Koja je velicina saksije najbolja za biljke Monstera

Biljke monstere su impresivne tropske kućne biljke koje unose džunglu u vaš dom. Međutim, biljkama Monstera je potrebno puno prostora u svojim saksijama da bi najbolje rasle. Ovaj članak će proći kroz sve što treba da znate o idealnim veličinama posuda za saksije kako bi biljke Monstera uspevale.


Monstera Očekivanja rasta
Biljke monstere su zimzelene tropske loze koje se nalaze u kišnim šumama Centralne i Južne Amerike. U ovim toplim, vlažnim sredinama, mnoge vrste biljaka Monstera rastu do 65 stopa (20 metara). Biljke monstere su hemiepifiti koji koriste vazdušno korenje da se penju na obližnje drveće i dostignu ove vrtoglave visine.

Biljke monstere neće rasti tako velike u zatvorenom prostoru kao u divljini. Neke vrste Monstera, poput Monstera deliciosa, mogu dostići visinu do 15 stopa u zatvorenom prostoru. Drugi, poput Monstera adansonii, mogu da se kreću i do 13 stopa.

Mnoge biljke Monstera proizvode 1 do 2 stope novog rasta godišnje. To ih čini prilično sporim uzgojem u poređenju sa drugim kućnim biljkama. Kao takav, trebalo bi da presađujete svoju Monsteru samo svake 2 do 3 godine.

Koja je veličina saksije najbolja za biljke Monstera?

Kako biljke Monstera rastu prilično sporo, od vitalnog je značaja da obezbedite tačnu veličinu saksije. Saksije koje su premale mogu zakržljati ili ograničiti rast, što rezultira biljkom vezanom za koren. Saksije koje su prevelike neće pružiti dovoljnu podršku i mogu povećati rizik od preplavljenog tla.

Monstera biljkama su potrebne saksije koje su otprilike 2 inča veće od korena. Ovo obezbeđuje dovoljno prostora za rast korena još 2 ili 3 godine. Kad god presađujete svoju Monsteru, pomerajte se samo za jednu po jednu veličinu saksije. Dakle, ako ste uzgajali svoju Monsteru u loncu od 8 inča, pređite na saksiju od 10 inča.

Koje vrste saksija su najbolje za biljke Monstera?

Uvek držite svoju Monsteru u saksiji za rasadnik sa drenažnim rupama. Ove saksije omogućavaju da se višak vode odlije kad god zalivate svoju Monsteru. Ako se tlo ne odvodi kako treba, završićete sa vodom preplavljenom zemljom, što može dovesti do problema kao što je trulež korena. Koristite dobro drenirajuću zemlju koja još uvek zadržava malo vlage.

Po želji možete staviti saksiju vašeg Monstera u ukrasnu saksiju. Ovo je odličan način da sakrijete obične plastične saksije za rasadnike. Keramičke ukrasne saksije su najbolja opcija, mada i saksije od terakote mogu da rade.

Imajte na umu da su lonce od terakote porozne, zbog čega voda isparava kroz lonac. Dok se neke kućne biljke mogu saditi direktno u saksije od terakote, ovo se ne preporučuje za Monstere. Zemlja treba da zadrži malo vlage i prebrzo bi se osušila u loncu od terakote.

Okončanje
Biljkama monstere su potrebne saksije koje su otprilike 2 inča veće od korena biljke. Ovo obezbeđuje puno prostora za rast korena. Pošto monstere rastu relativno sporo, trebalo bi da ih presađujete samo svake 2 do 3 godine. Kada presađujete, povećavajte samo jednu po jednu veličinu saksije.

Za više, pogledajte naš detaljni vodič o tome gde da postavite Monstera biljke za optimalan rast i feng šui prednosti u kući ili kancelariji.