Ultimativni vodič za značenje i simbolizam cveća ljubičice

Značenje cveta ljubičice, simbolizam, poreklo, prednosti, upotreba, plus saveti o tome kako da raste kod kuće

Ljubičice imaju toliko toga da ponude, bilo da se dodaju u cvetni aranžman ili u krevet u vašoj bašti. Datira još iz vremena antičke Grčke, njihovi ljubičasto-plavi cvetovi smatraju se simbolima lojalnosti i čistoće. Kao jedna od prvih biljaka koja cveta u proleće, ljubičice su takođe privlačne za razne oprašivače, uključujući pčele i kolibrije. U ovom vodiču ćemo vas provesti kroz sve što treba da znate o značenju, simbolizmu, istoriji, poreklu i još mnogo toga.


Poreklo i istorija cveća ljubičice

Smatra se da su ljubičice dobile ime po plavo-ljubičastoj boji. Međutim, oni takođe dolaze u nijansama plave, žute i krem. Štaviše, smatra se da danas postoji oko 500 vrsta ljubičica koje pripadaju rodu Viola.

Vredi napomenuti da postoji nekoliko vrsta koje su poznate i kao maćuhice. Plave i ljubičaste nijanse su najčešće boje ljubičice. Većina drugih varijacija boja je rezultat hibridizacije. Ljubičice, viole i maćuhice pripadaju istom rodu, ali svaka ima malo drugačije karakteristike.

Cvet ljubičice – vrsta i porodica biljaka

Vrste cveća ljubičice i porodica biljaka

Viola je rod cvetnih biljaka iz porodice Violaceae, koju je prvi formalno opisao Karl Line 1753. godine.

To je najveći rod u porodici, koji sadrži između 525 i 600 vrsta.

Većina vrsta se nalazi na severnoj hemisferi u umerenoj klimi. Međutim, neki se nalaze i na lokacijama kao što su Havaji, Australazija i Andi.

Gde su native cvetovi ljubičice?
Ljubičice, poreklom iz Evrope i Azije, su autohtone u umerenim regionima na severnoj hemisferi. Obično cvetaju od proleća do leta u zavisnosti od vrste.

Među porodicom Violaceae su slatke ljubičice, pseće ljubičice, divlje maćuhice, ljubičice za posteljinu i još mnogo toga.

Najpopularnije vrste cveća ljubičice

U rodu Viola postoji oko 400 vrsta biljaka ljubičice. Samo u Sjedinjenim Državama postoji oko 60 vrsta. Najčešća je plavoljubičasta (Viola sororia), koja divlje raste duž istočne obale od Mejna do Floride.

Uprkos imenu, afrička ljubičica nije deo vrste ljubičice. Slatke ljubičice (Viola odorata) su poznate po svom slatkom mirisu. Posteljina i slatka ljubičica su najpopularnije sorte koje se prodaju u rasadnicima.

Slatke ljubičice su takođe poznate kao engleska ljubičica, baštenska ljubičica i cvećarska ljubičica. Ljubičice se mogu prepoznati po plavičasto-ljubičastim cvetovima i listovima u obliku srca sa nazubljenim ili nazubljenim ivicama.

Generalno, ovaj prelepi cvet se prepoznaje po obliku cveta sa pet latica. Oni imaju dva na vrhu, dva sa strane i jedan mali u donjem centru. Većina ljubičica su male višegodišnje biljke, ali nekoliko je jednogodišnjih.

Upotreba i prednosti cveta ljubičice

Iako se u ovim romantičnim cvećem uživa zbog svoje lepote i slatkog mirisa, oni su takođe popularni u slanim receptima, sirupima, čajevima, salatama i slatkim desertima. I listovi i cvetovi su jestivi.

Pošto su jestivo cveće, ljubičice se često premazuju šećerom i koriste kao jestivi ukrasi na kolačima i drugim slatkim poslasticama.

Lekovite prednosti cvetova ljubičice
Biljka je takođe bogata vitaminom C i vitaminom A, posebno u laticama i stabljikama.

Neki tvrde da se ljubičica može koristiti slično kao i aspirin za ublažavanje upale i bolova. Međutim, velika doza ljubičice može izazvati povraćanje i probavne smetnje, pa je najbolje koristiti pažljivo.

Ljubičice proizvode miris koji je dobro voljen, ali ga je teško opisati. To je zato što cvetovi sadrže jonin, hemikaliju koja privremeno smanjuje osetljivost na miris. Baš kada osetite prvi dašak arome, vaš nos se nakratko pokvari, a miris nestaje. Miris, kako god da ga opišete, popularan je dodatak osveživačima daha, parfemima, uljima i losionima.

Značenja cveta ljubičice

Uobičajena značenja cvetova ljubičice uključuju nevinost, večnu ljubav, skromnost, duhovnu mudrost, vernost, misticizam i sećanje.

Simbolika ljubičastog cveta

Ljubičasto cveće u hrišćanstvu
U hrišćanskim spisima, cvet ljubičice se često smatra simboličnim amblemom poniznosti. Zbog tri lista, srednjovekovni monasi su ljubičicu nazivali „travama Trojstva“ ili „cvetom Trojstva“. Takođe se kaže da ljubičice simbolizuju poniznost i čistotu Device Marije. One su procvetale kada je anđeo Gavrilo rekao Mariji da će Isus biti njeno dete.

U svetu religiozne umetnosti, značenje cvetova ljubičice često se prikazuje kao simbol skromnosti i poniznosti. Na primer, na mnogim slikama renesansne ere, Devica Marija se često vidi sa bebom Isusom u naručju sa ljubičastim cvećem, u simboličnom odnosu na njenu skromnost.

Pored toga, u delima Leonarda da Vinčija („Madona i dete sa cvećem“) i Đovanija Paola („Madona poniznosti“) istaknut je cvet ljubičice.

Cvetovi ljubičice u grčkoj mitologiji
Cvetovi ljubičice imaju duboke korene u grčkoj mitologiji. Kako priča kaže, ljubičice su bile kreacija Artemide koja je jednu od svojih devičanskih nimfi ​​pretvorila u nežni cvet kako bi je zaštitila od približavanja njenog brata blizanca Apolona. Zbog toga su cvetovi ljubičice postali simbol skromnosti i uzdržanosti.

Najranije uzgajanje ljubičica navodno potiče iz 500. godine p.n.e. Stari Grci su koristili ljubičicu u vinu, hrani i lekovima. Biljka je viđena kao simbol plodnosti i ljubavi, i kao takva se koristila u ljubavnim napitcima i za odvraćanje glavobolje i vrtoglavice. Ova tradicija je bila toliko popularna da je postala i simbol Atine.

Cvetovi ljubičice u staroj Grčkoj i Rimu

Ljubičice su imale mnoge upotrebe tokom istorije. Rečeno je da su Grci i Rimljani koristili ljubičice kao pogrebne ukrase. Dok su ih Perzijanci koristili kao sredstvo za smirenje protiv gneva i glavobolje. U Starom Rimu su od cvetova ljubičice pravili vino za koje su verovali da može sprečiti pijanstvo.

Druga simbolika
Ljubičice su takođe zvanični cvet u februaru, što ih čini savršenim poklonom za rođendan voljene osobe. Ljubičica se često povezuje sa ametistom, februarskim kamenom koji simbolizuje duboku ljubav, kraljevstvo i sreću.

Zanimljive činjenice i trivijalnosti o cvetovima ljubičice

Ljubičica je državni cvet Roud Ajlenda, Ilinoisa, Nju Džersija i Viskonsina. U Ujedinjenom Kraljevstvu, pasja ljubičica je cvet okruga Linkolnšira. Ljubičasta ljubičica je provincijski cvet Nev Brunsvicka.
Ljubičice i značke koje ih prikazuju se prodaju u okviru prikupljanja sredstava u Australiji i Novom Zelandu na Dan ljubičica i oko njega u znak sećanja na izgubljene vojnike iz Prvog svetskog rata.
Ljubičica je bila cvet sa potpisom cara Napoleona Bonaparte. Koristio ga je da pokrije grob svoje žene kada je umrla 1814. Pored toga, poznato je da su neki od Bonapartinih pristalica koristili cvetove ljubičice da bi procenili da li su podanici lojalni caru tako što su ih pitali da li im se dopada cveće.
Ljubičice se koriste kao biljke za hranu ili biljke domaćini od strane larvi nekih vrsta leptira moljaca.
U astrologiji, cvet ljubičice je povezan sa znakom Bika. Na cvet utiče i zaštićena je planeta Venera.
U viktorijansko doba, cvetovi ljubičice su često bili simbol dobre poniznosti i sreće. Neki su čak verovali da nošenje ljubičica može da zadrži zle duhove na odstojanju, dok druga tradicija kaže da bi nošenje ljubičica na vrhu glave ublažilo opijenost.
Kako uzgajati cveće ljubičice kod kuće u bašti ili terasi
Kako uzgajati cveće ljubičice kod kuće
Ljubičice imaju tendenciju da najbolje uspevaju u delimično senovitim predelima sa bogatim i vlažnim zemljištem poboljšanim dobrim baštenskim kompostom za sve namene.

Nežna biljka nije najveći ljubitelj toplote i vlage. Ljubičice su odlične za hladnije klime gde će rado izbegavati niže temperature.

Takođe ih je veoma lako pokrenuti iz semena, a kada se legnu u krevet, nicaće u godinama koje dolaze.

Kako posaditi ljubičice
Najbolje vreme za sadnju ljubičica je u ranim prolećnim mesecima.
Posadite na udaljenosti od 4 do 8 inča u zemljištima sa kiselim do neutralnim pH balansom.
Obilno malčirajte što će vam pomoći da korenje duže ostane hladnije.
Budite oprezni sa ciklusima zalivanja jer je biljkama potrebna samo umerena količina. Ciljajte na konstantnu vlagu, ali izbegavajte vlažne, stagnirajuće uslove jer je čest uzrok truleži korena.
Možete ukloniti prethodno prvo cvetanje da biste promovisali dužu sezonu cvetanja.
Đubrite jednom ili dva puta tokom vegetacije organskim đubrivom rastvorljivim u vodi.
Cvetovi ljubičice su biljke koje zahtevaju malo održavanja i mogu se uzgajati blizu zemlje, što ih čini atraktivnom opcijom za pokrivanje tla.

Upakovati
Ova nežna, ali izdržljiva popularna biljka prenosi se vekovima. Ljubičice su toliko prilagodljive i raznovrsne da su lak izbor za ulepšavanje bilo koje bašte, bilo da je to krevet ili saksija. Zahtevaju malo nege osim osnovnog zalivanja, hranjenja i mrtve glave. A svojim ranim cvetanjem, uvek se čini da najavljuju dolazak još jedne lepe prolećne sezone.