Otkrijte Coreopsis Cvece koje simbolizuje srecu

Coreopsis (C. tinctoria), kaliopsis ili krpelja, divlje je cveće poznato po sjajnim zlatnim i crvenim cvetovima i čipkastom lišću. Poreklom iz Severne Amerike, cvetovi koreopsisa su bogati simbolikom i blisko su usklađeni sa osećanjima sreće i topline. U ovom vodiču ću proći kroz sve što treba da znate o značenju i kulturnom značaju cveta Coreopsis na jeziku cveća.

Sve što treba da znate o cveću koreopsis
Pregled sadržaja:
Simbolizam koreopsisa – ključni podaci
Etimološko značenje koreopsisa
Značenje koreopsis u floriografiji
Cveće koreopsisa u istoriji Indijanaca
Državni divlji cvet Floride
Prikladne prilike za poklone

Simbolizam koreopsisa – ključni podaci
Cvet koreopsis na jeziku cveća predstavlja vedrinu, sreću i toplinu. Simbolizuje sunčano raspoloženje, radost i pozitivnu energiju, što ga čini savršenim izborom za prenošenje svetle i optimistične poruke . Coreopsis dolazi od grčkog koris (buba) i opsis (pogled).

Etimološko značenje koreopsisa
Naziv “coreopsis” potiče od grčkih reči za bubu, ili koris, i pogled, ili opsis. Odnosi se na coreopsis achenes ili semena, koja su mala, crna i podsećaju na krpelje ili insekte.

Tinctoria potiče od latinske reči za “boju”. Ova posebna vrsta se dugo koristi za proizvodnju žutih i smeđih boja.

Značenje koreopsis u floriografiji

Značenje i simbolika koreopsisa
Coreopsis dolazi u nizu boja, od žute do tamno crvene. Možda je najpoznatija zlatna, sunčano žuta kaliopsis i krpelja. Na jeziku cveća , žuta coreopsis znači „uvek veseo“.

U viktorijanskoj eri, cveće koreopsisa se često smatralo simbolima radosti i pozitivne energije, prenoseći poruku optimizma i vedrih duhova. Cveće Coreopsis je dato da izrazi osećanja sreće, zahvalnosti i prijateljstva, što ih čini popularnim izborom za bukete i cvetne aranžmane u to vreme.

Žuti cvetovi cvetova coreopsis takođe znače „ljubav na prvi pogled“.

Cveće koreopsisa u istoriji Indijanaca
Neka plemena Indijanaca verovala su da pije čaj od koreopsisa štiti od udara groma. Drugi su mislili da će čaj pomoći ženama da zatrudne ćerke.

Državni divlji cvet Floride
Koreopsis je 1991. godine proglašen divljim cvetom u državi Florida . Trinaest vrsta, od kojih je 12 autohtonih, raste širom države .

Prikladne prilike za poklone
Prikladne prilike za poklon za cveće koreopsis
Cveće Coreopsis je savršeno za srećne prilike, kao što su rođendani i godišnjice. Coreopsis što znači na jeziku cveća — „uvek veseo“ — dodaje ohrabrujuću poruku cvetnim poklonima za prijatelje, porodicu i saradnike.

Okončanje
Cveće koreopsisa daje sunčani dodir pejzažima i cvetnim aranžmanima. I višegodišnje i jednogodišnje biljke cvetaju mesecima i privlače korisne oprašivače. Njihovi raznobojni cvetovi nose simboličko značenje veselja i raspoloženja koji će ulepšati nečiji dan, bilo da rastu u bašti ili su predstavljeni u buketu.