Listovi potosa postaju žuti uobičajenih razloga

Zašto listovi vaše biljke pothos postaju žuti i kako to popraviti

Ako je na vašem dragocenom pothosu počelo da žuti lišće, niste sami. Požutjelo lišće je čest problem, ne samo u Pothosu, već i kod svih sobnih biljaka. To je zato što postoji mnogo uzroka za problem, u rasponu od jednostavnog nedostatka vode do ozbiljnog problema sa štetočinama ili bolestima. Pogledajte ovaj vodič da biste saznali šta je sa vašim Pothos-om.


Zašto moje pothos lišće postaje žuto – najvažnije

Postoji mnogo razloga za žutilo lišća u biljkama Pothosa. Najčešće je prekomerno zalivanje, ali i nedovoljno zalivanje, netačne temperature, štetočine i bolesti ili jednostavno starost biljke. Obezbedite svom Pothosu odgovarajuće uslove i negu dok proveravate da li ima znakova stresa kako biste sprečili žutilo lišća.

13 uobičajenih razloga zašto listovi vaše biljke pothos postaju žuti

Listovi potosa postaju žuti (13 uobičajenih razloga)

1) Nedostatak vode
Iako biljke Pothosa nisu teški korisnici vode, ne mogu se ostaviti da se osuše na duži period.

Ako je tlo potpuno suvo, ćelije u biljci će izgubiti svu svoju vodu, nesposobne da drže biljku da zadrži svoj oblik. Kako je voda sredstvo za hranljive materije koje putuju oko biljke, oni će takođe postati u nedostatku hranljivih materija, pa će listovi postati žuti.

Ako primetite da lišće požuti zbog nedovoljnog zalivanja, počnite sa zalivanjem potosa odozdo. Napunite kantu ili sudoper sa dovoljno vode da dođe do polovine lonca i ostavite u vodi oko 15-30 minuta dok zemlja ne prestane da uvlači vodu.

Pošto se tlo može zbiti nakon zalijevanja, ova metoda će osigurati da je tlo potpuno zasićeno tamo gdje je to potrebno korijenima.

Da biste sprečili problem u budućnosti, zalijte čim se gornjih nekoliko centimetara zemlje osuši i nikada ne ostavljajte zemlju da se potpuno osuši.

2) Prekomerno zalivanje
Dok je nedovoljno zalivanje nesumnjivo rizik, prekomerno zalivanje je mnogo češće. Vlasnici sobnih biljaka imaju najbolje namere, pokušavajući da osiguraju da se njihove biljke ne osuše ili ne bore. Ali ovo će obično doneti više štete nego koristi.

Kada se biljka previše zalije, koreni počinju da trunu zbog prekomerne vlage u zemljištu. Pokvareno korenje ne može da preuzme vodu ili hranljive materije ostatku biljke, što dovodi do karakterističnog venuća i žutog lišća.

Dok preterano i nedovoljno zalivanje imaju iste znakove, brzi pogled na vlagu tla i teksturu stabljika će vam reći koji je problem najverovatniji.

Ako je vaš Pothos previše zaliven, ostavite da se zemlja osuši nekoliko dana. Ako se listovi ne vrate u normalu, verovatno imate slučaj truleži korena. Ovo zahteva hitno presađivanje i obrezivanje zahvaćenog korena da bi se rešio problem, koji će biti fatalan ako se ne leči.

Da biste sprečili prekomerno zalivanje, sačekajte dok se gornjih nekoliko centimetara zemlje ne osuši. Ako ste skloni preteranom zalivanju, uzmite za pravilo da sačekate još dan-dva od uobičajenog vremena zalivanja. Nedovoljno zalivanje je daleko lakše popraviti na duge staze nego prekomerno zalivanje.

3) Nedostatak hranljivih materija
Sve biljke, kao i ljudi, zahtevaju različite hranljive materije za preživljavanje. Kao što ćete znati kada pogledate bilo koje pakovanje đubriva, primarni hranljivi sastojci (koji se nazivaju makronutrijenti) su azot, fosfor i kalijum (NPK).

Postoje i sekundarni hranljivi sastojci (kao što su kalcijum ili magnezijum) i mikronutrijenti koji su svi potrebni u različitim količinama.

Nedostatak bilo kog od ovih hranljivih sastojaka, posebno bilo kojeg makronutrijenata, dovešće do žutog lišća. To može biti ili zbog nedostatka đubriva ili zbog loše strukture tla koja ne zadržava hranljive materije.

Da biste rešili nedostatak hranljivih materija, đubrite svoj Pothos uravnoteženim tečnim đubrivom jednom mesečno ili đubrivom sa sporim oslobađanjem jednom godišnje u proleće i leto. Ako je zemljište degradirano (obično ako je biljka bila u istoj saksi nekoliko godina), presadite u sveže zemljište dopunjeno đubrivom.

4) Preterano đubrenje
Previše hranljivih materija može biti jednako opasno kao i premalo hranljivih materija. Neki vlasnici kućnih biljaka greše kada đubre prečesto ili ne razblažuju pravilno svoje đubrivo da bi podstakli rast. Nažalost, ovo ima suprotan efekat.

Prekomerno nakupljanje minerala i soli u zemljištu može da spali korenje i lišće. Koreni mogu postati tamno braon ili crni kao rezultat, nesposobni da poprime vodu ili hranljive materije. Ovo žutilo će se obično pojaviti u mrljama, praćeno smeđim vrhovima listova.

Ako ste previše gnojili, počnite ispiranjem tla destilovanom ili filtriranom vodom. Nemojte koristiti vodu iz slavine jer sadrži više soli na koje su biljke osetljive, što samo pogoršava problem. Kada se zemlja ispere, odložite zalivanje nekoliko meseci.

Da biste podstakli novi zdrav rast, odrežite sve pogođene listove.

Ovo će usmeriti energiju biljke ka zdravim listovima, umesto da sačuva umiruće lišće.

5) Loša drenaža
Drenaža je neophodna za sve kontejnere za kućne biljke, ali posebno za Pothos. Ove biljke se ne mogu ostaviti da sede u vodi duže vreme jer su sklone truleži korena.

Ako vaš kontejner nema rupe za drenažu ili je lonac ostavljen da stoji na poslužavniku punoj vode, to će rezultirati istim problemima uzrokovanim prekomernim zalivanjem. Isti efekat može imati i pogrešna mešavina zemljišta koja ne drenira dovoljno dobro. (Za više, pogledajte naš osnovni vodič za mešavine pothos biljaka).

Da biste rešili problem, presadite svoj Pothos u novi kontejner. Tokom procesa presađivanja, proverite da li ima znakova truleži korena i odrežite sve zahvaćene korene da biste izbegli širenje problema. Uverite se da novi kontejner ima dovoljno drenaže i da se mešavina zemljišta dovoljno dobro odvodi da bi se izbegli budući problemi.

6) Rast
Pothos biljke brzo rastu. Oni mogu prerasti svoje kontejnere u roku od godinu dana, ostavljajući korenje da kruži oko dna saksije. Rast će zakržljati kada biljka nema više prostora za širenje.

Potos vezan za koren će početi da žuti i polako opada lišće u pokušaju da sačuva resurse i ostane živ. Listovi takođe mogu da požute ako se koreni omotaju oko sebe, sprečavajući uzimanje vode i esencijalnih hranljivih materija.

Srećom, popravka je laka. Koristeći ova uputstva, jednostavno presadite svoj Pothos u lonac otprilike jednu ili dve veličine.

7) Trulež korena
Kao što smo već razgovarali, trulež korena je neverovatno štetna za biljke. Truli i kašasti koreni sprečavaju vodu i hranljive materije da putuju kroz stabljike i listove, postajući žuti.

Dok je trulež korena obično uzrokovana prekomernim zalivanjem ili lošom drenažom, gljivice koje nanose štetu takođe mogu da uđu u tlo vaše kućne biljke, sa istim efektom. Poznato je da se razvijaju u toplim, vlažnim uslovima, koje biljke Pothosa vole.

Da biste rešili trulež korena, vašem Pothosu će biti potrebno hitno presađivanje. Isperite zemlju sa korena da biste sprečili širenje gljivica koje se prenose zemljom i odrežite trule delove nazad do zdravog rasta.

Nakon perioda prilagođavanja na iseckano korenje i novo tlo, vaš Pothos bi trebalo da se vrati u normalu.

8) Neprikladna temperatura i vlažnost
Poreklom iz tropskih džungle, biljke Pothosa su prilično posebne u pogledu svojih potreba za temperaturom i vlažnošću. Oni uživaju u toplom i vlažnom vremenu, što ih čini odličnim za uzgoj u zatvorenom prostoru u većini regiona.

Ako temperature dođu previše iznad ili ispod idealnog opsega, biljka može biti pod stresom. U pokušaju da prežive, listovi će požuteti i pasti sa biljke kako bi se sačuvali resursi i ograničilo izlaganje ekstremnim temperaturama.

Držite temperature između 65F i 85F u zatvorenom prostoru kako biste sprečili bilo kakve buduće probleme. Mogu se prilagoditi uslovima malo izvan ovog opsega, ali će se suočiti sa teškim stresom znatno ispod 55F ili iznad 90F.

Nedostatak vlage takođe može dovesti do toga da listovi požute i malo porumene na vrhovima.

To je zato što niža vlažnost dovodi do toga da biljka zaustavi isparavanje kako bi sačuvala vlagu. Manje isparavanje povećava toplotu u biljci, opet uzrokujući da listovi budu žuti i smeđi zbog nedostatka vlage.

Održavajte nivoe vlažnosti iznad 40% na minimumu i oko 60% za najbolji rast. Pratite promene vlažnosti tokom godišnjih doba i povećajte nivoe ovlaživačem kada padnu ispod 40%.

9) Hladne promaje
Biljke potosa cene protok vazduha između listova kako bi sprečile bolest. Međutim, ne uživaju u promaji, posebno hladnim. Ako se vaš Pothos postavi pored otvorenog prozora tokom zime ili na putu od klima uređaja, lišće može početi da žuti.

Ne samo da ovi promaji isušuju tlo i smanjuju vlažnost, već i drastične promene temperature opterećuju biljku i mogu dovesti do oštećenja tkiva. Udaljite svoj Pothos od prozora i sa puta vetrova koji putuju kroz vaš dom da biste bili srećni.

10) Loši svetlosni uslovi
Dok su biljke potosa tolerantne na niže uslove osvetljenja od nekih drugih sobnih biljaka, pothos biljke najbolje rastu na jakoj indirektnoj sunčevoj svetlosti. Ovo posebno važi za šarene sorte potosa jer sadrže manje hlorofila u listovima.

Ako je vaš Pothos ostavljen u uslovima slabog osvetljenja duži period, može početi da razvija žuto lišće. Najstariji listovi obično prvo požute, šireći se na novije listove ako se problem nastavi.

Jaka svetlost povremeno može dovesti do toga da lišće požuti, ali smeđe mrlje na listovima ukazuju na to da je opekotina od sunca češći znak.

Pomerite svoj potos na mesto sa jakim indirektnim svetlom, po mogućstvu ispred sunčanog prozora zaštićenog providnom zavesom, i rast bi trebalo da se vrati u normalu.

11) Starost biljke
Žuto lišće nije uvek znak značajnog problema koji se može sprečiti ili popraviti. Kod starijih biljaka, listovi često požute i opadaju kao deo prirodnog životnog ciklusa biljke.

Listovi koji požute treba da budu najstariji listovi.

Ako u vašem Pothosu nema drugih znakova koji vas zabrinjavaju, pripišite to starosti i ne brinite.

12) Štetočine i bolesti
Biljke potosa su podložne širokom spektru štetočina i bolesti. Iako problemi sa štetočinama i bolestima nisu tako česti, mogu se pojaviti u bilo kom trenutku i izazvati ozbiljnu štetu.

Uobičajene štetočine kućnih biljaka kao što su paukove grinje ili ljuspice hrane se tkivom listova i stabljika Pothosa. Ove oblasti će početi da odumiru i postaju žute na mestu problema, ostavljajući vaš Pothos sa žutim i smeđim mrljama po celom lišću koje rastu tokom vremena.

Bolesti kao što je bakterijsko uvenuće takođe mogu uzrokovati žuto lišće. Ako se ne leče, oni će postati smeđi i uvenuti kako se problem širi.

Odrežite sve listove i stabljike pogođene štetočinama ili bolestima i primenite odgovarajući pesticid ili fungicid da biste rešili problem. Pobrinite se da reagujete brzo, jer ovi problemi mogu izmaći kontroli i na kraju ubiti vašu biljku.

13) Presađivanje
Vašem Pothosu će u nekom trenutku biti potrebno presađivanje, obično u roku od 1-2 godine nakon što ste živeli u istoj saksiji. Iako je proces presađivanja jednostavan, pogrešan korak može dovesti do žutog lišća uzrokovanog šokom transplantacije.

Ali požutjelo lišće nakon presađivanja nije značajna briga. Kako se biljka prilagođava novim uslovima, rast bi trebalo da se vrati u normalu u roku od nekoliko nedelja.

Ako želite da vaša biljka bude što srećnija tokom ovog vremena, postoje načini da ograničite šanse za šok transplantacije:

Uskladite uslove tla originalne saksije sa novom saksijom.
Zalijte odmah nakon presađivanja.
Postavite svoj Pothos na isto mesto da biste izbegli previše promene uslova.
Česta pitanja o žutom lišću potosa
Može li žuto lišće ponovo postati zeleno?
Ako je žutilo blago i problem se brzo reši, listovi se mogu vratiti u normalu. Ako je žutilo uzrokovano problemima sa hranljivim materijama i oni se otklone, takođe mogu ponovo postati zeleni. Međutim, u većini slučajeva oni će ostati žuti.

Da li treba da uklonim žuto lišće?
Uklanjanje žutih listova može učiniti da biljka izgleda privlačnije i može poboljšati rast u ranim fazama, ali neće popraviti uzrok problema. Ako je žutilo jako, listovi će obično opadati nezavisno.

Prevencija i nega

Da biste sprečili da vaši listovi Pothosa požute, pobrinite se da ih postavite u prave uslove i pružite im najbolju moguću negu.

Jarko indirektno svetlo, tople temperature i visoka vlažnost i pravilna praksa zalivanja mogu sprečiti žutilo lišća.

Pazite na znake štetočina i bolesti i pozabavite se svim problemima što je pre moguće kako biste sprečili širenje problema.

Upakovati

Požutjelo lišće na vašem Pothosu može biti uznemirujuće, ali je prilično čest problem. Pogledajte ove uzroke i pregledajte svoje biljke i rutinu nege da vidite koji je najverovatniji. Primenite odgovarajuću ispravku i vaša srećna biljka potosa bi trebalo da se vrati u dobro zdravlje za tren oka.

Ako tražite svoju sledeću biljku potosa koju ćete dodati u svoju kolekciju, pogledajte naš detaljni vodič o tome gde da pronađete najbolje pothos biljke za prodaju.