Zahtevi za zalivanje hibiskusa osnovni saveti za uspesnu biljku

Cvetovi hibiskusa su veliki, šareni cvetovi koji kradu predstavu iako traju samo dan ili dva. Međutim, da bi se proizvelo puno ovog prelepog cveća, biljkama hibiskusa je potrebno mnogo vode. U ovom članku ćemo pogledati zahteve za zalivanjem biljaka hibiskusa.

Zahtevi za zalivanje hibiskusa: osnovni saveti za uspešnu biljku
Pregled sadržaja:
Važnost pravilnog zalivanja
Kada zalivati biljke hibiskusa
Kako zalijevati biljke hibiskusa
Znaci prekomernog zalivanja

Česta pitanja o zahtevima za vodu za hibiskus:

Okončanje

Važnost pravilnog zalivanja
Voda je ključna za biljke hibiskusa jer je suštinski deo fotosinteze . Tokom fotosinteze, biljke mešaju sunčevu energiju i ugljen-dioksid apsorbovan kroz njihovo lišće sa vodom apsorbovanom kroz njihovo korenje. Ovo proizvodi glukozu koja se zatim koristi kao gorivo za proizvodnju celuloze – osnovnog materijala biljnog tkiva.

Pošto je voda tako ključna u proizvodnji celuloze, do 95% ukupne mase biljke može se sastojati od vode. Kada njihovi koreni upijaju vodu iz zemlje, biljke takođe unose važne hranljive materije kao što su azot, fosfor i kalijum. Ovi hranljivi sastojci se koriste za proizvodnju zdravih listova i razvoj cvetnih pupoljaka.

Kada zalivati biljke hibiskusa

Biljke hibiskusa su podeljene u dve vrste; izdržljiv hibiskus i tropski hibiskus . Otporni hibiskus raste u USDA zonama od 4 do 9 i može da preživi zimske temperature do -30ºF. Tropski hibiskus raste u toplim, vlažnim klimama u zonama od 9 do 12.

Uprkos različitim temperaturnim zahtevima, ove dve vrste hibiskusa imaju iste zahteve za vodom. Hibiskus su žedne biljke koje vole blago vlažno tlo u svakom trenutku. To je zato što cvetovi hibiskusa traju samo jedan ili dva dana. Kao takve, ove biljke moraju da daju puno cveća tokom vegetacije.

Većina biljaka hibiskusa zahteva nekoliko inča vode svake nedelje od proleća do kasne jeseni. Zalivajte biljke hibiskusa kad god se gornji centimetar zemlje oseti suvim na dodir. Možda ćete morati češće da zalivate u periodima suvog vremena.

Sezonske promene koje treba uzeti u obzir
Količina vode koja je potrebna biljkama hibiskusa može se neznatno promeniti u zavisnosti od sezonskih faktora. Tokom toplih i sušnih leta, biljke hibiskusa treba češće zalivati. U nekim oblastima ćete možda morati da zalivate svoj hibiskus jednom ili dva puta dnevno.

U zonama od 9 do 12, tropski hibiskus su zimzelene biljke koje mogu da cvetaju tokom cele godine. To znači da im je potrebno zalivanje tokom cele godine. Dajte tropskom hibiskusu 1 do 2 inča vode svake nedelje, čak i zimi.

Otporni hibiskus su listopadne biljke koje naseljavaju hladnije oblasti u zonama 4 do 9. Za razliku od tropskog hibiskusa, otporni hibiskus zimi miruje nakon što ispadnu lišće. Zalivajte svoj hibiskus ređe tokom ovih neaktivnih perioda.

Kako zalijevati biljke hibiskusa

Pravilno zalivanje biljaka hibiskusa omogućava vašoj biljci da dobije dovoljno vode i istovremeno smanjuje rizik od bolesti ili štetočina. Evo kratkog vodiča koji detaljno opisuje kako zalijevati biljke hibiskusa:

Proverite da li je gornji centimetar zemlje suv pre zalivanja. Ovo pomaže u sprečavanju prekomernog zalivanja. Većini hibiskusa je potrebno 1 do 2 inča vode svake nedelje tokom vegetacije.

Usmerite svoju kantu za zalivanje u dno biljke i zalijte tlo. Izbegavajte da voda dođe na listove ili cvetove, jer to može dovesti do bolesti poput pepelnice.

Znaci prekomernog zalivanja
Iako biljkama hibiskusa treba malo vlažno zemljište, previše vode dovodi do ozbiljnih problema kao što je trulež korena. Glavni simptomi prekomernog zalivanja uključuju:

Smeđe, kašasto ili smrdljivo korenje
Opušteni, venuti ili žuti listovi
Tlo se oseća preplavljeno tokom dugog perioda
Usporen rast
Znaci podvodnjavanja
Pošto im je potrebna konstantna vlaga, biljke hibiskusa mogu da se bore ako se previše osuše, posebno tokom vrućih leta. Uobičajeni simptomi podvodnjavanja uključuju:

Napuklo, suvo tlo
Cvetni pupoljci se ne otvaraju
Mlohavo, žuto lišće

Česta pitanja o zahtevima za vodu za hibiskus:

Može li hibiskus imati previše vode?
Iako hibiskusu treba stalno vlažno zemljište, može se previše zalijevati. Prekomerno zalivanje izaziva probleme kao što je trulež korena, tako da biljkama hibiskusa dajte samo 1 do 2 inča vode nedeljno.

Kako da znam da li je moj hibiskus previše zaliven?
Previše zaliven hibiskus može pokazati simptome poput smeđeg, kašastog korena ili opuštenih, žutih listova. Ostavite biljku da se malo osuši i pomešajte malo peska u zemlju da biste poboljšali drenažu.

Koliko je drenaža potrebna hibiskusu?
Biljke hibiskusa zahtevaju zemljište bogato hranljivim materijama, dobro drenirajuće koje i dalje može ostati blago vlažno. Peščana ili kredasta zemljišta su nepogodna za hibiskus jer se prebrzo oceđuju. Za više, pogledajte naš detaljni vodič o tome gde posaditi hibiskus .

Okončanje
Hibiskus su žedne biljke kojima je potrebno puno vode da bi proizvele prelepo cveće. Zalivajte hibiskus jednom nedeljno, obezbeđujući 1 do 2 inča zemlje svaki put. Zalivajte biljke hibiskusa češće po toplom i suvom vremenu kako biste sprečili njihovo sušenje.

Za više, pogledajte naš detaljni vodič za rešavanje problema sa biljkama hibiskusa koji ne cvetaju , uobičajene uzroke žutog lišća na hibiskusu i 32 neverovatne upotrebe i prednosti biljaka hibiskusa.