Kako uzgajati filodendron srcanog lista osnovni saveti

Sve što treba da znate o uzgoju i brizi o biljkama srčanog filodendrona
Sanjate o bujnoj, toploj klimi? Unesite taj tropski osećaj u svoj dom pomoću filodendrona srca (Philodendron hederaceum/Philodendron scandens subsp. okicardium). Ovde ćemo vas provesti kroz sve što treba da znate o nezi Heartleaf filodendrona kod kuće, uključujući savete za sađenje i sadnju; najbolja mešavina tla i recepti; kako zalivati, đubriti, orezati i razmnožavati; i idealno svetlo i temperaturu da bi vaša biljka zaista uspevala.


Za više, pogledajte naš vodič za najbolje specijalizovane prodavnice biljaka i baštenske centre koji isporučuju biljke Philodendron širom zemlje širom Sjedinjenih Država.

Kako uzgajati filodendron srčanog lista – najvažnije
Filodendroni srčanog lista uspevaju u zatvorenom prostoru na temperaturama iznad 50 stepeni F i vlažnosti od 40 procenata. Preferiraju dobro drenirano, vlažno tlo i indirektno svetlo. Zalivajte samo kada se gornji centimetar zemlje oseća suvim i đubrite svakih 10 do 12 nedelja tokom proleća i leta.

O biljkama Heartleaf Philodendron

Sve o srčanim filodendronima

Ova zimzelena loza dobila je uobičajeno ime po (pogađate) svom lišću u obliku srca. Baštovani u zatvorenom prostoru već dugo imaju ljubavnu vezu sa ovom biljkom. Zajedno sa svojim atraktivnim, sjajnim listovima, omiljena je zbog svoje prirode koja nije potrebna za održavanje.

Savršena za unutrašnje baštovane svih sposobnosti, draga biljka je, dakle, prava ljubavnica kada je u pitanju nega. Jednostavan je za uzgoj, dostiže dužinu do 13 stopa i uspeva u zatvorenom prostoru u različitim uslovima.

Poreklo i istorija
Generacijama su baštovani u zatvorenom prostoru cenili filodendron srca. Sa tolerancijom na indirektno svetlo i nizom zemljišta, ova zimzelena višegodišnja biljka je stekla reputaciju kućne biljke koja se „teško ubija“. U stvari, izgleda da biljka draga uspeva uz malo zanemarivanja.

Svetska kontrolna lista odabranih familija biljaka prepoznaje više od 485 vrsta filodendrona. Većina se može uzgajati kao kućne biljke. Neke, poput biljke drage, toliko je lako uzgajati u zatvorenom prostoru da su generacijama popularne kućne biljke.

Vrste i karakteristike
Biljke iz roda Philodendron pripadaju porodici Araceae. Ove tropske biljke se odlikuju svojim cvetovima spate i spadik.

Lopatica izgleda kao latica cveća, ali je u stvari cvetni list. Spathe štiti spadik, klas sa malim cvetovima koji cvetaju na jednom kraju.

Filodendron srca obično ne cveta kada se uzgaja u zatvorenom prostoru. Međutim, u retkim prilikama cvetaju, žuto-zelena lopatica okružuje spadiks na vrhu sa sitnim belim cvetovima.

Filodendrone srčanog lista je lako identifikovati zahvaljujući njihovom karakterističnom lišću u obliku srca (u obliku srca). Listovi su sjajni, dugački oko tri inča i raspoređeni naizmenično na zelenim stabljikama. Čuveni Philodendron micans su popularna sorta srčanog lista.

Heartleaf Philodendron Native Range
Srcelisni filodendron je poreklom iz delova Kariba i tropskih kišnih šuma Centralne i Južne Amerike. U prirodi, filodendroni često rastu na šarenoj, indirektnoj svetlosti koja se nalazi ispod krošnje drveća.

Vinova loza koristi drveće za podršku, često rastući debla. Biljke dobijaju vlagu i hranljive materije direktno iz kore drveta.

Popularne sorte i sorte filodendrona Heartleaf
Kao sobne biljke, filodendroni dolaze u nizu sorti i sorti. Najčešća sorta je biljka draga (P. hederaceum/P. scandens subsp. okicardium). Popularna sorta ‘Brazil’ ima žutu prugu na svakom listu.

Druge popularne sorte uključuju filodendron (P. bipinnatifidum var. ‘Ksanadu’), grmoliku biljku koja naraste do tri stope. Filodendron sa crvenim listovima (Philodendron erubescens var ‘Burgundi’) ima duboko rumeno lišće.

Da li je Heartleaf Philodendron toksičan za ljude i/ili kućne ljubimce?
Listovi i sok filodendrona su toksični za ljude i kućne ljubimce, uključujući pse, mačke i konje. Ako se proguta, biljka može izazvati bol u ustima, povraćanje, dijareju, slinjenje, otežano gutanje i oticanje usana, jezika i gornjih disajnih puteva.

Filodendroni srčanog lista sadrže kalcijum oksalat. Ako sok dođe u kontakt sa kožom ili očima, ova supstanca može izazvati upalu i svrab.

Upotreba i prednosti filodendrona srčanog lista
Biljka draga je poznata po svojoj sposobnosti da čisti vazduh. U stvari, NASA-ina studija je otkrila da su filodendroni među najefikasnijim sobnim biljkama za prečišćavanje vazduha.

Studija je otkrila da filodendroni srčanog lista i neke druge sobne biljke filtriraju uobičajene zagađivače u zatvorenom prostoru, kao što su oni koji se nalaze u proizvodima za čišćenje, tepisima, građevinskim materijalima i nameštaju.

Heartleaf Philodendron Biljke Značenje i simbolika

Naučno ime ove biljke potiče od grčkog za ljubav (philo) i drvo (dendron). Kada se doslovno tumači, „ljubitelj drveća“ je verovatno dobio ime po svojoj tendenciji da koristi drveće kao podršku u svom prirodnom staništu.

Danas, baštovani u zatvorenom prostoru vole ovu biljku zbog njene prilagodljive prirode koja oprašta.

Kako uzgajati filodendron srčanog lista kod kuće

Srčani filodendroni su notorno laki za negu. Sve što im treba je malo svetla, malo vode i povremeno malo pažnje.

Evo šta možete očekivati kada uzgajate dragu biljku kod kuće.

Očekivanja rasta
Potencijalna veličina filodendrona srčanog lista zavisi od niza faktora, kao što su uslovi rasta i vrsta podrške. U optimalnim uslovima, vinove loze mogu brzo da rastu i dostignu dužinu do 13 stopa.

Što se tiče širenja, očekujte da vaša biljka dostigne širinu od 1,5 do 3 stope. Potrebno je od pet do 10 godina da dostigne punu veličinu.

Šta uraditi pre sadnje
Pre nego što posadite filodendron sa srcem, razmotrite konačnu potencijalnu veličinu. Ciljajte na saksiju ili sadilicu koja će ga prihvatiti.

Međutim, ova prilagodljiva biljka može tolerisati manji lonac nekoliko godina. Manji lonac može čak pomoći u sprečavanju prekomernog zalivanja. Ako presađujete, izaberite posudu koja nije više od dva inča veća od trenutne saksije.

Filodendroni mogu uspevati u različitim vrstama kontejnera. Međutim, porozna opcija je najbolja. Terakota je dobar izbor.

Samo budite sigurni da izaberete kontejner sa odgovarajućom drenažom. Nikada ne želite da vaša biljka sedi u stajaćoj vodi. To može dovesti do truljenja korena, gljivica i infestacije štetočina.

Izaberite najbolju mešavinu tla biljaka srcolistog filodendrona
Najbolja mešavina tla za srcoliste filodendrone
Na sreću, filodendroni srčanog lista tolerišu niz tipova zemljišta i pH nivoa. Adekvatna drenaža je ključna.

Ako želite da vaša biljka napreduje, izaberite lagane, labave i dobro drenirajuće saksije sa visokim sadržajem organske materije. Dobre opcije uključuju mešavinu sa balansom krede i peska ili mešavinu na bazi tresetne mahovine.

Ako više volite bazu bez zemlje, biljke mogu rasti u tresetnoj mahovini sfagnuma, mešavinama treseta i vermikulita ili mešavinama treseta i perlita. Biljke drage mogu rasti čak i u vodi. Samo vodite računa da nivo vode održavate na adekvatnom nivou.

Ako razmišljate o prelasku sa zemlje na vodu ili obrnuto, razmislite dvaput. Ova vrsta biljke se ne prilagođava uvek dobro na tako veliku promenu.

Za više, pogledajte naš sveobuhvatni vodič za najbolju mešavinu zemljišta za biljke Heartleaf Philodendron.

Kako posaditi filodendron srčanog lista
Temeljno zalijte svoj srcolisni filodendron dan pre nego što ga posadite. Ovo će pomoći u smanjenju stresa na biljci.

Delimično napunite novi kontejner odabranim medijumom. Zapamtite: novi lonac ne bi trebalo da bude više od dva inča veći od trenutnog kontejnera.

Pažljivo uklonite filodendron iz sadašnjeg lonca. Nežno obradite korenje da biste se odvojili i stimulisali novi rast.

Stavite biljku u njenu novu posudu i napunite bočne strane medijima. Dodavanje perlita, tresetne mahovine, peska ili vermikulita može pomoći u promovisanju aeracije i poboljšanju drenaže. Samo nemojte puniti lonac iznad prvobitnog nivoa tla biljke.

Lagano udarite medije. Na kraju, zasitite tlo dok voda slobodno ne teče iz drenažnih rupa.

Srčani filodendroni mogu da podnesu niz izloženosti svetlosti. Iako više vole indirektnu sunčevu svetlost, mogu da podnesu i umereno do jako svetlo. Samo ih držite podalje od direktnog sunca, jer to može spržiti lišće.

U većini slučajeva, poželjna je ekspozicija prema jugu, istoku ili zapadu. Možete uzgajati dragu biljku pri slabom osvetljenju. Međutim, listovi se mogu širiti i izgubiti deo svoje boje i sjaja.

Postavke temperature i vlažnosti
Filodendron srčanog lista može tolerisati suv vazduh, ali preferira više vlage. Ova tropska biljka uspeva na oko 40 procenata vlažnosti.

Biljke drage su srećne na tipičnim temperaturama u kući. Ipak, sve ispod 50 stepeni F je previše hladno za ovu biljku.

Nega biljaka Heartleaf Philodendron

Kako zalijevati biljke Heartleaf Philodendron
Vinova loza voli vlažne – nikad vlažne – uslove. Mogu tolerisati malo suvog tla.

U leto održavajte biljku ravnomerno vlažnom. U hladnijim mesecima, zalijte svoj srcolisni filodendron kada gornji deo zemlje od pola inča do jednog inča bude suv na dodir.

Iako ove biljke ne mare previše za pH vrednost, one će vas obavestiti da li previše ili premalo zalivate. Kao opšte pravilo, žuto lišće znači da previše zalivate. Smeđe ili uvijeno lišće znače da ne zalivate dovoljno.

Za više, pogledajte naš detaljni vodič za zalivanje Heartleaf Philodendrona ovde.

Kako, kada i zašto oploditi filodendrone srčanog lista
Standardno đubrivo za kućne biljke će vašoj biljci obezbediti hranljive materije koje su joj potrebne. Izaberite đubrivo koje je rastvorljivo u vodi i uravnoteženo.

Tokom proleća i leta, đubrenje vršite jednom mesečno. Filodendronima je potrebno više hranljivih materija tokom rata više meseci kada aktivno rastu.

U jesen i zimu, biljka ne raste aktivno. Tokom ovih hladnijih perioda godine, smanjite đubrenje na svaka tri meseca.

Obrezivanje srčanih filodendrona
Srčani filodendroni ne zahtevaju obrezivanje da bi bili zdravi. Međutim, lagana rezidba svakih nekoliko meseci može podstaći bujni rast.

Počnite temeljnim zalivanjem dan pre rezidbe. Zatim uklonite sve zastoje u rastu. Napravite svoje rezove odmah nakon čvorova i neka vaši rezovi budu što glatkiji.

Ovo je takođe dobar trenutak da sečete loze koje su porasle duže nego što želite. Čuvajte ove obrezane vinove loze da ih koristite za razmnožavanje.

Kako razmnožavati filodendrone srčanog lista
Lako je razmnožavati nove drage biljke. Jednostavno isecite lozu ispod čvora i stavite odsečeni kraj u vodu.

Kada se pojave koreni, posadite reznicu u zemlju ili željeni medijum za sadnju. Koristite ovu metodu razmnožavanja u proleće ili rano leto.

Kada i kako presaditi
Svake dve do tri ili više godine, možda ćete želeti da presadite svoj srcolisni filodendron u veći lonac. Ovo obezbeđuje biljci sveže, nove medije za sadnju. Takođe pomaže u sprečavanju da se biljka veže za koren.

Zalijte dan pre nego što planirate presađivanje. Izaberite lonac koji nije više od dva inča veći od trenutnog lonca.

Pažljivo uklonite biljku iz sadašnjeg lonca i nežno masirajte korenje da se odvoji. Delimično napunite novi kontejner i centrirajte biljku unutra.

Napunite bočne strane medijima za zalivanje. Ne idite iznad mesta gde se biljka susreće sa trenutnim medijumom za saksiju.

Lagano udarite medije. Na kraju, biljku dobro zalijte.

Uobičajeni problemi sa srčanim filodendronom i kako ih lečiti
Hearleaf-Philodendron-Plant-Deliveri-at-Bloomscape
Kredit: Bloomscape
Biljka draga je odlična u tome da vas obavesti kada nešto nije u redu, žuti listovi ukazuju na prekomerno zalivanje. Uvijanje, smeđe lišće ukazuje na pod zalivanjem.

Uvenuće lišće obično signalizira suviše suvo zemljište. Međutim, uvenuće može biti i simptom truleži korena, rezultat neadekvatne drenaže.

Ako primetite smeđe tragove opekotina, to može ukazivati na prekomerno izlaganje jakom svetlu. Premestite biljku na indirektno svetlo ako vidite da gori.

Smeđe mrlje na listovima ili stabljikama
Smeđe mrlje mogu nastati od rasta gljivica. Ako listovi ostanu vlažni nekoliko sati – na primer, nakon zamagljivanja – gljivica može da poraste. Držite listove suvim kako biste sprečili pojavu mrlja.

Štetočine
Što se tiče štetočina, ako se medij za sadnju previše navlaži, može privući gljivične gljivice. Omogućavanje da se zemlja osuši između zalivanja sprečava ovu štetočinu.

Možda ćete naći lisne uši na mekom novom rastu. Poprskajte listove mešavinom vode i insekticidnog sapuna ili Neem ulja da biste uklonili lisne uši.

Ako je vaša biljka preplavljena, može privući potencijalne štetočine kao što su brašnaste bube, ljuske i paukove grinje. Tretirajte ih insekticidnim sapunom. Zatim obezbedite adekvatnu drenažu da biste sprečili dalje zaraze.

Osnovni alati koje treba imati u blizini
Osnovni alati za kućne biljke
Srčani filodendron opravdava svoju reputaciju jedne od najlakših sobnih biljaka za njegu. To znači da vam zaista nisu potrebni nikakvi specijalni alati.

Pošto sok biljke može izazvati iritaciju kože, možda ćete želeti da koristite rukavice prilikom rezidbe ili presađivanja. Takođe možete izabrati da koristite makaze za sečenje, a ne nokte, da biste uklonili rast za obrezivanje ili razmnožavanje.

Što se tiče đubriva, koristite bilo koje dobro kvalitetno đubrivo za sobne biljke rastvorljivo u vodi.

Upakovati
Biljka draga definitivno opravdava svoje ime. Postoji razlog zašto toliko vrtlara u zatvorenom prostoru voli ovu biljku! Jednostavna za negu i tolerantna na različite uslove okoline, idealna je biljka za sve sposobnosti. Uživati!

Česta pitanja o nezi Heartleaf Philodendron:

Kako se brinete o filodendronu srca?
Filodendroni srčanog lista uspevaju u zatvorenom prostoru na temperaturama iznad 50 stepeni F i vlažnosti od 40 procenata. Preferiraju dobro drenirano, vlažno tlo i indirektno svetlo. Zalivajte samo kada se gornji centimetar zemlje oseća suvim i đubrite svakih 10 do 12 nedelja tokom proleća i leta.

Da li je Filodendronima potrebna sunčeva svetlost?
Srčani filodendroni mogu da podnesu niz izloženosti svetlosti. Iako više vole indirektnu sunčevu svetlost, mogu da podnesu i umereno do jako svetlo. Samo ih držite podalje od direktnog sunca, jer to može spržiti lišće.

Koliko često treba zalijevati filodendron srca?
Vinova loza voli vlažne – nikad vlažne – uslove. Mogu tolerisati malo suvog tla.

U leto održavajte biljku ravnomerno vlažnom. U hladnijim mesecima, zalijte svoj srcolisni filodendron kada gornji deo zemlje od pola inča do jednog inča bude suv na dodir.

Koliko često treba oploditi filodendron srca?
Standardno đubrivo za kućne biljke će vašoj biljci obezbediti hranljive materije koje su joj potrebne. Izaberite đubrivo koje je rastvorljivo u vodi i uravnoteženo.

Tokom proleća i leta, đubrenje vršite jednom mesečno. Filodendronima je potrebno više hranljivih materija tokom toplijih meseci kada aktivno rastu.

U jesen i zimu, biljka ne raste aktivno. Tokom ovih hladnije godišnje doba, smanjite đubrenje na svaka tri meseca.

Da li da zamaglim svoj filodendron?
Veoma lagano zamagljivanje može biti korisno za povećanje nivoa relativne vlažnosti oko biljke filodendrona tokom perioda posebno suvog vazduha (kao što su zimski meseci). Pazite da ne zasitite previše listove jer je stajaća voda plodno tlo za gljivične infekcije, štetočine i bolesti. Posuda za vlažnost ili ovlaživač u prostoriji često su sigurniji i robusniji pristup.

Da li filodendroni vole talog od kafe?
Uvek postoje mešani saveti u vezi sa talogom od kafe i biljkama. Mnogi će tvrditi da negativni efekti taloga kafe narušavaju ravnotežu kiselosti u zemljištu zbog visokog sadržaja azota. Preporučio bih da se držite dobre, organske, univerzalne hrane za kućne biljke i izostavite talog kafe.

Kako da svoj filodendron napravim punim?
Kao i kod svake nege kućnih biljaka, trik za bujnu, obimnu biljku je da pronađete pravi balans svetlosti, temperature, ciklusa zalivanja i hranjenja u odnosu na potrebe vašeg Heartleaf Philodendron. Pažljivo orezivanje tokom prolećnih i letnjih meseci da bi se odsekao spor, odumirući ili uspavani rast takođe može pomoći da se ubrza novi rast na njegovom mestu.

Da li je Monstera filodendron?
Iako su oboje deo iste porodice (Araceae), Monstera i Filodendroni su dve veoma različite biljke.