Ultimativni vodic za djubrenje biljaka Monstera

Sve što treba da znate o tome kada, kako i čime hraniti biljke Monstera kod kuće

Bez obzira koju vrstu biljke monstere imate kod kuće, moraćete da primenite đubrivo da biste je održali zdravom. Pošto biljke monstere relativno sporo rastu i retko daju plodove u kućnom okruženju, ne zahtevaju mnogo đubriva, ali će patiti ako ih ostavite bez hranljivih materija. Ovde ćemo pokriti sve što treba da znate o đubrenju biljaka Monstera kod kuće, uključujući kada, kako i čime hraniti svoje Monstera biljke kako bi imale najbolje šanse da uspeju.


Đubrenje biljaka monstera – najvažnije
Hranite svoju biljku Monstera sa 1/4 razblaženog đubriva za sobne biljke jednom mesečno od aprila do septembra.
Nanesite direktno na podlogu tla kako biste dopunili nedeljnu rutinu zalivanja.
Potražite đubrivo sa izbalansiranim odnosom azota, fosfora i kalijuma (NPK) i oslanjajte se na stranu nedovoljno primene, a ne prekomerne.

Zašto je biljkama Monstera potrebno đubrivo
Biljke proizvode energiju iz vode, ugljen-dioksida i sunca. Međutim, oni takođe zahtevaju hranljive materije koje će im pomoći da završe neophodne procese i izgrade strukturna jedinjenja.

U prirodi, hranljive materije nastavljaju da kruže kroz ekosistem. U zemljištu se pretvaraju u biljci dostupan oblik i biljke ih preuzimaju. Međutim, kućne biljke se uglavnom sade u inertnom materijalu kao što je treset ili perlit koji ne sadrži hranljive materije. Čak i ako koristite mešavinu zemljišta koja sadrži kompost ili hranljive materije, biljke će na kraju iskoristiti ove hranljive materije i zahtevaće im đubrivo.

Biljkama je potrebno 17 različitih hranljivih materija da bi uspele, ali su im potrebne različite količine svakog hranljivog materija. Sve biljke zahtevaju velike količine tri elementa poznata kao makronutrijenti. To su azot (N), fosfor (P) i kalijum (K). Kada vidite tri broja navedena na vrećici đubriva, to se odnosi na količinu N, P i K.

Na primer, đubrivo sa 5-15-5 na etiketi sadrži 5% azota, 15% fosfora i 5% kalijuma po težini. Dok će đubrivo sa oznakom 10-30-10 sadržati isti odnos hranljivih materija, ono sadrži više svakog hranljivog materija.

Biljke takođe zahtevaju manje doze mikronutrijenata, kao i elemenata u tragovima.

Uobičajene vrste đubriva
Pored toga što ste zabrinuti za hranljive materije u đubrivu, trebalo bi da obratite pažnju i na vrstu đubriva. Oblik đubriva koji odaberete utiče na to kako ga treba primeniti, kao i na to koliko brzo postaje dostupno biljkama.

Tečno đubrivo obično dolazi u koncentrovanom obliku koji treba da se razblaži vodom. Kada se razblaži, možete ga naneti na tlo ili listove biljke.

Čvrsto đubrivo se meša u zemlju ili se posipa po površini zemlje. Čvrsta đubriva su često dostupna u obliku praha ili granula.

Šiljci đubriva polako oslobađaju hranljive materije tokom određenog vremenskog perioda. Važno je napomenuti da iako ovi šiljci olakšavaju nanošenje hranljivih materija, oni takođe smanjuju kontrolu koju imate nad primenom hranljivih materija.

Od čega se pravi đubrivo?

Đubriva se mogu napraviti od raznih materijala. Da biste lakše razumeli ove materijale, korisno je razbiti đubrivo na organska i sintetička.

Organsko đubrivo
Organsko đubrivo je napravljeno od materijala koji se javljaju u prirodi. Neki materijali koji se obično koriste u organskim đubrivima uključuju kompostirano stajnjak, kamenu prašinu, koštano brašno, krvno brašno i morske alge.

Organska đubriva imaju tendenciju da deluju sporije i imaju manje hranljivih materija od sintetičkih đubriva.

Sintetičko đubrivo
Sintetičko đubrivo se proizvodi u laboratoriji. Primeri uključuju amonijum fosfat, amonijum nitrat i kalijum hlorid.

Ova đubriva mogu biti brza ili spora.

Znaci da je vašoj biljci monstera potrebno hranjenje

Ako primetite bilo šta od sledećeg, to može biti znak da vašem čudovištu treba đubrivo.

Nedostatak rasta
Ako vaša biljka dobija dovoljno svetlosti i vode još ne raste, možda neće imati pristup dovoljno hranljivih materija (vašoj monsteri će možda trebati i presađivanje).

Požutjelo i/ili opušteno lišće može biti pokazatelj širokog spektra problema, uključujući previše vode, nedovoljno vode i hladno okruženje. Međutim, oni takođe mogu biti znak da je vašoj biljci potrebna doza đubriva. Ako su svi listovi vaše biljke blago žuti, velika je verovatnoća da je vašoj biljci potrebno đubrivo.

Da li je svim biljkama Monstera obično potrebno đubrenje?

Iako postoji mnogo različitih vrsta biljaka monstera, sve vrste zahtevaju đubrivo. Ovo uključuje Monstera deliciosa, Monstera adansonii i raznovrsne biljke monstere.

Biljke monstere nisu teške hranilice, što znači da niste moraju ih vrlo često oplođivati.

Koliko često treba da đubrite biljke Monstera?
Pre nego što počnete da dodajete đubrivo vašim biljkama monstere, važno je razumeti kada i koliko često da đubrite. Dok će đubrivo pomoći biljkama da rastu, prevelika primena može štetiti biljkama.

Trebalo bi da primenite đubrivo kada vaše biljke aktivno rastu i izbegavajte đubrenje kada su vaše biljke usporile rast. To znači da treba da primenjujete đubrivo samo od aprila do septembra na severnoj hemisferi.

Tokom perioda đubrenja, primenite đubrivo jednom mesečno.

Stvari koje treba uzeti u obzir prilikom đubrenja biljaka Montera

Imajte na umu da nisu sva đubriva stvorena jednaka, a previše đubriva će imati negativne posledice.

Previše đubriva
Ako prečesto primenjujete đubrivo ili primenjujete nerazređeni oblik, vaša monstera će biti negativno pogođena.

Znaci prevelike količine Monstera đubriva uključuju smeđe mrlje ili žute ivice listova ili usporen rast. Još jedan pokazatelj da možda nanosite previše đubriva je prisustvo kore na površini tla, što je nakupljanje soli iz đubriva.

Pogrešna vrsta đubriva
Ako koristite pogrešnu vrstu đubriva, ne snabdevate svoje čudovište hranljivim materijama koje su joj potrebne. To može dovesti do viška nekih hranljivih materija i manjka drugih hranljivih materija.

Najbolje đubrivo za biljke Monstera

Sada kada znate zašto je biljkama monstere potrebno đubrivo i kada im je potrebno, vreme je da shvatite koja je vrsta đubriva najbolja.

Biljke monstere imaju koristi od đubriva dizajniranog za kućne biljke. Potražite proizvod koji sadrži sličnu količinu azota, fosfora i kalijuma. Prihvatljivi odnosi uključuju 1-1-1, 2-4-2, 3-2-3 i druge.

I tečna i čvrsta đubriva mogu dati odlične rezultate. Najbolje je da ne koristite šiljke đubriva jer to može dovesti do problema sa prekomernim đubrenjem.

Bez obzira koju vrstu đubriva koristite, obavezno ga razblažite. Bolje je nedovoljno gnojiti svoje biljke nego ih previše.

Spremna za upotrebu Monstera đubriva
Na sreću, postoji mnogo odličnih đubriva spremnih za upotrebu za biljke monstera. Bilo koji od ovih proizvoda obezbediće vašim biljkama monstere hranljive materije koje su im potrebne.

Easi Peasi hrana za zatvorene biljke: Ovo tečno đubrivo sadrži NPK odnos 4-3-4. Da biste ga primenili, sve što treba da uradite je da ga razblažite vodom i nanesete na tlo.
Espoma Indoor! Hrana za kućne biljke: Ovo je organsko, tečno đubrivo sa odnosom NPK od 2-2-2. Takođe sadrži nekoliko korisnih bakterija koje pomažu da organski hranljivi sastojci budu dostupni biljkama.
Osmocote Smart-Release biljna hrana: Ako želite da izbegnete nanošenje đubriva jednom mesečno, ovo granulirano đubrivo sa sporim oslobađanjem je dobar izbor. Sadrži jedanaest različitih esencijalnih biljnih hranljivih materija.

Mešanje sopstvenog đubriva
Iako možete da mešate da napravite sopstveno đubrivo za monstera, generalno se preporučuje (i mnogo lakše) da kupite prethodno izmešano đubrivo. Pošto biljkama monstere nije potrebno mnogo đubriva, takođe ima smisla kupiti jedan proizvod, a ne tri ili četiri koje morate mešati.

Okončanje
Sada kada znate sve o hranjenju i đubrenju biljaka monstera, možete biti sigurni da ovim lepoticama možete obezbediti hranljive materije koje su im potrebne.

Česta pitanja o đubrenju biljaka Monstera:

Da li treba da oplodim svoju Monsteru?
Biljke monstere trebaju hranjenje i đubrenje kako bi bile zdrave. Pošto biljke monstere relativno sporo rastu i retko daju plodove u kućnom okruženju, ne zahtevaju mnogo đubriva, ali će patiti ako ih ostavite bez hranljivih materija.

Koliko često treba da đubrite Monsteru?
Gnojite svoju biljku Monstera jednom mesečno samo od aprila do septembra svake godine.

Da li je svim vrstama biljaka Monstera potrebno đubrivo?
Biljke monstere se generalno ne smatraju teškim hranilicama, ali sve vrste monstere (uključujući Monstera deliciosa, Monstera adansonii i raznovrsne biljke monstere) će imati koristi od redovnog đubrenja tokom prolećnih i letnjih meseci.

Čime da hranim svoju biljku Monstera?
Biljke monstere treba hraniti uravnoteženim đubrivom koje sadrži komponente azota, fosfora i kalijuma u ​​tečnom ili čvrstom obliku.

Kako da znam da li sam previše oplodio svoju biljku Monstera?
Uobičajeni znak prevelike količine đubriva uključuje smeđe ili žute ivice listova ili usporen rast. Još jedan pokazatelj da možda nanosite previše đubriva je prisustvo kore na površini tla, što je nakupljanje soli iz đubriva.