sjajni pokloni, bilo netaknuti kao buketi ili samo cveće u platnenim torbama. Takođe možete da bacite ove torbe u svoje ormane da zaštitite svoju odeću od štetočina ili da budete lukavi sa svojim stabljikama i ugradite ih u vence i druge sušene cvetne aranžmane.

Za one koji žele da urone veliki prst u kuhinjsko herbalizam, takođe možete da unesete svoje osušene cvetove lavande u ulje za neverovatnu poslasticu za negu kože. Ne nedostaje stvari koje možete napraviti sa svojom sušenom lavandom, pa budite kreativni, zabavite se i obavezno podelite obilje sa prijateljima i porodicom.