najboljih pratecih biljaka za sisarke

Bez obzira da li dizajnirate preriju ili jednostavnu baštu koja nije potrebna za održavanje, šišar može biti na vašoj listi biljaka. Ne samo da ove biljke daju prelepo cveće, već i uspevaju uz malo pažnje. Ako tražite biljke koje će ići uz vaše biljke ehinacee , pogledajte ovu listu nekih od najboljih pratećih biljaka za šišarke.


Saveti za odabir pratećih biljaka za šišarke
Kada biram prateće biljke za češarke, smatram da je korisno razmisliti o tome šta je češnjacima potrebno i koje probleme često imaju.

Prvo, hajde da pogledamo uslove u kojima uspevaju češarke. Ove biljke preferiraju puno sunca i dobro drenirana tla i mogu tolerisati loše uslove zemljišta.

To znači da visoke biljke koje zasjenjuju šišarke ili preferiraju vlažna tla neće biti dobri saputnici za šišarke. Umesto toga, volim da tražim biljke sa sličnim ekološkim zahtevima kao šišarke. Za više, pogledajte naš detaljni vodič o tome kako rastu visoki i široki šišari za referencu.

Dalje, možemo pogledati neke probleme sa kojima se šišari suočavaju. Većina vrsta šišarki je podložna napadima različitih štetočina , uključujući lisne uši i japanske bube. Odabirom pratećih biljaka koje privlače prirodne predatore ovih štetočina može pomoći da vaše biljke češnjaka ostanu zdrave.

10 najboljih pratećih biljaka za šišarke
Sada kada znamo šta da tražimo u biljci koja prati češar, hajde da pokrijemo 10 najboljih biljaka koje treba razmotriti.

1. Crnooka Suzan ( Rudbeckia hirta )
Crnooka Suzan (Rudbeckia hirta) su prelepe biljke pratioci šišarki.
Crnooka Suzan je još jedna trajnica koja voli sunce i može tolerisati siromašna tla. A to znači da je odličan saputnik za šišarke.

Crnooke Suzane imaju slične navike rasta kao šišarke, što znači da će se dve biljke dopunjavati, a ne nadmašiti jedna drugu.

2. Pčelinji melem ( Monarda spp. )
Volim da se okrenem prirodi kada tražim odgovarajuće biljke za pratnju šišarki. To je zato što će biljke koje koegzistiraju zajedno u svojim izvornim staništima obično dobro rasti zajedno u vašoj bašti.

A pošto možete pronaći pčelinji melem i šišarke u prerijama i čistinama širom istočnih Sjedinjenih Država, nije iznenađujuće što su ova dva višegodišnja cveta odličan par. Različiti oblici cvetova znače da izgledaju kao različiti korisni insekti, što pomaže obema vrstama.

3. Coreopsis ( Coreopsis spp .)
Koreopsis (Coreopsis spp.) su prelepe biljke pratioci šišarki.
Takođe poznat kao krpelja, coreopsis je rod cvetnih biljaka koje mogu tolerisati loša tla i sušu. Njihovi jarko žuti ili narandžasti cvetovi izgledaju sjajno upareni sa ljubičastim češarima.

A pošto je koreopsis bezbrižan kao i šišarka, ne morate da brinete da li ćete uznemiravati jednu biljku dok brinete o drugoj.

4. Blazing Star ( Liatris spicata )
Blazing Star (Liatris spicata) su prelepe biljke pratioci šišarki.
Plamteća zvezda, takođe poznata kao gaifeather, je višegodišnja biljka koja proizvodi klasove prekrivene malim ružičastim ili ljubičastim cvetovima. Pošto je to prerijska biljka kao što je češnjak, voli puno sunca i može tolerisati loše zemljište.

5. hajdučka trava ( Achillea millefolium )
Stolisnik (Achillea millefolium) su prelepe biljke pratioci šišarki.
Stolisnik je još jedna višegodišnja biljka koja može da uspeva na siromašnim zemljištima i periodima suše, što ih čini savršenim biljkama za šišarke. Proizvodi stotine sićušnih cvetova koji privlače korisne insekte kao što su parazitske ose, muhe lebdećice i zelene čipke.

Dok se odrasli oblici ovih insekata često hrane polenom i/ili nektarom, druge životne faze napadaju štetočine poput lisnih uši i tripsa. Sadnja hajdučke trave sa svojim češarovima može pomoći u zaštiti vaših biljaka od oštećenja od štetočina.

6. lisičji bradati jezik ( Penstemon digitalis )
Rod Penstemon ima mnogo različitih vrsta, ali bradati jezik lisičarke je posebno odlična biljka za pratnju šišarki. Ova vrsta je porijeklom iz prerija i šumskih rubova u istočnim i jugoistočnim Sjedinjenim Državama, tako da preferira slična okruženja kao i šišarke.

7. Baptizija ( Baptisia australis )
Baptisia (Baptisia australis) su prelepe biljke pratioci za šišarke.
Takođe poznata kao plavi lažni indigo , ova višegodišnja biljka formira snažan korenov sistem, koji može pomoći u razbijanju tla. A pošto ova vrsta može tolerisati loše uslove zemljišta i sušu, zahteva istu vrstu nege kao i češar. Ovo su takođe prelepe biljke pratioci za šišarke.

8. Planinska kovnica
Kada planinska menta cveta, često ćete videti desetine različitih vrsta pčela, osa i muva kako hrle na sićušne cvetove biljke. Ne samo da ovi insekti mogu pomoći u oprašivanju, već mnogi od njih parazitiraju i na malim štetočinama poput lisnih uši.

To znači da sadnja planinske mente uz češarke može pomoći da vaše biljke budu čiste od lisnih uši.

9. Poklopac cvet ( Gaillardia spp. )
Cvetni cvet (Gaillardia spp.) su prelepe biljke za pratnju šišarki.
Član porodice tratinčica, cveće je grupa biljaka poznata po svom velikom cvetanju i otpornosti na toplotu. Iako su biljke višegodišnje, obično žive samo nekoliko godina.

Međutim, tokom ovih godina proizvedu tone cveća, što znači da su odličan način da dodate boju vašoj bašti ako se vaši šišari još uvek razvijaju.

10. Butterfli Veed
Leptir korov je prelepa biljka pratilac za češarke.
Sa jarko narandžastim cvetovima i sposobnošću da preživi sušu, leptir korov čini odličnu biljku pratioca za šišarke. Obe biljke mogu preživeti bez mnogo nege nakon što se postave, što ih čini dobrim parom za izvornu baštu biljaka.

Biljke koje treba izbegavati
Trebalo bi da izbegavate sadnju kratkih, nežnih biljaka koje vole sunce pored šišara. To je zato što šišarke rastu prilično brzo i mogu prestići krhke biljke i zasenčiti ih.

Takođe bi trebalo da izbegavate postavljanje biljaka koje vole vlažno zemljište pored šišara koji tolerišu sušu. To znači da su kardinalni cvet, močvarna mlečika , hosta i močvarni neven neprikladne biljke za pratnju šišarki.

Česta pitanja o pratećim biljkama češera:

Koje je najbolje mesto za sadnju šišarki?
Trebalo bi da izaberete lokaciju koja ima dobro drenirano tlo i prima najmanje šest sati sunca dnevno. Šišarke mogu tolerisati zemljište sa malo hranljivih materija, ali ne voli vlažna područja.

Trebam li Deadhead Coneflovers?
Iako ne morate da ubijate svoje šišarke , to će podstaći biljke da proizvode više cveća.

Da li su Coneflovers porijeklom iz Sjedinjenih Država?
Mnoge vrste češnjaka su porijeklom iz prerija i otvorenih područja u Sjedinjenim Državama.

Okončanje
Kada birate prateće biljke za svoje češarke, potražite biljke koje preferiraju dobro drenirajuće tlo i puno sunčeve svetlosti. Branje biljaka sa dubokim korenovim sistemom i cvećem može pomoći u poboljšanju tla i privlačenju korisnih insekata.

Za više, pogledajte naš detaljni vodič o tome kako uzgajati šišarke za početnike i sve što treba da znate o sezoni cvetanja šišara.