prelepih vrsta cveca crvenog hibiskusa

Sa velikim cvetovima i nazubljenim listovima, biljke hibiskusa se lako vole. Ove biljke proizvode razne šarene cvetove, uključujući i crvene cvetove hibiskusa. Pridružite nam se dok vam predstavljamo 14 prelepih vrsta crvenog hibiskusa koje možete razmotriti da posadite.

14 prelepih vrsta cveća crvenog hibiskusa
Pregled sadržaja:
O cveću crvenog hibiskusa
Šta simbolizuju cvetovi crvenog hibiskusa?
14 popularnih vrsta crvenog hibiskusa
Česta pitanja o cveću crvenog hibiskusa:
Cveće crvenog hibiskusa – zamotavanje
O cveću crvenog hibiskusa
Sve vrste cvetova crvenog hibiskusa su pripadnici roda hibiskusa . Ovaj rod je poznat po velikim cvetovima koji cvetaju samo nekoliko dana.

Unutar roda Hibiskusa postoje stotine različitih biljnih vrsta . Neke od ovih vrsta su poznate kao otporni hibiskus , a druge kao tropski hibiskus .

Otporne biljke hibiskusa potiču iz umerenih područja i mogu tolerisati temperature ispod nule . Biljke svake zime gube lišće i svakog proleća rastu nove listove.

Biljke tropskog hibiskusa ne mogu da prežive duge periode ispod 50 ° F, tako da ih baštovani uzgajaju kao jednogodišnje biljke u hladnijim klimama. Kada se uzgajaju u tropskim oblastima, one ostaju zimzelene i daju cveće tokom cele godine.

Šta simbolizuju cvetovi crvenog hibiskusa?
Crveni cvetovi hibiskusa simbolizuju mnoge iste stvari kao i crvene ruže , crvene lale i drugo crveno cveće . Simbolika uključuje strast, ljubav i romantiku.

To znači da je poklon crvenog hibiskusa partneru za godišnjicu ili rođendan prikladniji od poklona jednog od ovih cvetova komšiji ili poznaniku.

Crveni cvet hibiskusa takođe ima jedinstveno značenje u hinduističkoj kulturi. Ovo cveće je vezano za Kali, boginju sile vremena i, prema tome, i stvaranja i uništenja. Ljudi često kažu da crveni hibiskus simbolizuje Kalijev jezik.

14 popularnih vrsta crvenog hibiskusa

1. Bordo Vodolija Hibiskus
Burgundski hibiskus vodolije su prelepe vrste crvenog hibiskusa
Ako želite da svom pejzažu dodate veliku dozu crvenih nijansi, hibiskus ‘Burgandi Akuarius’ bi mogao biti dobar izbor. Ova biljka ima zapanjujuće bordo lišće koje je lepo u kontrastu sa svim zelenilom koje je često prisutno u pejzažima.

Ovaj tip hibiskusa ima crvene cvetove, ali oni nisu toliko vredni pažnje kao cvetovi mnogih drugih sorti hibiskusa. To je zato što cveće dostiže samo nekoliko inča širine i stapa se sa kestenjastim listovima.

Naučno ime: Hibiskus acetosella ‘Burgundi Akuarius’
Zone rasta: 9–11
Sezona cvetanja: U jesen i zimu, često umire pre cvetanja u hladnijim klimama
Zahtevi za svetlo: Puno sunce ili polusenka
Visina zrele osobe: 5 stopa

2. Koralni hibiskus
Koralni hibiskus su prelepe vrste cveća crvenog hibiskusa
Ova vrsta biljke hibiskusa daje zaista zapanjujući cvet! Latice korala imaju nazubljene ivice koje gotovo čine da biljka izgleda nabrano.

Za razliku od mnogih drugih vrsta hibiskusa, cvetovi koralnog hibiskusa vise nadole, a njihove latice se savijaju prema gore. Ovo stvara jedinstven, savršen izgled ako tražite nešto drugačije. Zapamtite da je ovo tropski hibiskus ako ga posadite!

Neki drugi uobičajeni nazivi za ovaj hibiskus uključuju paukov hibiskus, ružin slez sa resama, kineski fenjer i crveni fenjer.

Naučno ime: Hibiscus schizopetalus
Zone rasta: 9–11
Sezona cvetanja: Tokom cele godine, ali sporadično
Zahtevi za svetlo: Puno sunce ili polusenka
Visina zrele osobe: 8–10 stopa

3. Hibiskus od brusnice
Iako hibiskus brusnice ima crvene cvetove, ova sorta je poznatija po svom jedinstvenom lišću. Tačna boja zavisi od vrste, ali mnoge biljke imaju tamno kestenjaste ili ljubičaste listove koji mešaju zeleno i crveno.

Ovo je tropski hibiskus koji je porijeklom iz istočne Afrike, što znači da ne podnosi niske temperature. Međutim, mnogi baštovani u Sjedinjenim Državama uzgajaju ovu biljku kao jednogodišnju biljku kako bi dodali crvenilo svojim pejzažima.

Cvetovi su široki dva inča i često se stapaju sa crvenim lišćem biljke.

Naučno ime: Hibiscus acetosella
Zone rasta: 9–11
Sezona cvetanja: Jesen i zima kada su dani kratki
Zahtevi za svetlo: Puno sunce
Visina zrele osobe: 5 stopa

4. Honeimoon tamnocrveni hibiskus
Honeimoon Deep Red Hibiskus su prelepe vrste cvetova crvenog hibiskusa
Deo serije Honeimoon™, ovaj hibiskus je poznat po svojim velikim tamnocrvenim cvetovima. Cvetovi mogu dostići do osam inča u prečniku i iskočiti na biljkama tokom leta i jeseni.

Ne samo da su cvetovi veliki, već su i jedan od najtamnijih crvenih cvetova hibiskusa koje možete pronaći. Ova sorta je na nižoj strani, pa pazite da je ne sadite iza većih biljaka koje će blokirati sunce .

Naučno ime: Hibiskus moscheutos ‘Ambizu’
Zone rasta: 4–10
Sezona cvetanja: Leto i jesen
Zahtevi za svetlo: Puno sunce ili polusenka
Visina zrele osobe: 3 stope

5. Dupli crveni hibiskus
Dvostruki crveni hibiskus
Kao što mu ime govori, crveni hibiskus ima više slojeva naboranih latica, sa manjim laticama prema unutrašnjoj strani biljke. Ovo daje cveću izgled dvostrukog cvetanja.

Cvetovi su jarko vatrenocrveni i padaju na tamnozeleno lišće biljke.

Pošto je ‘Double Red’ tropski hibiskus, ne može da preživi niske temperature. Zbog toga ćete morati da ga donesete u zatvorenom prostoru ili da ga uzgajate kao jednogodišnji u hladnijim područjima.

Naučno ime: Hibiskus rosa-sinensis ‘Double Red’
Zone rasta: 9–12
Sezona cvetanja: Leto i jesen
Zahtevi za svetlo: Puno sunce ili polusenka
Visina zrele osobe: 8–10 stopa

6. Midnight Marvel Hibiskus
‘Midnight Marvel’ proizvodi tamnocrveno cveće koje doseže do devet inča širine! Cveće ima latice koje se preklapaju i formiraju oblik koji podseća na šolju za čaj.

Zajedno sa svojim prekrasnim cvećem, ova sorta ima i zapanjujuće listove u rasponu od tamno smaragdno zelene do tamno kestenjaste ili ljubičaste .

‘Midnight Marvel’ je sorta jedne od najpopularnijih vrsta izdržljivog hibiskusa, Hibiscus moscheutos . To znači da ovu biljku možete uzgajati u većem delu Sjedinjenih Država bez zimske zaštite.

Naučno ime: Hibiskus moscheutos ‘Midnight Marvel’
Zone rasta: 4–9
Sezona cvetanja: Leto i jesen
Zahtevi za svetlo: Puno sunce ili polusenka
Visina zrele osobe: 5 stopa

7. Red Darling Hibiskus
Red Darling Hibiskus su prelepe vrste crvenog hibiskusa
Latice hibiskusa ‘Red Darling’ neprimetno kombinuju jarko crvene i koralne boje da bi stvorile cveće sa izgledom skoro somota. Uparite ovo sa tamnijim crvenim sredinama i imate nepogrešivo zapanjujući cvet!

Cveće je takođe atraktivnog oblika – latice se savijaju unazad da bi stvorile izgled raširenog roga. Pistili su super dugački i prošarani jarko žutim polenom.

Uzgajanje ove biljke u hladnijem regionu će proizvesti mnogo cveća tokom toplih letnjih i jesenjih meseci. Međutim, moraćete da je unesete u zatvoreni prostor kada temperature padnu blizu smrzavanja ako želite da biljka živi tokom cele zime.

Naučno ime: Hibiskus rosa-sinensis ‘Hiroshi1’
Zone rasta: 9–11
Sezona cvetanja: Leto i rana jesen u umerenim područjima, skoro tokom cele godine u tropskim regionima
Zahtevi za svetlo: Puno sunce ili polusenka
Visina zrele osobe: 6–8

8. Crveni zmaj Hibiskus
Red Dragon Hibiskus su prelepe vrste crvenog hibiskusa
Ovaj tropski hibiskus ima slojeve naboranih latica koje se kombinuju u dvostruke cvetove. Iako cvetanje traje samo dan ili dva, biljka proizvodi nove cvetove tokom više meseci.

Biljka može lako da raste iznad vaše glave i prekrivena je sjajnim, zelenim listovima koji ostaju tokom cele godine.

Iako ova biljka može da preživi samo tokom cele godine u toplim predelima, možete je uzgajati iu hladnijim zonama. Međutim, moraćete da ponovo posadite biljku svake godine ili da je premestite u zatvorenom prostoru tokom zime.

Naučno ime: Hibiskus rosa-sinensis ‘Mongon’
Zone rasta: 10–11
Sezona cvetanja: Leto, tokom cele godine u tropskoj klimi
Zahtevi za svetlo: Puno sunce
Visina zrele osobe: 8 stopa

9. Crveni džinovski hibiskus
Crveni džinovski hibiskus su prelepe vrste cvetova crvenog hibiskusa
Ako tražite crveni hibiskus koji zaista izaziva strahopoštovanje, ne možete učiniti mnogo bolje od ‘Red Giant’. Ova sorta proizvodi ravne crvene cvetove koji mogu narasti do deset inča u prečniku.

Cvetovi su uglavnom jarko crveni, ali toplo vreme može prouzrokovati da latice razviju živopisne žute pruge. Svaki cvet takođe proizvodi svetlo žute prašnike.

Ako živite u klimi u kojoj temperature retko padaju ispod 50 ° F, možete očekivati da će ova biljka skoro neprekidno cvetati i ostati zimzelena.

Naučno ime: Hibiskus rosa-sinensis ‘Red Giant’
Zone rasta: 10–11
Sezona cvetanja: Leto u umerenoj klimi, skoro cele godine u tropskoj klimi
Zahtevi za svetlo: Puno sunce ili polusenka
Visina zrele osobe: 6–8 stopa

10. Red Hot Hibiskus
Iako ‘Red Hot’ ima prelepo crveno cveće, njegova najistaknutija karakteristika je raznobojno lišće. Listovi su mešavina tamnozelene i svetlo ružičaste, a lišće izgleda kao da je umetnik uskovitlao i prskao ove dve boje zajedno.

Cvetovi su mnogo manji od drugih vrsta crvenog hibiskusa.

Važno je zapamtiti da je ovo tropski hibiskus, tako da ne može da preživi niske temperature.

Naučno ime: Hibiskus rosa-sinensis ‘Red Hot’
Zone rasta: 10–11
Sezona cvetanja: Leto u hladnoj klimi, skoro cele godine u tropskoj klimi
Zahtevi za svetlo: Puno sunce ili polusenka
Visina zrele osobe: 6–8 stopa

11. Crvena zvezda Hibiskus
Hibiskus Crvene zvezde su prelepe vrste cvetova crvenog hibiskusa
Takođe poznat kao Teksaška zvezda ili Crvena Teksaška zvezda, ovo je vrsta izdržljivog hibiskusa. To znači da može rasti u hladnijim područjima, ali svake zime gubi lišće.

Kao što ime govori, ova biljka proizvodi crvene cvetove koji podsećaju na zvezde. Svaka od pet latica se sužava blizu sredine biljke pre nego što brzo raste, a zatim se lagano sužava blizu kraja latice.

Ova vrsta je porijeklom iz vlažnih područja na jugoistoku i obali Zaljeva Sjedinjenih Država.

Naučno ime: Hibiskus coccineus ‘Tekas Star’
Zone rasta: 4–9
Sezona cvetanja: Leto i ranu jesen
Zahtevi za svetlo: Puno sunce ili polusenka
Visina zrele osobe: 5–8 stopa

12. Red Velvet Hibiskus
Red Velvet Hibiskus su prelepe vrste crvenog hibiskusa
Hibiskus ‘Red Velvet’ je vrsta tropskog hibiskusa. To znači da biljka ostaje zimzelena u tropskoj klimi, ali ne može da preživi u oblastima gde temperature redovno padaju ispod 50 ° F.

Ima velike tamnocrvene cvetove sa blago naboranim ivicama latica koje ovom cvetu daju ekstra elegantan izgled. Još jedna značajna karakteristika su njeni jarko žuti prašnici koji se lepo razlikuju od tamnocrvenih latica.

Naučno ime: Hibiskus rosa-sinensis ‘Red Velvet’
Zone rasta: 9–11
Sezona cvetanja: Sredinom leta do sredine jeseni
Zahtevi za svetlo: Puno sunce ili delimična senka
Visina zrele osobe: 6–10 stopa

13. Scarlet Hibiskus
Grimizni hibiskus su prelepe vrste cveća crvenog hibiskusa
Takođe poznat kao grimizni slez i grimizni slez ruže, ovaj hibiskus je porijeklom iz močvarnih i močvarnih područja prisutnih na dubokom jugu. Njihovi duboko nazubljeni listovi podsećaju na palme i uklapaju se tačno u okolne pejzaže.

Grimizni hibiskus je izdržljiv hibiskus, njegova vegetacija umire tokom zime. Grozdovi novog rasta će se pojaviti sredinom do kasnog proleća, a cvetovi će se pojaviti nekoliko meseci kasnije.

Cvetovi imaju pet latica koje se oštro sužavaju blizu sredine, dajući im delikatan izgled. Ovi cvetovi mogu dostići i do šest inča, što ovu biljku čini dobrodošlim dodatkom u bašti.

Naučno ime: Hibiscus coccineus
Zone rasta: 6–10
Sezona cvetanja: maj–septembar
Zahtevi za svetlo: Puno sunce
Visina zrele osobe: 4–8 stopa

14. Vintage Vine Hibiskus
Vintage Vine Hibiskus su prelepe vrste crvenog hibiskusa
Kao što dobro odležani kaberne sovinjon ili pino crni daju bogate ukuse, hibiskus „Vintage Vine“ proizvodi toplo crveno cvetove sa dubljim crvenim središtem. Pupoljci su takođe prekrasni, tamnocrvene boje koja izgleda skoro crna.

Cvetovi su relativno ravnog oblika, što ih čini malim tanjirima ili velikim tanjirima. Listovi su srednje do tamnozeleni i imaju izdužen oblik srca.

„Vintage Vine“ je izdržljiv hibiskus koji ostaje na kraćoj strani, što ga čini odličnom biljkom za baštovane u većem delu Sjedinjenih Država.

Naučno ime: Hibiskus ‘Vintage Vine’
Zone rasta: 4–9
Sezona cvetanja: Leto i ranu jesen
Zahtevi za svetlo: Puno sunce ili polusenka
Visina zrele osobe: 4–5 stopa

Česta pitanja o cveću crvenog hibiskusa:

Da li su cvetovi crvenog hibiskusa retki?
Ne, crveni cvetovi hibiskusa nisu posebno retki. Lako možete pronaći razne vrste i sorte crvenog hibiskusa.

Da li je crveno cveće hibiskusa jestivo?
Dok je većina cvetova crvenog hibiskusa jestiva, ljudi često konzumiraju deo cveta koji se zove čašica. Ovaj deo cveta formiraju sepali i bere se kada cvet padne sa biljke.

Šta simbolizuje crveni hibiskus?
Crveni cvet hibiskusa simbolizuje strastvene odnose, ljubav i romansu.

Koja je najređa boja hibiskusa?
Plava je najređa boja hibiskusa. Uzgajivači biljaka na Teksaškom univerzitetu A&M stvorili su hibiskus sa plavom bojom 2010. godine, ali se on često ne viđa.

Cveće crvenog hibiskusa – zamotavanje
Ako želite da uzgajate crveni cvet hibiskusa u svojoj bašti, imate mnogo opcija za izbor! Uzmite u obzir svoju zonu uzgoja, izloženost svetlosti i idealnu visinu biljke kada odlučujete koju sortu ćete uzgajati.

Za više, pogledajte naš detaljni vodič za najbolje biljke za hibiskus i kako se nositi sa uobičajenim štetočinama i bolestima hibiskusa .