Cvece koje pocinje sa K prelepih sorti kojima se divite

Cveće je zaista jedinstveno kada je u pitanju raznolikost. U stvari, možete odabrati jedno slovo abecede i naći ćete tone fantastičnog cveća. I slovo ‘K’ nije izuzetak. U ovom članku ću istražiti 50 prelepih cvetova koji počinju slovom ‘K’.


50 nokaut cvetova koji počinju na slovo ‘K’

1) Kaffir Boom Tree
Kaffir Boom Tree u cvetu su popularne vrste cveća koje počinju slovom K
Uobičajeno poznato kao afričko koraljno drveće, stabla kafira su listopadno drveće koje potiče iz delova jugoistočne Afrike. Ova atraktivna stabla imaju složene listove koji se sastoje od tri eliptična do ovalna lista. Drveće kafira takođe proizvodi grozdove crvenog cveća pre nego što se pojavi lišće.

Stabla kafira su članovi porodice mahunarki ili graška (Fabaceae). Ovo drveće takođe ima čvrsta debla prekrivena glatkom korom i malim, isprekidanim trnjem. Drveće kafira cveta od zime do proleća na južnoj hemisferi.

Naučno ime: Erithrina caffra
Izvorni opseg: Afrika
Sezona cvetanja: Zima do proleća

2) Kafir ljiljan
Kafir ljiljan u cvetu su popularne vrste cveća koje počinju slovom K
Kafir ljiljani su obično poznati kao grimizni ljiljani ili rečni ljiljani. Ovo šareno cveće je poreklom iz južnih delova Afrike, uključujući Zimbabve. Kafir ljiljani zapravo nisu ljiljani i umesto toga potiču iz porodice perunika (Iridaceae).

Ovo cveće koje počinje slovom K su poluzimzelene višegodišnje biljke koje stvaraju grudve uskih listova u obliku koplja. Ove biljke obično narastu do 2 metra. Kafir ljiljani takođe imaju klasove crvenih, ružičastih ili belih cvetova sa šest latica. Ove biljke cvetaju od leta do jeseni.

Naučno ime: Hesperantha coccinea
Izvorni opseg: Afrika
Sezona cvetanja: Leto do jeseni

3) Kahili Ginger
Žuti kahili đumbir u cvetu su popularne vrste cveća koje počinju slovom K
Takođe poznate kao Khalia gerland-lilies, biljke Kahili đumbira su zeljaste trajnice iz porodice đumbira (Zingiberaceae). Ove biljke su poreklom iz delova južne Azije, kao što su Indija, Butan i Nepal. Iako se koriste kao ukrasne biljke, biljke Kahili đumbira se smatraju invazivnim u nekim oblastima.

Biljke đumbira Kahili imaju velike listove nalik bananama i visoke, uspravne stabljike. Ove stabljike su od leta do jeseni prekrivene klasovima bledo žutih ili crvenih cvetova. Ovo cveće proizvodi snažan i opojan miris.

Naučno ime: Hedichium gardnerianum
Izvorni opseg: Južna Azija
Sezona cvetanja: Leto do jeseni

4) Kahuli puževa loza
Kahuli puževa loza u cvatu su popularne vrste cveća koje počinju slovom K
Uobičajeno poznate kao cvetovi vadičepa, puževe loze su neobične cvetne loze iz porodice mahunarki. Puževa loza je poreklom iz tropskih regiona Centralne i Južne Amerike. Kao takvi, oni uspevaju u toplim uslovima u USDA zonama 9 do 12 .

Ove harizmatične višegodišnje loze koje počinju sa K imaju palmaste zimzelene listove podeljene u tri lista. Puževa loza ima mirisno spiralno cvijeće koje može biti lila, bijelo ili kremasto žuto. Puževe loze mogu se popeti i do 30 stopa visoko kada im se pruži dovoljna podrška.

Naučno ime: Vigna caracalla
Izvorni opseg: Južna Amerika
Sezona cvetanja: Leto do jeseni

5) Kalanhoe
Crveni kalanhoe u cvetu su popularne vrste cveća koje počinju slovom K
Kalanchoe blossfeldiana je jedna od najpopularnijih vrsta kalanhoe biljaka. Ove popularne cvetajuće sobne biljke su poreklom sa Madagaskara i potiču iz porodice kamenica (Crassulaceae). Cveće kalanhoe se takođe može uzgajati na otvorenom u zonama od 10 do 12.

Ove grmolike zimzelene biljke imaju glatke, sočne listove sa talasastim ivicama. Biljkama kalanhoe treba oko deset sati jakog svetla dnevno da bi cvetale u zatvorenom prostoru. Kada cvetaju tokom jeseni i zime, biljke kalanhoe proizvode crvene , narandžaste ili bele cvetne grozdove.

Naučno ime: Kalanchoe blossfeldiana
Izvorni opseg: Madagascar
Sezona cvetanja: Jesen do zime

6) Kalimeris
Žuti i beli cvetovi Kalimeris su popularne vrste cveća koje počinju slovom K
Obično poznate kao japanske astre, cvetovi Kalimerisa su šarmantne trajnice iz porodice astera ili tratinčica. Cvetovi kalimerisa potiču iz delova istočne Azije, kao što su Japan, Koreja i Kina . Ovo cveće uspeva na punom suncu u zonama od 5 do 9.

Ove prelepe biljke koje počinju slovom K rastu u grudvama vitkih, tamnozelenih listova. Tokom leta i jeseni, biljke Kalimerisa proizvode prostirke svetloplavih cvetova koji podsećaju na tratinčice. Ovi atraktivni cvetovi imaju zlatno žute centralne cvetove. Cvetovi kalimerisa najbolje rastu na vlažnim zemljištima sa dobrom dreniranjem.

Naučno ime: Kalimeris incisa
Izvorni opseg: istočna Azija
Sezona cvetanja: Leto do jeseni

7) Kalmova lobelija
Kalmova lobelija u cvetu su popularne vrste cveća koje počinju slovom K
Kalmove lobelije su zeljaste višegodišnje biljke iz porodice zvončića (Campanulaceae). Ovo cveće je poreklom iz delova severnih Sjedinjenih Država i Kanade. Kalmove lobelije, poznate i kao lobelije iz Ontarija, uspevaju na punom suncu i vlažnim zemljištima.

Ovo izdržljivo cveće koje počinje sa K raste u grudvama vitkih duguljastih listova. Kalmove lobelije proizvode male plave cvetove sa tri donja režnja i belim središtima. Ovo lepo malo cveće cveta od leta do jeseni, obično između jula i septembra.

Naučno ime: Lobelia kalmii
Izvorni opseg: Severna Amerika
Sezona cvetanja: Leto do jeseni

8) Kalmija
Nežno ružičasto cveće Kalmije
Obično poznate kao cvetovi planinskog lovora, biljke Kalmia su zimzeleni grmovi iz porodice heather (Ericaceae). Grmlje Kalmije je poreklom iz istočnih regiona Sjedinjenih Država. Grm Kalmije je takođe zvanični državni cvet Konektikata.

Grmlje kalmije ima sjajne listove ovalnog oblika koji postepeno postaju ljubičasto-zeleni tokom cele godine. Od proleća do leta, grmlje Kalmije je opterećeno belim ili svetlo ružičastim cvetovima u obliku čaše sa crvenkasto ružičastim mrljama. Grmlje Kalmia je odlično ukrasno grmlje u zonama 4 do 9.

Naučno ime: Kalmia latifolia
Izvorni opseg: Amerika
Sezona cvetanja: Proleće do leta

9) Kamčatski ljiljan
Kamčatski ljiljan u cvatu su popularne vrste cveća koje počinju slovom K
Kamčatski ljiljani su poznati i kao kamčatski ljiljani ili čokoladni ljiljani . Ove lukovičaste trajnice potiču iz porodice ljiljana (Liliaceae). Kamčatski ljiljani su poreklom iz severnih delova Azije i Severne Amerike. Ovo cveće najbolje raste u zonama od 4 do 8.

Ovo divno cveće koje počinje slovom K proizvodi uspravne stabljike od mesnatih podzemnih lukovica. Stabljike su prekrivene kopljastim listovima. Kamčatski ljiljani takođe rastu klimave zvonaste tamnosmeđe ili ljubičasto-braon cvetove sa šarenim žutim oznakama unutar latica.

Naučno ime: Fritillaria camschatcensis
Izvorni opseg: Azija i Severna Amerika
Sezona cvetanja: Proleće do leta

10) Kamiesberg Buttercup
Žuti kamiesberg Buttercup cveće u cvetu
Uobičajeno poznat kao afrički ljutić, kamiesberg ljutić su zeljaste višegodišnje biljke koje potiču iz južnih delova Afrike. Kamiesberg ljutić su članovi porodice ljutika (Ranunculaceae). Ovo živo cveće uspeva u močvarnim staništima i zahtevaju vlažna tla.

Ovi cvetovi koji počinju sa K imaju bazalne rozete dlakavih zimzelenih listova. Svaki list je podeljen na dva lista i ima nazubljene ivice. Ljutice Kamiesberg takođe imaju jarko žute cvetove u obliku čaše. Ove biljke cvetaju na južnoj hemisferi tokom leta, obično između septembra i maja.

Naučno ime: Ranunculus multifidus
Izvorni opseg: Afrika
Sezona cvetanja: Leto

11) Kengur jabuka
Kengur jabuka koja prikazuje ljubičaste cvetove naspram zelenog lišća
Cvetovi kengura jabuke su poznati kao novozelandski velebilje ili pam šljive. Ovi zimzeleni grmovi potiču iz porodice velebilja (Solanaceae). Biljke jabuke kengure potiču iz delova Australije i Novog Zelanda. Ove biljke se smatraju invazivnim u Kaliforniji .

Grmovi jabuke kengura imaju uspravne stabljike i tamnozelene, sjajne listove u obliku koplja. Ovi grmovi proizvode prelepe ljubičaste ili bele cvetove u obliku čaše. Ove biljke su otrovne, iako su plodovi jestivi kada su zreli.

Naučno ime: Solanum aviculare
Izvorni opseg: Australija i Novi Zeland
Sezona cvetanja: Proleće do leta
12) Kengurova šapa
Cveće kengurove šape u cvetu su popularne vrste cveća koje počinju slovom K
Biljke kengurove šape čine 11 višegodišnjih biljaka iz porodice krvavica (Haemodoraceae). Ove neobične biljke su poreklom iz jugozapadnih regiona Australije. Biljke kengurove šape se takođe mogu uzgajati u zonama 9 do 12 ili kao sobne biljke.

Ovo intrigantno cveće koje počinje slovom K širi se preko podzemnih rizoma, formirajući guste grudve vitkih, sivkasto-zelenih listova nalik travi. Biljke kengura šape takođe imaju uspravne stabljike bez listova prekrivene grozdovima cevastih crvenih, narandžastih ili žutih cvetova. Cvetovi su prekriveni finim dlačicama.

Naučno ime: Anigozanthos spp.
Izvorni opseg: Australija
Sezona cvetanja: Proleće do jeseni

13) Kengur grahorica
Cvetovi kengura grahorice sa dugim listovima ljubičastih cvetova
Kengur grahorica je poznatija kao kravlja grahorica ili čupava grahorica. Ove zeljaste višegodišnje biljke potiču iz porodice mahunarki i poreklom su iz Azije i Evrope. Kengur grahorica je popularna krmna biljka za stoku.

Ove prilagodljive, brzorastuće trajnice koje počinju sa K imaju dugačke listove podeljene u do 12 pari duguljastih listova. Svaki list ima viticu na vrhu. Tokom leta, biljke kengura grahorice proizvode jednostrane grozdove plavih ili ljubičastih cvetova nalik grašku.

Naučno ime: Vicia cracca
Izvorni opseg: Azija i Evropa
Sezona cvetanja: Leto

14) Kanuka
Kanuka u cvetu su popularne vrste cveća koje počinju slovom K
Kanuka grmovi su članovi porodice mirte (Mirtaceae). Ove zimzelene biljke rastu kao veliki grmovi ili mala stabla. Biljke kanuke potiču iz delova Novog Zelanda i Maori su ih intenzivno koristili za proizvodnju lekova, alata i oružja.

Volim neobičnu koru koja se ljušti u dugim, čupavim trakama. Drveće kanuke takođe ima listove u obliku koplja ili elipse. Od proleća do leta na južnoj hemisferi, kanuka drveće proizvodi guste, viseće grozdove blago mirisnih belih cvetova.

Naučno ime: Kunzea ericoides
Izvorni opseg: Novi Zeland
Sezona cvetanja: Proleće do leta

15) Drvo Katsura
Drveće katsura su prekrasna listopadna stabla porijeklom iz Japana i Kine. Drveće katsura takođe je odlično ukrasno drveće za vrtove zona 4 do 8. Kada im lišće padne u jesen, drveće Katsura proizvodi suptilan miris sličan karamelu.

Zanimljivo je da su u obliku srca, listopadni crvenkasto-ljubičasti listovi koji se razvijaju u proleće. Listovi postaju plavkasto-zeleni tokom leta pre nego što postanu zlatni ili crveni u jesen. Drveće kacura ima male crvene cvetove tokom proleća.

Naučno ime: Cercidiphillum japonicum
Izvorni opseg: Japan i Kina
Sezona cvetanja: Proleće

16) Kavakava
Biljka kavakava sa sjajnim listovima u obliku srca
Biljke kavakave su mala zimzelena stabla koja su porijeklom sa Novog Zelanda. Ova stabla pripadaju porodici paprike (Piperaceae). Drveće kavakave može narasti do 20 stopa visoko i Maori su ih koristili kao lekovite biljke.

Štaviše, imaju zaobljene sjajne listove u obliku srca kojima se hrane larve moljca Kavakava looper. Drveće kavakave takođe ima klasove neupadljivih zelenih cvetova . Ovi cvetni klasovi se zatim razvijaju u jestive narandžaste ili žute bobice.

Naučno ime: Piper ekcelsum
Izvorni opseg: Novi Zeland
Sezona cvetanja: Proleće do leta

17) Kenilvort Ivi
Penjačka biljka bršljana Kenilvorta sa malim cvetovima ljubičice
Takođe poznate kao krastač lana sa listovima bršljana, biljke bršljana Kenilvorta su članovi porodice platana (Plantaginaceae). Biljke bršljana Kenilvorta su prvobitno bile poreklom iz južne Evrope, ali su postale naturalizovane širom Evrope i Severne Amerike. Ova prilagodljiva biljka često raste u pukotinama na stazama i starim zidovima.

Ovaj divni bršljan ima zaobljene ili srcolike listove sa otprilike pet do sedam zaobljenih režnjeva. Biljke bršljana Kenilvorta takođe proizvode male, ljubičaste cvetove sa žutim središtima i crnim prugama na gornjim laticama.

Naučno ime: Cimbalaria muralis
Izvorni opseg: Evropa
Sezona cvetanja: Proleće do jeseni

18) Kentaki Bluegrass
Kentaki bluegrass je zeljasta višegodišnja biljka iz porodice trava (Poaceae). Uprkos svom uobičajenom imenu, bluegrass Kentucki nije porijeklom iz Sjeverne Amerike. Umesto toga, potiče iz delova Azije, Evrope i severne Afrike.

Zanimljivo je da su ovu vrstu trave u Severnu Ameriku uneli Španci. Ove atraktivne trave imaju plavkasto-zeleno lišće sa srebrnastim sjajem. Od proleća do leta, bluegrass Kentucki proizvodi metlice ljubičasto-zelenih cvetova. Kentaki bluegrass se može klasifikovati kao invazivna u nekim oblastima.

Naučno ime: Poa pratensis
Izvorni opseg: Azija, Evropa i Severna Afrika
Sezona cvetanja: Proleće do leta

19) Kentaki Coffeetree
Kentaki Coffeetree sa mahunama pasulja
Drveće kafe Kentakija poznato je i kao drveće američkih bobica kafe. Ova listopadna stabla potiču iz porodice mahunarki i porijeklom su iz Sjedinjenih Država i Kanade. Seme drveta kafe se može pržiti kao zamena za prava zrna kafe.

Drveće kafe Kentakija su visoka, relativno brzo rastuća stabla sa ljuskavom sivom korom. Ovo drveće ima plavkasto-zeleno dvoperasto lišće koje postaje žuto u jesen. Listovi su podeljeni u otprilike 14 pari dlakavih listića i praćeni su zelenkasto belim cvetovima.

Naučno ime: Gimnocladus dioicus
Izvorni opseg: Severna Amerika
Sezona cvetanja: Proleće do leta

20) Kenija Lili
Vatreni crveni kenijski ljiljan u cvetu su popularne vrste cveća koje počinju slovom K
Kenijski ljiljani su poznatiji kao plameni ljiljani ili ljiljani gloriosa . Ovo upečatljivo, šareno cveće je jedno od najređih cvetova na svetu . Kenijski ljiljani su poreklom iz delova Afrike i Azije. Ovo cveće nije pravi ljiljan jer pripada porodici jesenjih krokusa (Colchicaceae).

Ovi veliki cvetovi koji počinju slovom K imaju jarko crvene zakrivljene latice sa talasastim, žutim ivicama. Ovo neverovatno cveće izgleda kao plamen. Kenijski ljiljani takođe imaju listove u obliku koplja.

Naučno ime: Gloriosa superba
Izvorni opseg: Afrika i Azija
Sezona cvetanja: Leto do jeseni

21) Kenija Violet
Cvetovi kenijske ljubičice u cvetu su popularne vrste cveća koje počinju slovom K
Kenijske ljubičice su vrsta afričke ljubičice koja se obično uzgaja kao kućna biljka. Uprkos uobičajenom imenu, kenijske ljubičice su porijeklom iz Tanzanije u istočnoj Africi . Kenijske ljubičice potiču iz porodice Gesneriad (Gesneriaceae).

Kao i druge afričke ljubičice, kenijske ljubičice proizvode rozete zaobljenih do ovalnih listova sličnih sukulentima. Štaviše, oni pokazuju crvenkaste vene na donjoj strani listova. Kenijske ljubičice imaju svetlo plave cvetove sa tamno ljubičastim središtima i mogu cvetati tokom cele godine u zatvorenom prostoru.

Naučno ime: Saintpaulia shumensis
Izvorni opseg: Afrika
Sezona cvetanja: Proleće do zime

22) Kerrija
Jarko žuti Kerria cvet
Kerria japonica potiče iz porodice ruža (Rosaceae), obično poznate kao japanska kerria . Ovi listopadni grmovi su poreklom iz delova istočne Azije, uključujući Japan, Kinu i Koreju. Grmlje Kerria se takođe uzgaja kao prelepe prolećne ukrasne biljke u zonama 4 do 9.

Za mene, grmlje Kerria se ističe po svojim prekrasnim zlatno žutim cvećem nalik na pompon. Grmlje Kerria takođe ima vitke listove sa uočljivim venama. Listovi su svetlo zeleni u proleće, ali izblede u žuti u jesen.

Naučno ime: Kerria japonica
Izvorni opseg: istočna Azija
Sezona cvetanja: Proleće do leta

23) Drvo Keteleeria
Drveće Keteleeria su članovi porodice borova (Pinaceae). Ova drvenasta zimzelena stabla su porijeklom iz planinskih regiona u Kini i Tajvanu u istočnoj Aziji. Drveće Keteleeria najbolje raste na punom suncu u zonama od 6 do 9.

Neverovatno, ova džinovska stabla mogu narasti do 160 stopa visoko u svom prirodnom dometu. Osim toga, imaju ljuskavu smeđu ili tamno sivu koru i proizvode krute, sjajne igličaste listove. Tokom proleća, drveće Keteleeria takođe proizvodi male, neupadljive cvetove.

Naučno ime: Keteleeria davidiana
Izvorni opseg: Azija
Sezona cvetanja: Proleće

24) Khasia Berri
Uobičajeno poznate kao zlatne himalajske maline, biljke Khasia bobica su zimzeleni grmovi iz porodice ruža. Ovi trnoviti grmovi su poreklom iz delova Azije, uključujući Kinu, Indiju, Nepal, Pakistan i Filipine. Iako ovi grmovi uspevaju u zonama od 7 do 10, oni su klasifikovani kao jedne od najinvazivnijih biljaka na svetu.

Ovi grmovi koji počinju slovom K imaju veoma promenljive listove sa nazubljenim ivicama i čekinjastim dlačicama. Žbunje Khasia proizvodi male bele cvetove praćene jestivim zlatno žutim plodovima sličnim malinama.

Naučno ime: Rubus ellipticus
Izvorni opseg: Azija
Sezona cvetanja: Zima do proleća

25) Kralj paprat
Poznate i kao slonove ili džinovske paprati, kraljevske paprati su impresivni članovi porodice Marattiaceae. Ove ogromne paprati su poreklom iz delova Azije i Pacifika. Ova vrsta je nastala pre više od 300 miliona godina, ali može biti veoma invazivna.

Zabavna činjenica – Kraljevske paprati imaju najduže listove od bilo koje paprati na svetu, koje dosežu i do 30 stopa! Listovi nastaju iz velikih, sferičnih rizoma. Svaki list se sastoji od do 12 pari listića.

Naučno ime: Angiopteris evecta
Izvorni opseg: Azija i Okeanija
Sezona cvetanja: Proleće do zime

26) Kralj Poinsettias
Kralj cvetnih zvezda u cvetu su popularne vrste cveća koje počinju slovom K
‘Kralj božićnih zvezda’ se odnosi na popularnu biljku božićne zvezde . Ovi grmovi su porijeklom iz Centralne Amerike i Meksika i potiču iz porodice spurge (Euphorbiaceae). Poinsettia su popularne kućne biljke, posebno za Božić.

Ovaj sezonski favorit raste u nakupinama tamnozelenog lišća pored jarko crvenih listova koji podsećaju na njihove standardne listove. Sitni grozdovi žutih cvetova nalaze se u sredini svake grupe listova. Poinsettia uspeva na otvorenom u zonama od 9 do 11.

Naučno ime: Euphorbia pulcherrima ‘Kralj Poinsettia’
Izvorni opseg: Centralna Amerika
Sezona cvetanja: Zima do proleća

27) Kralj Protea
Velika King Protea u cvetu su popularne vrste cveća koje počinju slovom K
Kraljevske proteje su impresivni drvenasti grmovi iz porodice protea (Proteaceae). Ovo ogromno cveće je nacionalni cvet njihove rodne Južne Afrike. Kraljevske proteje naseljavaju grmlje, ali takođe uspevaju u zonama od 9 do 12.

Ovo zadivljujuće cveće koje počinje slovom K ima džinovske kompozitne cvetne glave sa centralnim cvetovima u obliku zdele zelenkasto-belih do crvenkasto-ružičastih cvetova. Veliki, čvrsti listovi okružuju centralne cvetove. Cvetne glavice kraljevske proteje izlaze iz nakupina tamnozelenih, eliptičnih listova sjajne, kožne teksture.

Naučno ime: Protea cinaroides
Izvorni opseg: Južna Afrika
Sezona cvetanja: Proleće do jeseni

28) Kraljeva brada
Kraljeva brada je vrsta mlečnice iz porodice Poligalaceae. Ove zeljaste jednogodišnje biljke potiču iz delova Azije i Australije, uključujući Kinu, Indiju, Pakistan i Tajland. Ove biljke uspevaju na travnatim staništima ili na brdovitim padinama.

Ove biljke koje počinju sa K imaju poludrvenaste stabljike i promenljive listove. Listovi mogu biti eliptični, kopljasti ili ovalni. Biljke kraljevske brade takođe imaju zelene cvetove sa dva spoljašnja sepala i unutrašnjim prašnicima. Cveće može da cveta od proleća do jeseni.

Naučno ime: Poligala chinensis
Izvorni opseg: Azija i Australija
Sezona cvetanja: Proleće do jeseni

29) Kraljev mantija
Cvetovi kraljevog plašta su takođe poznati kao loze. Ovi atraktivni zimzeleni grmovi potiču iz porodice akantusa (Acanthaceae). Cvetovi kraljevog plašta su poreklom iz delova zapadne Afrike. Ovi grmovi takođe predstavljaju odlične ukrase u zonama 10 i 11.

Sviđa mi se činjenica da ovi grmovi imaju blago mirisne jajolike listove sa šiljastim vrhovima. Štaviše, od leta do jeseni ovi grmovi stvaraju grozdove velikih ljubičastih cvetova sa žutim središtima. Ovi cevasti cvetovi takođe imaju bele cevi ispod latica.

Naučno ime: Thunbergia erecta
Izvorni opseg: Afrika
Sezona cvetanja: Leto do jeseni

30) Kraljevo koplje
Žuto kraljevo koplje u cvetu su popularne vrste cveća koje počinju slovom K
Poznate i kao žuti asfodel, biljke kraljevskog koplja su zeljaste trajnice koje potiču iz delova Afrike, Evrope i zapadne Azije. Ovo cveće potiče iz porodice Asphodelaceae. Kraljevi cvetovi su višegodišnji u zonama od 6 do 9, ali se takođe mogu uzgajati kao jednogodišnje biljke u hladnijim područjima.

Ovo cveće koje počinje sa K raste u grudvama uspravnih stabljika i sivkasto-zelenih listova nalik travi. Pored toga, oni proizvode grozdovi cevastih žutih cvetova koji emituju primetan miris između maja i juna.

Naučno ime: Asphodeline lutea
Izvorni opseg: Afrika i Evropa
Sezona cvetanja: Proleće do leta

31) Kingcup
Nežno cvetajući žuti Kingcup
Poznati kao močvarni neven, kingcups su zeljaste trajnice iz porodice ljutika (Ranunculaceae). Ovo šarmantno cveće je poreklom iz močvarnih i šumskih staništa širom severne hemisfere. Kingcups se takođe mogu uzgajati kao ukrasne ili ribnjačke biljke u zonama 3 do 7.

Primetićete Kingcups kako rastu u grudvama tamnozelenog lišća u obliku srca. Osim toga, imaju i jarko žuto cveće u obliku čaše koje cveta od proleća do leta. Kingcups se može posaditi u plitke jezerce kao marginalno cveće koje privlači oprašivače.

Naučno ime: Caltha palustris
Izvorni opseg: Severna hemisfera
Sezona cvetanja: Proleće do leta

32) Kinkaku Tree Peoni
Nežno roze Kinkaku Tree Božur u cvetu su popularne vrste cveća koje počinju slovom K
Kinkaku božuri su prelepi, dramatični cvetovi iz porodice božura (Paeoniaceae). Ovi božuri pripadaju grupi hibrida prvobitno uzgajanih u Kini. Kinkaku božuri su prelepi ukrasni grmovi koji uspevaju u zonama od 4 do 7.

Zanimljivo je da su ovi božuri uspravni grmovi sa naizmeničnim listovima ovalnog ili jajastog oblika. Ovi listovi imaju plavkasto-zelenu donju stranu. Kinkaku božuri cvetaju tokom proleća, stvarajući velike, šarene cvetove sa prelepim mirisom .

Naučno ime: Paeonia suffruticosa
Izvorni opseg: Kina
Sezona cvetanja: Proleće do leta

33) Kinnikinik
Biljke Kinnikinnick su obično poznate kao biljke medvjeđeg bobica. Ovi drvenasti zimzeleni grmovi pripadaju porodici heather. Kinnikinnick grmovi su poreklom iz severnih regiona severne hemisfere. Ovi grmovi najbolje rastu u hladnijim klimama u zonama 2 do 6.

Ovo cveće koje počinje slovom K ima puzanje i proizvodi krute, sjajne tamnozelene listove. Ovi listovi su zeleni u proleće, ali zimi postaju crvenkasto-ljubičasti. Ovi grmovi takođe imaju male roze ili bele cvetove u obliku fenjera u proleće.

Naučno ime: Arctostaphilos uva-ursi
Izvorni opseg: Severna hemisfera
Sezona cvetanja: Proleće

34) Poljubi me brzo
Ljubičasto i belo Kiss Me Kuick cveće u cvetu su popularne vrste cveća koje počinju slovom K
Kiss me kuick je prelep zimzeleni grm koji je poreklom iz Brazila. Ovi grmovi potiču iz porodice velebilja (Solanaceae). Kiss me kuick se takođe uzgaja kao ukrasna biljka u zonama 8 do 11.

Ovi grmovi grmovi koji počinju sa K imaju sjajne tamnozelene listove ovalnog oblika i glatku, sivkasto-braon koru. Štaviše, daju cvasti ljubičastih i belih cvetova. Svaki grozd može sadržati do deset cvetova. Ispod cvetova se nalaze i listovi u obliku koplja.

Naučno ime: Brunfelsia pauciflora
Izvorni opseg: Brazil
Sezona cvetanja: Proleće do leta

35) Poljubi me-preko-bašte-kapije
Poljubi me-preko-bašte-kapije u cvetu su popularne vrste cveća koje počinju slovom K
Kiss-me-over-the-gate-gate je zeljasta jednogodišnja biljka koja je porijeklom iz Kine, ali je postala široko naturalizovana širom svijeta. Ovo cveće pripada porodici knotveed (Poligonaceae). Kiss-me-over-the-gate-gate je popularna ukrasna jednogodišnja biljka koja najbolje raste u zonama od 7 do 10.

Po mom iskustvu, ove brzorastuće biljke se takođe ističu svojim lučnim stabljikama sa listovima u obliku srca do koplja. Ovi listovi takođe imaju fine sive dlake. Kiss-me-over-the-bate-kate takođe ima viseće grozdove sitnih, mirisnih ružičastih, magenta ili crvenkasto-ružičastih cvetova od leta do jeseni.

Naučno ime: Persicaria orientalis
Izvorni opseg: Kina
Sezona cvetanja: Leto do jeseni

36) Klasea
Cvetovi Klasea potiču iz roda Klasea iz porodice astera ili tratinčice (Asteraceae). Ovo višegodišnje cveće je poreklom iz delova južne Evrope i severne Afrike. Cvetovi Klasea su prilično retki, ali se još uvek mogu uzgajati.

Ove ljupke biljke formiraju nakupine sjajnih listova u obliku koplja sa kožnom teksturom i nazubljenim rubovima. Biljke Klasea cvetaju od leta do jeseni i imaju cvetove nalik čičku. Osim toga, ovo cveće koje počinje slovom K dolazi u nekoliko boja u rasponu od ljubičaste do bele.

Naučno ime: Klasea flavescens
Izvorni opseg: Evropa i Severna Afrika
Sezona cvetanja: Leto do jeseni

37) Kosmos Klondajka
Polje žutog i narandžastog Klondike Kosmosa
Cveće kosmosa Klondike je šarmantna vrsta kosmosa sa jarko žutim, narandžastim i crvenim cvetovima. Cvetovi Klondike cosmos su jednogodišnje biljke sa nekoliko granastih stabljika i pernatim složenim listovima. Svaki list je podeljen na dva ili tri lista.

Kao i sve vrste kosmosa, cveće kosmosa Klondike potiče iz porodice astera. Ove šarene jednogodišnje biljke su porijeklom iz Centralne i Južne Amerike. Pošto su jednogodišnje cveće Klondike kosmosa, može se uzgajati u zonama od 2 do 11.

Naučno ime: Cosmos sulphureus ‘Klondike’
Izvorni opseg: Centralna i Južna Amerika
Sezona cvetanja: Proleće do jeseni

38) Knapveed
Divlji Knapveed u cvatu su popularne vrste cveća koje počinju slovom K
Biljke vune su zeljaste višegodišnje biljke koje potiču iz delova Evrope i Bliskog istoka. Ovo popularno divlje cveće ima cvetove nalik čičku bogato nektarom koji sede na ljuskavim listovima i privlače oprašivače. Cvetovi mokasa takođe imaju listove u obliku koplja ili peraste listove.

Ovo cveće koje počinje slovom K potiče iz roda Centaurea porodice astera. Rod sadrži oko 700 vrsta koje potiču iz delova Evrope i Bliskog istoka. Ipak, treba upozoriti da se neke vrste kukolja mogu smatrati invazivnim.

Naučno ime: Centaurea spp.
Izvorni opseg: Evropa i Bliski istok
Sezona cvetanja: Leto do jeseni

39) Knautia
Ljubičasto cveće Knautia u cvetu
Cvetovi Knautia arvensis su obično poznati kao poljski šugavi, uprkos tome što ne pripadaju rodu Scabiosa . Cvetovi Knautia potiču iz porodice orlovih noktiju (Caprifoliaceae). Ovo prelepo višegodišnje divlje cveće je poreklom iz delova Evrope i Kavkaza.

Zanimljivo je da ove biljke imaju cvetne glave poput jastučića koje se sastoje od sitnih belih cvetova okruženih svetloplavim laticama. Pored toga, cvetovi Knautia takođe rastu iz nakupina dugih listova u obliku koplja. Ove trajnice najbolje rastu na krečnim zemljištima u zonama 4 do 10 i privlače oprašivače.

Naučno ime: Knautia arvensis
Izvorni opseg: Evropa
Sezona cvetanja: Leto do jeseni

40) Knavel
Cvetovi knavela su zeljaste jednogodišnje ili dvogodišnje biljke iz porodice karanfila (Cariophillaceae). Ovo cveće je poreklom iz Azije, Evrope i Severne Afrike. Cveće knavela se smatra korovom i uneto je u Severnu Ameriku.

Knawel plants have several branched stems with stiff, needle-like leaves. In spring, knawel plants produce clusters of bell-shaped flowers with green sepals. These flowers grow best in bare soil or recently disturbed areas, sometimes near river banks.

Scientific Name: Scleranthus annuus
Native Range: Asia, Europe, & North Africa
Flowering Season: Spring

41) Knobby Club-Rush
Knobby club-rushes are perennial plants from the sedge family (Cyperaceae). These plants are native to parts of Australia, New Zealand, and South Africa. Knobby club-rushes thrive in coastal or wetland habitats, especially areas with salty or sandy soils.

Ovo cveće koje počinje slovom K raste u gustim grozdovima glatkih, žućkasto-zelenih stabljika koje dostižu preko 3 stope visine. Ove biljke cvetaju tokom leta na južnoj hemisferi. Narandžasto-braon cvetovi su u grozdovima blizu vrha stabljike.

Naučno ime: Ficinia nodosa
Izvorni opseg: Australija, Novi Zeland i Južna Afrika
Sezona cvetanja: Leto

42) Čvor
Knotgrass
Poznata i kao ptičja kukavica ili ležerna trava, čvorna trava je zeljasta jednogodišnja biljka iz porodice Poligonaceae. Prvobitno poreklom iz delova Azije, Evrope i Severne Amerike, trava čvorova se takođe proširila na južnu hemisferu.

Ove biljke se ističu po svojim vitkim stabljikama i eliptičnim listovima bez dlake. Od leta do jeseni, biljke čvorova daju zelenkasto-bele cvetove koji povremeno imaju ružičaste ivice. Čvorova trava uspeva na poljima, travnjacima i pored puteva. Seme može godinama da miruje u zemljištu.

Naučno ime: Poligonum aviculare
Izvorni opseg: Azija, Evropa i Severna Amerika
Sezona cvetanja: Leto do jeseni

43) Knotting Gall
Poznata i kao indijska živa ili indijska kopriva, žuč je zeljasta jednogodišnja biljka iz porodice spurge. Ove biljke imaju uspravne stabljike i listove ovalnog oblika sa talasastim ivicama. Od leta do jeseni, biljke žuči imaju sitne zelenkasto-bele cvetove zaštićene čašastim listovima.

Biljke žuči su porijeklom iz tropskih regiona Azije i zapadne Afrike. Ove biljke su takođe porijeklom sa ostrva u Indijskom okeanu i uvedene su na južnu hemisferu.

Naučno ime: Acalipha indica
Izvorni opseg: Afrika i Azija
Sezona cvetanja: Leto do jeseni

44) Kolkvica
Ružičasta kolkvicija u cvetu su popularne vrste cveća koje počinju slovom K
Grmlje Kolkvitzia je poznatije kao grmlje lepote. Ovi prekrasni listopadni grmovi su izvorno porijeklom iz Kine, ali se sada uzgajaju širom svijeta. Grmlje Kolkvitzia je fantastično prolećno ukrasno bilje koje raste u zonama 4 do 8.

Ovo cveće koje počinje sa K ima zakrivljene stabljike sa ljuskavom smeđom korom i jajastim listovima sa nazubljenim ivicama. Obično narastu do 8 stopa u visinu i širinu. U proleće, grmlje Kolkvitzia je opterećeno visećim grozdovima svetlo ili tamnoružičastih cvetova u obliku zvona.

Naučno ime: Kolkvitzia amabilis
Izvorni opseg: Kina
Sezona cvetanja: Proleće

45) Korejska hrizantema
Žuta korejska hrizantema u cvetu su popularne vrste cveća koje počinju slovom K
Poznate i kao indijske hrizanteme, korejske hrizanteme su šarene drvenaste trajnice iz porodice astera. Ove hrizanteme su poreklom iz delova Azije, uključujući Indiju i Koreju. Korejske hrizanteme se takođe mogu uzgajati kao ukrasne biljke u zonama 7 do 12.

Ovo cveće koje počinje slovom K cveta od leta do jeseni, stvarajući masu žutih cvetova nalik na tratinčice. Korejske hrizanteme takođe imaju tamnozelene, jajaste listove sa pet režnja. Listovi su takođe blago aromatični. Ovo prilagodljivo cveće uspeva na skoro svakom tlu.

Naučno ime: Chrisanthemum indicum
Izvorni opseg: Azija
Sezona cvetanja: Leto do jeseni

46) Korejski dren
Korejski dren je poznat i kao kineski ili japanski dren. Korejski dren ima tamnozelene listove ovalnog oblika. U proleće, ovi dreni imaju masu belih cvetova sa četiri listova nalik na latice. Ovi listovi štite prave žućkasto-zelene cvetove.

Ovo cveće koje počinje sa K je poreklom iz delova istočne Azije, uključujući Koreju, Kinu i Japan. Ovo listopadno drveće potiče iz porodice Cornaceae. Korejski dren raste uspravnije od popularne vrste Cornus florida poreklom iz Severne Amerike.

Naučno ime: Cornus kousa
Izvorni opseg: istočna Azija
Sezona cvetanja: Proleće do leta

47) Korejska vatrena kamelija
Korejska vatrena kamelija sa jarko crvenim laticama
Kamelija ‘Korean Fire’ je prelepa sorta koja potiče od japanske kamelije ( Camellia japonica ). Ova sorta cveta tokom proleća i proizvodi crvene cvetove koji oduzimaju dah sa žutim prašnicima u sredini. Kamelije ‘Korean Fire’ takođe imaju tamnozelene ovalne, sjajne listove sa nazubljenim ivicama.

Kao i druge japanske kamelije, ova sorta je poreklom iz delova istočne Azije, uključujući Japan, Koreju i Kinu. Kamelije ‘Korean Fire’ uspevaju u zonama od 6 do 9 i mogu da cvetaju nekoliko meseci.

Naučno ime: Camellia japonica ‘Korean Fire’
Izvorni opseg: istočna Azija
Sezona cvetanja: Proleće

48) Korejski jorgovan
Korejski jorgovan u cvetu su popularne vrste cveća koje počinju slovom K
Korejski jorgovani su mirisni listopadni grmovi iz porodice maslina (Oleaceae). Ove prelepe biljke su poreklom iz delova istočne Azije, kao što su Kina i Koreja. Korejski jorgovani grmovi takođe čine odlične ukrasne biljke u zonama 3 do 7.

Zanimljivo je da grmovi korejske jorgovane imaju tamnozelene listove ovalnog oblika koji u jesen postaju crvenkasto-braon. Štaviše, od kasnog proleća do ranog leta, grmlje korejskog jorgovana proizvodi guste metlice malih, ružičastih cvetova . Svaki cvet ima četiri latice i stvara prekrasan opojan miris.

Naučno ime: Siringa meieri
Izvorni opseg: istočna Azija
Sezona cvetanja: Proleće do leta

49) Korejska kovnica
Korejska menta je prelepa zeljasta višegodišnja biljka iz porodice nane ili žalfije (Lamiaceae). Ova vrsta mente je poreklom iz Koreje, Kine, Japana i drugih delova istočne Azije. Ove kratkotrajne biljke se takođe mogu uzgajati u zemlji ili u saksijama u zonama 4 do 9.

Kao i mnogi članovi porodice mente, korejska menta ima listove nalik na sečivo sa dlakavim donjim stranama i nazubljenim ivicama. Ovi aromatični listovi proizvode miris nalik na sladić kada se zgnječe. Korejska menta takođe proizvodi krajnje klasove malih, ljubičastih cvetova .

Naučno ime: Agastache rugosa
Izvorni opseg: istočna Azija
Sezona cvetanja: Leto do jeseni

50) Kurume Azalea
Šarena sorta Kurume Azalea u cvatu su popularne vrste cveća koje počinju slovom K
Kurume azaleje su prirodne hibridne azaleje porijeklom iz Japana. Hortikulturari su takođe uzgajali ove hibride, a prvi put su doneti u Severnu Ameriku u 20. veku . Kurume azaleje potiču iz rododendrona iz porodice heather.

Ovo cveće koje počinje slovom K je zimzeleno ili polu-zimzeleno grmlje sa tamnozelenim, sjajnim listovima. Ove hladno otporne azaleje cvetaju u proleće. Kurume azaleje proizvode grozdove ljubičastih ili magenta cvetova u obliku čaše sa pet latica i nekoliko izbočenih prašnika.

Naučno ime: Rhododendron obtusum
Izvorni opseg: istočna Azija
Sezona cvetanja: Proleće

Često postavljana pitanja o cveću koje počinje sa ‘K’

Koja biljka ili cvet počinje sa ‘K’?
Nekoliko biljaka i cveća počinje slovom ‘K’. Neki od češćih uključuju cveće kalanhoea, knapveed i kingcups. Još jedan impresivan cvet koji počinje sa ‘K’ je kraljevska protea, koja je nacionalni cvet Južne Afrike.

Šta su narandžasti cvetovi koji počinju sa ‘K’?
Neki od najčešćih cvetova narandže koji počinju sa ‘K’ su cvetovi kalanhoe. Ove popularne biljke se često uzgajaju kao cvetne kućne biljke širom sveta.

Koja sobna biljka počinje sa ‘K’?
Kalanhoe biljke su popularne kućne biljke koje počinju slovom ‘K’. Biljke kalanhoe su kućne biljke koje ne zahtevaju dovoljno održavanja i uspevaju na jakom svetlu.

Ima li retkih cveća koje počinju sa ‘K’?
Kenijski ljiljani, poznati i kao ljiljani gloriosa, neki su od najređih cvetova na svetu. Ovo upečatljivo cveće je poreklom iz delova Afrike i Azije.

Koje su to jedinstveno cveće koje počinje sa ‘K’?
Nekoliko jedinstvenih cvetova počinje slovom ‘K’. Jedna od najneobičnijih je puževa loza Kahuli, koja ima uzbudljive cvetove koji podsećaju na školjke puževa. Kenijski ljiljani takođe imaju lepo, ali neobično cveće.

Cveće koje počinje na slovo K – zamotavanje
Ako želite prelepe boje i zapanjujuću raznolikost, možete da zasnujete celu svoju baštu oko cveća koje počinje slovom „K.“ ili da napravite baštu sa temom abecede sa cvećem od svakog slova abecede. Neki od najatraktivnijih cveća koji počinju sa ‘K’ uključuju cveće kalanhoe i kosmos Klondajka.