Vodič za negu filodendrona sa podeljenim listovima

Uzgoj i briga o filodendronima rascepljenih listova kod kuće

Veoma popularan i veoma fotogeničan, filodendron sa podeljenim listovima je još jedna pouzdana sobna biljka iz porodice Araceae. Ova biljka koja se lako održava je savršena za početnike, uspeva čak i uz malo zanemarivanja. Filodendron sa podeljenim listovima se često meša sa Monstera deliciosa, koja se obično prodaje pod istim imenom, ali to su zapravo potpuno različite biljke. Ovde ćemo vam pokazati kako da uočite razliku i detaljno opišete sve što treba da znate o nezi filodendrona podeljenim listovima i kako da uzgajate ovu biljku kod kuće. Pored toga, podelićemo neke činjenice o njihovom poreklu, istoriji, kulturnim značenjima i simbolici.


Za više, pogledajte naš vodič za najbolje specijalizovane prodavnice biljaka i baštenske centre koji isporučuju biljke Philodendron širom zemlje širom Sjedinjenih Država.

O biljkama filodendrona sa podeljenim listovima
O filodendronu podeljenim listovima
Poreklo i istorija
Filodendron sa podeljenim listovima je tropska biljka poreklom iz Argentine, Bolivije, Brazila, Paragvaja, a takođe je uvedena u Belize. Biljka je igrala važnu ulogu u autohtonim kulturama Paragvaja, severne Argentine i Brazila gde su se koreni koristili za vezivanje, a žute/bele bobice su korišćene kao slatka hrana i lekoviti izvor.

Botaničke informacije
Porodica: Araceae
Rod: Thaumatophillum
Vrsta: Thaumatophillum bipinnatifidum
Postoji mnogo zabune oko imenovanja filodendrona rascepkanog lista, pa bi možda bilo vredno napomenuti i druga imena pod kojima je poznat. Njegovi sinonimi su Arum pinnatifidum, Philodendron bipinnatifidum i Philodendron pigmaeum.

Da bismo sprečili dalju zabunu, Philodendron selloum (koji neki izvori navode kao sinonim) ovde nije uključen. Čini se da je to bio sinonim u prošlosti, kao što je pomenuto u članku Kev Bulletin-a iz 1991. Ali, Plants of Vorld Online (moderniji izvor Kev-a, koji profesionalci smatraju izvorom imenovanja autoriteta) ne uključuje ovo ime kao sinonim.

Izgled
Filodendron sa podeljenim listovima je zimzeleni grm sa tamnim, sjajno zelenim listovima sa dugim stabljikama. Biljka naraste do oko 10 stopa (3 m) u visinu i 15 stopa (4,5 m) u širinu.

Njegovi duboko podeljeni listovi mogu dostići i do 3 stope (1 m) u dužinu. RHS izveštava da povremeno može da proizvede ljubičaste i kremaste peške (cvetne klasove) dužine 30 cm.

Najčešće sorte koje rastu kao sobne biljke
Na tržištu postoji veliki broj sorti filodendrona podeljenim listovima. Jedan od najčešćih je Philodendron Ksanadu (Philodendron bipinnatifidum ‘Vinterbourn’). Ksanadu je kompaktnija sorta sa krajnjom visinom od samo 3-4 stope (90-120 cm).

Druge uobičajene sorte uključuju:

‘Gold Satin’ – svetlo žuto lišće.
„Little Crunchi“ – patuljasta biljka sa debelim listovima nalik na salatu.
„Lime Fiddle“ – lišće sa šarenim šarama.
Filodendron rascepljenih listova protiv Monstere – u čemu je razlika?
Biljku filodendrona sa podeljenim listovima često mešaju sa Monstera deliciosa, biljkom švajcarskog sira. Obe su opšte poznate pod imenom podeljenim listovima Philodendron i, iako izgledaju prilično slično, to su potpuno različite biljke. Ova konfuzija je postala toliko raširena da neki rasadnici biljaka sada prodaju biljku Monstera koja je pogrešno označena kao Filodendroni podeljenim listovimaed.

Razlike
Monstera deliciosa – rupe na listovima monstere ne dopiru do ivica. Ima naviku da se penje i potrebna mu je podrška dok raste. U svom prirodnom okruženju, izraslo bi drvo.

Monstera Deliciosa

Filodendron sa podeljenim listovima – rascepi na listovima idu od ivica, ka unutra. To je takođe samoglava vrsta biljke, što znači da joj nije potrebna podrška da odraste. Podupire se stablom, kao drvo, i uglavnom ima manje listove.

Filodendron sa podeljenim listovima

Upotreba i prednosti filodendrona sa podeljenim listovima
Ukrasno – Njegovo bujno, tamnozeleno lišće čini ga savršenim izborom za dodavanje tropskog osećaja vašem domu.
Feng Shui – Njegovi meko zaobljeni listovi čine ga dobrim izborom za unošenje nežne, prirodne energije u svaku prostoriju.
Hrana – Bobice se mogu kuvati da bi se napravio kompot.
Ljekovito – Baza podataka korisnih tropskih biljaka navodi filodendron rascjepkanog lista kao ljekovitu biljku. Koreni se mogu koristiti kao purgativ, a stabljike protiv upale.
Za više, pogledajte naš detaljni vodič o upotrebi i prednostima biljaka filodendrona.

Značenje i simbolizam filodendrona sa podeljenim listovima
Značenje i simbolika filodendrona rascepljenih listova
Filodendron sa podeljenim listovima je divan poklon za svakoga ko brine o svetu prirode jer simbolizuje ljubav prema prirodi. Njegova sposobnost da naraste do velike veličine odražava lični rast i obilje. To je biljka koja nastavlja da daje.

Takođe se koristi da simbolizuje dobro zdravlje, tako da predstavlja promišljen poklon za nekoga ko prolazi kroz period bolesti.

Biljke filodendrona t-listova kod kuće:
Kako uzgajati filodendron sa podeljenim listovima

5 stvari koje treba uraditi pre sadnje:
Koristeći gore navedene informacije, uverite se da je vaša nova biljka zapravo filodendron sa podeljenim listovima, a ne Monstera deliciosa.
Pažljivo ga pregledajte da biste bili sigurni da nema znakova štetočina ili bolesti. Najočigledniji znaci su prisustvo insekata i promenjeno ili opušteno lišće.
Razmislite gde u svom domu želite da postavite svoju novu biljku. Trebalo bi da planirate visinu i širinu od najmanje 6 stopa (1,8 m). Idealna lokacija je bez propuha i udaljena je od bilo kakvih izvora toplote. Prirodno svetlo je neophodno, lokacija unutar 3 metra od prozora je najbolja. (Pogledajte dole za više detalja o potrebama za osvetljenjem)
Izaberite ukrasni lonac sa drenažnim rupama i tanjir koji odgovara. Vaš lonac treba da bude dovoljno velik da udobno drži korensku kuglu, plus nekoliko inča viška prostora svuda okolo.
Kupujte u puno dobrog kvaliteta zemlje za saksije. Standardna mešavina kućnih biljaka će joj sasvim odgovarati. (Pogledajte ispod za idealnu mešavinu saksije)
Očekivanja rasta – Koliko će veliki filodendron sa podeljenim listovima rasti u zatvorenom prostoru?
Moguće je da filodendron sa podeljenim listovima naraste do oko 10 stopa (3 m) u visinu i 15 stopa (4,5 m) u širinu za 10-20 godina. U okviru domaćinstva, veća je verovatnoća da će biti visok i širok oko 6 stopa (1,8 m).

Kako posaditi filodendron sa podeljenim listovima:
Kako posaditi filodendron sa podeljenim listovima
Pogodne saksije za filodendron sa podeljenim listovima
Vaša saksija treba da bude dovoljno velika da udobno držite koren vaše nove biljke.
Trebalo bi da ima nekoliko inča dodatnog prostora oko korenove kugle da bi se omogućilo da prostor uraste.
Trebalo bi da ima drenažne rupe na dnu kako bi voda mogla slobodno da teče od korena.
Kako posaditi filodendron sa podeljenim listovima
Uklonite biljku iz plastične posude.
Nežno olabavite sve čvrsto zbijene korene, vodeći računa da ih ne slomite.
Dodajte nekoliko inča mešavine za saksije na dno saksije, a zatim stavite biljku na vrh.
Stavite više komposta oko ivica korenove kugle, nežno je pritiskajući na mesto.
Napunite lonac do vrha korijenske kugle. Ne više nego što je bio u originalnom loncu.
Nežno pričvrstite biljku na mesto i dobro zalijte, sve dok voda ne poteče sa dna saksije.
Koja je najbolja mešavina zemlje za saksiju za filodendron sa podeljenim listovima?
Najbolja mešavina za saksiju za filodendrone sa podeljenim listovima je zemljište koje je bogato hranljivim materijama i dobro drenira.

Biće više nego srećno u standardnoj mešavini na bazi tresetne mahovine, ali ako želite da napravite sopstvenu mešavinu, savršeni sastojci su:

perlit
Tresetna mahovina ili kokosov kokos
Standardna zemlja za saksije
Pomešajte tri zajedno, u jednakim delovima, da biste dobili mešavinu za saksije koja ima dobar balans zadržavanja vlage i drenaže.

Nega filodendrona sa podeljenim listovima

Filodendron sa podeljenim listovima Svetlosne postavke
U idealnom slučaju, filodendronima sa podeljenim listovima je potrebno jako indirektno svetlo, tako da bi položaj unutar 3 metra od prozora okrenutog prema jugu ili istoku zaštićen roletnama bio savršen. Vruće, podnevno i popodnevno direktno sunce može spržiti lišće tako da tokom tih sati treba obezbediti samo indirektno svetlo.

Postavke temperature i vlažnosti
Temperatura: Prosečne kućne temperature su savršene za filodendron sa podeljenim listovima. Oni uspevaju na temperaturama između 65-80°F (18-27°C). Ne mogu tolerisati ništa niže od 60°F (16°C).

Vlažnost: Filodendron rascepljenih listova je poreklom iz prašume i stoga preferira okruženje gde je vlažnost 40% ili više.

Ove biljke vole da im tlo bude stalno vlažno, ali nikada ne preplavljeno. Zalivajte kada gornji centimetar ili dva zemlje postane suv na dodir.

Zalijte temeljno, sve dok voda ne iscuri sa dna posude. Ako koristite tanjir, nakon sat ili dva ispraznite vodu koja je ostala u njemu.

Kako i kada oploditi filodendron rascepljenih listova
Đubrenje obično nije potrebno kada se biljke redovno presađuju (vidi raspored u nastavku). Ako vaša biljka počne da pokazuje znake da joj je potrebna dodatna ishrana (kao što su žuti listovi ili značajno smanjenje stope rasta), možete je hraniti mesečno uravnoteženim tečnim đubrivom.

Hraniti od proleća do jeseni, prema uputstvima na pakovanju.

Kada i kako orezati filodendron sa podeljenim listovima
Obrezivanje filodendrona podeljenim listovima
Kada treba orezati
Odrežite sve mrtve, bolesne ili oštećene izrasline onako kako se pojavljuju. Da biste ograničili rast, orezujte u kasnu zimu / rano proleće.

Kako obrezati
Koristeći oštre, čiste škare, odrežite bilo koju stabljiku tako što ćete je podrezati nazad do debla ili malo iznad čvora. Čvor je deo stabljike odakle rastu listovi. Obično postoji linija oko stabljike gde je čvor, treba da sečete malo iznad ove tačke.

Razmnožavanje filodendrona sa podeljenim listovima
Filodendroni sa podeljenim listovima se lako razmnožavaju semenom (ako se pojavi), nanošenjem slojeva ili reznicama stabljika.

Po semenu
Posejte seme u proleće, blizu površine mešavine za saksije (kao što je gore navedeno).
Bunar i stavite u propagator, ili pokrijte plastičnom kesom dok ne dođe do klijanja.
Vaše seme treba držati na ravnomernoj temperaturi od 66-75F (19-24C).
Kada se sadnice pojave, možete ukloniti plastičnu kesu / izvaditi ih iz propagatora.
Posadite ih u pojedinačne saksije kada imaju dva seta listova.

Raslojavanjem
Pronađite stabljiku koja je dovoljno fleksibilna da se savije do nivoa tla bez lomljenja
Zakačite deo stabljike čvorom na tlo. Možete koristiti žičani klin ili nešto teško poput kamena da ga držite. Cilj je da čvorovi ostanu u kontaktu sa zemljom.
Područje stabljike možete pokriti kompostom ili sfagnum mahovinom ako želite, ali to obično nije potrebno.
Ostavite na mestu nekoliko meseci dok se na čvorovima ne formiraju koreni.
Odrežite ukorenjene delove stabljike i posadite ih pojedinačno.
Sečenjem stabljike
U proleće uklonite deo stabljike sa glavne biljke, sečeći neposredno iznad čvora. Isečeni deo treba da sadrži najmanje 3 čvora.
Odrežite rez tik ispod najnižeg čvora.
Stavite reznicu u posudu sa mešavinom za razmnožavanje.
Dobro zalijte i stavite u propagator ili pokrijte plastičnom kesom. Koristite štapove da držite plastiku dalje od reznica ako koristite metod vrećice.
Držite svoje reznice na toplom mestu, van direktne sunčeve svetlosti, sve dok ne vidite korenje koje se pojavljuje na rupama na dnu saksije.
Kada i kako presaditi filodendron rascepljenih listova
Filodendrone sa podeljenim listovima treba presađivati svake godine, najbolje na početku vegetacije u proleće. Presađivanje u proleće daje biljci podsticaj svežim hranljivim materijama koje će trajati tokom naredne godine.

Ako se korijenska kugla zaguši, premjestite je u saksiju koja je nekoliko inča veća da biste omogućili dovoljno prostora za rast novih korijena.

Za presađivanje biljke:

Uklonite biljku iz lonca i otresite labavu, staru zemlju.
Dodajte sloj zemlje (duboko nekoliko inča) na dno vašeg novog lonca, a zatim zamenite biljku.
Dodajte još zemlje oko strana kugle korena nežno učvršćujući na mesto dok se lonac ne napuni ravnomerno.
Zalijte temeljno, sve dok voda ne poteče sa dna posude.

Uobičajeni problemi sa filodendronom rascepljenih listova i kako ih lečiti
Uobičajeni problemi i lekovi sa filodendronom rascepljenih listova
Problemi sa listovima i korenima
Pojava žutog lišća može biti simptom prekomernog zalivanja, nedostatka svetlosti ili nedostatka hranljivih materija. Pomerite svoju biljku bliže izvoru svetlosti, započnite režim hranjenja (kao što je gore opisano) i/ili smanjite učestalost zalivanja.

Tamnosmeđe mrlje su takođe znak prekomernog zalivanja i mogu biti pokazatelj da je počelo truljenje korena. Uklonite biljku iz lonca i pregledajte korijenski sistem. Zemlja treba da bude vlažna, ali ne mokra.

Ako se čini da se voda skuplja oko korena, možete presaditi (kao što je gore opisano) ili možete ostaviti biljku van saksije na nekoliko sati da se malo osuši. Ako vidite tamne ili očigledno trule korene, odrežite ih oštrim, čistim nožem.

Bledo smeđi, hrskavi listovi su znak nedovoljnog zalivanja ili niske vlažnosti. Povećajte učestalost zalivanja i/ili povećajte nivo vlažnosti pomoću ovlaživača. Alternativno, ispod biljke možete postaviti poslužavnik napunjen vodom i šljunkom. Kako voda isparava iz posude, to će povećati vlažnost vazduha.

Uobičajene štetočine i bolesti
Insekti i grinje su uobičajene štetočine kućnih biljaka, pa je preporučljivo da redovno proveravate svoje biljke da biste videli znake bilo kakve infestacije. Štetočine se mogu iskoreniti nanošenjem insekticidnog sapuna na lišće ili hortikulturnog ulja.

Osnovni alati koje treba imati u blizini
Za negu filodendrona podeljenog lista nisu potrebni nikakvi specijalni alati. Jedine stvari koje treba imati pri ruci su oštar nož ili par škara za orezivanje i krpa za brisanje prašine sa lišća.

Upakovati
Uprkos konfuziji oko identiteta filodendrona podeljenog lista, oni su lako dostupni i super laki za negu. Samo koristite gore pomenute savete da biste bili sigurni da je ono što dobijate zapravo Filodendron sa podeljenim listovima, a ne Monstera! Uživati.

Vodič za negu filodendrona podeljenih listova Česta pitanja:
Koliko je svetlosti potrebno filodendronu sa podeljenim listovima?
Filodendronima sa podeljenim listovima potrebna je jaka, indirektna svetlost, tako da bi položaj unutar 3 metra od prozora okrenutog prema jugu ili istoku zaštićen venecijanskim zavesama bio savršen.

Da li je filodendron sa podeljenim listovima isto što i Monstera?
Filodendron sa podeljenim listovima se često meša sa Monstera deliciosa (slično izgleda, ali potpuno različite biljke).

Da li je filodendron sa podeljenim listovima otrovan za ljude?
Filodendron sa podeljenim listovima je otrovan za ljude i kućne ljubimce i može izazvati nelagodnost i poremećaj u celom sistemu za varenje.

Koliko veliki filodendroni sa podeljenim listovima rastu u zatvorenom prostoru?
U zatvorenom prostoru, filodendroni sa podeljenim listovima obično narastu oko 6 stopa (1,8 m) visoki i široki.

Vodiči za negu biljaka i kupovinu filodendrona
Za više, pogledajte naš vodič za uzgoj i negu Philodendron Heartleaf, Philodenreon Micans i Philodendron Hope Selloum.

Ako tražite svoju sledeću živu biljku, pogledajte naš vodič za najbolju isporuku biljaka i usluge slanja biljaka Filodendrona širom zemlje.