najskupljih biljaka na svetu

Biljke su najcenjeniji komadi dekoracije u svakom domu (pa, barem u mom domu). Ali, ponekad, biljke mogu imati cenu koja odgovara koliko ih cenimo, ili, u nekim slučajevima, nadmašuju naša najluđa očekivanja. Zaronimo u najskuplje biljke na svetu.


Najskuplje biljke na svetu
1. Raznobojna Hoia Carnosa Compacta
Raznobojna Hoia Carnosa Compacta

Volim svoju Hoia Carnosa! Njegovo upečatljivo šareno lišće uvek mi privuče pažnju, i uprkos onome što bi neki mogli da kažu, smatram da je prilično lako za njegu.

Zašto je skupo:

Raznobojna Hoia Carnosa Compacta je poželjna zbog svojih jedinstvenih, raznobojnih listova i sporog rasta. Šarenilo, sa svojim mrljama bele ili žute boje, čini ga kolekcionarskim snom. Možete očekivati da ćete platiti između 200 i 800 dolara, u zavisnosti od šare i veličine šare.

Gde to nabaviti: Specijalizovane prodavnice biljaka, botaničke bašte ili preko posvećenih prodavaca na mreži često nose ove cenjene sorte.
2. Monstera Thai Constellation
Monstera Thai Constellation

Sakupljači biljaka obožavaju ovo čudovište, i ne mogu da ih krivim. Monstera Thai Constellation izgleda spektakularno sa svojim belim prskanim raznobojnim listovima monstere , zbog čega svi ljubitelji biljaka budu balavi.

Zašto je skupo:

Jedinstvena šarenilo je znak retke mutacije, što otežava razmnožavanje. Kao što možete zamisliti, ovo čini ovu zapanjujuću biljku retkim, što joj daje prilično visoku cenu. Možete platiti čak 500 dolara za malu reznicu ili mladu biljku.

Gde nabaviti : Ekskluzivni rasadnici biljaka ili kolekcionari koji razmnožavaju i prodaju svoje reznice.
3. List gusle Fig
Fiddle Leaf Smokva u belom loncu u dnevnoj sobi

Po mom mišljenju, svaki kolekcionar kućnih biljaka treba da poseduje smokvu. Njihovi veliki, sjajni listovi u obliku gusle dodaju tropski sjaj svakom prostoru i, uz odgovarajuću negu, mogu da uspevaju bez napora.

Zašto je skupo:

Ono što ove biljke čini tako posebnim je ono što dodaje njihovu cenu – njihovo lišće. Popularnost je samo podigla cenu, a ni njihov spor rast ne pomaže. Možete potrošiti između 100 i 1000 dolara na smokvicu lista Fiddle, u zavisnosti od veličine i zrelosti.

Ali, ako vam ne smeta da sačekate da poraste, možete pokupiti mlađe biljke mnogo jeftinije.

Gde to dobiti:

Rasadnici specijalizovani za egzotične sobne biljke često ih nude, dok se veći primerci mogu naći na rasprodajama u botaničkoj bašti ili preko specijalizovanih prodavaca biljaka.
4. Philodendron Pink Princess
Listovi Philodendron Pink Princess pokazuju ružičaste i zelene šare na listovima

Poput čudovišta, mnoge vrste filodendrona su osnovna biljka za kućne biljke. Ali Philodendron Pink Princess dodaje drugačiji sjaj ovoj inače „normalnoj“ biljci.

Zašto je skupo :

Upečatljiva ružičasta šarenost čini ovaj filodendron retkim i veoma traženim. Spor rast ove biljke samo doprinosi njenoj visokoj ceni. Cene se kreću od 500 do 2000 dolara, u zavisnosti od raznolikosti i veličine.

Gde to dobiti:

Specijalizovane rasadnike ili preko onlajn foruma.
5. Šarena Monstera Adansonii
Raznobojna Monstera Adansonii sa fenestriranim listovima zelene i bele boje

Verovali ili ne, prava biljka švajcarskog sira, Monstera Adansonii, posebno šarolika sorta, je retka i skupa!

Zašto je skupo:

Šarena monstera Adansonii, sa svojim nepravilnim šarenjem, veoma je tražena varijacija. Njegova oskudica i jedinstveni uzorak doprinose njegovoj visokoj ceni. Možete platiti između 500 i 2.500 dolara, u zavisnosti od raznolikosti i veličine biljke.

Gde to dobiti :

Specijalizovani prodavci na mreži ili preko posvećenih sakupljača koji povremeno prodaju reznice.
6. Raznobojni Philodendron Minima
Raznobojna biljka Philodendron Minima se presađuje

Volim raznobojnu biljku, ali ništa nije bolje od Variegated Philodendron Minima. Mlečne varijacije su privlačne i jedinstvene, što doprinosi njegovoj zbirljivosti.

Zašto je skupo:

Kao što je slučaj sa većinom raznolikih biljaka, jedinstveni nedostatak hlorofila kod šarenog filodendrona Minima je redak, što otežava razmnožavanje. Dodajte veliku potražnju i imate skupu biljku u rukama.

Cene počinju od 800 dolara i mogu ići do 3.000 dolara ili više za veće, dobro raznobojne primerke.

Gde to dobiti:

Ekskluzivni rasadnici ili preko onlajn prodavaca koji opslužuju ljubitelje retkih biljaka.
7. Monstera Oblikua
Monstera Oblikua lišće sa nijansama šumske zelene i fenestriranih listova

Iako ovo čudovište nema retke šare, ima ogromne fenestracije koje su jednako zapanjujuće.

Zašto je skupo:

Monstera oblikua, takođe poznata kao čudovište ‘jednorog’, smatra se najređom biljkom na svetu. Zahvaljujući tome, izuzetno je teško razmnožavati ga, što doprinosi njegovoj visokoj ceni.

Cene mogu dostići i do 5.000 dolara ili više za jedan primerak zbog njegove ekstremne oskudice.

Za više, pogledajte naš detaljni vodič za negu biljaka Monstera Oblikua kod kuće.

Gde to dobiti:

Povremena prodaja na specijalnim aukcijama biljaka ili preko privatnih kolekcionara koji povremeno puštaju reznice.
8. Šafran krokus
Ljubičasti šafran Crocus cvetovi u cvetu sa zlatno žutim prašnicima

Kao jednu od najređih namirnica u svetu začina, ne mogu da propustim šafran krokus. Dok ove cvetne biljke proizvode zapanjujuće ljubičaste cvetove, jarko crvene stigme su ono što ovu biljku čini tako skupom.

Zašto je skupo:

Njegovoj visokoj ceni doprinosi radno intenzivan proces uzgoja. Potrebno je preko 60.000 cvetova šafrana da bi se napravio jedan kilogram začina. Dakle, nije iznenađenje da možete platiti bilo šta od 1.500 do 5.000 dolara po funti šafrana.

Gde to dobiti:

Lukovice šafrana mogu se kupiti u specijalizovanim rasadnicima začina ili biljaka.
9. Nepenthes Attenboroughii
Velika biljka Nepenthes Attenboroughii koja se uzgaja u divljoj bašti

Volim biljke nazvane po poznatim ljudima, a niko nije zaslužniji od ser Dejvida Atenboroa. Njegova biljka, Nepenthes Attenboroughii, prelepa je vrsta biljaka u vrču otkrivena na Filipinima.

Zašto je skupo:

Izuzetno je retka i suočava se sa pretnjama zbog uništavanja staništa, što doprinosi njegovoj oskudici. Možete platiti između 5.000 i 10.000 dolara po biljci zbog njene retkosti.

Gde ga dobiti:

Izuzetno je teško naći komercijalno; povremeno se može pojaviti u privatnim kolekcijama ili botaničkim baštama.
10. Juliet Rose
Juliet Rose boje breskve u cvatu

Ruže su neophodne u svakoj bašti. Oni su zadivljujući i stvaraju divne karakteristike u bilo kom dizajnu pejzaža, posebno u jedinstvenim sortama kao što je Juliet Rose. Iako će ova ruža boje kajsije sigurno okrenuti glave, njena cena će ostaviti vašu vilicu na podu.

Zašto je skupo:

Juliet Rose je retka hibridna sorta ruža koju je razvio David Austin. Ali njegova ograničena proizvodnja doprinosi njenoj visokoj ceni, koja može biti skupa i do 15.000 dolara po ruži!

Gde to dobiti:

Dostupan preko David Austin Roses u ograničenim količinama ili u specijalnim rasadnicima koji se fokusiraju na retke ruže.
11. Shenzhen Nongke Orchid
Elegantna Shenzhen Nongke orhideja sa nijansama roze i bele

Sve orhideje su prelepe, ali ništa nije blizu Šenžen Nongke orhideje. Cvetna mešavina belog, zelenog, ružičastog i crvenog oduzima mi dah.

Zašto je skupo:

Orhideja Šenžen Nongke nije retka zbog svoje retke boje. Retko je jer je napravljen od čoveka. Zahvaljujući tome, potrebna su vam laboratorijska podešavanja za kultivaciju ove veličanstvene biljke, što je, naravno, čini izuzetno skupom. Godine 2005. jedna od ovih orhideja je prodata na aukciji za skoro 200.000 dolara.

Gde to dobiti:

Ove orhideje su proizvedene u ograničenim količinama i retko se mogu naći van specijalizovanih aukcija ili ekskluzivnih botaničkih kolekcija.
12. Bonsai Bor
Savršeno negovan zreli bonsai bor

Uzgajanje bonsaisa je zaista skupa umetnička forma. Ne treba da čudi što je najskuplja biljka na ovoj listi bonsai.

Zašto je skupo:

Bonsai bor se smatra najskupljom biljkom na svetu, a sve zahvaljujući njihovoj retkosti i koliko dugo treba da raste.

Možete pokupiti bonsai za bebe za samo 50 dolara, ali morate da uložite vreme, trud i brigu da negujete ovo zapanjujuće malo drvo. Jedan, nekoliko stotina godina star bonsai bor prodat je za 1,3 miliona dolara pre nekoliko godina!

Gde to dobiti:

Specijalizovani rasadnici, poznate izložbe bonsaija ili aukcije koje predstavljaju izuzetne i retke bonsai borove. Pored toga, privatni kolekcionari ili entuzijasti bonsaija mogu povremeno prodavati cenjene primerke.
Pakovanje najskupljih biljaka na svetu

Dok naše biljke mogu biti naša najdragocenija imovina, ove retke biljke su pravo blago. Kao najskuplje biljke na svetu, može izgledati kao da ih nikada nećete moći dodati u svoju kolekciju. Ali, ako kupujete okolo i imate strpljenja da ih posmatrate kako rastu, možda ćete imati sreće.