Macja metvica Nepeta Znacenje i simbolika cveca u jeziku cveca

Ako želite dugocvetnu, mirisnu biljku koju jeleni mrze i oprašivači vole, ne tražite dalje od mačje metvice ( Nepeta). Član porodice mente, ova trajnica je omiljena među baštovanima zahvaljujući svojim ljubičasto-plavim cvetovima, atraktivnom aromatičnom lišću i niskim zahtevima za održavanje. Pored mnogih ukrasnih upotreba u pejzažu, mačja metvica ima i kulinarska, medicinska i insekticidna svojstva. U ovom vodiču ću proći kroz sve što treba da znate o značenju, simbolici i kulturnom značaju Catmint cveta na jeziku cveća.

O Catmint
Mačja metvica je član roda Nepeta , koji sadrži oko 250 vrsta. Nepeta je grupa cvetnih biljaka – većina višegodišnjih, ali neke jednogodišnje – koje dele karakteristike kao što su aromatično, sivo-zeleno lišće u obliku srca.

Nepeta je deo porodice Lamiaceae , poznate i kao porodica mente. Ova velika porodica sadrži više od 235 rodova i više od 7.200 vrsta. Lamiaceae se uzgajaju širom sveta, delimično zahvaljujući njihovom lakom razmnožavanju – većina se može razmnožavati uzimanjem reznica stabljike.

Mnogi članovi ove porodice biljaka takođe se mogu pohvaliti lišćem koje je i aromatično i jestivo. Popularne biljke kao što su žalfija, origano, majčina dušica, ruzmarin, pepermint i spearmint pripadaju porodici Lamiaceae .

Nepeta je poznata i kao mačja metvica ili Fasenova mačja metvica. Iako se često pogreši za njenog rođaka, mačju travu ( N. cataria ) , biljke nisu iste.

Najčešća vrsta mačje metvice koja se nalazi u pejzažu je N. × faassenii. Ova trajnica dostiže oko dva metra visoka i tri metra široka. Raste u rasprostranjenoj grupi, sa aromatičnim, nazubljenim sivo-zelenim listovima.

Biljke cvetaju od proleća do leta sa klasovima plavo-ljubičastih cvetova. I cvetovi i listovi oslobađaju intenzivan, začinski miris kada se zgnječe.

Smatra se da se ime Nepeta odnosi na etrurski grad koji se zove Nepete, danas poznat kao Nepi. Grad je osnovan mnogo pre Rima i pozdravljen je kao srce drevne etrurske civilizacije.

Popularne vrste Catmint
N. × faassenii je sterilna sorta razvijena u holandskom rasadniku JH Faasena iz 1930. godine. Postao je popularan izbor rasadnika 1980-ih i hibrid je između N. nepetella i N. racemosa.

N. nepetella ili manja mačja metvica, poreklom je iz regiona Mediterana, gde se njeno prirodno stanište kreće od Francuske, Italije i Španije na severu do Alžira i Maroka na jugu. Naturalizovan je širom dela SAD i Centralne Amerike.

N. racemosa je poreklom iz Turske, regiona Kavkaza i severnog Irana. I N. nepetella i N. racemosa su manje vrste koje narastu samo do oko 12 inča u visinu i 18 inča u širinu.

Popularne sorte N. × faassenii koje se obično nalaze u baštenskim rasadnicima uključuju:

‘Valker’s Lov’ je popularna sorta sa ljubičastim cvetovima
‘Junior Valker’ je kompaktan sa cvetovima lavande
‘Blue Vonder’ ima plavo cveće
‘Sik Hills Giant’ naraste do tri stope i ima svetloplavo cveće
Upotreba i prednosti Catmint
Nepeta je dugo bila cenjena zbog brojnih kulinarskih i medicinskih upotreba . N. nepetella je cenjen sastojak toskanske kuhinje, sa ukusom sličnog origanu.

U evropskim medicinskim tradicijama , osušeni listovi su korišćeni u obliku čaja za lečenje groznice, stomačnih tegoba, bronhitisa i kao diuretik. Zapisi pokazuju da je biljka možda korišćena za lečenje depresije, grčeva i nesanice. Ovo može biti zbog hemijskih jedinjenja u biljci koja mogu imati blagi sedativni efekat. Takođe se može koristiti u oblogu za ublažavanje otoka i iritacije od ujeda insekata.

Nepeta sadrži nepetalakton, ulje za koje se pokazalo da odbija određene štetočine od insekata, uključujući komarce. Ova jedinjenja mogu imati potencijal da pomognu u zaštiti useva i druge potencijalne koristi .

Biljke takođe imaju tendenciju da odbijaju druge, veće baštenske štetočine, kao što su jeleni i glodari. Međutim, dugotrajni cvetovi mačje metvice privlače oprašivače kao što su pčele i leptiri. Pčelari ga često sade u blizini košnica kako bi privukli pčele.

Značenje, simbolika i kulturni značaj cvetova metvice

Cvetovi mačje metvice cvetaju u raznim bojama, od tamnoplave do ljubičaste i lavande. Na jeziku cveća , mačja metvica je povezana sa srećom, ljubavlju i plodnošću.

Poklon mačje metvice može biti način da nekome date do znanja koliko vas čini srećnim ili koliko ga volite. Takođe možete koristiti catmint da nekome kažete da biste želeli da budete u romantičnoj vezi sa njim.

Asocijacije mačje metvice na plodnost i njene divne plave i ljubičaste cvetove čine je savršenim dodatkom buketu za tuširanje bebe ili za dobrodošlicu novoj bebi.

A kada govorimo o bojama, različite nijanse su imale različita značenja za Viktorijance. Na primer, ljubičasto cveće se često povezivalo sa elegancijom, kraljevstvom, uspehom i romantikom. Nasuprot tome, plavo cveće često simbolizuje mir, harmoniju, otvorenost ili čak simpatiju.

Značenja povezana sa mačjom metvom znače da je lako napraviti cvetni poklon koji šalje određenu poruku nekome do koga vam je stalo.

Nepeta je takođe povezana sa snagom i hrabrošću. Može privući dobro raspoloženje, sreću, pa čak i prijateljstvo. Neka stara narodna mudrost kaže da držite malo mačje metvice u ruci dok se ne zagreje, pa da uzmete tuđu ruku. Vaše prijateljstvo će trajati sve dok čuvate mačju metvu koju su dotakli.

Vrtlari su vekovima uzgajali i uživali u različitim sortama Nepeta . Dokazi ukazuju da se mačja metvica uzgajala u starim rimskim kuhinjskim baštama. Prevedeni recepti iz starog Rima — za koje se veruje da su napisani između 4. pre nove ere i 70. godine nove ere — pokazuju upotrebu mačje metvice u salatama.

Hiljadama godina kasnije, biljke su popularnije nego ikad. Nepeta se čak pojavljuje u pesmama kao što su „August“ MJ Vertmana Vajta i „Drvo slobode“ Renea Mulena .

Prikladne prilike za poklone za Catmint

S obzirom na asocijacije Catmint-a na ljubav i plodnost, poklon ljupkih ljubičastih cvetova je idealan za radosne prilike, kao što je rođendan, novorođenče, venčanje ili godišnjica.

Takođe mogu da simbolizuju sreću, što ih čini dobrim izborom za srećan rođendan i poklone za čestitke. Asocijacije sa snagom i hrabrošću su prikladna osećanja ako nekome želite dobro ili kažete dobar posao.

Najčešća pitanja o cvetu mačje metvice:

Šta simbolizuju cvetovi mačje metvice?
Cveće mačje metvice povezuje se sa ljubavlju, plodnošću i srećom. Cveće takođe može da simbolizuje hrabrost i snagu.

Da li mačja metvica simbolizuje ljubav?
Na jeziku cveća, cvetovi mačje metvice su povezani sa ljubavlju. Oni su odličan način da nekome date do znanja da ga volite.

Da li se mačja metvica vraća svake godine?
Biljke mačje metvice su višegodišnje, pa se vraćaju svake godine.

Koliko dugo traju cveće Catmint?
Cveće mačje metvice je cenjeno zbog svoje dugotrajne prirode. Biljke često cvetaju od proleća do leta mirisnim plavim i ljubičastim cvetovima koji privlače pčele i oprašivače.

Da li je mačka otrovna?
Biljke mačje metvice nisu toksične; u stvari, imaju kulinarsku i medicinsku upotrebu. Međutim, jelene i glodare biljke odbijaju, verovatno zbog njihove jake, začinske arome.

Cveće mačje metvice – poslednja reč
Za biljku dugog cvetanja koja proizvodi šarene skoro cele sezone, ne možete pogrešiti sa mačjom metvom. Kao dodatni bonus, jelene i glodare odbija Nepetino aromatično lišće i cveće, dok oprašivači privlače. Uz svoje kulinarske, medicinske i insekticidne prednosti, ovo divno cveće šalje i pozitivne poruke. Na jeziku cveća, poklon mačje metvice simbolizuje sreću, ljubav i plodnost dok šalje poruke snage i hrabrosti.