Cvece koje pocinje slovom R prelepih sorti kojima se divite

Čak i kada se uzme u obzir jedno slovo abecede, svet biljaka je prepun zadivljujuće raznolikosti. Većina baštovana će biti upoznata sa raznim popularnim cvećem koje počinje slovom R, kao što su rododendroni, ruže i crveni žarači. U ovom vodiču ćemo vam pomoći da otkrijete još više, sa 50 zapanjujućih cvetova koji počinju sa R.


50 blistavih cveća koje počinju slovom ‘R’:

1) Ragged Robin
Pink Ragged Robin su prelepe vrste cveća koje počinju slovom R
Cvetovi crvendaća su atraktivne zeljaste trajnice iz porodice karanfila (Cariophillaceae). Ovo cveće koje počinje slovom R lako se uzgaja i uspeva u USDA zonama od 5 do 8 . Za optimalan rast, posadite u vlažnim zemljištima na svetlom, otvorenom mestu u vašoj bašti.

Crveni cvetovi imaju nisko rastuće rozete sivkasto-zelenih kosoličastih listova. Listovi su prekriveni čekinjastim dlačicama. Štaviše, ružičasti cvetovi imaju pet neravnih latica sa duboko podeljenim režnjevima.

Naučno ime: Silene flos-cuculi
Izvorni opseg: Azija i Evropa
Sezona cvetanja: Proleće do leta

2) Kišni ljiljan
Jarko beli cvetovi ljiljana u cvetu
Kišni ljiljani su grupa od oko 170 trajnica iz porodice amarilisa (Amarillidaceae). Oni proizvode nakupine vitkih listova nalik na trake sa velikim ružičastim, belim ili žutim cvetovima sa šest latica.

Ovo cveće niskog rasta najbolje raste u zonama 9 i 10. Kišni ljiljani zahtevaju puno sunca i uspevaju na plodnim zemljištima koja dobro dreniraju koja zadržavaju malo vlage. Osim toga, ovo cveće takođe dobro raste u kontejnerima.

Naučno ime: Zephrianthes spp.
Izvorni opseg: Amerika
Sezona cvetanja: Proleće do jeseni

3) Dugin kaktus
Živahni cvetajući ružičasti kaktus Rainbov
Biljke duginog kaktusa potiču iz delova Meksika i jugozapada Sjedinjenih Država. Ovi kaktusi imaju kompaktan oblik bačve prekriven ružičastim bodljama. Biljke duginog kaktusa proizvode velike ružičaste cvetove sa belim grlom i žutim središtima.

Ovi kaktusi najbolje rastu u zemljištima sa dobrim dreniranjem u zonama 9 do 11. Pored toga, možete ih uzgajati i kao sobne biljke. Obezbedite puno sunca do delimične senke i tople temperature iznad 70ºF za optimalan rast.

Naučno ime: Echinocereus rigidissimus
Izvorni opseg: Centralna i Severna Amerika
Sezona cvetanja: Proleće do leta

4) Rainbov Rock Cress
Purple Rainbov Rock Cress u cvetu su prelepe vrste cveća koje počinju slovom R
Ako tražite raznobojne biljke koje pokrivaju tlo, cvetovi duginog kreša su divan izbor. Ove nisko rastuće zeljaste trajnice uspevaju u zonama 4 do 9, što ih čini idealnim za kontejnere ili kamene bašte.

Rainbov rock kres formira prostirke od sivkasto-zelenih listova ovalnog oblika. Tokom proleća i leta, ove biljke izbijaju živahnim ružičasto-ljubičastim cvetovima koji imaju četiri latice prošarane venama. Ove biljke takođe izgledaju sjajno, izlivajući se iz pukotina u zidovima.

Naučno ime: Aubretia deltoidea
Izvorni opseg: Evropa
Sezona cvetanja: Proleće do leta

5) Rambler Rose
Grana bele cvetne Rambler ruže na zelenom lišću
Rambler ruže su uspravne grmove ruža koje dobro rade u ivicama bašte. Ove prelepe ruže uspevaju u zonama od 5 do 9. Međutim, ruže rambler su navedene kao invazivne u nekim delovima Severne Amerike.

Ovi grmovi ruža imaju čvrste i bodljikave stabljike i dugačke, peraste listove do devet letaka. Rambler ruže proizvode velike, zapanjujuće grozdove ružičastih ili belih cvetova . Cveće ima suptilan miris.

Naučno ime: Rosa multiflora
Izvorni opseg: Istočna Azija
Sezona cvetanja: Leto do jeseni

6) Ranunculus
Šareni ranunculus su prelepe vrste cveća koje počinju slovom R
Uobičajeno poznati kao perzijski puter, cvetovi ranunculusa su popularni zahvaljujući svojim šarenim naboranim cvetovima. Sorte sa duplim cvetovima imaju nekoliko redova tankih, papirnatih latica. Cvetovi ranunculusa takođe imaju dlakave stabljike i duboko podeljene listove nalik paprati.

Ovo cveće koje počinje slovom R može proizvesti do 35 cvetova tokom svoje duge sezone cvetanja. Ove zeljaste trajnice najbolje rastu u zonama 8 do 11. Cvetovi ranunculusa posebno dobro rade u saksijama.

Naučno ime: Ranunculus asiaticus
Izvorni opseg: Azija i Evropa
Sezona cvetanja: Proleće do leta

7) Red Beauti Bergenia
Red Beauti Bergenia u cvatu
Bergenija ‘Red Beauti’ je popularna sorta bergenije srčanog lista. Kao što joj ime govori, ova sorta proizvodi prelepe grozdove malih crvenkasto-ružičastih cvetova. Ovo cveće izvire iz crvenih stabljika i rozeta debelih, kožastih listova.

Mislim da ove divne bergenije dobro rade u baštenskim krevetima i ivicama u zonama od 3 do 8. Osim toga, ove zimzelene trajnice tolerišu puno sunce ili delimičnu senku. Bergenija najbolje raste na vlažnim zemljištima sa dobrom dreniranjem.

Naučno ime: Bergenia cordifolia ‘Red Beauti’
Izvorni opseg: Azija i Evropa
Sezona cvetanja: Proleće

8) Crveni Campion
Cveće crvenog kampiona raste u polju
Crveni kamponi su neki od mojih omiljenih autohtonih britanskih divljih cveća . Ove zeljaste trajnice rastu u šumskim staništima, što ih čini idealnim za senovite granice. Crveni kamponi takođe dobro rade u vrtovima divljeg cveća u zonama 5 do 8.

Poznati i kao cvetovi crvenog mušice, crveni kampioni imaju lepljive stabljike prekrivene finim dlačicama. Ovi kamponi takođe imaju dlakave listove u obliku kašike i proizvode male ružičasto-crvene cvetove sa pet latica od kojih svaka ima duboke zareze.

Naučno ime: Silene dioica
Izvorni opseg: Evropa
Sezona cvetanja: Proleće do jeseni

9) Crvena detelina
Jedan cvet crvene deteline u cvatu
Crvene deteline su atraktivne zeljaste trajnice sa gustim grozdovima malih crvenkasto-ružičastih cvetova bogatih nektarom. Kao takav, volim da dodajem crvene deteline u moje saksije i granice za divlje cveće da bih privukao oprašivače.

Ove višegodišnje biljke takođe imaju visoke, šuplje stabljike i trostruke listove sa listovima u obliku koplja. Crvena detelina najbolje raste u zonama od 5 do 9. Međutim, ove biljke su navedene kao invazivne u nekim delovima Sjedinjenih Država.

Naučno ime: Trifolium pratense
Izvorni opseg: Afrika , Azija i Evropa
Sezona cvetanja: Proleće do jeseni

10) Crvena bazga
Grana crvene bazge u cvetu
Grmovi crvene bazge su atraktivne biljke iz porodice moschatel (Adokaceae). Ovi listopadni grmovi imaju peraste listove od pet do sedam listova u obliku koplja sa nazubljenim ivicama.

Grmovi crvene bazge takođe imaju konusne metlice belih cvetova praćenih jarko crvenim bobicama. Ove bobice su neophodan izvor hrane za ptice tokom jeseni i zime. Kao takvi, grmovi crvene bazge dobro rade kao živa ograda u baštama divljih životinja.

Naučno ime: Sambucus racemosa
Izvorni opseg: Azija, Evropa i Severna Amerika
Sezona cvetanja: Proleće do jeseni

11) Crveni đumbir
Crveni đumbir su prelepe vrste cveća koje počinju slovom R
Takođe poznate kao perjanice noja, biljke crvenog đumbira potiču iz tropskih podneblja Malezije. Kao takve, ove zeljaste višegodišnje biljke će uspevati u zonama 10 i 11. Međutim, biljke crvenog đumbira će se boriti na niskim temperaturama i ne mogu tolerisati mrazeve.

Biljke crvenog đumbira imaju velike, bujne, duguljaste listove sa talasastim ivicama. Od leta do jeseni, stabljike su prekrivene jarko crvenim listovima poput perja. Pravi beli cvetovi se pojavljuju na vrhu ovih listova.

Naučno ime: Alpinia purpurata
Izvorni opseg: Malezija
Sezona cvetanja: Leto do jeseni

12) Red Hot Poker
Tropske crvene i narandžaste biljke Red Hot Poker
Crveni žarači su popularne ukrasne biljke iz Južne Afrike. Ove živahne trajnice imaju klasove cevastih crvenih ili narandžastih cvetova, otuda i uobičajeno ime. Usijani žarači takođe proizvode velike nakupine dugih listova nalik na kaiš.

Ovo cveće koje počinje slovom R dobro raste u kontejnerima ili vrtnim ivicama u zonama 5 do 9. Ove šarene biljke su otporne na sušu i uspevaju na punom suncu, što ih čini idealnim za suve bašte.

Naučno ime: Kniphofia uvaria
Izvorni opseg: Južna Afrika
Sezona cvetanja: Proleće do jeseni

13) Crveni Osier Dren
Cvetajući crveni drenjak
Crveni dren su listopadne trajnice poznate po tamnocrvenim stabljikama. Ove šarene stabljike su idealne za izazivanje zimskog interesovanja u baštama u zonama od 3 do 8.

Pored šarenih stabljika, dren crvenkaste boje ima i atraktivne duguljaste do jajaste listove. Ovi listovi se u jesen menjaju od tamnozelene do crvenkasto-ljubičaste. Ovi dreni takođe imaju male grozdove belog cveća tokom proleća i leta.

Naučno ime: Cornus sericea
Izvorni opseg: Severna Amerika
Sezona cvetanja: Proleće do leta

14) Crvene trake
Crvene trake su prelepe vrste cveća koje počinju slovom R
Cvetovi crvene trake su atraktivne zeljaste jednogodišnje biljke koje su endemične za Kaliforniju. Kao jednogodišnje biljke, ovo cveće se može uzgajati u bilo kojoj bašti u zonama od 1 do 11. Cveće crvene trake posebno dobro funkcioniše u kontejnerima ili ivicama.

Ove jednogodišnje biljke imaju uspravne stabljike i sivkasto-zelene listove u obliku koplja. Biljke crvene trake u proleće i leto daju crvenkasto-ružičasto cveće sa četiri vitka sepala. Svaki sepal ima tri režnja.

Naučno ime: Clarkia concinna
Izvorni opseg: Zapadne Sjedinjene Države
Sezona cvetanja: Proleće do leta

15) Crvena Valerijana
Polje grimiznih Crvene valerijane u cvetu
Biljke crvene valerijane su prelepe zeljaste višegodišnje biljke iz porodice orlovih noktiju (Caprifoliaceae). Ove biljke formiraju grudve drvenastih stabljika sa parovima plavkasto-zelenih kopljastih listova. Biljke crvene valerijane takođe imaju guste grozdove crvenkasto-ružičastih ili crvenkasto-ljubičastih cvetova u obliku zvezde.

Zahvaljujući cvetovima bogatim nektarom, crvena valerijana je odlična u privlačenju oprašivača. Kao takav, volim da koristim ove trajnice u granicama divljeg cveća. Ove prilagodljive biljke su takođe otporne na sušu i mogu preživeti na zemljištima siromašnim hranljivim materijama.

Naučno ime: Centranthus ruber
Izvorni opseg: mediteranska Evropa
Sezona cvetanja: Leto do jeseni

16) Redbud
Roze Redbud autohtona drveća u cvetu
Crveni pupoljci su neka od najlepših autohtonih stabala Severne Amerike. Ovo listopadno drveće je odličan ukrasni centar u zonama 4 do 9. Crveni pupoljci uspevaju na punom suncu ili delimičnoj senci i preferiraju vlažna, dobro drenirajuća tla.

Ova fantastična stabla imaju ljuskavu crvenkasto-braon koru sa vijugavim granama. Ove grane su u proleće prekrivene grozdovima raskošnih ružičasto-ružičastih cvetova. Cvetanje je praćeno papirnatim listovima u obliku srca koji žute tokom jeseni.

Naučno ime: Cercis canadensis
Izvorni opseg: Severna Amerika
Sezona cvetanja: Proleće do leta

17) Crvenolisna ruža
Ružičaste i bele latice crvenolisne ruže u cvetu
Crvenolisne ruže su atraktivni listopadni grmovi sa prelepim listovima i cvetovima. Ovi atraktivni grmovi imaju lučne crvenkasto-braon štapove prekrivene perastim plavkasto-zelenim listovima podeljenim u nekoliko eliptičnih listova. Listovi postaju crvenkasto-ljubičasti kada se uzgajaju na suncu i sivkasto-zeleni kada se uzgajaju u senci.

Ovi divni grmovi ruža takođe imaju elegantne ružičaste cvetove u obliku zvezda sa žutim prašnicima. Crvenolisne ruže su izdržljivi grmovi koji najbolje rastu u granicama ili kao živa ograda u zonama 2 do 8.

Naučno ime: Rosa glauca
Izvorni opseg: Evropa
Sezona cvetanja: Proleće do leta

18) Crveni vrh Fotinija
Crveni vrh Photinia prikazuje zeleno i crveno lišće
Fotinije sa crvenim vrhom su zapanjujući zimzeleni grmovi iz porodice ruža (Rosaceae). Ovi grmovi su hibridi koji kombinuju kineske fotinije ( Photinia serratifolia ) i japanske fotinije ( Photinia glabra ). Fotinije sa crvenim vrhom najbolje rastu u zonama 7 do 9.

Ovi cvetovi koji počinju slovom R imaju grimizno eliptične listove kada su mladi, pa otuda i njihov uobičajeni naziv. Kako listovi stare, postepeno postaju tamnozeleni. Ovi grmovi imaju gusto zbijene grozdove malih belih cvetova u proleće.

Naučno ime: Photinia k fraseri
Izvorni opseg: Istočna Azija
Sezona cvetanja: Proleće

19) Ponovno bacanje
Pink Restharrov su prelepe vrste cveća koje počinju slovom R
Biljke ponovnog bacanja su zeljaste višegodišnje biljke iz porodice mahunarki. Ove grmolike biljke imaju žilave, dlakave stabljike i trostruke listove sa listovima ovalnog oblika. Biljke ponovnog bacanja takođe imaju roze ili bele cvetove nalik grašku sa krilima i kobilicama.

Ove prilagodljive biljke mogu tolerisati zemljište siromašno hranljivim materijama i uspevaju u zonama 5 do 9. Biljke koje se ponovo postavljaju najbolje rastu na punom suncu. Kao članovi porodice graška, ove biljke takođe mogu da fiksiraju azot u zemljištu.

Naučno ime: Ononis spinosa
Izvorni opseg: Evropa
Sezona cvetanja: Proleće do leta

20) Rododendron
Bujni ružičasti cvetovi rododendrona u cvetu
Rododendroni su popularni ukrasni grmovi koji se često uzgajaju zbog svog lepog cveća. Većina rododendrona su zimzeleni grmovi, iako su listopadne sorte poznate kao azaleje. Rododendroni su grmovi za malo održavanja koji uspevaju u zonama 4 do 9 i takođe dobro rastu u kontejnerima.

Rododendroni imaju debele, linearne do kopljaste listove raspoređene u spirale. Od proleća do jeseni, ovi grmovi stvaraju guste grozdove šarenih cvetova u obliku zvona. Ono što je takođe sjajno je da mnogi cvetovi rododendrona takođe emituju jake mirise.

Naučno ime: Rhododendron spp.
Izvorni opseg: Severna hemisfera
Sezona cvetanja: Proleće do jeseni

21) Rieger Begonia
Šarene Rieger begonije su prelepe vrste cveća koje počinju slovom R
Rieger begonije su prelepe cvetajuće begonije koje se obično prodaju kao kućne biljke. Međutim, mogu se uzgajati i na otvorenom u zonama 10 i 11 ili kao jednogodišnje biljke u hladnijim područjima. Ove begonije zahtevaju delimičnu senku i najbolje rastu na laganim, dobro drenirajućim zemljištima.

Volim što ove biljke imaju voštane, tamnozelene listove ovalnog oblika sa nazubljenim ivicama. Kada cvetaju, ove begonije imaju grozdove delikatnih ružičastih cvetova sa žutim središtima.

Naučno ime: Begonia k hiemalis
Izvorni opseg: Afrika i Azija
Sezona cvetanja: Zima do proleća

22) Robinija
Bela robinija su prelepe vrste cveća koje počinju slovom R
Poznate i kao cvetovi skakavaca, robinije su listopadni grmovi ili drveće iz porodice mahunarki. Ovi zadivljujući grmovi imaju prelepe viseće grozdove delikatnih ružičastih ili belih cvetova nalik na grašak. Grmovi robinije takođe imaju atraktivne peraste listove podeljene u nekoliko listova ovalnog oblika.

Ovi prelepi grmovi koji počinju sa R su poreklom iz južnih Sjedinjenih Država i uspevaju u zonama 4 do 9. Cvetovi robinije najbolje rastu na punom suncu i preferiraju dobro drenirajuće zemljište.

Naučno ime: Robinia spp.
Izvorni opseg: Severna Amerika
Sezona cvetanja: Proleće do leta

23) Kameni kres
Cveće belog kresa u cvetu
Cvetovi krešulja su šarene trajnice iz porodice gorušice (Brassicaceae). Ovo nisko rastuće cveće dobro funkcioniše kao biljke koje pokrivaju tlo u zonama 3 do 8. Cveće kamenjara je takođe otporno na sušu, što ih čini idealnim za kamene bašte.

Ove višegodišnje biljke imaju rozete malih sivkasto-zelenih listova ovalnog oblika sa nazubljenim ivicama. Biljke krešona proizvode mirisne grozdove ružičastog, ljubičastog ili belog cveća u proleće i leto.

Naučno ime: Arabis spp.
Izvorni opseg: širom sveta
Sezona cvetanja: Proleće do leta

24) Rock orhideja
Elegantne bele cvetne biljke Rock orhideje
Poznate i kao orhideje od trske, orhideje u kamenu su elegantne orhideje koje su porijeklom iz istočne Australije. Ove orhideje su takođe popularne kao ukrasne biljke u zonama 10 i 11 ili kao kućne biljke u hladnijim područjima. Kamene orhideje najbolje rastu na punom suncu ili u delimičnoj senci.

Kamene orhideje se šire preko pseudobulba koje proizvode nekoliko kožastih, mesnatih listova. Kamene orhideje takođe imaju cvetne stabljike koje nose bele ili žute cvetove sa zakrivljenim laticama.

Naučno ime: Dendrobium speciosum
Izvorni opseg: Australija
Sezona cvetanja: Zima do proleća

25) Rock Rose
Cveće žute kamene ruže u cvetu u polju sa visokom zelenom travom
Kamene ruže su raznobojne prateće biljke idealne za kamene bašte ili kao pokrivač tla u ivicama bašte. Kamene ruže su biljke otporne na sušu koje uspevaju na punom suncu u zonama 6 do 8.

Ove zimzelene trajnice formiraju grudve sivkasto-zelenih eliptičnih listova. Tokom proleća i leta, kamene ruže svetle zahvaljujući svojim jarko žutim cvetovima u obliku tanjira. Iako svaki cvet traje samo jedan dan, ove biljke proizvode nekoliko cvetova uzastopno.

Naučno ime: Helianthemum nummularium
Izvorni opseg: Evropa
Sezona cvetanja: Proleće do leta

26) Kamena sapunica
Nisko rastući ružičasti cvetovi biljke Rock Soapvort
Poznata i kao tumble Ted, kamena sapunica je nisko rastuća trajnica iz porodice karanfila. Ove zimzelene biljke imaju drvenaste stabljike i dlakave jajolike listove. Tokom leta, biljke kamene sapunice proizvode zapanjujuće tepihe ružičastih zvezdastih cvetova.

Volim da uzgajam kamenu sapunicu kao biljku za pokrivanje tla u ivicama bašte ili između kamena za popločavanje. Međutim, ove izdržljive trajnice takođe dobro funkcionišu u kamenim baštama i najbolje rastu u zonama od 2 do 9.

Naučno ime: Saponaria ocimoides
Izvorni opseg: Evropa
Sezona cvetanja: Leto

27) Rocket Larkspur
Purple Rocket Larkspur su prelepe vrste cveća koje počinju slovom R
Nekoliko letnjih jednogodišnjih biljaka ima toliko uticaja kao cvetovi rukola. Ove visoke jednogodišnje biljke dodaju boju i visinu baštenskim krevetima i vikendicama. Raketa larkspur najbolje raste na zaštićenim mestima koja dobijaju puno sunca.

Rukola larkspur potiče iz porodice ljutića (Ranunculaceae). Zanimljivo je da ove jednogodišnje biljke imaju duboko podeljene listove nalik paprati koji se pojavljuju na uspravnim stabljikama. Tokom leta, rukola izbija velikim plavim cvetovima .

Naučno ime: Consolida ajacis
Izvorni opseg: Azija i Evropa
Sezona cvetanja: Leto

28) Rocksprai Cotoneaster
Rocksprai Cotoneaster prikazuje crvene bobice i zeleno lišće
Rocksprai cotoneaster je kratak, raširen grm iz porodice ruža. Ovo listopadno žbunje je najbolje koristiti kao kratke žive ograde ili biljke koje pokrivaju tlo u zonama 5 do 7. Cotoneaster je grm koji se slabo održava, otporan na sušu uspeva na punom suncu ili delimičnoj senci.

Ovo nisko rastuće grmlje ima drvenasta stabljika prekrivena sitnim, sjajnim, tamnozelenim listovima raspoređenim simetrično. Osim toga, cotoneasters imaju sitne ružičaste ili bele cvetove koje prate sjajne, jarko crvene bobice.

Naučno ime: Cotoneaster horizontalis
Izvorni opseg: Azija
Sezona cvetanja: Leto

29) Perunika stenovitih planina
Iris Stenovite planine su prelepe vrste cveća koje počinju slovom R
Takođe poznate kao perunike zapadne plave zastave, perunike Rocki Mountain su zapanjujuće severnoameričke perunike. Ove perunike imaju visoke, uspravne stabljike koje izlaze iz nakupina plavičasto-zelenih listova nalik trakama. Kada cvetaju, ove stabljike su prekrivene velikim plavičasto-ljubičastim cvetovima sa tamno ljubičastim žilama i žutim oznakama.

Smatram da perunike Rocki Mountain najbolje rastu na vlažnim, dobro drenirajućim zemljištima u baštenskim krevetima i ivicama. Ove prelepe irise uspevaju na punom suncu u zonama od 3 do 9.

Naučno ime: Iris missouriensis
Izvorni opseg: Severna Amerika
Sezona cvetanja: Proleće do leta

30) Rimska kamilica
Beli i žuti cvetovi rimske kamilice
Rimska kamilica je jedna od mojih omiljenih baštenskih biljaka. Volim da sadim ovo nisko rastuće bilje između popločanih kamena ili baštenskih gredica u zonama 4 do 9. Osušeni cvetovi rimske kamilice mogu se koristiti za pravljenje odličnog biljnog čaja.

Ove zimzelene trajnice stvaraju tepihe od fino podeljenih dvopinastih listova. Ovi listovi emituju svež, voćni miris kada se zgnječe. Osim toga, od leta do jeseni, rimska kamilica ima bele cvetove nalik na tratinčice sa žutim centralnim cvetovima.

Naučno ime: Chamaemelum nobile
Izvorni opseg: Evropa
Sezona cvetanja: Leto do jeseni

31) Rondelecija
Orange Rondeletia su prelepe vrste cveća koje počinju slovom R
Cveće Rondeletia je poznato i kao klivlendsko izlazak sunca ili panamske ruže. Ovi prelepi zimzeleni grmovi imaju kožaste tamnozelene listove ovalnog oblika. Rondeletia grmlje proizvodi grozdove malih crvenih cvetova sa žutim središtima tokom leta.

Otkrićete da ovi grmovi najbolje rastu u zonama 10 i 11 i zahtevaju tople temperature. Grmlje Rondeletia može da raste na punom suncu ili delimičnoj senci i treba im vlažna, ilovasta tla.

Naučno ime: Rondeletia odorata
Izvorni opseg: Centralna i Južna Amerika
Sezona cvetanja: Leto

32) Ruža
Kolekcija ružičastih i cvetnih grmova ruža u boji lososa
Ruže su jedno od najpoznatijih cveća na svetu. Ovo cveće koje oduzima dah ima nekoliko značenja u zavisnosti od boje. Većina ruža najbolje raste u zaštićenim baštenskim krevetima, ivicama ili kontejnerima u zonama 5 do 8.

Ovi poznati cvetovi koji počinju slovom R su drvenasti listopadni grmovi sa bodljikavim stabljikama i perastim listovima koji su podeljeni u nekoliko jajastih listića sa nazubljenim ivicama. Ruže cvetaju od proleća do jeseni, u zavisnosti od tačne sorte. Različite ruže mogu imati jednostruke, dvostruke ili polu-dvostruke cvetove sa jakim mirisom.

Naučno ime: Rosa spp.
Izvorni opseg: Severna hemisfera
Sezona cvetanja: Proleće do jeseni

33) Rose Campion
Jarko roze cvetovi Rose Campion u cvetu
Rose campions su atraktivne zeljaste višegodišnje divlje cveće koje uspevaju u šumskim staništima. Kao takav, volim da uzgajam ružičnjake u okvirima divljeg cveća u senovitim baštama. Ovo cveće uspeva u zonama od 4 do 10.

Lišće ruže ima nejasne sivkasto-zelene kopljaste do duguljaste listove i stabljike. Tokom leta, magenta do tamnoružičasti cvetovi se pojavljuju na krajevima stabljika.

Naučno ime: Silene coronaria
Izvorni opseg: Azija i Evropa
Sezona cvetanja: Leto

34) Rose Mallov
Nežni cvetovi Rose Mallova sa mekim belim i ružičastim laticama
Ružičasti slezovi su prelepa sorta izdržljivog hibiskusa koji najbolje uspeva u zonama 5 do 9. Ovi popularni ukrasni grmovi su odličan dodatak obrubama bašte, ali se takođe mogu uzgajati u velikim saksijama .

Ovi višegodišnji grmovi hibiskusa imaju drvenaste stabljike i velike srčaste listove sa nazubljenim ivicama. Osim toga, od leta do jeseni, slezovi ruže proizvode velike ružičaste ili bele cvetove sa tamnocrvenim središtima sličnim božici.

Naučno ime: Hibiscus moscheutos
Izvorni opseg: Severna Amerika
Sezona cvetanja: Leto do jeseni

35) Šaronska ruža
Veliki ružičasti cvetovi šaronske ruže na zelenim listovima
Grmovi šaronske ruže su popularne ukrasne biljke sa raskošnim cvetovima nalik božici. Ovi zapanjujući ružičasti ili beli cvetovi traju samo jedan dan, ali cvetaju uzastopno. Kao takvi, grmovi ruža od Šarona su idealni za većinu vrtova u zonama 5 do 8.

Ovi izdržljivi grmovi hibiskusa imaju tamnozelene palmaste listove koji su podeljeni u tri režnja. Grmovi ruže od Šarona su relativno otporni na sušu i dobro rade u ivicama bašte.

Naučno ime: Hibiscus siriacus
Izvorni opseg: Istočna Azija
Sezona cvetanja: Leto do jeseni

36) Rosebai Villovherb
Kolekcija ružičaste Rosebai Villovherb raste u polju
Uobičajeno poznata kao vatrena trava, rozebai vrba je snažna zeljasta trajnica koja lako zaseje. Kao takvo, ovo cveće se mora držati pod kontrolom redovnim uklanjanjem gotovih cvetnih stabljika. Rosebai vrba najbolje funkcioniše u vrtovima oprašivača u zonama od 2 do 7.

Rosebai vrba ima crvene uspravne stabljike sa uskim, kopljastim listovima. Tokom leta, ove trajnice imaju terminalne klasove ružičasto-ljubičastih cvetova.

Naučno ime: Chamerion angustifolium
Izvorni opseg: Severna hemisfera
Sezona cvetanja: Leto

37) Ruzmarin
Biljke ruzmarina u cvetu sa sitnim plavim cvetovima
Zahvaljujući svojim predivno aromatičnim listovima, ruzmarin je jedno od mojih omiljenih biljaka u bašti. Grmovi ruzmarina rade sjajno u mediteranskim baštama, ali se takođe mogu uzgajati u kontejnerima u zonama 8 do 11.

Ovi zimzeleni grmovi imaju drvenaste stabljike prekrivene mirisnim igličastim listovima. Grmovi ruzmarina takođe imaju sitne svetlo plave ili bele cvetove. Štaviše, ovo cveće može da cveta tokom cele godine, u zavisnosti od toga kada je žbun ošišan.

Naučno ime: Rosmarinus officinalis
Izvorni opseg: mediteranska Evropa
Sezona cvetanja: Tokom cele godine

38) Rotala
Kolekcija rotala cveta ljubičaste boje
Biljke rotale su vodene biljke iz porodice loosestrife (Lithraceae). Ove atraktivne biljke se obično sade u akvarijumima. Međutim, rotala cveće se takođe može posaditi u otvorenim jezercima u zonama 8 do 12.

Ove vodene trajnice rastu u nakupinama vitkih uspravnih stabljika sa zaobljenim listovima ili listovima u obliku koplja. Biljke Rotale imaju klasove sitnih svetloplavih ili ružičastih cvetova u proleće i leto.

Naučno ime: Rotala spp.
Izvorni opseg: Azija
Sezona cvetanja: Proleće do leta

39) Okruglolisna rosika
Roza okruglog lista sa rozetama mesnatih listova
Okrugli listovi su fascinantne višegodišnje biljke jer su mesožderi. Ove biljke imaju rozete mesnatih listova prekrivenih lepljivim dlačicama. Ove biljke hvataju male insekte pre nego što savijaju svoje lišće oko plena i probavljaju ih pomoću enzima.

Tokom leta, ove rose takođe imaju sitne roze ili bele cvetove. Sunčice sa okruglim lišćem uspevaju na vlažnim zemljištima, što ih čini idealnim za močvarne bašte ili ivice jezera u zonama 3 do 8.

Naučno ime: Drosera rotundifolia
Izvorni opseg: Severna hemisfera
Sezona cvetanja: Leto

40) Roving Sailor
Jedan ljubičasti Roving Sailor cvet u cvetu
Zasluge: Forest & Kim Starr
Uobičajeno poznato kao loza zmajeva, roving sailor cveće su zeljaste trajnice iz porodice trputaca (Plantaginaceae). Ove biljke imaju stabljike koje se penju ili se penju sa trouglastim listovima. Biljke lutalica takođe imaju ružičasto-ljubičaste cvetove nalik na zmaj sa belim središtima.

Ove biljke koje počinju slovom R su odlične biljke koje pokrivaju tlo ili penjačice u zonama od 8 do 10. Da biste maksimizirali njihov uticaj, obučite cveće lutajućeg mornara da se penje na rešetke ili ograde.

Naučno ime: Maurandia antirrhiniflora
Izvorni opseg: Sjedinjene Države i Meksiko
Sezona cvetanja: Proleće do jeseni

41) Roial Poinciana
Živopisna crvena Roial Poinciana u cvatu
Drveće kraljevske poincijane je takođe poznato kao blistavo. Ovo je prikladno jer ova atraktivna zimzelena stabla imaju velike grozdove jarko crvenih cvetova. Drveće kraljevske poincijane takođe ima raširenu krošnju složenih perastih listova podeljenih na pernate listove.

Ova zapanjujuća ukrasna stabla uspevaju u toplim, vlažnim uslovima. Drveće kraljevske poincijane dobro funkcioniše u mediteranskim ili tropskim baštama u zonama 10 do 12. Ovo drveće takođe brzo raste i otporno je na sušu.

Naučno ime: Delonik regia
Izvorni opseg: Madagascar
Sezona cvetanja: Proleće do leta

42) Rudbeckia
Žuta rudbekija su prelepe vrste cveća koje počinju slovom R
Uobičajeno poznate kao crnooke Suzan cveće , rudbekije su neke od najpoznatijih autohtonih divljih cveća Severne Amerike. Obožavam da dodajem rudbekije na svoje okvire i kontejnere za divlje cveće. Ovo veselo cveće uspeva na dobro drenirajućim zemljištima u zonama od 3 do 9.

Rudbekije su zeljaste višegodišnje biljke sa grubim, dlakavim listovima i uspravnim stabljikama. Od leta do jeseni, ove stabljike su prekrivene velikim svetlo žutim cvetovima sa tamno smeđim centralnim cvetovima.

Naučno ime: Rudbeckia spp.
Izvorni opseg: Severna Amerika
Sezona cvetanja: Leto do jeseni

43) Rute
Cvetovi žute rute u cvetu naspram zimzelenog lišća
Vekovima je ruta bila široko korišćena kulinarska biljka. Iako se ruta zapravo ne koristi u modernom kuvanju, cveće je i dalje privlačno. Rue je odličan ukras za dodavanje u kuhinju ili bašte sa začinskim biljem u zonama 4 do 10.

Ovi cvetovi koji počinju slovom R imaju fino podeljene plavkasto-zelene listove nalik paprati sa jakom aromom kada se zgnječe. Rue takođe ima grozdove malih žutih cvetova. Međutim, ruta može izazvati iritaciju kože kada se rukuje, zato uvek nosite rukavice.

Naučno ime: Ruta graveolens
Izvorni opseg: Evropa
Sezona cvetanja: Leto do jeseni

44) Rue Anemone
Tri svetla bela cveta biljke Rue Anemone
Rue anemone su neke od najlepših šumskih divljih cveća Severne Amerike. Ove gomoljaste trajnice imaju crvenkasto-braon stabljike i rozete tamnozelenog lišća podeljene u trodelne listove. U proleće, rute anemone imaju grozdove elegantnih ružičastih ili belih cvetova.

Rue anemone miruju tokom leta, ali su idealne za prolećne izložbe u baštenskim krevetima i ivicama. Po mom iskustvu, ove trajnice najbolje rastu u delimičnoj do punoj senci u zonama od 4 do 8.

Naučno ime: Thalictrum thalictroides
Izvorni opseg: Severna Amerika
Sezona cvetanja: Proleće
45) Ruelija
Ruellia jedne ljubičaste boje su prelepe vrste cveća koje počinju slovom R
Iako su obično poznate kao divlje petunije, cvetovi ruelije nisu povezani sa pravim petunijama. Ove zeljaste trajnice dobro rade u baštenskim gredicama ili obrubama divljeg cveća. Cveće ruelije se takođe može uzgajati u kontejnerima u zonama 8 do 10.

Cvetovi ruelije imaju dugačke kopljaste do linearne ljubičasto-zelene listove. Ove trajnice imaju labave grozdove ljubičastih cvetova u obliku zvezda tokom leta i jeseni. Svaki cvet traje samo jedan dan.

Naučno ime: Ruellia spp.
Izvorni opseg: Centralna i Južna Amerika
Sezona cvetanja: Leto do jeseni

46) Rugoša Ruža
Kolekcija cvetnih ružičastih Rugosa ruža
Ako tražite izdržljiv ukrasni grm, ne možete pogrešiti sa rugosa ružama. Ove snažne trajnice otporne na sušu otporne su na većinu bolesti i uspevaju u zonama od 2 do 7. Međutim, rugosa ruže se brzo šire preko sisaljki, tako da ćete morati da ih držite pod kontrolom.

Ovo cveće koje počinje slovom R raste u šikarama perastih listova podeljenih na pet do devet ovalnih listova. Ove ruže takođe imaju čvrste, bodljikave stabljike i grozdove mirisnih ružičastih cvetova.

Naučno ime: Rosa rugosa
Izvorni opseg: Istočna Azija
Sezona cvetanja: Leto do jeseni

47) Ruski badem
Kolekcija cvetova ružičastog ruskog badema u cvetu
Ruski bademi su atraktivni listopadni grmovi iz porodice ruža. Ovi kompaktni grmovi dobro deluju kao ukrasno cvetno drveće u zonama 2 do 6. Ruski bademi su prilično tolerantni na sušu i uspevaju na vlažnim zemljištima koja dobro dreniraju.

Ruski bademi rastu oko 5 stopa i imaju kožne eliptične listove. Ovi grmovi proizvode grozdove raskošnih crvenkasto-ružičastih cvetova tokom proleća. Osim toga, ove biljke imaju i jestivo voće poput badema.

Naučno ime: Prunus tenella
Izvorni opseg: Azija i Evropa
Sezona cvetanja: Proleće

48) Ruska maslina
Mali žuti cvetovi ruske masline
Ruske masline su elegantna ukrasna stabla sa grozdovima mirisnih žutih cvetova. Ovi listopadni grmovi takođe imaju atraktivne srebrnaste grane i ljuskavu koru. Stabljike su prekrivene glatkim kopljastim listovima.

Ova prilagodljiva stabla su relativno otporna na sušu i mogu tolerisati tla siromašna hranljivim materijama. Ruske masline najbolje rastu na punom suncu u zonama 2 do 7. To ih čini raznovrsnim drvećem za obrub bašte.

Naučno ime: Elaeagnus angustifolia
Izvorni opseg: Azija
Sezona cvetanja: Leto

49) Ruska žalfija
Mali plavi cvetovi biljke ruske žalfije
Ruska žalfija je popularan član porodice nane ili žalfije (Lamiaceae). Ove drvenaste listopadne višegodišnje biljke su otporne na sušu i mogu tolerisati slane uslove. Kao takva, ruska žalfija je odlična ukrasna trajnica za suve ili mediteranske bašte u zonama 4 do 9.

Ove višegodišnje biljke imaju nekoliko drvenastih stabljika sa sivkasto-zelenim listovima nalik paprati. Volim što njihovo lišće oslobađa divan miris nalik žalfiji kada se zgnječi. Od leta do jeseni, ruska žalfija takođe proizvodi metlice sitnih plavkasto-ljubičastih cvetova.

Naučno ime: Perovskia atriplicifolia
Izvorni opseg: Azija
Sezona cvetanja: Leto do jeseni

50) Rusti Fokglove
Žuta zarđala lisica su prelepe vrste cveća koje počinju slovom R
Zarđale lisičarke su potcenjena sorta lisičarki sa visokim stabljikama raskošnih zarđalo-smeđih cvetova u obliku zvona. Ovo dvogodišnje ili višegodišnje cveće takođe ima rozete tamnozelenih duguljastih listova. Međutim, ovi listovi mogu izazvati alergijske reakcije, pa uvek nosite rukavice kada rukujete njima.

Mislim da su ove lisičarke idealne za baštenske krevete i ivice, posebno u vrtovima. Zarđale lisičarke najbolje rastu na punom suncu ili delimičnoj senci i na vlažnom, dobro drenirajućem zemljištu u zonama 4 do 9.

Naučno ime: Digitalis ferruginea
Izvorni opseg: Evropa
Sezona cvetanja: Proleće do leta
Najčešća pitanja o cveću koje počinje slovom ‘R’
Šta je biljka koja počinje sa ‘R’?
Nekoliko popularnih cvetova počinje slovom ‘R’, uključujući ruže, rudbekije i vruće žarače. Ostale biljke koje počinju sa ‘R’ uključuju crvenu valerijanu, rododendrone, crvene trake i stabla crvenog pupoljka. Možete lako da kreirate celu baštu sa temom oko slova ‘R’.

Šta je žuti cvet koji počinje slovom ‘R’?
Mnoge biljke sa žutim cvetovima takođe počinju slovom ‘R’. Možda dve najpoznatije su cvetovi rudbekije i biljke rute. Neke sorte ruža ili rododendrona takođe imaju žute cvetove.

Koje baštensko grmlje počinje sa ‘R’?
Dva najpopularnija i najrasprostranjenija baštenska grmlja na svetu počinju slovom ‘R’. Ovo su ruže i rododendroni. Oba ova grmlja su cenjena zbog svog raskošnog cveća. Rododendroni se relativno lako uzgajaju i rasprostranjeni su širom severne hemisfere.

Okončanje
Neki od najpopularnijih i najpoznatijih cveća i biljaka na svetu počinju slovom ‘R’. Većina baštovana je čula ili uzgajala ruže, rododendrone i rudbekije. Lično volim i crvenu valerijanu i cvetove šaronske ruže. Obe ove biljke dobro rastu u vrtnim granicama ili kontejnerima u USDA zonama 5 do 8.