Ficus Audrei Tolerancije temperature i vlažnosti

Najbolji raspon temperature i vlažnosti za biljke Ficus Audrei da uspevaju u zatvorenom prostoru

Ficus benghalensis, poznatiji kao Ficus Audrei ili Banian Fig, je prelepa drvenasta biljka sa laganim deblom i jarko obojenim zelenim listovima. To je rođak moderne smokve sa fiddle-leaf, ali je podjednako upečatljiv i lakši za negu. U ovom vodiču ćemo vas provesti kroz sve što trebate znati o tolerancijama temperature i vlage u zatvorenom prostoru Ficus Audrei.


Ficus Audrei Tolerancije temperature i vlažnosti: osnovne stvari
Biljke Ficus Audrei najbolje uspevaju u umereno vlažnim sredinama između 40% i 60%, sa temperaturama između 60 i 80F. Izbegavajte lociranje vaše biljke u blizini hladnih promaja ili vrata i povećajte vlažnost ako je potrebno pomoću malog ovlaživača u prostoriji ili posude za vlažnost za optimalno zdravlje biljaka.

Tipični rasponi temperature i vlažnosti koje biljke Ficus Audrei dobijaju u svojim izvornim staništima

Poreklom iz Pakistana i Indije, biljke Ficus Audrei prirodno rastu u vlažnim i toplim klimama. Ovo vam može dati bolji osećaj o idealnim uslovima za uzgoj u zatvorenom prostoru koji će im biti potrebni kod kuće. U svojim izvornim staništima, navikli su na temperature između 70 stepeni Farenhajta i 90 stepeni Farenhajta tokom većeg dela godine.

Znaci da je vaša biljka Ficus Audrei izložena pogrešnoj temperaturi i vlažnosti
Obratite pažnju na nekoliko znakova koji ukazuju na to da je vaša biljka Ficus Audrei izložena neprikladnim uslovima okoline.

Uobičajeni znaci problema sa temperaturom uključuju:

Opušteno ili opušteno lišće, problem takođe uzrokovan prekomernim ili nedovoljno zalivanjem
Gubitak boje ili šare, posebno ako listovi potamne, a ne postanu svetli
Sporo rast i nedostatak novih listova
Opadanje listova ako je pad temperature ozbiljan ili produžen.
Kada je problem nedostatak vlage, biljke Calathea pokazuju probleme kao što su:

Hrskave smeđe ivice na starijim listovima, koje ukazuju na nedovoljno zalivanje i nedostatak vlage u vazduhu
Uvelo lišće koje se ne oživljava od poboljšanja temperature
Brzo sušenje zemlje Ficus Audrei između zalivanja, što otežava održavanje odgovarajućeg nivoa vlage
Sporo rast
Bledo lišće sa nedostatkom boje ili uzorka.

Idealna temperatura i vlažnost za biljke Ficus Audrei
Biljka Ficus Audrei će biti udobna na većini prosečnih sobnih temperatura, sve dok temperature ne padaju ispod 65 stepeni Farenhajta ili iznad 85 stepeni Farenhajta.

Savršen opseg vlažnosti je negde između 40% i 60%.

Promajni prozori, klima uređaji i preovlađujući svetlosni uslovi mogu doprineti preovlađujućim uslovima životne sredine.

Praćenje temperature i vlažnosti kod kuće
Razborito je pratiti temperaturu i vlažnost u vašem domu kako biste bili sigurni da je vaša biljka Ficus Audrei u idealnim uslovima za rast. Korišćenje termometra i higrometra za staklenike će vam omogućiti da pratite dve bitne varijable u razvoju vaše biljke. Iz iskustva, generalno je lakše pratiti i snimati digitalni sistem ako je dostupan, jer oni takođe mogu da mere maksimalne i minimalne temperature i nivoe vlažnosti tokom 24 sata, tako da ćete tačno znati kako ovi nivoi variraju u vašem domu.

Kako povećati vlažnost u vašem domu

Bez razumne kontrole vlažnosti, teško je naterati tropske sobne biljke kao što je Ficus Audrei da uspevaju u zatvorenom prostoru. Nedostatak vlage je čest uzrok smeđih, uvenulih ili obezbojenih biljaka. Ipak, teško je povećati vlažnost u celom domu i rizikovati rast buđi samo da bi se pomoglo nekoliko sobnih biljaka da napreduju.

Umesto toga, pokušajte da ovlažite samo područje gde se nalaze Ficus Audrei i slične biljke. Ako ne možete da iskoristite prirodno visoku vlažnost kao što je kupatilo, pokušajte sa pouzdanim metodom za održavanje visoke vlažnosti.

Tacne za vlažnost se obično preporučuju, ali su ograničene efikasnosti, poput zamagljivanja. Ove metode će obezbediti samo povećanje vlažnosti za nekoliko procentnih poena direktno oko biljke.

Za veće povećanje kada su nivoi vlažnosti u zatvorenom prostoru 50% ili niži u ostatku kuće, pokušajte sa ovlaživačem.

Ovlaživači za stonu površinu su odličan izbor za pojedinačne ili male grupe biljaka koje vole vlagu. Veći ovlaživači mogu biti potrebni za velike kolekcije kućnih biljaka.

Briga o biljkama Ficus Audrei u proleće i leto

Proleće i leto su primarne sezone rasta za ove biljke. Dugi dani i toplije temperature podstiču ih da održe dobru boju i brzinu rasta.

Uverite se da vlažnost visoka, ali nemojte se plašiti ako temperature povremeno padnu ispod 70. Sve dok biljka nije izložena temperaturama ispod 60 stepeni, trebalo bi da joj bude potrebno relativno malo dodatne pažnje da bi uspela u proleće i leto.

Sada je takođe najbolje godišnje doba da presadite svoju biljku Ficus Audrei ako je potrebno.

Briga o biljkama Ficus Audrei tokom zime
Promaji su značajan problem za osetljive biljke Ficus Audrei zimi. Jedan udar hladnog vazduha sa prozora ili vrata može dovesti do pada lišća. Sporo, ali konstantno nizak nivo izloženosti hladnom vazduhu polako ugrožava zdravlje biljke.

Držanje biljke na centralnoj lokaciji zimi može je zaštititi od temperaturnih fluktuacija kada se otvore vrata i prozori. Kalateama je potrebno manje zalivanja zimi, ali više vole skoro isti nivo vlažnosti i temperature kao i leti.

Uvek izbegavajte temperature ispod 60 stepeni da biste sprečili gubitak listova i iznenadno uvenuće usled šoka. Ako odlučite da koristite grejač prostora kako biste osigurali da biljka ostane dovoljno topla, budite spremni da koristite ovlaživač da biste sprečili efekat sušenja.

Okončanje

Biljkama Ficus Audrei je potrebno mnogo topline i vlage da bi uspevale u zatvorenom prostoru. Nažalost, grejanje kuće ima tendenciju da odstranjuje vlagu iz vazduha, a ne da je dodaje. Nemojte se plašiti da koristite mali ovlaživač ili stalno zamagljivanje za kompenzaciju. Uz malo prakse i merač temperature i vlažnosti na baterije, ove biljke možete lako učiniti srećnim tokom cele godine.