Cvece koje pocinje sa N prelepih sorti kojima se divite

Kao baštovani, razmaženi smo izborom kada je u pitanju cveće, čak i kada koristimo jedno slovo abecede. Neki od najlepših i najpopularnijih cvetova na svetu počinju slovom ‘N’, uključujući cvetove narcisa, nasturcijuma i nikotiana. U ovom članku ću istražiti 50 prelepih cveća koje počinju slovom N, zajedno sa njihovim opisima, slikama, zabavnim činjenicama, simboličkim značenjima na jeziku cveća, izvornim rasponima i još mnogo toga!


50 fantastičnih cveća koje počinju slovom ‘N’:
1) Gola dama Lili
Naked Ladi Lili su prelepi cvetovi koji počinju na slovo N
Goli ženski ljiljani poznati su i kao ljiljani beladone ili ljiljani iz Jerseia. Međutim, uprkos uobičajenim nazivima, ovo cveće zapravo nisu ljiljani. Umesto toga, goli ljiljani pripadaju porodici amarilisa (Amarillidaceae). Ovo predivno cveće je poreklom iz Južne Afrike.

Goli ljiljani su trajnice koje izlaze iz podzemnih lukovica. Svaka lukovica proizvodi jednu ili dve uspravne stabljike koje su prekrivene velikim, mirisnim cvetovima u obliku trube. Ovo cveće koje počinje slovom N cveta od kasnog leta do jeseni.

Naučno ime: Amarillis belladonna
Izvorni opseg: Južna Afrika
Sezona cvetanja: Leto do jeseni

2) Nandina
Nandina su predivno cveće koje počinje slovom N
Cveće Nandina je poznatije kao nebeski ili sveti bambus. Ovi atraktivni zimzeleni grmovi su poreklom iz delova istočne Azije. Nandina žbunje se kultiviše u Aziji vekovima, ali takođe uspeva u USDA zonama 6 do 9 .

Sveti bambusovi grmovi su poznati po svojim prekrasnim listovima. Listovi su ljubičasti kada se pojave, ali postepeno postaju zeleni pre nego što postanu crvenkasto-ljubičasti pred kraj godine. Nandina grmlje takođe proizvodi male bele cvetove tokom proleća.

Naučno ime: Nandina domestica
Izvorni opseg: Istočna Azija
Sezona cvetanja: Proleće do leta

3) Narcis
Žuti narcis su prelepi cvetovi koji počinju slovom N
Cveće narcisa , takođe poznato kao narcis, je neko od mojih omiljenih cveća koje počinje sa ‘N’. Ovo popularno prolećno cveće je poreklom iz mediteranske Evrope i potiče iz porodice amarilisa. Cvetovi narcisa su takođe jedno od zvaničnih cvetova rođenja za decembar .

Cveće narcisa raste iz podzemnih lukovica i proizvodi uspravne stabljike i grozdove uskih listova nalik na trake. Tokom proleća, cvetovi narcisa imaju prelepe žute ili bele cvetove u obliku trube sa šest listova tepala. Ovo divno cveće uspeva u zonama od 3 do 8.

Naučno ime: Narcissus spp.
Izvorni opseg: Evropa
Sezona cvetanja: Proleće

4) Uskolisni suncokret
Cvetajući uskolisni suncokret su prelepi cvetovi koji počinju slovom N
Uskolisni suncokreti su prelepe zeljaste višegodišnje divlje cveće koje potiču iz istočnih i južnih delova Sjedinjenih Država. Ovi šarmantni suncokreti uspevaju u priobalnim područjima, ali dobro rastu u zonama 5 do 10.

Ovo cveće koje počinje slovom N raste u grozdovima uskih, dlakavih listova i ljubičasto-zelenih stabljika. Štaviše, ovi suncokreti imaju zlatno žute cvetove, do 20 latica zraka i tamnosmeđe centralne cvetove. Uskolisni suncokreti cvetaju od leta do jeseni i jedna su od poslednjih vrsta suncokreta koja cvetaju.

Naučno ime: Helianthus angustifolius
Izvorni opseg: Amerika
Sezona cvetanja: Leto do jeseni

5) Nasturtium
Šareni nasturcijum su prelepi cvetovi koji počinju slovom N
Po mom mišljenju, nasturcijumi su jedno od najlepših i najkorisnijih cveća koje počinje slovom ‘N’. Nasturtium ima prelepe narandžaste, crvene, žute ili bele cvetove u obliku trube. Ovi cvetovi su jestivi i imaju biber ukus. Otuda su poznati i kao indijska kreša.

Zanimljivo je da mnogi nasturcijumi imaju atraktivne pelate zelene listove i naviku puzanja ili vučenja. Nasturtijumi su poreklom iz delova Južne Amerike, uključujući Boliviju i Kolumbiju. Ove zeljaste jednogodišnje ili kratkovečne višegodišnje biljke potiču iz porodice nasturcijuma (Tropaeolaceae).

Naučno ime: Tropaeolum majus
Izvorni opseg: Južna Amerika
Sezona cvetanja: Leto do jeseni

6) Natal Coral Tree
Natalno drvo korala u cvetu su prelepi cvetovi koji počinju slovom N
Natalna stabla korala su takođe poznata kao patuljasto koraljno drveće ili patuljasto stablo eritrine. Ovi listopadni do poluzimzeleni grmovi ili drveće su porijeklom iz Južne Afrike. Natalna stabla korala potiču iz porodice mahunarki ili graška (Fabaceae).

Ovi cvetovi koji počinju sa N imaju sjajne, trodelne listove i uspravne stabljike. Od leta do jeseni, natalno drveće korala daju kolutove grimiznih ili crvenkasto-narandžastih cvetova. Natalno drveće korala najbolje raste u zonama 7 do 10 i često se koristi kao kompaktno ukrasno drveće.

Naučno ime: Erithrina humeana
Izvorni opseg: Južna Afrika
Sezona cvetanja: Leto do jeseni

7) Natal Lili
Cvetovi natalnog ljiljana u cvetu naspram tamnozelenog lišća
Natalni ljiljani su prekrasne zimzelene trajnice koje naseljavaju šumska područja širom Južne Afrike. Uprkos svom uobičajenom imenu, ovo šareno cveće nije pravi ljiljan. Oni zapravo potiču iz porodice amarilisa. Natalnim ljiljanima su potrebni topli uslovi u zonama 9 do 11 da bi zaista uspeli.

Biljke Clivia miniata rastu preko rizoma, stvarajući grudve debelih stabljika i sjajne listove nalik na trake. Volim što natalni ljiljani cvetaju od zime do proleća i stvaraju atraktivne grozdove crvenkasto-narandžastih ili žutih cvetova u obliku trube.

Naučno ime: Clivia miniata
Izvorni opseg: Južna Afrika
Sezona cvetanja: Zima do proleća

8) Natal Plum
Natal Plum sa nežnim belim laticama
Natalne šljive su zimzeleni grmovi iz porodice psećih šljiva (Apocinaceae) koji su porijeklom iz Južne Afrike. Uprkos svom uobičajenom nazivu, natalne šljive nisu povezane sa pravim šljivama. Njihovi crvenkasto-ljubičasti plodovi očigledno imaju ukus brusnice i često se koriste za pravljenje džema ili želea.

Po mom mišljenju, grmovi natalne šljive imaju sjajne tamnozelene listove i mirisne bele cvetove. Ovi cvetovi u obliku zvezda pojavljuju se tokom cele godine u zonama 9 do 11. Natalnim grmovima šljive obično je potrebno dve godine da daju zrele plodove.

Naučno ime: Carissa macrocarpa
Izvorni opseg: Južna Afrika
Sezona cvetanja: Tokom cele godine

9) Rodna bazga
Native Elderberri su prelepi cvetovi koji počinju slovom N
Autohtoni grmovi bazge su neke od mojih omiljenih ukrasnih biljaka koje počinju sa ‘N’. Ovi listopadni grmovi su poreklom iz Evrope i pripadaju porodici moschatel (Adokaceae). Izvorni grmovi bazge su odlični ukrasni grmovi za zone 4 do 7.

Ovi grmovi koji počinju slovom N imaju peraste listove koji su podeljeni u nekoliko parova sjajnih eliptičnih letaka sa nazubljenim ivicama. Od proleća do leta, autohtoni grmovi bazge proizvode grozdove sitnih belih cvetova poput kišobrana. Slede grozdovi sjajnih crnih bobica.

Naučno ime: Sambucus nigra
Izvorni opseg: Evropa
Sezona cvetanja: Proleće do leta

10) Domaći hibiskus
Pink Native Hibiskus je prelepo cveće koje počinje slovom N
Poznate i kao šaronova ruža, domaće biljke hibiskusa su listopadni grmovi iz porodice sleza (Malvaceae). Hibiskus siriacus je jedna od najpopularnijih vrsta hibiskusa . Ove biljke hibiskusa potiču iz delova Kine, ali su postale naturalizovane širom Azije.

Izvorni grmovi hibiskusa imaju palmaste ili jajolike listove sa istaknutim venama. Od leta do jeseni, žbunje Hibiskusa sirijskog daju velike, šarene cvetove slične borovnicama. Kao dodatni bonus, ovo predivno cveće dolazi u nijansama ružičaste, ljubičaste, crvene i bele.

Naučno ime: Hibiscus siriacus
Izvorni opseg: Kina
Sezona cvetanja: Leto do jeseni

11) Native Iris
Jedan cvet native irisa u cvetu sa laticama ljubičaste boje
Domaće biljke irisa poznate su i kao duge perunike sa ljubičastom zastavom. Ove suptilne perunike potiču iz delova južne Australije i pripadaju porodici Iridaceae. Prirodne perunike su rizomatske višegodišnje biljke koje su podeljene u tri podvrste.

Ovo cveće koje počinje slovom N raste u grozdovima od četiri do deset glatkih listova nalik na traku i može dostići visinu do 4 stope. Domaće perunike imaju ljubičaste cvetove sa laticama u obliku koplja. Ove irise cvetaju od proleća do leta na južnoj hemisferi.

Naučno ime: Patersonia occidentalis
Izvorni opseg: Australija
Sezona cvetanja: Proleće do leta

12) Prirodni jasmin
Prirodni jasmin je prelepo cveće koje počinje slovom N
Takođe poznat kao loza pandora ili vonga-loza, domaći jasmin je drvenasta loza koja pripada porodici trubačke loze (Bigoniaceae). Ove atraktivne vinove loze potiču iz delova Australije i Pacifika. Domaća loza jasmina najbolje raste u zonama od 9 do 11.

Domaća loza jasmina ima glatke, sjajne, peraste listove. Svaki zreli list je podeljen na tri do devet eliptičnih listića. Ove tropske vinove loze u proleće proizvode cevaste bele cvetove sa ljubičastim ivicama.

Naučno ime: Pandorea pandorana
Izvorni opseg: Australija
Sezona cvetanja: Proleće

13) Native Thistle
Native Thistle
Domaći čičak je šire poznat kao čičak ili Pičerov čičak. Ovo divlje cveće pripada porodici Asteraceae i poreklom je iz peščanih dina širom regiona Velikih jezera. Nažalost, autohtoni čičak su navedeni kao ranjivi ili ugroženi u mnogim oblastima.

Ovim retkim čičkama je potrebno do osam godina da potpuno sazre. Zanimljivo je da domaći čičak ima ogromne podzemne korene koji mogu narasti do 6 stopa duboko. Ove čičke imaju roze ili bele cvetove i sivkastozelene listove nalik na trake.

Naučno ime: Cirsium pitcheri
Izvorni opseg: Amerika
Sezona cvetanja: Proleće do jeseni

14) Native Violet
Jedan cvet native ljubičice u cvetu
Domaće ljubičice su lepi članovi porodice Violaceae. Ove atraktivne zeljaste trajnice su poreklom iz južnih delova Australije i Tasmanije. Domaće ljubičice se ponekad uzgajaju u baštama, ali su manje popularne od drugih vrsta Viole .

Ovo cveće koje počinje slovom N ima naviku širenja i tamnozeleno lišće koje podseća na listove bršljana. Štaviše, domaće ljubičice mogu cvetati tokom cele godine i proizvoditi bezazlene ljubičaste ili bele cvetove.

Naučno ime: Viola hederacea
Izvorni opseg: Australija
Sezona cvetanja: Tokom cele godine

15) Nemezija
Kolekcija žutih cvetova Nemezije u cvetu
Cveće Nemezije su šarene jednogodišnje ili nežne trajnice iz porodice smokve (Scrophulariaceae) koje su poreklom iz Južne Afrike. U rodu Nemesia postoji oko 50 vrsta . Cveće Nemezije se može uzgajati kao zeljaste jednogodišnje biljke u hladnim klimama u zonama od 2 do 11.

Ovi cvetovi koji počinju sa N proizvode nekoliko parova listova u obliku koplja na svakoj stabljici. Tokom proleća i leta, biljke nemezije imaju terminalne grozdove šarenih cvetova u obliku čaše. Ovo cveće može biti roze, ljubičasto, narandžasto, crveno, žuto ili belo.

Naučno ime: Nemesia spp.
Izvorni opseg: Južna Afrika
Sezona cvetanja: Proleće do leta

16) Nemesia denticulata
Polje Nemesia denticulata u cvetu sa nežnim ružičastim cvetovima
Nemesia denticulata je vrsta nemezije koja je opšte poznata kao zupčasti aloha. Kao i drugo cveće Nemezije, ova vrsta je poreklom iz Južne Afrike. Ove nisko rastuće zeljaste jednogodišnje biljke formiraju guste prostirke duž zemlje.

Biljke Nemesia denticulata imaju svetlozelene, jajaste listove sa nazubljenim ivicama. Ove biljke se mogu širiti oko 3 metra duž tla. Od proleća do leta, ove biljke Nemezije proizvode grozdove ljubičastih cvetova sa žutim središtima i izrazito urezanim laticama.

Naučno ime: Nemesia denticulata
Izvorni opseg: Južna Afrika
Sezona cvetanja: Proleće do leta

17) Nemofila
Jarko plavo i belo cveće Nemophila u cvetu
Cveće nemofile je predivno divlje cveće koje se obično naziva cvetovima plavih očiju. Ove šarmantne zeljaste jednogodišnje biljke pripadaju porodici boražine ili nezaboravnih (Boraginaceae). Cvetovi nemofile su poreklom iz zapadnih delova Severne Amerike.

Ovo popularno divlje cveće ima nizak rast, naviku širenja i dobro funkcioniše kao biljke koje pokrivaju zemlju. Biljke nemofile imaju male, dlakave listove sa do 13 režnjeva. Od kasne zime do ranog leta, biljke Nemophila imaju plave cvetove u obliku čaše sa belim središtima.

Naučno ime: Nemophila menziesii
Izvorni opseg: Severna Amerika
Sezona cvetanja: Zima do leta

18) Neoregelija
Neoregelije su predivno cveće koje počinje slovom N
Biljke neoregelije su epifitske bromelije koje su porijeklom iz tropskih kišnih šuma u ​​Južnoj Americi. Ove biljke pripadaju porodici Bromeliaceae. Kao tropske biljke, bromelije Neoregelia se obično uzgajaju u zatvorenom prostoru, ali se mogu uzgajati na otvorenom u zonama 9 do 11.

Neoregelije bromelije formiraju rozete od mesnatih, sjajnih listova koji okružuju centralne čaše. Ove čaše sakupljaju kišnicu i organsku materiju za održavanje biljke. U ovim šoljama cvetaju sitni cvetovi. Pored toga, postoji oko 90 vrsta u rodu Neoregelia .

Naučno ime: Neoregelia spp.
Izvorni opseg: Južna Amerika
Sezona cvetanja: Tokom cele godine

19) Cvet nepalske trube
Cvet nepalske trube
Mislim da je cveće nepalske trube jedno od najupečatljivijih cveća koje počinje sa ‘N’. Ove tropske zimzelene loze potiču iz delova Azije i Indije. Cveće nepalske trube potiče iz porodice dogbane.

Ovi cvetovi koji počinju slovom N poznati su po svojim velikim belim cvetovima u obliku trube sa talasastim režnjevima. Takođe, cvetaju od proleća do leta i odišu aromatičnim mirisom.

Naučno ime: Beaumontia grandiflora
Izvorni opseg: Azije i Indije
Sezona cvetanja: Proleće do leta

20) Nepenthes
Nepenthes
Rod Nepenthes sadrži oko 170 vrsta poznatih kao tropske biljke. Ove neobične biljke ne upijaju hranljive materije iz zemlje kao druge biljke. Umesto toga, ove biljke mesožderke hvataju insekte u svoje vrčeve i rastvaraju ih za hranljive materije.

Zanimljivo je da biljke Nepenthes nemaju ekstenzivne korijenske sisteme. Umesto toga, većina biljaka u vrčevima su penjačice ili biljke niskog rasta sa navikom širenja. Većina vrsta biljaka Nepenthes je porijeklom iz tropske Azije, Australije i pacifičkih ostrva. Za dodatnu korist, biljke Nepenthes takođe mogu proizvesti grozdaste cvetove u proleće.

Naučno ime: Nepenthes spp.
Izvorni opseg: Aziji i Australiji
Sezona cvetanja: Proleće

21) Nepeta
Cvetovi nepeta ili mačje trave u cvatu su prelepi cvetovi koji počinju slovom N
Cvetovi nepete su poznatiji kao mačja metvica ili mačja trava. Kao što ime govori, mačke vole ove članove porodice mente ili žalfije (Lamiaceae). Mačja metvica deluje opojno na mačke, ali deluje i kao prirodni repelent protiv insekata.

Ovo cveće koje počinje slovom N izvorno je poreklom iz delova Afrike, Azije i Evrope. Ove zeljaste trajnice imaju kvadratne stabljike i rastu u grudvama sivkasto-zelenih listova u obliku srca. Biljke Nepeta takođe imaju guste grozdove sitnih plavih, ružičastih, ljubičastih ili belih cvetova.

Naučno ime: Nepeta spp.
Izvorni opseg: Afrika, Azija, Evropa
Sezona cvetanja: Leto do jeseni

22) Nerine
Ružičasti cvetovi Nerine u cvetu
Mislim da malo cveća koje počinje sa ‘N’ može da parira lepoti nerine cveća. Ove zeljaste trajnice pripadaju porodici amarilisa i poreklom su iz Južne Afrike. Uprkos tome, cveće Nerine bovdenii je opšte poznato kao Gernzi ljiljani.

Nerine rastu iz podzemnih lukovica i cvetaju od leta do jeseni. Ove biljke rastu u grozdovima zelenih listova nalik na trake. Ove nerine takođe imaju prelepe ružičaste cvetove u obliku trube koje liče na ljiljane i proizvode suptilan miris.

Naučno ime: Nerine bovdenii
Izvorni opseg: Južna Afrika
Sezona cvetanja: Leto do jeseni

23) Nerijum
Pink Nerium na jarkom plavom nebu su prelepi cvetovi koji počinju slovom N
Takođe poznate kao biljke oleandra , biljke nerijuma su prelepi zimzeleni grmovi iz porodice dogbane. Biljke nerijuma su rasprostranjene širom mediteranske Evrope, severne Afrike i južne Azije. Ovi grmovi dobro rade kao ukrasne biljke u zonama 9 do 12.

Sviđa mi se što ovi grmovi imaju atraktivnu sivu koru i uspravne stabljike koje se postepeno šire prema van. Grmlje Neriuma takođe ima vijuge tamnozelenih kopljastih listova. U leto, grmlje nerijuma proizvodi grozdove mirisnih ružičastih, belih ili crvenih cvetova u obliku trube.

Naučno ime: Nerium oleander
Izvorni opseg: Afrika, Azija i Evropa
Sezona cvetanja: Leto

24) Zvončić kopriva
Zvončić ljubičaste boje koprive je prelepo cveće koje počinje slovom N
Zvončići sa listovima koprive su listopadne biljke poreklom iz delova Evrope kao što su Danska i Ujedinjeno Kraljevstvo. Kao što im ime govori, ove zeljaste višegodišnje biljke pripadaju porodici zvončića (Campanulaceae). Cvetovi zvončića sa listovima koprive najbolje rastu u zonama od 5 do 8.

Po mom mišljenju, ovi divni cvetovi se ističu po visokim, crvenkastim stabljikama koje su prekrivene finim dlačicama. Ovi zvončići takođe imaju dlakave gornje listove sa nazubljenim ivicama. Cvetovi zvončića sa listovima koprive od leta do jeseni daju velike, klimave, zvonaste ili bele cvetove.

Naučno ime: Campanula trachelium
Izvorni opseg: Evropa
Sezona cvetanja: Leto do jeseni

25) Nevada Mallov
Nežne papirnate kestenjaste latice Nevada Mallov
Nevadski sljez su poznatiji kao pustinjski sljez ili sljez od kajsije. Ovi zeljasti višegodišnji grmovi su poreklom iz jugozapadnih Sjedinjenih Država i severnog Meksika . Ove zimzelene biljke otporne na sušu uspevaju u vrućim, sušnim uslovima u zonama 6 do 9.

Ovi cvetovi koji počinju sa N proizvode velike gomile dugih sivih stabljika i širokih, sivkasto-zelenih listova prekrivenih belim dlačicama. Ovi pustinjski slezovi cvetaju od proleća do jeseni. Nevadski sljez ima crvenkasto-narandžaste cvetove u obliku čaše koji ponekad mogu biti ružičasti, ljubičasti ili beli.

Naučno ime: Sphaeralcea ambigua
Izvorni opseg: Amerika
Sezona cvetanja: Proleće do jeseni

26) Nev Guinea Impatiens
Pink Nev Guinea Impatiens je prelepo cveće koje počinje slovom N
Cveće Nove Gvineje impatiens je jedno od najživopisnijih cveća koje počinje sa ‘N’. Ove zeljaste jednogodišnje biljke su porijeklom iz Papue Nove Gvineje i Solomonskih ostrva u Pacifiku. Volim da uzgajam ovo predivno cveće u delimičnoj senci u zonama 10 do 12.

Biljke Nev Guinea impatiens formiraju grudve sjajnih eliptičnih ili ovalnih listova sa nazubljenim ivicama. Štaviše, ove jednogodišnje biljke cvetaju od proleća do jeseni i imaju roze, ljubičaste, narandžaste, crvene ili bele cvetove.

Naučno ime: Impatiens havkeri
Izvorni opseg: Nova Gvineja
Sezona cvetanja: Proleće do jeseni

27) Čaj iz Nju Džersija
Čaj iz Nju Džersija sa nejasnim vrhom cveta
Cvetovi čaja iz Nju Džersija su višegodišnji grmovi koji su izvorni širom Severne Amerike. Ove atraktivne biljke pripadaju porodici bokvice (Rhamnaceae) i uspevaju u zonama od 4 do 8. Tokom američke revolucije, listovi Ceanothus americanus korišćeni su kao zamena za listove čaja.

Zanimljivo je da grmovi čaja iz Nju Džersija imaju vitke, polu-drvene stabljike, jajasto zelene listove sa nazubljenim ivicama i sivu, dlakavu donju stranu. Osim toga, ovi listopadni grmovi proizvode guste grozdove sitnih belih cvetova koji odišu suptilnim mirisom.

Naučno ime: Ceanothus americanus
Izvorni opseg: Severna Amerika
Sezona cvetanja: Proleće do leta

28) Nev Iork Aster
Niz cveća njujorške astere ljubičaste boje u cvetu
Njujorške astre su atraktivno, šareno divlje cveće iz porodice astera ili tratinčica. Kao što im ime govori, njujorške astere su poreklom iz istočnih regiona Severne Amerike. Volim da koristim ovo šarmantno cveće u obrubima prirodnog divljeg cveća u zonama 4 do 8.

Ove zeljaste trajnice rastu u grozdovima jednostavnih, kopljastih listova i dlakavih, crvenkasto-zelenih stabljika. Njujorške astre stvaraju nanose ružičasto-ljubičastih cvetova nalik na tratinčice od leta do jeseni sa žutim centralnim cvetovima.

Naučno ime: Simphiotrichum novi-belgii
Izvorni opseg: Severna Amerika
Sezona cvetanja: Leto do jeseni

29) Nev Zealand Burr
Nev Zealand Burr prizemni pokrivač
Cvetovi novozelandskog burra su takođe poznati kao piri-piri bur ili crveni bidibid cvetovi. Ove nisko rastuće zeljaste trajnice su porijeklom sa Novog Zelanda. Međutim, oni su takođe naturalizovani u delovima Kalifornije i Ujedinjenog Kraljevstva .

Ove položene trajnice šire se preko kliznih staza i semena sa kukastim šiljcima koji se zakače za životinje u prolazu. Novozelandske biljke imaju sjajne tamnozelene duguljaste listove sa nazubljenim ivicama. Zelenkasto-beli cvetovi nalik pomponima nemaju latice.

Naučno ime: Acaena novae-zelandiae
Izvorni opseg: Novi Zeland
Sezona cvetanja: Leto

30) Novozelandska božićna jelka
Novozelandska božićna jelka koja prikazuje nejasne crvene i grimizne cvetove
Takođe poznate kao pohutukava ili gvozdeno drveće, novozelandska božićna drvca su velika, zimzelena stabla. Ovo drveće naseljava priobalna područja Novog Zelanda. Novozelandska jelka pripada porodici mirta (Mirtaceae).

Metrosideros ekcelsa je drvo sa više stabala sa krošnjom u obliku kupole od sjajnih tamnozelenih duguljastih listova. Na južnoj hemisferi ovo drveće cveta od decembra do januara u leto. Kada cvetaju, ova stabla su prekrivena živim grimiznim cvetovima.

Naučno ime: Metrosideros ekcelsa
Izvorni opseg: Novi Zeland
Sezona cvetanja: Leto

31) Novozelandsko drvo čaja
Novozelandsko drvo čaja u cvatu
Novozelandska stabla čaja su poznatija kao stabla manuke. Ova stabla su neverovatno unosna jer njihov nektar proizvodi manuka med, koji navodno ima nekoliko zdravstvenih prednosti. Drveće Leptospermum scoparium je poreklom sa Novog Zelanda i Australije i pripada porodici mirta.

Novozelandsko drvo čaja ima zimzeleno igličasto lišće koje oslobađa aromu kada se zgnječi. Ovo drveće u proleće i leto proizvodi jedno ili dvostruko roze, crveno ili belo cveće.

Naučno ime: Leptospermum scoparium
Izvorni opseg: Australija i Novi Zeland
Sezona cvetanja: Proleće do leta

32) Nikotijana
Šarena biljka Nicotiana
Nikotiano cveće je jedno od mojih omiljenih cveća koje počinje sa ‘N’. Ove atraktivne jednogodišnje biljke potiču iz porodice velebilja (Solanaceae). Cvetovi nikotiane su poreklom iz Južne Amerike i obično su poznati kao cvetni duvan ili duvan od jasmina.

Ove biljke koje počinju slovom N imaju kožaste eliptične ili lopatičaste listove sa dlakavim donjim stranama. Od leta do jeseni, biljke nikotiana proizvode prelepe cevaste cvetove sa pet latica. Osim toga, ovo cveće proizvodi oštar miris uveče i noću, privlačeći moljce koji oprašuju.

Naučno ime: Nicotiana alata
Izvorni opseg: Južna Amerika
Sezona cvetanja: Leto do jeseni

33) Nigella
Plava nigela je prelepo cveće koje počinje slovom N
Cveće nigella damascene je opšte poznato kao ljubav u magli ili đavo u žbunju. Ove rasprostranjene jednogodišnje biljke potiču iz delova severne Afrike, južne Evrope i jugozapadne Azije. Cvetovi nigele pripadaju porodici ljutića (Ranunculaceae).

Volim što ovo cveće raste u grudvicama delikatnih, pernatih listova ispresecanih velikim ljubičastim, ružičastim ili belim cvetovima. Cvetovi cvetaju tokom leta, a prate ih lukovičaste zelene mahune koje sadrže sitno seme. Ove jednogodišnje biljke preferiraju hladnu klimu u zonama od 2 do 11.

Naučno ime: Nigella damascena
Izvorni opseg: Afrika, Azija i Evropa
Sezona cvetanja: Leto

34) Noćno cvetajući jasmin
Noćno cvetajući jasmin su prelepi cvetovi koji počinju slovom N
Cvetovi jasmina koji cvetaju noću su zimzeleni drvenasti grmovi iz porodice velebilja. Ovi prelepi cvetni grmovi su poreklom iz Zapadne Indije. Volim slatki, mošusni večernji miris ovog cveća. Jasmin koji cveta noću uspeva u toplim uslovima u zonama od 9 do 11.

Zanimljivo je da grmovi jasmina koji cvetaju noću imaju žbunastu naviku i sjajne tamnozelene kopljaste listove. Tokom leta, ovi grmovi proizvode vitke zelenkasto-bele cevaste cvetove. Ovi cvetovi se otvaraju uveče i zatvaraju ujutru.

Naučno ime: Cestrum nocturnum
Izvorni opseg: Zapadne Indije
Sezona cvetanja: Leto do jeseni

35) Zalihe noćnog mirisa
Niz šarenog noćnog mirisnog cveća u cvetu
Takođe poznato kao večernje cveće , noćno mirisno cveće je zeljaste jednogodišnje biljke poreklom iz Evrope i Azije. Ovi članovi porodice senfa (Brassicaceae) uzgajaju se zbog svog predivnog večernjeg mirisa. Matične cveće sa noćnim mirisom najbolje rastu u zonama od 2 do 10.

Ovo cveće koje počinje slovom N raste u raširenim grudvama sivkasto-zelenih listova u obliku koplja. Od proleća do jeseni, noćno mirisno cveće ima divne ljubičaste ili bele cvetove. Ovo cveće odiše slatkim, aromatičnim mirisom tokom večeri.

Naučno ime: Matthiola longipetala
Izvorni opseg: Azija i Evropa
Sezona cvetanja: Proleće do jeseni

36) Noćurica
Ljubičasti cvetovi biljke Nightshade na velikim zelenim listovima
Cvetovi velebilja su grupa biljaka iz porodice velebilja (Solanaceae) koja sadrži oko 1500 vrsta. Najčešća vrsta je Solanum dulcamara , takođe poznata kao gorko-slatki ili penjački velebilje. Cvetovi noćurka su poreklom iz Azije i Evrope.

Većina velebilja su drvenaste loze sa listovima u obliku strelice i sjajnim crvenim bobicama. Noćurice obično cvetaju tokom leta i stvaraju grozdove malih cvetova u obliku zvezda. Neke biljke velebilja su otrovne , pa vodite računa oko ovih zeljastih višegodišnjih biljaka.

Naučno ime: Solanum dulcamara
Izvorni opseg: Azija i Evropa
Sezona cvetanja: Leto

37) Nikko plava hortenzija
Nikko plava hortenzija u cvatu je prelepo cveće koje počinje slovom N
Hidrangea macrophilla ‘Nikko Blue’ je prelepa sorta hortenzije velikog lista. Ova sorta je jedna od mojih omiljenih vrsta hortenzije . Hidrangea macrophilla je porijeklom iz Japana i pripada porodici Hidrangeaceae.

Hortenzije ‘Nikko Blue’ imaju velike okrugle ili eliptične listove sa nazubljenim ivicama. Ove spektakularne hortenzije takođe imaju velike, zaobljene grozdove plavih cvetova sa pet latica tokom leta. Hortenzije ‘Nikko Blue’ cvetaju oko dva meseca tokom leta.

Naučno ime: Hidrangea macrophilla ‘Nikko Blue’
Izvorni opseg: Japan
Sezona cvetanja: Leto

38) Ningan božur
Jedan ljubičasti božur Ningan su prelepi cvetovi koji počinju slovom N
Ningnan božuri su poznatiji kao šumski božuri. Ove prelepe zeljaste trajnice potiču iz porodice Paeoniaceae. Ningnan božuri potiču iz delova istočne Azije, kao što su Kina, Japan i Koreja. Ovi lepi božuri uspevaju u zonama od 5 do 8.

Ovo intrigantno cveće koje počinje slovom N ima glatke stabljike i atraktivne sivkasto-zelene listove. Ovi listovi su podeljeni na tri do devet listova eliptičnog ili ovalnog oblika. U proleće, Ningan božuri imaju zapanjujuće bele ili ružičasto-ljubičaste cvetove u obliku čaše sa suptilnim mirisom.

Naučno ime: Paeonia obovata
Izvorni opseg: Istočna Azija
Sezona cvetanja: Proleće

39) Kaktus bradavica
Kaktus bradavica sa sitnim ljubičastim cvetovima na vrhu biljke kaktusa
Kaktusi iz roda Mammillaria se često nazivaju kaktusima bradavica zbog njihovih tuberkula u obliku sisa. Ovi kaktusi su poreklom iz delova Meksika, Južne Amerike i jugozapadnih Sjedinjenih Država. Ovi kaktusi se često uzgajaju kao kućne biljke, ali takođe uspevaju na otvorenom u zonama od 9 do 11.

Kaktusi Mammillaria imaju zaobljen oblik i prekriveni su bodljama. Ove biljke imaju karakteristične tuberkule koje formiraju spiralni uzorak. Osim toga, ovi kaktusi mogu proizvesti oreol sitnih ružičastih cvetova u proleće.

Naučno ime: Mammillaria spp.
Izvorni opseg: Amerika
Sezona cvetanja: Proleće

40) Bradavica
Žuta bradavica je prelepo cveće koje počinje slovom N
Biljke bradavičarke su zeljaste jednogodišnje ili višegodišnje biljke iz porodice astera ili tratinčice. Ove biljke su poreklom iz delova Azije i Evrope, ali su postale naturalizovane u Severnoj Americi. Cvetovi bradavice mogu proizvesti mlečni sok kada se seku, pa uvek nosite rukavice kada rukujete njima.

Biljke bradavičarke rastu u grozdovima perastih listova podeljenih u nekoliko listova ovalnog oblika. Ove biljke takođe imaju dlakave, uspravne stabljike. Tokom leta, biljke bradavice proizvode žute cvetove nalik na tratinčice.

Naučno ime: Lapsana communis
Izvorni opseg: Azija i Evropa
Sezona cvetanja: Leto

41) Klimajući čičak
Jedan ružičasti čičak
Takođe poznate kao mošusni čičak, čičak koji klimanje je dvogodišnji članovi porodice tratinčica. Ove zeljaste biljke su porijeklom iz Azije i Evrope. Međutim, oni su klasifikovani kao invazivni korov u mnogim delovima Severne Amerike.

Kimući čičak su dvogodišnje, što znači da im je obično potrebno dve godine da završe svoj životni ciklus. Ove čičke imaju grube, tamnozelene dvoperaste listove koji su prekriveni dlačicama. Štaviše, čičak ima crvenkasto-ljubičaste cvetove koji mogu da proizvedu oko 1200 semenki.

Naučno ime: Carduus nutans
Izvorni opseg: Azija i Evropa
Sezona cvetanja: Leto

42) Klimajući divlji luk
Pink Nodding Vild Onion su prelepi cvetovi koji počinju slovom N
Divlji luk klimavi su atraktivne lukovice iz porodice amarilisa. Ove zeljaste višegodišnje biljke su poreklom iz Severne Amerike. Zahvaljujući svom divnom cveću, divlji luk je popularan ukrasni alijum koji uspeva u zonama od 3 do 9.

Ove zeljaste trajnice rastu u nakupinama vitkih listova nalik na trake. Svaka lukovica proizvodi usamljenu uspravnu cvetnu stabljiku na kojoj se nalazi grozd malih, zvonastih cvetova. Ovo klimavo cveće dolazi u nijansama ružičaste, ljubičaste i bele.

Naučno ime: Allium cernuum
Izvorni opseg: Severna Amerika
Sezona cvetanja: Leto

43) Nootka Rose
Divlje ružičaste Nootka Rose su prelepo cveće koje počinje slovom N
Poznate i kao čekinjaste ruže, Nootka ruže su jedna od mojih omiljenih vrsta divljih ruža . Ovi listopadni grmovi su poreklom iz zapadnih delova Severne Amerike. Nootka ruže su prilagodljivi članovi porodice Rosaceae koje najbolje rastu u zonama 5 do 9.

Volim što ove biljke formiraju guste šikare sivkasto-zelenih perastih listova podeljenih u nekoliko letaka. Stabljike su prekrivene oštrim bodljama. Nootka ruže imaju prelepe ružičaste cvetove sa žutim prašnicima. Tokom proleća i leta, ovo cveće proizvodi prijatan miris.

Naučno ime: Rosa nutkana
Izvorni opseg: Severna Amerika
Sezona cvetanja: Proleće do leta

44) Hibiskus sa ostrva Norfolk
Jedan hibiskus sa ostrva Norfolk ljubičaste boje
Hibiskus ostrva Norfolk je zimzeleno drvo iz porodice sleza (Malvaceae). Ova brzorastuća tropska stabla imaju sjajne, kožne listove ovalnog oblika. Od leta do jeseni, stabla hibiskusa ostrva Norfolk imaju ružičaste ili bele cvetove koji su slični cvetovima hibiskusa.

Drveće hibiskusa sa ostrva Norfolk potiče iz delova Australije, uključujući ostrva poput ostrva Norfolk. Ovo drveće se obično uzgaja kao ukrasno ulično drveće u Australiji. Drveće hibiskusa ostrva Norfolk uspeva u zonama 9 do 11.

Naučno ime: Lagunaria patersonia
Izvorni opseg: Australija
Sezona cvetanja: Leto do jeseni

45) Severna plava zastava perunika
Polje irisa sa severnom plavom zastavom su prelepi cvetovi koji počinju slovom N
Po mom mišljenju, perunike sa severnom plavom zastavom su neke od najneverovatnijih vrsta perunika. Ove zeljaste trajnice koje oduzimaju dah imaju velike, živoplave cvetove sa žutim oznakama. Ovo cveće izvire iz nakupina plavkasto-zelenih listova u obliku mača.

Irisi sa severnom plavom zastavom su poreklom iz Severne Amerike. Ove perunike cvetaju od kasnog proleća do ranog leta i obično rastu na ivici bara i obala reka. Perunike sa severnom plavom zastavom uspevaju u zonama od 3 do 9. Volim da koristim ove perunike kao marginalne biljke oko ribnjaka sa divljim životinjama.

Naučno ime: Iris versicolor
Izvorni opseg: Severna Amerika
Sezona cvetanja: Proleće do leta

46) Northern Globeflover
Iellov Northern Globeflover
Severni cvetovi su vesele zeljaste trajnice iz porodice ljutika. Ovo zapanjujuće cveće je poreklom iz delova zapadne Azije i istočne Evrope. Cveće severne kugle se takođe može uzgajati u zonama 3 do 8.

Od proleća do leta, cvetovi severne kugle proizvode svetleće žute cvetove u obliku posude. Ovi cvetovi izgledaju kao dvostruke verzije putera. Severni cvetovi takođe imaju nakupine tamnozelenih listova koji su duboko podeljeni u nekoliko režnjeva. Cvetovi severne kugle najbolje rastu na vlažnim zemljištima.

Naučno ime: Trollius europaeus
Izvorni opseg: Azija i Evropa
Sezona cvetanja: Proleće do leta

47) Severna močvarna orhideja
Jedna cvetna severna močvarna orhideja je prelepo cveće koje počinje slovom N
Orhideje severnih močvara su prelepe orhideje koje potiču iz severne Evrope. Ovi članovi porodice Orchidaceae mogu se naći u Danskoj, Norveškoj, Holandiji i Ujedinjenom Kraljevstvu. Orhideje severne močvare se takođe mogu uzgajati u zonama 6 do 8.

Ovi cvetovi koji počinju slovom N imaju grudve neobeleženih listova u obliku koplja. Ove orhideje proizvode guste grozdove malih crvenkasto-ljubičastih cvetova sa ljubičastim oznakama tokom proleća i leta. Orhideje severnih močvara normalno rastu u močvarama i drugim močvarnim staništima.

Naučno ime: Dactilorhiza purpurella
Izvorni opseg: Severna Evropa
Sezona cvetanja: Proleće do leta

48) Notingem Kečflaj
Nottingham Catchfli raste na podu šume
Cveće notingemske mušice može biti poznatije kao cveće evroazijske muhe. Ove zeljaste višegodišnje biljke su vrsta kampiona iz porodice karanfila ili roze (Cariophillaceae). Cveće notingemske mušice je poreklom iz Evrope i Azije.

Biljke notingemske muhe imaju guste korenove i uspravne zelene stabljike koje su prekrivene lepljivim dlačicama. Ove stabljike nose uske, kopljaste listove. Štaviše, ove biljke daju kremasto belo cveće u proleće i leto sa pet latica i duboko urezanim režnjevima.

Naučno ime: Silene nutans
Izvorni opseg: Evropa i Azija
Sezona cvetanja: Proleće do leta

49) Geranijum od muškatnog oraščića
Pink muškatni geranijum su prelepi cvetovi koji počinju slovom N
Takođe poznate kao mirisne pelargonije, geranijumi muškatnog oraščića su hibridni pelargonijumi iz porodice Geraniaceae. Ove biljke su uzgojene kombinovanjem Pelargonium odoratissimum i Pelargonium ekstipulatum . Obe roditeljske vrste su poreklom iz Južne Afrike .

Ovi ljupki cvetovi koji počinju slovom N su pelargonijumi niskog rasta sa voštanim listovima ovalnog oblika koji imaju ivice sa resama. Tokom leta, geranijum muškatnog oraščića proizvodi male bele cvetove sa dve gornje i tri donje latice. Osim toga, ovi pelargonijumi odišu začinjenim, slatkim mirisom sličan eukaliptusu.

Naučno ime: Pelargonium fragrans
Izvorni opseg: Južna Afrika
Sezona cvetanja: Leto

50) Nimfeja
Nimphaea ili lokvanj koji raste na površini jezera među jastučićima ljiljana
Cvetovi nimfeje su poznatiji kao vodeni ljiljani . Ove izdržljive zeljaste trajnice su vodene biljke iz porodice lokvanja (Nimphaeaceae). Rod Nimphaea sadrži oko 65 vrsta koje su rasprostranjene širom sveta.

Biljke nimfeje imaju podvodne rizome koji proizvode dugačke peteljke. Ove stabljike podržavaju velike okrugle listove sa karakterističnim zarezima koji su poznati kao jastučići ljiljana. Listovi lebde na površini vode i prate ih veliki, mirisni cvetovi koji dolaze u raznim bojama.

Naučno ime: Nimphaea spp.
Izvorni opseg: Global
Sezona cvetanja: Leto do jeseni
Cveće koje počinje sa ‘N’ Česta pitanja:
Koji cvet počinje slovom ‘N’?
Neki od najlepših cvetova na svetu počinju slovom ‘N’. Neki od mojih favorita su narcis, takođe poznat kao narcis i nasturcijum. Drugo predivno cveće koje počinje sa ‘N’ uključuje nerine, nikotijanu i matično cveće sa mirisom noći.

Šta je biljka koja počinje sa ‘N’?
Nekoliko atraktivnih i uzbudljivih biljaka počinje slovom ‘N’. Neki od najčešćih su narcis, nasturcijum i jasmin koji cveta noću. Cvetovi nepete su uobičajene biljke koje su poznate i kao mačja metvica ili mačja trava.

Koji beli cvet počinje sa ‘N’?
Neki od najzanimljivijih i najpopularnijih belih cvetova koji počinju sa ‘N’ uključuju cveće jasmina i nikotiana koji cvetaju noću. Ovo prelepo cveće proizvodi snažne mirise noću koji privlače moljce, koji zatim oprašuju ove biljke.

Šta je ružičasti cvet koji počinje sa ‘N’?
Nekoliko prekrasnih ružičastih cvetova počinje slovom ‘N’. To uključuje cvetove nemezije i cvetove nerine. Ovo lepo ružičasto cveće može da simbolizuje naklonost i ljubav , uključujući platonsku i romantičnu ljubav.

Šta je jestivi cvet koji počinje sa ‘N’?
Osim što je lepo, neko cveće koje počinje slovom ‘N’ takođe je jestivo. Moj omiljeni jestivi cvet koji počinje sa ‘N’ je nasturcijum, koji ima blago biber ukus. Cvetovi nigele su takođe jestivi, ali samo u malim količinama.

Cveće koje počinje slovom ‘N’ – završno
Kao što sam otkrio, ima na tone prelepog cveća koje počinje slovom ‘N’. Možda bih posadio cveće narcisa za neku prolećnu boju, a zatim cvetove nasturcijuma i nikotiana tokom leta. Koristeći neke od biljaka na ovoj listi, možete čak stvoriti čitavu baštu sa temom oko slova ‘N’.