Znacenje i simbolika kamelije u jeziku cveca

Dok je većina cvetnih grmova na vrhuncu tokom leta, kamelija je jedinstvena po tome što prvenstveno cveta u kasnim zimskim i ranim prolećnim mesecima. Vekovima su uzgajane da bi proširile svoj prirodni raspon kako bi se mogle uzgajati u oblastima koje su previše hladne da bi praktično bilo koja druga biljka mogla da cveta tokom ovog perioda. U ovom vodiču ću proći kroz sve što treba da znate o značenju, simbolici i kulturnom značaju cvetova kamelije danas širom sveta.


O cveću kamelije
Taksonomija cveća kamelije
Kamelija je tehnički rod od skoro 300 različitih vrsta i hiljada različitih sorti. Vrste Camellia sasankua cvetaju zimi, dok Camellia japonica počinje rano u proleće dok je još hladno. Kao pripadnik reda Ericales , ovi grmovi su povezani sa azalejama i biljkama čaja.

Botaničke karakteristike i boje
Cveće kamelije raste na zimzelenom grmlju, što ih čini vrednim dodatkom svakom pejzažu. Tamnozeleno lišće je voštano i generalno se lako održava, dok su cvetovi veliki cvetovi sa više latica, a mnogi imaju jake mirise.

Kamelije su uglavnom ograničene na ružičaste i crvene boje, sa opcijama u rasponu od jarko belih do crvenih koje skoro izgledaju crne ili ljubičaste .

Etimologija imena kamelija
Georg Džozef Kamel je bio botaničar koji je prvi opisao kameliju dok je istraživao ostrvo Luzon, gde je ona izvorna. Carl Linnaeus je dao ime rodu po njemu kada je razvijao modernu formu botaničke taksonomije koja se i danas koristi. Ime odaje počast njegovom otkriću, ali ima i lirski zvuk koji mnoge ljude navodi da ga koriste kao ime za devojku.

Sezona uzgoja cveća kamelije
Kamelije koje su prvi otkrili i opisali evropski botaničari u svom rodnom domu na Filipinima, takođe se nalaze u Indoneziji, Japanu i Kini.

Oni su uzgajani i pripitomljeni stotinama godina širom Azije, a skoro isto toliko i na Zapadu.

Neke sorte kamelije cvetaju tokom zime, a druge u proleće, ali sve one cvetaju tokom hladnijeg vremena i zimzelene su tokom ostatka godine.

Prijateljstvo i toksičnost oprašivača
Kamelije su privlačne mnogim važnim oprašivačima jer su produktivan izvor nektara.

Izaberite otvorene cvetove sa manje latica koje se preklapaju da biste podstakli kolibrije i leptire da ih posete.

Biljka nema specifičnu toksičnost, tako da ne bi trebalo da predstavlja opasnost za radoznalu decu ili kućne ljubimce.

Istorija i poreklo grmlja kamelije
Mnoge sorte kamelije uzgajane su hiljadama godina u njihovim rodnim domovima u Kini i Indoneziji, uključujući srodnu biljku čaja.

Zapadni istraživači su ga otkrili 1700-ih i počeli da ga uzgajaju u staklenim baštama već 1730-ih.

Upotreba i prednosti cveća kamelije
Većina sorti kamelije se koristi samo za dekoraciju i uređenje, posebno Camellia japonica i sasankua.

Camellia oleifera ima dragoceno ulje semena koje se koristi u kozmetici i kuvanju u mnogim azijskim kulturama. Camellia sinensis je biljka čaja, tako da se široko koristi širom sveta kao piće i izvor hrane. Cvetovi kamelije sami po sebi nisu jestivi niti bezbedni za upotrebu za čaj.

Boje cvetova kamelije i njihovo značenje i simbolika
Kao i kod mnogih vrsta cveća, suštinsko značenje i simbolika u jeziku cveća često mogu da variraju u zavisnosti od prikazanih boja. Dok cvetovi kamelije imaju dugu simboličku vezu sa romantikom i odanošću, postoje suptilne razlike kojih treba biti svestan na osnovu njihovih jedinstvenih karakteristika boje

Značenje cveta bele kamelije

Ova boja cvetova kamelije pokazuje da imate obožavanje i brigu za nekoga, ali ne i romantično interesovanje. To je odličan cvet koji možete pokloniti članu porodice ili prijatelju prema kome želite da izrazite platonsku naklonost.

Značenje cveta ružičaste kamelije

Ružičasti cvetovi ove biljke izražavaju čežnju, pa su pogodni za svaku situaciju u kojoj vam neko nedostaje. Oni mogu imati romantično ili platonsko značenje u zavisnosti od toga sa čime su upareni.

Značenje cveta crvene kamelije

Cveće crvene kamelije ima strastveno i romantično značenje koje je teško propustiti. Oni označavaju duboku želju za nekim, što ih čini odličnim za uparivanje sa klasičnim crvenim ružama.

Kamelije u kineskoj kulturi
Ova biljka je porijeklom iz Kine, tako da ne čudi što se smatra znakom romantične ljubavi i odanosti između muškarca i žene. To je zato što cvet pada sa biljke bez gubitka latica. Baza i latice padaju zajedno, predstavljajući posvećenost dvoje ljubavnika. To je veoma romantičan cvet u kineskoj kulturi, bez obzira na boju.

Japanska kultura i značaj kamelije
Kulturni značaj cveća kamelije u Japanu
Cubaki je japanski naziv za cveće kamelije, i to je bio znak počasne smrti za klasu samuraja u prošlosti. Današnja značenja su slična onima u drugim kulturama, pri čemu ih većina ljudi razmenjuje kao simbole strastvene ljubavi i odanosti jedni drugima. Crvene kamelije su poželjnije za ovu svrhu u Japanu kao iu Kini, a bela ima konotaciju žalosti i smrti koja bi bila neprikladna za druge prilike.

Značenja Brazila i Kamelije
Brazilski abolicionistički pokret koristio je kameliju kao simbol svoje borbe protiv ropstva tokom carske ere zemlje. Biljka je bila široko zasađena da signalizira borbu za osiguranje slobode za porobljene ljude.

Novi Zeland i cvet kamelije
Cveće kamele i pokret za pravo glasa žena na Novom Zelandu
Jedna kulturna upotreba cveća bele kamelije, posebno, bila je da simbolizuje pokret za pravo glasa žena na Novom Zelandu. Zbog temperature ali tople klime, biljka je tamo cvetala i bila je savršen simbol borbe za glasanje žena 1893. godine.

Umetnost i književnost u kojoj se pominju kamelije
Stotine umetničkih dela prikazuju ili pominju ovo mirisno cveće, ali neka od najpoznatijih su:

Bele kamelije u romanu Ubiti pticu rugalicu , koje uništava glavni lik u činu odmazde
Dama od kamelija , roman Aleksandra Dumasa o osuđenoj romansi između dvoje mladih ljubavnika.
Zvanični državni cvet Alabame
Cveće kamelije je državni cvet Alabame
Prelepi cvet kamelije je takođe zvanični državni cvet Alabame . Može da raste u većini klimatskih zona u državi, tako da je široko zasađen kao dodatak za uređenje pejzaža zbog svojih zimzelenih listova koliko i zbog upadljivih cvetova.

Cveće i tetovaže kamelije
Kamelija se takođe često vidi u tetovažama koje simbolizuju ljubav, odanost ili nevinu čistoću, u zavisnosti od boje koja se koristi za ilustraciju.

Kako uzgajati cveće kamelije kod kuće

Grmovi kamelije mogu da rastu u više zona nego ranije zbog pažljivog uzgoja, ali su i dalje ograničeni na USDA zone 5 do 9 . Ne mogu da podnesu vruća leta od 10 i više i da se smrznu na 4 i niže. Sa svojim velikim navikama rasta i raširenim oblikom, moraće da budu smeštene u sopstvene krevete ili isprekidane po celom pejzažu da bi zasijale.

Sađenje i sadnja cveća kamelije
Veliki kontejneri kao što su burad viskija mogu raditi za neke manje sorte. Jednocvetne sorte su bolje za oprašivače, ali vrste sa dvostrukim cvetovima su prepune latica i nude više lepote. Pokušajte oboje da kombinujete najbolje karakteristike u istom pejzažu.

Žbunovi kamelije preferiraju puno sunce nego delimičnu senku , a najviše sunca ima C. sasankua. Treba ih saditi u jesen da bi im se dalo vremena da se učvrste.

Ostavite dovoljno prostora za rast biljaka kamele
Dajte svakoj biljci 10 stopa ili više u prečniku da bi prostor mogla da raste.

Zalivanje i đubrenje cveća kamelije

Zalivajte ih jednom nedeljno tokom prvih nekoliko meseci nakon sadnje, a zatim se vratite na mesečno zalivanje samo tokom leta.

Hranite biljku svakog ranog proleća đubrivom za azaleje i rododendrone .

Nega i održavanje cveća kamelije
Odrežite cvetove čim se osuše i smežuraju kako biste podstakli grm da cveta što je više moguće i najduže svake godine. Ako ostanete na vrhu mrtve glave, biljka može da cveta mesecima umesto nedeljama, posebno ako su temperature prave.

Prikladne prilike za poklon za cveće kamelije

Zbog svoje povezanosti sa romantičnom ljubavlju i privrženošću, cvetovi kamelije su idealni za poklone na Dan zaljubljenih, godišnjice venčanja i rođendan supružnika ili partnera.

Ružičaste kamelije mogu biti razigran način da ukažete na zaljubljenost ili da kažete nekome da vam nedostaju čak i ako nema romantičnih osećanja. Pošto su bele kamelije manje romantične i nevinije, one su dobri pokloni kada neko tuguje ili se suočava sa raskidom. Oni pokazuju da vam je stalo i žele da ponude podršku bez slanja pogrešne poruke.

Živi grmovi kamelije su uredan poklon za parove ili mladence koji su se tek uselili i mogu ih posaditi da simbolizuju njihovu vezu.

Cvet kamelije ne samo da je odličan poklon kao deo buketa, već je i prelep dodatak pejzažu.

Često postavljana pitanja o cveću kamelije:

U kom mesecu cvetaju kamelije?
Cvetovi kamelije cvetaju u kasnijim zimskim i ranim prolećnim mesecima, jer godišnja doba tek počinju da se menjaju.

Gde je najbolje zasaditi kameliju?
Sa svojim velikim navikama rasta i raširenim oblikom, cveće kamelije treba staviti u sopstvene krevete ili razbacati po celom pejzažu da bi zasijalo. Veliki kontejneri kao što su burad viskija bolje rade za neke manje sorte. Grmlje kamelije preferira puno sunce nego delimičnu senku,

Šta simboliše cvetovi kamelije?
Cvetovi kamelije su poreklom iz Kine gde se smatraju znakom romantične ljubavi i odanosti između muškarca i žene.

Da li su cvetovi kamelije otrovni za ljude i životinje?
Cvet kamelije nije toksičan za ljude i životinje.

Koliko dugo cvetovi kamelije traju?
Cvet kamelije obično cveta između 3 do 5 nedelja.

Značenje cveta kamelije – zamotavanje
Cveće kamelije ima značajna značenja i simboliku. Često se povezuju sa ljubavlju, naklonošću i dubokom odanošću, posebno sa crvenim sortama. Kamelije takođe simbolizuju savršenstvo i izvrsnost zbog svoje simetrične lepote. Ovo cveće se razmenjuje u različitim kulturama kao znak ljubavi i divljenja.