Biljke monstere protiv filodendrona u cemu je razlika

Biljke monstere i filodendroni unose osećaj tropske džungle u bilo koju kolekciju kućnih biljaka. Iako ove dve biljke potiču iz sličnih oblasti, postoji nekoliko ključnih razlika. U ovom članku ćemo se pozabaviti razlikama između biljaka Monstera i Filodendrona.


Filodendron rascepljenih listova protiv Monstere – u čemu je razlika?

Razlike u ceni između biljaka Monstera i Filodendrona
Monstera Biljke protiv Filodendrona: Završavanje

Razlike između biljaka Monstera i Filodendrona
Porodica i rod
Biljke monstere i filodendroni pripadaju porodici arum (Araceae). Rod Monstera sadrži oko 60 prihvaćenih vrsta. Međutim, rod Philodendron sadrži oko 490 priznatih vrsta. To je drugi po veličini rod u porodici Araceae.

Native Range
Biljke monstere su autohtone u tropskim kišnim šumama u Centralnoj i Južnoj Americi. U ovim oblastima rastu i filodendroni. Međutim, filodendroni naseljavaju širi spektar ekosistema od biljaka Monstera.

Filodendroni su porijeklom iz tropskih regiona Centralne Amerike, Južne Amerike i Zapadne Indije. Filodendroni rastu bilo gde od prašuma i močvara do područja na visokim nadmorskim visinama preko 2000 stopa iznad nivoa mora.

Botaničke karakteristike

Većina sorti biljaka Monstera su hemiepifiti koji se oslanjaju i na kopnene i na vazdušne korene. Dok kopneni koreni pričvršćuju Monsteru za šumsko tlo, vazdušno korenje se penje na obližnje drveće. Ovo pomaže Monsteri da pristupi više sunčeve svetlosti.

Filodendroni su raznovrsniji od biljaka Monstera. Većina filodendrona su epifiti ili hemiepifiti, iako su nekoliko vrsta čisto kopnene biljke.

Većina vrsta Monstera može razviti karakteristične rascjepe ili rupe – poznate kao fenestracije – na svojim velikim zimzelenim listovima. Filodendroni ne razvijaju fenestraciju, a većina vrsta ima velike listove ili listove u obliku srca. Neke vrste filodendrona imaju dramatično lišće nalik paprati.

Očekivanja rasta
Biljke monstere mogu narasti do 65 stopa (20 metara) u divljini ako se mogu penjati na odgovarajuća stabla. Dok neki filodendroni takođe mogu da se penju na drveće, oni će retko porasti više od 10 metara u svojim izvornim staništima.

Biljke Monstera u zatvorenom prostoru mogu narasti do 15 stopa u visinu i 8 stopa u širinu, u zavisnosti od vrste. U zatvorenom prostoru, većina filodendrona može narasti do 13 stopa u dužinu i širiti se do 3 stope u širinu.

Filodendroni su plodne loze koje mogu proizvesti do 4 inča novog rasta nedeljno tokom vegetacije. To znači da filodendroni rastu brže od biljaka Monstera. Većina čudovišta će proizvesti 1 do 2 stope novog rasta svake godine.

Životni vek
Biljke monstere mogu da žive više od 40 godina ako imaju odgovarajuće uslove za negu. Većina filodendrona obično živi oko 20 godina. Međutim, poznato je da neki divlji filodendroni žive između 40 i 100 godina.

Zahtevi za negu

Biljke monstere i filodendroni imaju uglavnom slične zahteve za negom. Međutim, postoje neke male razlike koje treba imati na umu. Filodendroni su kućne biljke koje se lako održavaju i koje se lako uzgajaju, posebno srčani filodendroni. Biljke monstere može biti malo teže održavati srećnim.

Sunčeva svetlost
Biljke monstere i filodendroni najbolje rastu na jakom, indirektnom ili srednjem svetlu. Tipično, Monstera biljkama je potrebno otprilike 5 do 6 sati indirektne svetlosti dnevno sa prozora okrenutih prema istoku ili jugu. Biljke monstere se bore u uslovima slabog osvetljenja i neće razviti fenestraciju.

Filodendroni mogu tolerisati uslove slabog osvetljenja, ali će rasti sporije. Kad god je moguće, dajte Filodendronima nekoliko sati jarke, indirektne svetlosti dnevno sa prozora okrenutog prema jugu.

Biljke filodendrona i monstere mogu patiti od spaljenih listova kada su izložene intenzivnoj direktnoj sunčevoj svetlosti.

Temperatura & Vlaga

Biljke monstere i filodendroni trebaju tople, stabilne temperature između 65 i 85ºF (18 do 30ºC). Međutim, oni zahtevaju malo drugačiji nivo vlažnosti. Većini biljaka Monstera potrebna je vlažnost između 60 i 80%.

Filodendronima nije potreban visok nivo vlažnosti da bi uspeli. Većina vrsta Philodendron zahteva umerene nivoe vlažnosti od oko 40%. Prosečan nivo vlažnosti u domaćinstvu bi trebalo da bude u redu u većini slučajeva.

Ako je potrebno, možete povećati vlažnost okoline oko Monstera i Filodendrona pomoću ovlaživača ili šljunčanih posuda. Biljke monstere takođe imaju koristi od redovnog zamagljivanja, iako ovo samo po sebi neće dovoljno povećati vlažnost.

Biljke monstere će umrijeti ako su izložene do temperatura ispod 50ºF (10ºC). Filodendroni mogu biti malo osetljiviji i boriće se ako temperature padnu ispod 60ºF (15,5ºC). Uvek zaštitite Monstere i Filodendrone od hladnog ili suvog propuha. Ventilacioni otvori, otvoreni prozori ili grejači i radijatori obično izazivaju ove uslove u zatvorenom prostoru.

Zalivanje
Biljke monstere i filodendroni imaju slične zahteve za zalivanjem. Tokom proleća i leta, obema vrstama je potrebno zalivanje kad god se gornjih 2 inča zemlje osuši. Za Monstere to obično znači zalivanje svakih 10 do 14 dana. Za filodendrone, najbolje je zalivati svakih 7 do 10 dana.

Kada zalivate Monstera ili Philodendron, uvek koristite mlaku vodu ili vodu sobne temperature. Ovo sprečava temperaturni šok od hladne vode, koji može oštetiti ove biljke. Takođe bi trebalo da koristite destilovanu ili filtriranu vodu jer voda iz slavine može da sadrži štetne hemikalije kao što je fluor.

Zemljište
Iako biljke Monstera i Filodendroni zahtevaju slična tla, postoji važna razlika koju treba imati na umu. Biljke monstere trebaju dobro drenirajuće tlo koje i dalje zadržava malo vlage. Filodendronima su potrebne lakše, krupnije mešavine tla koje pružaju malo više drenaže.

Dostupne vrste biljaka

I monstere i filodendroni nude obilje raznolikosti za buduće vlasnike. Obe vrste biljaka dolaze u nekoliko različitih sorti ili vrsta sa promenljivim tipovima listova.

Monstera deliciosa i Monstera adansonii su dve najpopularnije sorte Monstera, pri čemu je ova druga kompaktnija. Druge popularne sorte Monstera uključuju Monstera Peru i Monstera standleiana. Biljke monstere takođe mogu doći u raznolikim oblicima.

Filodendroni takođe nude mnogo raznolikosti u pogledu oblika listova. Dok su filodendroni srčanog lista najčešći, druge popularne sorte uključuju Philodendron Hope Selloum i filodendrone sa podeljenim listovima. Na tržištu su dostupne čak i neke raznovrsne sorte filodendrona.

Filodendron rascepljenih listova protiv Monstere – u čemu je razlika?
Biljku filodendrona sa podeljenim listovima često mešaju sa Monstera deliciosa, biljkom švajcarskog sira. Obe su opšte poznate pod imenom Split Leaf Philodendron i, iako izgledaju prilično slično, to su potpuno različite biljke. Ova konfuzija je postala toliko raširena da neki rasadnici sada prodaju biljku Monstera koja je pogrešno označena kao Filodendroni sa podeljenim listovima.

Razlike
Monstera deliciosa – rupe na listovima monstere ne dopiru do ivica. Ima naviku da se penje i potrebna mu je podrška dok raste. U svom prirodnom okruženju, izraslo bi drvo.

Filodendron sa podeljenim listovima – rascepi na listovima idu od ivica, ka unutra. To je takođe samoglava vrsta biljke, što znači da joj nije potrebna podrška da odraste. Podupire se stablom, kao drvo, i uglavnom ima manje listove.

Filodendron sa podeljenim listovima

Razlike u ceni između biljaka Monstera i Filodendrona
Biljke monstere i filodendroni mogu da variraju u ceni. Heartleaf philodendrons i Monstera adansonii su obično najjeftinije sorte. Međutim, velike, retke ili šarolike sorte Monstera ili Filodendrona su skuplje.

Monstera Biljke protiv Filodendrona: Završavanje
Iako biljke Monstera i Filodendroni imaju neke sličnosti, postoje i razlike koje treba imati na umu. Biljke monstere žive duže i obično su veće, ali filodendroni obično rastu brže. Filodendroni su takođe tolerantniji na uslove slabog osvetljenja i niže nivoe vlažnosti od biljaka Monstera.