Zalivanje Sve što treba da znate za srećne hortenzije

Kada i kako zalijevati hortenzije u svojoj bašti

Ako ste novi u baštovanstvu, može biti teško znati kada tačno zalijevati svoje biljke. Naročito kada počnete da uzmete u obzir da različite biljke imaju različite zahteve za zalivanjem. I dok neke biljke uspevaju u uslovima suše (takođe kada zaboravite da ih zalivate) – druge, poput vaših hortenzija, neće. Dodajte tome mnoge različite vrste hortenzija i njihov raspon uzbudljivih boja, i imate relativno komplikovanu šemu zalivanja koju treba da uradite.

Srećom, većina hortenzija ima slične zahteve za napredovanjem, a to uključuje bogatu podlogu od vlažne, dobro drenirane zemlje. Dakle, koliko vode treba da date ovim korisnim biljkama da bi postigli savršene uslove za rast? Ovde ćemo zaroniti u sve detalje o tome kada i kako zalijevati svoje hortenzije.


Zalivanje nedavno zasađenih hortenzija
Kao i svakom novozasađenom članu vaše bašte, nedavno zasađenoj ili razmnožanoj hortenziji će biti potrebno malo više vode nego etabliranoj. Trik sa većinom novih biljaka je da se izbegne da se zemlja osuši dok se koreni uspostavljaju, što obično traje dve do tri nedelje.

Jedan od načina da se to uradi je upoznavanje sa svojim tlom. U zavisnosti od uslova u vašoj bašti i količine vetra, kiše i sunca – vaše tlo će se sušiti različitom brzinom. Pošto većina hortenzija voli polusenku, takođe možete da im pomognete da se previše osuše tako što ćete ih posaditi na mesto koje nema previše sunca i zaštićeno je od jakih vetrova.

Određivanje količine vode za vaše biljke hortenzije
Da biste utvrdili koliko vode treba vašoj novoj hortenziji, počnite sa zalivanjem dva-tri puta nedeljno (manje u proleće i jesen, a više leti) i proveravanjem tla između zalivanja. Prstom napipajte tlo oko osnove biljke i proverite da li je suvo. Ako vaša hortenzija pokazuje znake suvoće (poput opadanja listova), možda ćete morati da povećate režim zalivanja.

Samo zapamtite kod većih biljaka hortenzije (kao što su drveće i žbunje), da su ređe, ali dublje zalivanje bolje od češćih kraćih. Drugim rečima, najbolji način za zalivanje hortenzije je puštanje creva da radi pod niskim pritiskom u dnu biljke nekoliko minuta. Dugo duboko zalivanje dva do tri puta nedeljno biće mnogo efikasnije (pošto mora da dopre do većeg korenovog sistema dublje u tlu) od kratkog zalivanja gornjeg sloja zemlje kanicom za zalivanje.

Profesionalni savet: Zalivajte svoje biljke ujutru ili rano uveče da biste izbegli brzo isparavanje na podnevnoj vrućini. Takođe ćete želeti da razmislite o đubrenju hortenzija nekoliko puta svake sezone rasta i smanjenju na kraju sezone.

Zalivanje Uspostavljene hortenzije

Kada se vaša hortenzija uspostavi (obično nakon nekoliko nedelja), poželećete da nastavite da obezbeđujete rigorozan raspored zalivanja koji omogućava biljci da napreduje u svom željenom okruženju: vlažno, dobro drenirano zemljište. Zapamtite, vlažno ne znači natopljeno, a neće biti srećna ni hortenzija koja sedi u lokvi vode jer zemlja ne drenira. Takođe možete uzeti u obzir koliko vlage vaša hortenzija dobija iz vaše bašte. Ako živite u vlažnoj klimi ili su vaše biljke blizu jedna drugoj u bašti (i dele vlagu), onda nećete morati da zalivate tako često kao u retko zasađenoj ili suvijoj bašti.

Pratite svoju hortenziju na znake prekomernog ili nedovoljno zalivanja i proverite tlo između zalivanja da biste utvrdili da li treba da povećate ili smanjite količinu vode koju dajete. Imajte na umu da određeni vremenski uslovi (kao što su veoma vrući ili vetroviti dani) mogu prouzrokovati da vlaga u zemljištu brže isparava, što može značiti da ćete morati češće da zalivate da bi vaša hortenzija bila srećna.

Još jedan trik da osigurate da vaše ustaljene hortenzije dobiju vodu koja im je potrebna? Uverite se da imate debeli sloj malča koji štiti bazu vaše biljke. Iako vaš malč ne bi trebalo da dodiruje koru biljke, godišnje ili dvogodišnje malčiranje oko osnove vaših biljaka može pomoći da se zadrži vlaga i nahrani vaše tlo dok se raspada.

Vodene hortenzije u saksijama

Ne postoji način da se to zaobiđe: hortenzije u saksijama će morati da se zalijevaju češće od onih u zemlji. Pošto živi u manjem prostoru, možete očekivati da će se ovaj prostor osušiti brže nego što će tlo. Da bi vaša hortenzija u saksiji bila srećna, pokušajte da je zalivate svaki drugi dan tokom leta. Ako se zemlja između zalivanja čini previše vlažnom (zapamtite, oni vole vlažnu, a ne natopljenu zemlju), smanjite režim zalivanja na svaki treći dan.

Dobra vest o hortenzijama u saksiji je da je relativno lako osigurati da vaša biljka pravilno drenira i, zbog čega je malo verovatno da vaša biljka pati od neke od uobičajenih zamki „preteranog zalivanja“. Očigledno ćete želeti da posadite svoju hortenziju u saksiju sa drenažnim rupama i budite sigurni da se višak vode pravilno odvodi svaki put kada je zalivate.

Zalivanje zatvorenih hortenzija

Slično kao i vaše hortenzije u saksiji na otvorenom, poželećete da zalivate svoje unutrašnje malo češće od onih zasađenih u bašti. Svoju unutrašnju hortenziju možete zalijevati jednom svakih nekoliko dana (više ako je saksija vrlo mala, a manje ako je veća). Prstom proverite sadržaj vlage između zalivanja.

Još jedan trik da održite svoju unutrašnju hortenziju srećnom? Postavljanje. Sobne hortenzije najbolje rade u hladnim prostorijama sa puno svetlosti – ali ne previše direktnog sunca. Najbolje je malo jutarnjeg sunca sa popodnevnom hladovinom. Takođe ćete želeti da razmislite o presađivanju vaših hortenzija u baštu u nekom trenutku jer biljke na otvorenom imaju tendenciju da pate od raznih baštenskih štetočina i bolesti kada se predugo drže u zatvorenom prostoru.

Uobičajeni znaci zalivanja ili podvodnjavanja hortenzija

Može biti teško znati tačno koliko vode treba vašim hortenzijama da budu srećne. Evo nekih znakova preteranog ili podvodnjavanja na koje treba obratiti pažnju.

Ako vaša hortenzija počne da ima žute, smeđe i kašaste listove – onda biste možda želeli da proverite koliko je vlažno tlo oko baze. Prekomerno zalivanje (što se često dešava kada se zemlja ne drenira pravilno) može dovesti do truljenja korena i izazvati miris plijesni u podnožju vaših biljaka. Ostali znaci prekomernog zalivanja uključuju stalno uvenulo cveće ili manje cvetanja nego inače.

Kada utvrdite da je vaša biljka preterano zalivena, poželećete da pustite da se zemlja potpuno osuši pre nego što je ponovo zalijete. Možda biste takođe želeli da razmislite o premeštanju hortenzije (ili izmenama tla) da biste obezbedili bolju drenažu. Kada se zemlja osuši najmanje do četiri inča, možete ponovo početi sa zalivanjem.

Podvodene hortenzije izgledaju veoma slične drugim nedovoljno zalivenim biljkama: suve, sa izgorelim ili žutim i smeđim listovima koji pucaju ili se naboraju na dodir. Podvodene hortenzije verovatno neće imati toliko cvetanja ili toliko novog rasta kao zdravija, dobro zalivena.

Rešavanje ovog problema je prilično lako – samo počnite da dajete više vode. Dajte svojoj hortenziji dobar dugi napitak na prvi znak nedovoljnog zalivanja i postavite podsetnike da održavate raspored zalivanja jedan do tri puta nedeljno, u zavisnosti od toga koliko brzo se vaša zemlja suši između zalivanja.

Sezonska razmatranja za zalivanje hortenzija

Tokom sezone rasta hortenzije (od proleća do jeseni), dobro je održavati čest raspored zalivanja vaših hortenzija. Na početku i na kraju sezone, vašoj hortenziji će verovatno biti potrebno manje vode nego u dugim, vrućim letnjim danima. Slično, toplotni talas ili niz vetrovitih dana mogu značiti da želite da češće zalivate svoju hortenziju.

U zimskim mesecima većina biljaka miruje i ne zahtevaju redovno zalivanje. Ako je zima posebno suva i blaga, onda možete razmisliti o zalivanju biljaka jednom svake druge nedelje kako biste bili sigurni da se ne osuše u potpunosti.

Vredi napomenuti da se hortenzije smatraju toksičnim, pa je mudro nositi par baštenskih rukavica tokom celog procesa.

Najbolje vrste vode za hortenzije
Kada je u pitanju zalivanje vaših hortenzija, većina vrsta vode će raditi sasvim dobro. Ovo uključuje kišnicu, vodu iz slavine ili filtriranu vodu. Ono što treba imati na umu je da li vaša voda sadrži dodatne hemikalije (poput viška hlora iz gradske vode ili puno soli iz omekšane vode iz bunara). Ako je bilo koja od ovih stvari tačna, onda biste možda želeli da razmislite o prirodnijoj alternativi (kao što je sakupljena kišnica ili neomekšana voda iz bunara) za vaše biljke – jer možda neće biti ljubazne prema previše obrađenoj ili mineralizovanoj vodi.

Kako zaliti hortenzije – poslednja reč
Adekvatno zalivanje hortenzija nije raketna nauka, ali je potrebno malo zapažanja i posvećenosti (kao i svako baštovanstvo) da bi se to postiglo kako treba. Počnite tako što ćete primetiti koliko se brzo vaša baštenska zemlja suši i koliko vode je potrebno vašim hortenzijama da bi uspele. Jednom kada bolje razumete uslove vaše bašte i zahteve vaših biljaka – bićete spremni za uspešno zalivanje.

Da biste duže uživali u plodovima svog rada, pogledajte naš osnovni vodič za sušenje i čuvanje cveća hortenzije i kako da isečete hortenzije za aranžman vaze ili buketa.